Å reise med historie er mer enn opplevelse i nåtiden. Denne reiseguiden ender i en bitteliten fransk landsby med store hemmeligheter, og starter med et angrep på Roma.
Vestgoterne tar Roma
Goterne var et nomadisk folk som flyttet rundt i Europa, og stammet muligens opprinnelig fra det vi i dag kaller Götaland i Sverige.
Det man derimot ved med sikkerhet er at vestgoterne (visigoterne) kom fra dagens Romania, gjennom dagens Hellas og ransaket Roma rundt år 410.
Etter hvert fortsatte man inn i dagens Frankrike og etablerte i 418 det som man historisk kaller Tolosa, eller Visigot-kongeriket Toulouse.
Ikke overraskende fikk disse goterne navnet historisk etter at de flyttet til Frankrike (østgoterne slo seg ned i det som i dag er Ungarn og Østerrike).
Kongeriket starter i Toulouse
Goterne hadde vært på vandring fra Roma, og kom over et svakt Toulouse som hadde vært i krig lenge (blant annet mot vandalene).
Europa på den tiden var plaget av flere barbariske horder, og romerske gallia var svakt etter mange angrep fra nord, sør, øst og fra internt i området.
Toulouse
I dag er dette hovedstaden i departementet (for oss er vel fylke det nærmeste) Haute-Goronne, og er Frankrikes teknologihovedstad. Det er også her Airbus har sitt hovedkvarter. Byen var en gang et av gallernes hellige steder, men ble tatt av romerne i 118.
Det bor litt over 700 000 mennesker i byen og området Toulouse i dag, og er den fjerde største byen i Frankrike.
Besøker du museet i byen – MSR – vil du få et innblikk i den svært lange, og innholdsrike historien til byen.
Er du av de som liker god mat så har byen to restauranter med to stjerner i Michelinguiden: Michel Sarran og L’Amphitryon.
I Toulouse kan du finne et hotell som er oppkalt etter hva goterne kalte sin hovedstad: Palladia Tolosa.
For deg som liker godt design bør du sjekke ut Hotel Pullman Toulouse Centre. Vakrere designhotell skal du lete lenge etter.
Kongeriket vokser
De sterke goterne hjalp romerne å holde unna mange plagsomme stammer, og begynte selv å øke områdene man kontrollerte. Kong Wallia hadde blitt valgt til konge i 415, og fikk en allianse med Romerriket. Tre år senere invaderte han med sine styrker Hispania (dagens Spania), og fikk som takk for at han hjalp romerne enda sterkere selvstyre. Da Theodoric I tok over invaderte han byene Arles og Narbonne, som raskt kom under kontroll fra goterne. Arles hadde lenge vært en av de viktigste havneområdene for romerne i det som i dag er dagens Frankrike, mens Narbonne var en av byene på den tiden med høyest jødisk befolkning. De to viktige havnebyene gjorde visigoterne rikere, og mektigere.
Det tar ca 1,5 time å kjøre fra Toulouse til Narbonne, mens Arles ligger 1,5 time fra Narbonne igjen – forbi Montpellier ved Rinen. Begge byer har mye historie å by på, men den historiske museet i Arles er nok en sterk anbefaling.
Spise som en legende
Det er en restaurant med to Michelinstjerner i Arles – L’atelier de Jean-Luc Rabanel, samt noen veldig fine hoteller med vår favoritt: Hotel Jules Cesar (ja, hotellet heter så) .
Velger du å spise i Narbonne kan du finne en restaurant med Michelin-stjerne – Le Table Saint Crescent.
Du kan bo på supre Clarion Suites Narbonne Ile Du Gua.
På sitt største kontrollerte kongeriket Tolosa et svært stort område fra dagens Nantes i nord til helt sør i Spania. Etter hvert ble kongeriket presset i nord av frankerne, og ved slaget i Vouille i 1507 ble visigoterne slått. Kongeriket Tolosa var på sitt dødsleie. Et dødsleie med en veldig spennende og mystisk tvist.
Rennes-Le-Chateau, Maria Magdalena, uante rikdommer og et stort mysterie Visigoterne var kristne, men i motsetning til mange andre deler av kristendommen på den tiden var de mer åpne for forskjellige tolkninger av det kristne budskapet.
Kilder som omtaler deres styre sier at de ikke skilte mellom jødedom og kristendom i aksept, og ikke mente at Jesus var guddommelig.
Dog er det sannsynlig at de konverterte til den mer anerkjente formen for kristendom på den tiden, men historien til visigoterne i Frankrike avsluttes likevel med et stort mysterie som omhandler kristendommen.
Etter at visigoterne ble drevet vekk fra Toulouse trakk mange seg til dagens Spania, men legenden – eller historien – sier at lederne og rikdommen ble ført til Rennes-Le-Chateau. I dag 1,5 time i bil sørover fra Toulouse, men den gangen et par dagsmarsjer. Der sies det at man bygde et stort festningsverk hvor man holdt unna alle som ville ta fra dem deres virkelig store hemmelighet.
Dette var hememlighetene
Hva hemmeligheten var? I 1885 tok en prest kalt Sauniere over kirken i området, og han renoverte kirken. Under renoveringen hevdet han at han fant et gammelt pergament. Kort tid etter hadde han svært stor rikdom. Under sitt dødsleie så sjokkerte han presten som var tilstede så sterkt at han ikke fikk den siste oljen. Hemmeligheten?
Juvelen fra Jerusalem, eller på folkemunne – visigoternes skatt (eller hemmelighet). Dan Brown mente i Da Vinci-koden at det var Maria Magdalena, og hennes blodslinje, som var hemmeligheten.
Det er likevel mange flere historier om at hemmeligheten visigoterne tok med seg fra Byzantium (hvor de hadde fått sin kristendomsforståelse hvor Jesus ikke er guddommelig) var noe helt annet.
Spekulasjonene
Spekulasjonene er i at selve betegnelsen – juvelen i Jerusalem (eller fra) brukes også om den hellige moskeen i byen, om flere andre hellige steder – og om de helligste skrifter.
Hva det var vet man ikke i dag, og teoriene er mange. Du får høre de alle ved å besøke den bittelille byen med noen hundre innbyggere oppe i høylandet.
En tur til det legendariske Magdala (tårnet du ser på bildet over) er vel uansett verdt det. I dette mystiske tårnet jobbet Sauniere på dagene, og det er her man tror han gir hint om hvor han gjemte det han en gang fant.
Du kan bo på et helt utrolig slott om du drar dit: Chateau des Ducs.
Visigoterne i historien
Det at visigoterne faktisk spilte en meget stor rolle i det som ble grunnlaget for den moderne franske stat hører du veldig lite om i dag.
Historien har ofte glemt hva som skjedde med dem etter at de angrep, og tok Roma. A
At de hadde et avansert lovverk, en toleranse for flere former for kristendom og jøder, og var driftige handelsmenn er nesten glemt i Frankrike.
Det er dog ikke like glemt i Spania, men det er et annet kongerike og en annen historie som vi vil komme tilbake til.
Og språket?
Atta unsar du in himinamweihnai namo bein
(Kjære Gud, du som er i himmelen – velsignet være ditt navn).
Ligner på gammelnorsk, ikke sant?
PS! Vinindustrien i området, og spesielt fra Languedoc-Roussillon fikk oppsving under visigoterne. Romerne hadde kommet med vinen, men visigoterne tok den med seg videre og fortsatte produksjonen. Så litt har de lagt igjen.
Sjekk topp 10 ting å gjøre i Toulouse her