Gøteborg er byen alle bør besøke i sommer

Kalenderen viser at sommeren er her, men når jeg titter ut av vinduet får jeg ikke følelsen av at det er slutten av juni-måned. Hvordan skal jeg fylle sommerdagene, når muligheten for strandliv ikke ser ut til å komme med det første? Vel. Jeg tar en utflukt til det som de seneste årene har blitt en av mine favorittbyer, Gøteborg. Og det bør du også.

Hvorfor Gøteborg?

Jeg skal helt ærlig innrømme at Gøteborg kanskje ikke er verdens navle. Likevel, kan jeg med hånda på hjerte si at Gøteborg er en by jeg aldri kjeder meg i. Den er vakker, har en haug av deilige restauranter, gode shoppingmuligheter, mange spennende attraksjoner og ikke minst et av de kanskje kuleste hotellene i Norden, Clarion Hotel Post. I tillegg tar det ikke lang tid å reise ditt. Fra Oslo brukte jeg i underkant av tre og en halv time med bil. Har du ikke mulighet til å reise med bil kan du både ta toget (tar rett i underkant av fire timer) eller til og med fly til Landvetter flyplass.

Finn de rimeligste flybillettene her

Dette hotellet bør du bo på

resepsjon

I Gøteborg overnattet jeg på Clarion Hotel Post – en opplevelse jeg absolutt vil anbefale. For det var nettopp det det var, en opplevelse. Clarion Hotel Post er nemlig ikke bare et hotell med en perfekt plassering og et serviceinnstilt personale, men også et fabelaktig designhotell fylt med gleder som flotte rom, deilig frokost, roof-top pool, kule restauranter og barer.

Bestill overnatting på Clarion Hotel Post her

Design og kvalitet til fingerspissene

ebbvklc8h5xwtvrq9aij

Clarion Hotel Post består av to deler, det ærverdige posthuset og en nyere del, som tilsammen gjør hotellet til et uforglemmelig overnattingsted. Dog en flott innpakning, det viktigste for mange når de bor på hotell er kvaliteten på rommene. Et bedre tilbud enn det dette hotellet tilbyr skal du imidlertid lete lenge etter.

rom

Jeg bodde på et standardrom, hvor interiøret var preget av mørke, varme farger i kombinasjon med moderne møbler. Selv om jeg gjerne skulle pakket meg inn i en deilig morgenkåpe, var det ikke noe annet rommet manglet. Behagelige senger (med deilige Høie-dyner/puter!), komfortabel størrelse på rommet, flott utsikt over byens liv og ikke minst et moderne og delikat uttrykk de færreste hoteller har.

curkdybeh1ydaoctqct4

I tillegg til flotte rom, så finner du også en av byen beste restauranter på hotellet – Norda Bar & Grill. Her møter Sverige de Amerikanske favorittene, og skal jeg anbefale en rett på menyen kommer jeg ikke utenom den deilige hamburgeren (på tross av en meny hvor alt fristet). Retten er den perfekte kombinasjon mellom tradisjon og nye smaker – til en overkommelig pris. Kjenner du i løpet av kvelden at «rocke»-foten bevege seg, trenger du heller ikke dra langt; uteserveringen og baren på hotellet gir deg alt fra kreative drinker, kule DJer og ikke minst et varierende og spennende klientell. Det populære konferansehotellet som åpnet dørene for første gang i januar 2012, har siden åpningen vært sentral møteplass for besøkende i byen. Dette gjenspeiler hotellets klientell; Clarion Hotel Post passer alle, uansett om du er gammel, ung, familie eller forretnings-resisende. Det eneste du bør forberede deg på om du vil bo på Clarion Hotel Post, er at det er et massivt hotell som huser mange mennesker – noe som også innebærer kø på både frokost og i heis. Selv om jeg reiste uten barn, ble jeg overbevist om at dette også er et hotell for de minste barna da de blant annet hadde et eget lekerom og fine uteområder. Skal du reise med familien i sommer, bør du lese denne artikkelen om hvordan du får den perfekte helgeturen til Gøteborg med barna.

Bestill overnatting på Clarion Hotell Post her

Andre gode hoteller i Gøteborg:

dfg

Elite Park Avenue Hotel – Avalon Hotel – Radisson Blu Scandinavia

Matopplevelser jeg sent vil glemme – i alle prisgrupper!

Noe av det jeg liker best med å dra på tur, er å dra på nye, spennende restauranter. Som et følge av dette, har jeg gjennom årene prøvd ut flere av Gøteborgs spisesteder. Dette er mine favoritter, kategorisert i ulike prisklasser.

tydu
Freshe lokaler på restauranten Magnus & Magnus

Av den eksklusive sorten:

Dorisa er en moderne og eksklusiv restaurant med beliggenhet i kjernen av sentrum, hvor alt stemmer; plasseringen, lokalet, interiøret, servicen, drikken og ikke minst maten. La Cucina der i mot er den italienske drømmen, hvor du i det intime lokalet gis muligheten til tidenes beste matopplevelser. Begge restaurantene anbefales på det sterkeste!

Overkommelig luksus:

Magnus & Magnus er et møtested som glitrer av glamour og byr på eklektisk matlaging, samt en uteservering som virkelig må oppleves på sommer-/høsttid. Avalon Restaurant & Bar er et annet godt alternativ. Her finner du sesongbaserte retter, i deilige og klassiske omgivelser.

Perfekt på budsjett:

Familjen er den sjarmerende restauranten på toppen av Avenyen, hvor hvor maten i kombinasjon med atmosfæren skaper en topp kveld! Er du der i mot en hamburger-elsker er det få (bortsett fra Norda Bar & Grill) som tilbyr det samme som The Barn. To andre steder hvor du lett kan kombinere en bedre middag og gode drinker er både Lou Lou (perfekt avslappende atmosfære, deilig mat, kule omgivelser) og den meksikanske restauranten Puta Madre (som kanskje har byens råeste innredning).

Byen som er perfekt for shopping

Man kommer ikke utenom trangen til å shoppe når man er i Gøteborg, og det av enkel grunn: her finner du alt fra spennende kjøpesentere, til flotte og sjarmerende passasjer, trange gater og kule markeder – alt innen gangavstand.

477432125

Som de fleste andre storbyer finner du de klassiske kjedene som både Zara, H&M, TopShop, Mango, Monkey, Bianco, Mango og Vero Moda. Er du imidlertid på utkikk etter andre spennende butikker anbefaler jeg deg å sette av en time eller to på NK-senteret (fører kjente merkevarer som blant annet Fillipa K, Samsøe & Samsøe, Acne, Michael Kors, Honkydory, og ikke minst finner du her mange flotte interiørbutikker), Norrgavel (interiør) og Atilleriet (interiør). I tillegg til bør du spasere, gjerne uten mål og mening, gjennom byens trange gater. Her kan du nemlig komme over små, ikke-kommersielle butikker som selger det du ikke visste at du trengte.

Bestill overnatting på Clarion Hotell Post her

Opplev Gøteborgs skjærgård

Göteborg byr på bra shopping, fornøyelser, uteliv og spisesteder, men skjærgården rett utenfor er minst like spennende. Fra trikkestoppet Saltholmen tar det tre kvarter med ferje ut til Vrångö, og derfra er veien også kort til Donsö, Styrsö og Brännö. Alle øyene har kjempefine strender og blankskurte svaberg som er perfekte å sole seg på.

Untitled-2

På Styrsö kan du sjekke inn på dette idylliske pensjonatet. Og kombinerer du strandlivet på øyene med byliv i Gøteborg, kan jeg anbefale dette hotellet.

Den store aktivitets-guiden til Gøteborg

Er det en ting som er sikkert og visst, så er det at Gøteborg byr på en haug av muligheter når det gjelder ting å gjøre. Selv om ikke tiden alltid strekker til, bør du i det minste ha krysset av et par punkter på følgende liste:

1. Tilbring en hel dag i fornøyelsesparken Liseberg

155450188

Nordens største fornøyelsespark – Liseberg – ligger i Gøteborg og har over 3 millioner besøkende hvert år. Inne på området finner du både restauranter, kiosker, små spesialbutikker, leketøysbutikker og en haug av kjente attrasjoner som blant annet Flumeride, Lisebergsbanan, berg- og dalbanen Balder, Rainbow, farfars biler og radiobilene. Have fun!

Bo på Gothia Towers Hotel – et fantastisk hotell og det perfekte utgangspunkt for en tur til Liseberg

PicMonkey Collage gothia

2. Spaser i vidunderlige Trädgården botaniske hage

gøteborg

Kun en trikketur fra sentrum ligger Trädgården, Sveriges største botaniske hage. Dette er en vakker oase med rundt 12000 forskjellige vekster, hvor du blandt annet finner det kjente palmehuset-  et 1 000 kvadratmeter hus med tropisk varme og eksotiske palmer.

3. … eller se Gøteborg fra en helt annen side med Paddanbåten

stromma_Paddan640

Rett ved Kungsportsplatsen i sentrum av Gøteborg, kan du gå ombord i Paddanbåten. Denne flate båten vil bringe deg gjennom byens kanaler, hvor en guide gir deg Gøteborg lokalhistorie; vollgraven og kanalene fra 16oo-tallet, historien om byen utvikling, du får se mange lange broer (blant annet Osthyveln) og byen fasinerende fiskehavn. Både hyggelig og lærerikt!

4. Besøk byens landemerke Masthuggskyrkan

Masthuggskyrkan har har en fremtredende og flott plassering på berget ved Storbackegaten i bydelen Stigberget. Den er en av byens store serverdigheter, og er åpen for besøk fra mandag til fredag. Kirken har også en magisk utsikt utover havgapet som du ikke bør gå glipp av.

5. Henge rundt i bydelen Haga

Haga er Göteborgs eldste arbeiderklassebydel og ligger mellom Järntorget, Hagakyrkan og Skanstorget ved foten av Skansen Kronan. Siden det var forbudt å bygge hus i tre innenfor bymuren, ble arbeiderne nødt til å bygge sine billigere trehus litt utenfor. I dag er bydelen vakrere enn noen gang. Originale bygninger fra 1800-tallet, trivelige gågater med spesialforretninger og et herlig utvalg av kafeer og spisesteder venter de som tar turen hit.

6. Se forestillinger i Gothenburg Opera House

147687718

Ved siden av den postmoderne skyskraperen Lilla Bomen, finner vi Gøteborgs sjarmerende Operahus i vannkanten. Med sine åtte etasjer er Operahuset stue for en rekke forestillinger innen både musikk, ballett og opera. Sjekk programmet her.

Bo (veldig) billig og bra på disse hotellene i GøteborgPicMonkey Collage billig

Hotel Arena – Hotell Barken Viking

7. Utforsk byens kunstmuseum

184830082

Ta turen på toppen av Kungsportsavenyen og du vil finne det pompøse Gøteborg Kunstmuseum som rommer kunst fra til sammen fem århundrer. Du vil se unike verk av kunstnere som Munch, Carl Larsson, Picasso, Rembrandt og Chagall. Innimellom øktene kan du spise svensk husmannskost som lunsj på gourmetrestauranten Fond rett ved siden av.

8. … eller delta på Gøteborgs Internasjonale Film Festival

176992209

Dette er nordens største filmfestival! Hvert år vises ca 450 filmer fra 70 land, samt at det gjennomføres ca 40 filmrelaterte seminarer for et publikum på 35 000 personer. Dette er festivalen for deg som er uten om det vanlig filminteresserte og er en møteplass for den nordiske filmbransjen. Les mer her.

9. Tre inn i vitenskapens verden på Universum

78779489

Dette er Sveriges nasjonale vitenskapsmuseum og med sine 8000 kvadratmeter er dette Nordens største. Museet er lagt opp sånn at man følger naturen fra den nordligste fjelltopp og nedover til regnskogen på bunnen- hvor det er valgfritt om du vil gå på egenhånd eller med guide. For barn er dette er et veldig godt alternativ til Liseberg.

Familievennlige hoteller i sentrum av GøteborgPicMonkey Collage_familie

Elite Park Avenue Hotel – Best Western Plus Hotel Mektagonen – Grand Hotel Opera

10. Stimulere bilinteressen på Volvo sitt museum

Daf_volvo_66

Et lite stykke utenfor Gøteborg kan du besøke Volvo museum, en utsilling som strekker seg over 8000 kvadratmeter og hvor alle Volvo sine produkter vises; lastebiler, busser, anleggsmaskiner, båtmotorer og flymotorer. I tillegg vil du selvfølgelig også se mange ulike bilmodeller og hvordan bilene har utviklet seg fra 1927 til 1990-tallet.

11. Hummerfiske i Skjærgården

144348965

Fra den første mandagen etter 20 september og helt frem til 30 april året etter, er hummersesongen i Sverige i full. Hummerfiske er en gammel tradisjon i landet, og i Gøteborg finnes det flere arrangører som gir deg muligheten til å være med på hummersafari (se f.eks her) der du både får fiske og spise hummerfangsten. Nyt den vakre duften fra havet og se noen av havets fantastiske dyr i deres naturlige omgivelser.

12. Bli underholdt på flotte Ullevi Stadion

89686193

Ullevi er stadion i Gøteborg som brukes til internasjonale idrettsmesterskap, store musikkkonserter og spennende show forestillinger. Tidligere har Ullevi blant annet fått besøk av Robbie Williams, Bruce Springsteen, Madonna og Roger Waters. I år kan du få med deg blant annet Lahle, Backstreet Boys, Veronica Maggio, Melodifestivalen, Disney on Ice eller en rekke fotballkamper. Se programmet og bestill billetter her.

13. … eller dra på kule festivaler

200257560-001

Way Out West, en av Sveriges mest populære musikkfestivaler. Festivalen finner sted midt i Gøteborg byskog, Slottskogen og kombineres med klubbarrangementer i Stay Out West, kunstutstillinger og kino rundt om i byen. Festivalen er en ekstra grønn festival, serverer bare vegetarmat, og oppfordrer alle til å gå eller kjøre kollektivt til byparken. Billetter til festivalen slippes 14. februar og kan kjøpes her. Andre festivaler i byen er Metaltown, og som navnet tilsier er dette en festival for alle metalentusiater. Eller Kulturkalaset, en 20 år gammel gratis folkefest som inntar nesten alle gater og torg i Göteborg. Ls mer om Kulturkalaset i 2014 her.

14. Gå deg vill i smaksprøver på det spennende matmarkedet Saluhallen

173299231

Matmarkedet Saluhallen finner du både på Kungstogret, Nordhemsgatan i Linnèstaden og ved Vågmästareplatsen på Hisingen. På disse Saluhallene kan du handle nesten alle matvarer, gode oliven, nybakte brød, kaker og krydder, oster og kjøtt. Sett av tid og spis deg mett på matprøver i de over 40 butikkene på hvert av markedene.

Billige hoteller i sentrum av Gøteborg

PicMonkey Collage sentrum

Ibis Style Gøteborg Mölndal – Hotel Poseidon – Ibis Style Gøteborg City

15. Bli en ølkjenner på Ølrepublikken

186476911

Ølrepubliken er en perfekt blanding mellom pub og restaurant der fokuset ligger på kvalitetsøl og passende deilig mat. Stedet tilbyr et ølsortiment på hele 30 typer på fat og ytterligere 200 i kjølen. Dette er stedet for deg som elsker smaken av øl og som gjerne vil bruke kvelden på å trimme smaksløkene med nye friske øltyper.

16. … eller dra på Casino Cosmopol

140450835

Gøteborg Casino Cosmopol ligger ved Store Tullhuset ved Packhusplatsen, i et bygg som på 1800-tallet var sentrum for de over en millioner skadinavere som emigrerte til Amerika. På casinoet kan du velge mellom 42 spillbord og 324 spilleautomater, i tillegg til at det er en rekke valgmuligheter når det gjelder mat og drikke. Aldergrensen er 20 år og inngangsavgiften er på 30 kroner. Les mer om casinoet og finn åpningstidene her. Av: Anna-Marie Augustin