Glücksburg: Eventyrslottet med slektskap til den norske kongefamilien 

– Det er en kjent sak at de europeiske kongefamiliene er nært beslektet, men vi må faktisk til Glücksburg i nord-Tyskland for å forstå hvorfor, sier Nettavisens kongehusekspert Tove Taalesen. Eventyrslottet ligger bare en drøy time fra Kiel, og har nære bånd til vår egen kong Harald. 

Et perlehvitt prinsesseslott med åttekantede tårn, sirlige spir og karnapper speiler seg i et stille vann. Men vi er ikke i Disneyland – vi er i Tysklands nordligste by, Glücksburg. Faktisk er vi bare en drøy time med bil fra Kiel, så dette er en perfekt utflukt hvis man planlegger et cruise med Colorline.

Lykkeslottet

Glücksburg slott, som direkte oversatt betyr Lykkeslottet, har huset kongelige ball og familiedrama gjennom nesten femhundre år. Hvis veggene kunne snakke, hadde de fortalt historier om utroskap og uekte barn. Men som slottsvegger flest, røper de ingen hemmeligheter. De nøyer seg med å skinne i gyllenlær og gobeliner.

Ekte gyllenlær: Kongehusekspert Tove Taalesen beundrer gyllenlæret som pryder veggene i Glücksburg slott i nord-Tyskland.

– Jeg må nesten klype meg litt i armen nå som jeg faktisk er her, sier Taalesen. Hun har jobbet som den første kvinnelige lakeien ved Det kongelige hoff i over ti år, og er godt vant til forseggjorte ballsaler og kongelig etikette. Men selv hun lar seg imponere av Glücksburgs dekadente detaljer som fyller hele 3000 m2.

Ballsal: Legg merke til de unike og originale stukkaturrosene i taket.

I dag er slottet et museum, der man som besøkende kommer tett på porselen og dronningkjoler, stukkatur og sølvterriner. Trangboddhet og sparsommelighet har ikke plaget denne slekta.

Europas svigerfar

Men hvordan har det seg at slottet Glücksburg ble til Europas majestetiske vugge?

– Det er her slektstreet til Europas kongehus har sine røtter. Danske kong Christian den IX så behovet for å knytte allianser fremfor å starte kriger. Derfor giftet han bort fire av sine seks barn til strategiske fyrstehus på 1800-tallet, forklarer hun.

Ganske riktig, i en av stuene henger familietreet, og det har flere grener enn et juletre. Her ser vi at to av døtrene ble giftet bort til det britiske kongehuset, én datter giftet seg med russiske Tsar Alexander III og en av sønnene giftet seg til tittelen kong George I av Hellas. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Christian IX fikk kallenavnet Europas svigerfar.

Europas svigerfar: Danske kong Christian IX har æren for at Europas kongefamilier er nært beslektet den dag i dag. Det hele startet på Glücksburg slott.

Fettere, kusiner – og nå en sjaman

La oss spole fremover i tid. Årets store bryllup i Geiranger er nok en bekreftelse på at det er flere generasjoner siden det var vanlig praksis blant de kongelige å gifte seg med sine fettere og kusiner. Sjamanene, poetene og Hollywood-skuespillerne har for lengst gjort sine inntog i Europas kongehus, men etter et besøk på Glücksburg slott, forstår vi at kong Haakon VII giftet seg med sin engelske kusine Maud. Kong Olav og kusinen Märtha likeså. De var henholdsvis barnebarn og oldebarn av han som ble kalt Europas svigerfar.

Glücksburg slott: Opphavet til de europeiske kongehusene, slik vi kjenner dem i dag.

– Hvis kong Harald hadde hatt et etternavn, er det veldig sannsynlig at det hadde vært Glücksburg, sier Taalesen.

De europeiske kongefamiliene ser fortsatt på hverandre som nær og kjær slekt.

Stue med slekt: En hel stue er viet til bilder og forklaringer på hvordan Europas kongehus er i slekt.

– Kong Harald var faktisk på besøk her i forfjor. Han spiste middag med prins Christoph av Schleswig-Holstein, som er overhode for stiftelsen «Glücksburg Slott». Kongen deres kom kledd i sporty klær, og var en svært hyggelig mann, minnes museumsdirektør Susanne Ascheron.

Kong Charles var også innom og besøkte slekta før han ble kronet, og danske kong Frederik likeså.

Overraskende få turister

Men opplevelsene slutter ikke etter en omvisning på slottet. Da må man selvsagt ta en obligatorisk selfie med slottet som bakgrunn. 

– Jeg kan nesten ikke tro at det er så få turister her! sier Taalesen. Det er som om slottet på mirakuløst vis har gått under turistradaren, og det er derfor som en skjult perle å regne.  

Etter omvisningen legger vi lunsjen til selveste slottskjelleren. Her ligger restauranten med det passende navnet «Schlosskeller», og de serverer alt fra salater, supper, kjøttretter og deilige, bakte poteter med rikelig med fyll. Prisen er det heller ingenting å si på. Vi spiste oss kongelig mette for under tohundre kroner per person.

Slottskjelleren: I restauranten som ligger i Glücksburgs kjeller serveres det ærlig og velsmakende mat og drikke.

Mye å oppleve i nord-Tyskland

Når man først er i Glücksburg, kan man like gjerne tilbringe et par dager i den gamle handelsbyen Flensburg. Også den har gått under turistradaren, til tross for at den kom seg relativt helskinnet gjennom andre verdenskrig og derfor har vakker arkitektur. Flensburg var dansk frem til 1864, og fortsatt er det en betydelig dansk befolkning her. Bli derfor ikke forundret når du ser dansk softis og smørrebrød på menyen.

Flensburg: Den gamle, sjarmerende handelsbyen har gått under turistradaren. Flaks for resten av oss!

Gå ikke glipp av den brosteinsbelagte handelsgaten «Rote Strasse» (den røde gate), som er Flensburgs vakreste gate. Den har fem utrolig koselige bakgårder, hvor det skjuler seg små spesialforretninger med alt fra kaffe og marsipan til rom og keramikk.

Tysklands hvite sandstrender

En annen fordel med denne delen av Tyskland er at du finner vakre, hvite sandstrender uten tendenser til hetebølger. På Glücksburg Strandhotel nyter man sensommeren i dype kurvstoler som er spesialdesignet for å skjerme mot vindene fra Østersjøen. Glücksburg-halvøya har også en ekte 2 km lang Syden-strand med hvit puddersand. Stranden heter Holnis, og er perfekt for spaserturer og den lokale hobbyen drageflyging.

Glücksburg Strandhotel: Klassisk og elegant på en flott sandstrand og i gåavstand fra slottet.

Med andre ord, dette er nord-Tyskland for deg som er svak for kongelig bling, svale sommertemperaturer og urbane godbiter – uten å gå i kø.

5 kjappe fakta:

  • Glücksburg er et europeisk fyrstehus hvor det norske, danske, engelske og greske kongehuset har sitt opphav. Det er oppkalt etter Glücksburg slott.
  • Glücksburg er et av Europas vakreste renessanseslott, og ble bygget i 1583.
  • Det tar 1 time og 10 minutter å kjøre til Glücksburg fra Kiel. Perfekt hvis du tar Colorline fra Oslo til Kiel.
  • Flensburg er nærmeste storby, og ligger et kvarter fra slottet med bil.
  • Det går også en båttur fra Flensburg til Glücksburg med M/S Viking. Den tar 45 minutter, og er en vakker ferd på Flensburgfjorden med Danmark på den ene siden og Tyskland på den andre.

Tips! Bestill omvisning

Du kan besøke slottet med en digital guide på øret, men det er virkelig verdt å unne seg en levende guide som røper mange av slottets hemmeligheter. Det koster litt mer (59 euro), men det er det vel verdt! Omvisning fås på engelsk, dansk, spansk og tysk, og bør bestilles i forveien.

Overnatting

Overnatt på slottet: Glücksburg har tre utleieenheter et par meter fra selve slottet. Her sover du i borggården. Pris fra 169 euro per natt. www.schloss-gluecksburg.de

Klassisk strandhotell: En kort spasertur fra slottet ligger Glücksburg Strandhotel. Klassisk og elegant på en flott sandstrand. Pris fra 149 euro per natt. www.strandhotelgluecksburg.de

Urbant hotell: I Flensburgs gamle posthus ligger det et spennende designhotell med komfortable rom, lekre fellesareal, en god restaurant og sentral beliggenhet med kort vei til båten til Glücksburg. Pris fra 98 euro per natt. www.altepost-flensburg.de

>> Les om spennende ting å gjøre i handelsbyen Flensburg her.
>> Få flere reisetips på Reisetrend.no