Dette er Spanias skjulte perler

Du har kanskje besøkt Barcelona, slikket sol ved Alicante eller tatt en tur til Mallorca og Tenerife. Spania har mye mer. Her er våre favoritter.

Girona er verdt et besøk. Foto: getty

Girona – den nydelige lillesøsteren til Barcelona

Girona ligger nordøst i provinsen Katalania i Spania, rundt en time fra Barcelona og en time fra den franske grensen.

Byen har litt under ett hundre tusen innbyggere, og er svært populær som destinasjon for Barcelonas innbyggere. Så hvorfor ikke gjør som katalanerne du også?

Du kan spise på el celler de can roca, en restaurant ikke bare med en eller to stjerner i Michelinguiden – men tre. I 2013 ble den kåret til verdens aller beste restaurant av World’s 50 Best Restaurants Academy.

En gåtur langs elven Onyar lar deg se penjades-husene (de hengende husene) er en opplevelse rent visuelt, mens de arabiske badene (som forvirrende nok ble laget etter at maurerne ble kastet ut av byen) er en opplevelse for kroppen.

Opplevelser av den historiske sorten er det mange av som det gamle jødiske kvarteret (El Cali) med sine sjarmerende smågater. Der finner du også byens jødiske museum.

Du bør også se Pont de Sant Augusti, den gamle bruen som går over elven Onyar. Katedralen i byen har også en lang, og vakker historie.

Det samme kan sies om å gå rundt den gamle muren: Passeig de la Muralla. Er shopping mer din ting bør du sjekke ut gatene Ultònia, Calvet i Rubalcaba, Cort Reial, Argenteria, Migdia, Ballesteries, Creu, Santa Clara, Sant Francesc, Joan Maragall, Sant Antoni M. Claret og Bisbe Lorenzana.

En litt lengre tur er det til designeroutletet La Roca Village. En liten halvtime fra byen finner du kanskje Spania, i hvert fall Katalonias, vakreste kystområde: Costa Brava.

Hoteller i Girona

Hotell: Hotell Nord 1901

Veldig sjarmerende boutique-hotell ikke langt fra katedralen. Kun 18 rom, og mye personlighet. Anbefalt.

Cartagena – Sør-Spanias vakreste perle

Mange nordmenn har vært i Alicante-området, og vi har i hvert fall hørt om La Manga hvor de norske fotball-lagene trener og spiller på vinteren. Cartagena er en by litt lengre sør enn Alicante, 25 minutter i bil fra Murcia-San Javier Airport (som blant annet Norwegian flyr til), eller en time fra Alicante flyplass.

Denne havnebyen har vært en av de viktigste havnebyene for Spania gjennom historien, og har en historie som kan spores helt tilbake til 227 f.Kr.

Historien som en viktig havneby merkes godt om man tar seg en tur gjennom det strålende havneområdet og gågaten. I dag bor det rundt 220 000 mennesker i byen.

Ta turen opp til det gamle fortet – Bateria de Castillitos, se romerske ruiner – Barrio del Foro Romano og det romerske teateret.

Så bør du spise på La Catedral med historisk sus.

Et annet godt valg er Malvasia. Shopping kan du gjøre på El Corte Ingles, selvfølgelig – selv om vi ville anbefalt å dra litt på utsiden av byen til det kommersielle området med mange små butikker – Espacio Mediterrano.

Hotell: Cartagena Puerto

Dette hotellet er rett ved siden av det romerske teateret og det gamle rådhuset, ved havnen i Cartegena og starten av gågata. Fint og godt hotell med super plassering.

El Hierro – kanariøya du ikke har besøkt

Du har vel vært på muligens både Tenerife og Gran Canaria, men har du vært her? Den minste øya, lengst sør (og lengst vest) har bare 11 000 innbyggere og er for de fleste nordmenn relativt ukjent som feriested. Hele 60 prosent av øya er under beskyttelse av UNESCO som biosfære-reservat, så det er ingen tvil om at man får en stor naturopplevelse her.

Opplevelsesmessig er det dykking, avslapping og bading som er stikkordene. Dette er ingen partyøy, men kan by mye på den som er ute etter å dra til varmere strøk av andre grunner.

De mange gode lokale spisestedene har en vidunderlig følelse av å ikke være alt for turistpåvirket (selv om de sikkert er det), og i La Frontera kan du nyte den meget gode lokale hvitvinen sammen med strålende ost og lokal prat.

Du kan ta ferjen fra Tenerife (Fred. Olsen), og ha en virkelig super tid på denne veldig, veldig sjarmerende lille øya.

A Coruña – en kulinarisk drøm

Nordvestkysten i Spania er ikke der flest nordmenn drar. I hvert fall ikke lenger. Vikingene var her, men det ble en stopper etter at de lange båtene ikke lenger kom – i hvert fall for oss nordmenn.

Denne byen er en gammel keltisk by som senere ble overtatt av romerne som bygget det kjente Torre de Hércules (et fyr). Er du glad i gå kan du få mye av det historiske i den 1 mil lange gåturen rundt byen – Paseo Marítimo.

Hvis du heller vil sitte og se på mennesker drar du til Maria Pita – byens viktigste åpne plass. Mennesker ser du også i museet Domus – et museum om, ja, mennesker.

Men, det er maten som virkelig bør dra deg hit. Vidunderlig sjømat. De tre restaurantene med Michelinstjerner er bare toppen av isfjellet: Arbore de Veira, El De Alberto og Alborada. Det er mye god mat veldig, veldig mange steder. Du kan fly direkte hit med mellomlanding på Heathrow eller Barcelona, aller enklest.

Drikke kaffe i Spania – her er guiden du trenger

Café solo er en espresso. Ikke be om mer vann i den. Café con leche er espresso med melk, og den mest populære kaffedrikken i Spania. Café cortado er espresso med bittelitt melk, og også populær.

Vil du ha en kaffe som ligner på vår filterkaffe er det café americano du bestiller her også. Du kan også be om macchiato og cappucino i Spania, men ikke alle har det. Café manchado ligner litt på våre latter, og er en kaffedrikk med mye melk og lite espresso.

Spanjolene er ikke like jålete som sine naboer i Italia og Frankrike om når du drikker hva. Er det varmt anbefales for øvrig café con hielo, kaffe på isbiter. I Spania kan du for øvrig be om largo på melkekaffene, da får du ekstra melk.

Utrolig hotell i Barcelona: Hotel 1898

Dersom du vil starte våren ekstra tidlig kan man sette nesen sydover for en langhelg i den nordøstlige hovedstaten i Spania, nærmere bestemt Barcelona.

Med sine 1,6 millioner innbyggere er Barcelona Spanias nest største by. Byen har vært et populært turistmål i flere år nå, og dette kommer blant annet av at den er rik på kulturarv, har flere flotte arkitekturer og ikke minst hjembyen for et av verdens mest anerkjente fotballag, nemlig FC Barcelona.

Barcelona er også et shoppingmekka for de som ønsker det. Hovedgaten La Rambla inneholder en mengde nisjebutikker hvor du kan finne utrolige kupp, men om du skulle ønske å kikke i de store kjedebutikkene, så bør du bevege deg til Placa Catalunya.

De ekslusive merkene som Chanel og Mulberry finner du på Pg. Gracia. For å gjøre reiseplanleggingen enklere for deg, har vi satt opp de mest populære hotellene over og under tusenlappen.

Budsjett – under tusen lappen:

1. Hotel Villa Emilia

Dette hotellet ligger midt i Barcelona sentrum, i nærheten av Golferichs samfunnssenter og Catalonia nasjonale kunstmuseum. På kvelden kan du nyte en deilig middag på hotellets restaurant etterfulgt av en cocktail i salongen. Alle rommene har allergitestet sengetøy og gratis aviser, så om været ikke skulle leve opp til forventningene kan du nyte late dager i sengen.  I tillegg så tilbyr hotellet massasje på rommet om dette skulle være ønskelig. Les mer om hotellet her.

2. U232 Hotel

Her bor du i nærheten av den vakre arkitekturen Sagrada Familia og artige Casa Mila. Personalet her ordner gjerne med både bestilling av billetter og guidede turer om man skulle ønske det. Ellers så kan du nyte både soloppgangen og solnedgangen fra takterrassen. Hele 102 gjesterom med gratis internett tilgang og parabol med filmkanaler, hva mer kan du ønske deg? Se hotellets tilbud her.

3. Soho Hotel

På Soho Hotel bor du veldig sentralt i nærheten av Placa de la Universitat og Sagrada Familia. Ikke langt unna finner du også den kjente hovedgaten Las Rambla, så om shopping er målet med reisen er det greit med gangavstand til handlegaten. Dersom du skal på forretningsreise er dette hotellet perfekt med eget forretningssenter på stedet. Soho Hotel rommer 51 gjesterom hvor du kan benytte deg av høy hastighets trådløst internett og LCD TV på alle rom. Dersom du ønsker det er det mulighet for en avslappende massasje på rommet etter en lang dag med sightseeing eller shopping. Les mer om hotellet her.

4. Hotel Barcelona Universal

Stort og flott hotell som ligger i nærheten av Gran teatre del Liceu og Las Ramble, ikke langt unna finner du også katedralen i Barcelona. Her kan du både trene og svømme  utendørs om ønskelig. Spisealternativene her er en flott restaurant med hyggelige omgivelser. Alle rommene fremstår som rene og moderne, og på badet er det kostnadsfrie toalettartikler. Hele hotellet ble totalrenovert i 2011. Se flere bilder av hotellet her.

5. Hotel Madanis

Dette hotellet ligger litt nærmere flyplassen, men ikke langt unna finner du også kjente steder som Catalonia nasjonale kunstmuseum og Placa d’Espanya. Det finnes en fin restaurant og koselig salong på hotellet. Gratis aviser kan leses hver dag i lobbyen. Alle rommene har utsikt utover Barcelona by, og du kan få rent rom med oppredning hver dag og ekstra håndklær om dette skulle være ønskelig. Se mer av hotellet her

Luksus – over tusenlappen:

1. ALMA Barcelona

ALMA ligger i hjertet av Barcelona med gåavstand til Barcelona Egyptian Museum og Casa Mila. På dette 5 stjerners hotellet kan du ta deg en treningsøkt etterfulgt av deilig badstue. Hele bygget er gjennomført i en luksuriøs stil med en flott restaurant.

Bryllup og andre arrangementer tilbys ved forespørsel.  Mot en avgift kan du få egen transport til og fra flyplassen, og det tilbys buss til cruiseskipterminalen. De 72 gjesterommene er alle topp utstyrt med både internett LCD TV, gratis aviser og telefon. Badet inneholder gratis designtoalettartikler. Les mer om dette hotellet her

2. ABaC Restaurant & Hotel Barcelona

På dette luksuriøse hotellet bor du praktisk til i forbindelse med flyplassen, men samtidig er det sentralt og rett i nærheten av Bellesguard og Casa Mila. Her er det innendørs basseng, steamrom, badstue og spaavdeling som man kan nyte dagen lang. Hotellet har også eget vaskeri og renseri som du kan benytte deg av.

Alle de flotte rommene har utsikt utover byen, fjellet eller den private hagen. Med sengetøy i egyptisk bomull, dundyner og et utvalg av puter kan du garantere en god natts søvn her. Det er også en egen espressomaskin på hvert rom slik at du kan ta morgenkaffen i fred og ro.

Les mer om hotellet her

3. K&K Hotel Picasso

Her bør du bo dersom du skal nyte strandlivet i Barcelona. Dersom du ikke er noe glad i sand og saltvann tilbyr hotellet utendørs basseng med snackbar/delikatesseforretning.

Alle rommene her har egen balkong hvor du kan nyte utsikten utover Barcelona by. Andre fasiliteter er egen kaffetrakter/tekoker på hvert rom, vinduer som kan åpnes og strykejern/-brett.

Se flere flotte bilder her

4. Hotel Primero Primera

Her er nok et sentralt liggende luksushotell i Barcelona. Her er det flott utendørs basseng og døgnåpent treningsstudio.  Dette 4 stjerners hotellet viser sine fasiliteter ved å servere med gratis forfriskninger ved mottakelse og gratis frokost hver morgen.

Mot en avgift får alle gjester transport til og fra flyplassen.  Hele bygningen ble totalrenovert i 2011.

Dette er et relativt lite hotell med bare 30 rom, men alle rommene har romslige private balkonger med utsikt utover byen eller bassenget. Med toppkvalitets sengetøy og sengesett i egyptisk bomull vil du få problemer med å forlate sengen under oppholdet.

Se hotellets tilbud her