Guadeloupe – reiseguide til perlen i Karibien

Hva om du kunne blandet det ekte karibiske med chic-fransk stemning, mat og 29 graders solskinn stort sett hele året? Det er ikke bare en drøm av et kinderegg, det er Guadeloupe. Øygruppen, som består av fem øyer, er et fransk territorie. Det betyr at øyene er med i EU, og myntenheten er Euro. Prisene er likevel noe helt annet enn du er vant til fra Europa. Sammenlignet med Paris er prisene mellom 30 og 50 prosent lavere. På Guadelope slapper du av, nyter solen, spiser (grillet sjømat) og drikker på stranda.

La pointe des ch?teaux, commune de Saint-Fran?ois en Guadeloupe, Antilles fran?aises

Basse-Terre

Dette må ikke blandes med Basseterre, hovedstaden på St.Kitts og Nevis. Byen Basse-Terre er hovedstaden i Guadeloupe, og ligger på øya med samme navn. Øya er 850 kvadratkilometer (Malta er til sammenligning 316 kvadratkilometer). Totalt bor det rundt 190 000 mennesker på øya, hvor de største byene er Pointe-à-Pitre (16 000 innbyggere) og Basse-Terre (12 000 innbyggere).

Her finner du en av de vakreste strendene du noen gang vil se i Grande Anse de Deshaies, og du kan også besøke nasjonalparken oppkalt etter Jacques Cousteau som var en fransk marineoffiser.

La Grande Soufrière er den aktive vulkanen på øya som er verdt en opplevelse for den som elsker naturen. Den lille zoologiske hagen på øya er fin for store og små. Spisemessig kan du få ekte fransk café-følelse på Carabis Café (Pointe-á-Pitre), mens du kan spise godt på Habitation Desmarets i Basse-Terre. Det er ofte slik at de beste spisestedene er inne på hoteller, så oppsøk noen av dem for å sjekke ut tildels særdeles god mat.

Fortet inne i hovedstaden er en fin start for å bli kjent med koloniseringshistorien (blant annet var øyene svenske i 14 måneder). Ellers er det ikke overraskende mye strandliv, lokal kultur og natur å nyte her. Og sol. Selvfølgelig mye sol. I tillegg en god del importert fransk vin, karibiske drinker og veldig god stemning. Øya er ikke den som er mest populær hos turistene, selv om det er den største, og de beste stedene å overnatte her er mindre steder som Lodge Les Hauts de Deshaies nord på øya. Her kan du sjekke flere overnattingsmuligheter.

Grande-Terre

Dette er den øya som er den hvor turistene oftest drar til, og ser ut på kartet som er samme øy som Basse-Terre om du ikke zoomer godt nok. Kun en kort sund skiller de to øyene.  Det bor rundt 200 000 mennesker på øya, og det er faktisk Pointe-a-Pitre som er den største byen her også (den vestlige delen av byen ligger på Base-Terre, den østlige på Grand-Terre).

Det er mange svært gode strender på Grande-Terre men hvis du lander på Bois Jolan og Datcha vil du ha det garantert bra.

Shambala Lodge på østsiden av øya er et godt sted å bo. Hotel La Metisse er også et godt valg.

Marie-Galante

Det bor litt over 11 000 mennesker på denne øya, som ligger sør for de to øyene over. Den nesten helt runde øya er oppkalt etter et skip Columbus brukte – Marigalante, og det påstås at den beste rommen (som i rom og cola) i verden produseres her. De utrolige strendene – Vieux Fort og Grand Bourg (best for barn) er virkelig verdt å oppsøke.

https://www.instagram.com/p/BKLptRtAPaA/

Ferjen går for øvrig fra havnen i Pointe-â-Pitre til Saint Louis på Marie-Galante. Det er litt mindre fransk, og mer karibisk på denne øya som i større grad er litt mer luksus og litt mer naturpreservert. Dette preger også hotellene på øya, slik som Jéricho Gîtes & Spa, Det sjarmerende Le M Hotel er også en perle. Sjekk også ut Hotel Le Soleil Levant.

Les Saintes

Disse små øyene ligger sør for Base-Terre og vest for Marie-Galante. Det bor litt rundt 3 500 mennesker på øyene, og er vulkanske øyer med små rev rundt hele øya. De to øyene hvor det bor folk er Terre-de-Haut og Terre-de-Bas, men det er syv ubebodde øyer i tillegg. Fergen tar rundt en time fra Pointe-a-Pitre til Terre-de-Haut. På øya er det stort sett mindre overnattingssteder, slike som dette. 

La Désirade

Denne øya var den første folk så da man dro fra Spania til det nye land, og i dag er det ett av ev de deiligste stedene du kan oppleve på jord. Ta ferjen fra Saint-.Francois (45 minutter, går to ganger daglig) eller lei en båt fra lokale (som de kjører for deg). Sjekk topp 10 hoteller i Guadelope her