Reiseguide: Dette må du gjøre i Stavanger

Stavanger er fantastisk om sommeren – en by som byr på alt du trenger for en komplett Norgesferie. Her får du våre beste tips til restauranter, kafeer, handlegater og kulturopplevelser du ikke vil gå glipp av.

Kafe med bøker og folk som nyter noe godt i glasset.
STAVANGER-GUIDE: Smak på deilige pannekaker og god kaffe på Bøker & Børst. Foto: Milan Botani/Nettavisen

Stavanger minner litt om Italias små landsbyer med bilfritt byliv, sjarmerende smågater og koselig havn med båt. Vi bestemte oss for å ta en spontantur til Stavanger. Målet var å gå Preikestolen, men vi oppdaget fort at Stavanger har mye mer å by på.

Dette er de 10 beste hotellene i Stavanger

Beste kafé og lokale butikker i Fargegaten: Stavangers kuleste gate

På Øvre Holmegate finner du byens og kanskje landets fineste gate. Gaten har fargerike bygg i spreke farger som knæsj-rosa, blått og grønt. Det er her du finner de  spesielle nisjebutikkene, de koseligste kafeene, kunstutstillinger og vintagebutikker.

Det var frisør Tom Kjørsvik som fikk en ide om å fornye gaten, noe som ble en realitet etter mer enn fire års arbeid. Kunster Craig Flannagan tegnet en vellykket fargeplan, og de nye fargene lyste opp hele gaten. I 2005 ble gaten stengt for trafikk, og siden har det vært Stavangers mest populære gate.

Den beste opplevelsen i Fargegaten var kafeen med amerikanske pannekaker. Bøker og Børst serverer pannekakene hver søndag fra klokken 11.00 sammen med deilig syrup og frukt. Dette må nytes fra kafévinduet med utsikt over gaten. En annen trivelig opplevelse er de mange vinatgebutikkene, hvor du kan finne en skatt eller to hvis du er heldig. Her er det like koselig (og fargerikt) inne som ute.

Få stor oversikt over hoteller i Stavanger HER!

Butikken inne med gult tapet, klær på rekke og rad og ting på taket.
Syvende Himmel må være den søteste vintagebutikken. Foto: Milan Botani

Se en annen side av Stavanger: Grafitti og kunst

Ta en annerledes byvandring i Stavanger og oppdag de mange kunstverkene på veggene. Da forstår du hvorfor Stavanger er internasjonalt kjent som en viktig by innen gatekunst. Stavanger har nemlig fått noe så sjeldent som flere graffitivegger midt i sentrum.

Det som møter deg er flere hus med store kunstverk og grafitti på bygningsfasadene. Her måtte vi bare stoppe opp og ta flere bilder. Ellers kan du ta deg en tur til Geoparken ved Oljemuseet, hvor du ser en stor graffitivegg med fargerike innslag. Dette er seriøse nasjonale og internasjonale gatekunstnere med inspirerende motiver og budskap.

Dette er de 10 beste hotellene i Stavanger


Opplev en av Norges vakreste strender: Solastranden

Sola ligger ikke i Stavanger, men det er likevel must å besøke Sola kommune. Strendene her er kåret til noen av verdens beste. Sunday Times har kåret Solastranden til verdens 6. beste strand. Den er langgrunn, og sanddynene er som de du finner i Danmark. Det tar omtrent 15 minutter å kjøre til stranden fra sentrum. Finn leiebil her.

Solastranden ligger like ved Stavanger Lufthavn. Flybussen tar 25 minutter, men da må du gå ca 1,4 km for å komme deg til stranda – eventuelt tre minutter med drosje. Finn bussbillett her.

På Jæren sørover fra Stavanger finner du også noen av Norges fineste sandstrender.

Les også: De 10 stedene å bade i Norge

Dette hotellet må du oppleve i Sola: Sola Strand Hotel

Sola Strand Hotel i Sola med sand, gress og mann som går tur med hunden sin.
Sola Strandhotel er helt idyllisk. Foto: Hotels

Lær om historien til Stavanger i gamlebyen

Er du glad i sjarmerende smågater og trange smug, er gamlebyen noe for deg. Gaten her kalles også for Straen og er Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse.

Vi oppdaget gamlebyen helt tilfeldig da vi vandret oppover til brygga – herifra er det kun fem minutter å gå. Inniblant hvitmalte hus finner du også Norsk Hermetikkmuseum og en rolig kafé langs den bilfrie gågaten. Bydelen er en av Stavangers mest populære turistattraksjoner, men du hører knapt en lyd når du vandrer her.

Norsk Hermetikkmuseum ble åpnet i 1982 i de tidligere lokalene til hermetikkfabrikken Venus Packing i Stavanger. Museet er innredet som en autentisk sardinfabrikk fra perioden rundt første verdenskrig. Spennende for deg som er nysgjerrig på Stavangers historie og produksjonen av hermetikkbokser. Stavanger er tross alt landets «hermetikk-hovedstad». Faktisk var norske sardiner byens største næring og Norges viktigste eksportkilde mellom 1890-1960. Museets høydepunkt er å se de små hermetikkboksene som Stavanger er så kjent for. Disse kan du også kjøpe med deg hjem, som en suvenir!

Stavanger maritime museum ligger langs havnen og er absolutt verdt å få med seg. Vi hadde null planer for dagen og tok en spontantur, men forventet ikke at det skulle være så spennende. Museets fasade er absolutt ikke fristende, mens inne er det et stort skattekammer.

Vi tenkte at maritim er synonymt med båter, men dette museet har så mye mer. Du ser alt fra hvordan de gamle kioskene og posthusene så ut før i tiden, til hvordan nordmenn reiste til New York med store cruiseskip fra Stavangers havn i gamle dager.

Hoteller i Stavanger kan du finne her


Gå topptur til Preikestolen

Stavanger er nok aller mest kjent for Preikestolen, og det er vel ikke så rart. Vi hadde tidenes opplevelse da vi nådde toppen.

På toppen kan det være mye vind, glatte stener og gjørmete stier, så husk gode tursko, ryggsekk med niste og praktiske og komfortable friluftsklær. Dessverre er det mange som overser disse tipsene og skjønner ikke alvoret før de nærmer seg toppen. Været kan skifte ganske raskt fra varmt til kaldt, så det er lurt å være forberedt. Husk at det ikke er noen mulighet å kaste søppel noen steder, så ta med en søppelpose du kan ha i ryggsekken.

Søk hoteller i Stavanger her

Nyt fantastisk utsikt mot fjorder og fjell, men det kan være mye vind. Med andre ord er det lurt å tenke seg om før du går helt på kanten.

På de fleste hotellene kan du be resepsjonen bestille billetter for deg. Da betaler du tur/retur for ferge fra Stavanger til Tau, og bussen videre til Preikestolen. Turen tar omtrent én time fra Stavanger sentrum med ferge og buss. Veien opp til Preikestolen tar to timer, og det tar like lang tid å komme seg ned. Billettpris med ferge og buss kommer på omtrent 320 kroner.

Se stor oversikt over hoteller i Stavanger


Dra på shopping i Kirkegata: Byens beste handlegate

I 1960 ble Kirkegata landets første bilfrie gågate og Stavangers promenadegate. I dag trenger du ikke å shoppe for å ta turen hit – å gå her er en opplevelse i seg selv. Dog er Kirkegata hovedgaten for deg som vil ha den beste shoppingopplevelsen. Gaten kan skilte med flere barer, utesteder, restauranter og butikker som ligger tett i tett. Her finner du butikker som Ganni, Fjellreven og Zara. Herifra er det også kort gangavstand til gamlebyen, havnen, fargegaten og kunstbydelen.

Sjekk vintage og second hand butikken: Faded, Adresse: Østervåg 45

Spis på: Døgnvill Burger, Adresse: Skagen 13


Spis best på disse restaurantene i Stavanger

Sotto får du ekte, italiensk lunsj i sentrum, mens beste sushi får du på Sabi. Kjempegod pizza har de på Citra eller Panzanella, mens bydelrestauranten Brøl byr på herlig mat. Byens beste burger? Det finner du på Ouch. Vil du ha toppklasse, må du innom tre-stjerners Michelin-restauranten Re-Naa.


Beste hotell for par i Stavanger: Scandic Royal Hotel

Hotell med basseng.

Beste familiehotell i Stavanger: Clarion Hotel Stavanger

Hotellfasade utendørs.

Slik kommer du deg til Stavanger

Det er mange måter å komme seg til Stavanger. Ferden vår startet med en lang togtur fra Oslo til Stavanger på åtte timer. Selv om det bare tar én time med fly fra Oslo, så ville vi heller ha en annen reiseopplevelse.

Å nyte synet av storslått norsk natur på veien, er absolutt verdt det. Og med wi-fi på toget har du alltid noe å tukle med på veien.

Søk fly til Stavanger her

Finn leiebil her