Foto. iStock

Guide til Barcelona

Spansk tapas, historiske bygninger, shoppingmekka og lokal sangria.

Det er noen av grunnene til hvorfor Barcelona er en av de fineste byene jeg noensinne har sett. Nesten hvor enn du går i Barcelona vil du finne en vakker gate, så det er bare vandre til du finner et sted du elsker. Og jeg lover, det tar ikke lang tid. Her er hva du må oppleve, spise og drikke i Barcelona.

Vil du leie en leiebil i Barcelona? Se våre tips til leiebil her!

Shopping og bydeler

Vi var i Barcelona kun tre dager, så vi fikk dessverre ikke utforsket like mye som man burde når man først reiser hit. På en annen side var vi flinke til å prioritere de tingene vi virkelig ville se, men holdt oss mest innenfor sentrum. På et tidspunkt var vi på vandring i et ganske dårlig nabolag, og da så man fort hvor store kontraster byen er preget av.

Når det gjelder shopping hadde jeg ikke så store forventninger før vi dro. Mest fordi det ikke var noen shoppingtur, men også fordi jeg hadde fått inntrykk av at Barcelona ikke er en shoppingby – der tok jeg grundig feil. Mulighetene for å få med seg en skatt eller to i Barcelona er stor. Her finnes det store varehus med fantastiske merker, shoppinggater med alt fra Dolce & Gabbana til Versace og gater proppfulle av spennende kjedebutikker. I tillegg til dette har byen mange lokale forretninger, blant annet en egen gate med vintagebutikker du garantert vil finne noe du liker. Det gjorde i hvert fall jeg.

img_2372

La Rambla

Denne gaten var faktisk den eneste gaten jeg hadde søkt opp på forhånd, og fra det jeg hadde hørt var dette en slitsom og veldig folksom gate. Dette stemmer til en viss grad. Det var utrolig mange mennesker, i tillegg til dette var gaten stappfull av selgere som vil selge deg alt fra falske designervesker til egne smykker. Styr unna disse selgerne. De speider etter turister og det er fort gjort å bli et lett offer – de er flinke til å selge!

Det som er veldig positivt med La Rambla er at gaten er såpass stor, og lang, at det er et perfekt sted å finne frem til om man har gått seg litt bort. Vi holdt oss mye rundt området Placa de Catalunya og Port Vell nede ved havnen, og da lå La Rambla perfekt til i forhold til begge de to stedene. Ved La Rambla er det også uendelig med spennende sidegater. Det er bare å utforske.

Riera Baixa i Raval

Er du en av de som bare elsker vintage, og syns det er utrolig gøy å utforske butikker med unike klær? Da er gaten Riera Baixa noe for deg. Personlig er jeg veldig glad i vintage, og brukte verdifull shoppingtid på å lete etter denne gaten. Riera Baixa ligger veldig sentralt, men pass på, den er veldig mørk og ligger litt skjult. Dessuten er det en liten sidegate i en annen sidegate, så hvis du tror google maps har sviktet deg, bare let litt til. Her vil du garantert finne en liten skatt som kan minne deg om reisen din i mange år fremover.

picmonkey-image-6

Placa de Catlunya

Denne flotte plassen kan du ikke unngå å besøke når du reiser til Barcelona. Her finner du absolutt alt, med shopping, restauranter og utesteder. Dette et veldig fint sted å guide taxisjåførene, da de som oftest har hørt om det. I nærheten er det mange sidegater, samt store shoppinggater som La Rambla. Her finner du butikker som Topshop, Urban Outfitters, ZARA, Mango, Nike, en stor Apple-butikk osv.

Befinner du deg på Placa de Catlunya må du også dra innom senteret El Corte Ingles. Dette er Barcelona sitt svar på Macy’s eller Selfridges. I første etasje finner du haugevis med sminkemerker, parfymer og vesker. Beveger du deg oppover i etasjene, finner du blant annet en egen kvinneetasje med spennende merker, samt en egen herreetasje. Det er også alt fra barneklær til eksklusiv mat, til elektroniske varer. Alt for enhver smak.

Passeig de Gràcia

Denne gaten besøkte vi ikke selv, men vi kjørte forbi med bussen. I denne vakre gaten som starter ved Placa de Catlunya er det luksuriøse merker som Chanel, Ralph Lauren, Armani osv. Går du oppover denne gaten vil du se de fineste bygningene, samtidig som du befinner deg i hjertet av Barcelona med verdens mest kjente merker. Her er det også mange spennende sidegater du kan utforske.

Vil du bo eksklusivt? W Barcelona er et av de fineste, og mest luksuriøse hotellene Barcelona har å by på.

W Barcelona, Barcelona, Gjesterom

 

W Barcelona, Barcelona, Basseng

Les mer om hotellet her

Ting å gjøre

Museum Picasso

Vi ville ikke sette av for mye tid til å dra på museum, men det var spesielt ett vi veldig gjerne ville besøke. Museum Picasso ligger i Carrer Montcada, som er en veldig sjarmerende gate i Barcelona. Her finner du blant annet tapasrestauranten Tapeo og andre små, sjarmerende butikker. Første dagen kom vi dit i 15-tiden, men da var det lang kø, så vi valgte å vente til et senere tidspunkt. Det var først andre dagen sent på ettermiddagen vi kom dit uten at vi måtte stå i kø i evigheter. Dette var utenom sesong, så jeg kan bare tenke meg hvordan det pleier å være der. Alt i alt er det et museum man burde få med seg – særlig hvis du er opptatt av kunst.

picasso

Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia

Eller La Seu som den også blir kalt, er et mesterverk du absolutt må besøke i den spanske storbyen. Katedralen ble bygd mellom 1298 og 1420, og har et gotisk utseende. Den er lett å få øye på, og er ubeskrivelig vakker. Vi besøkte ikke innsiden, men tok oss god tid til å beundre den spektakulære utsiden. I nærheten er det dessuten flere hyggelige restauranter og unike butikker.

picmonkey-image-4

Turistbuss

Det var overraskende hyggelig å ta turistbuss i Barcelona. Vi dro dit i starten av november, så det var ikke veldig varmt å sitte på toppen når det blåste, men man fikk likevel med seg mye fra innsiden av bussen. Om man aldri har vært i Barcelona før, og heller ikke rekker gå på byvandring i mange timer, er turistbussen helt perfekt! Her får du med deg det som er verdt å se. I tillegg kan man hoppe av og på bussen hele dagen. Perfekt hvis du skulle bli lei av buss, og heller vil gå litt, og motsatt.

picmonkey-image

Parc de Montjuïc

Vi bestemte oss på forhånd at en absolutt nødvendighet i Barcelona er å få med seg den vakre utsikten. Nede ved havnen kunne vi se en taubane som kan ta oss opp til et av byens mest kjent utsiktspunkt, nemlig Montjuïc. Siden vi skulle ta turistbussen, valgte vi å ta denne opp i stedet for taubanen, men taubanen på veien ned kan absolutt anbefales.

Her oppe finner du en stor og fin park, flere kiosker og noen restauranter. Vi valgte å gå gjennom parken for å komme opp til utsiktspunktet Castell de Montjuïc, som du må betale en liten sum for å besøke. Her inne får du en helt fantastisk utsikt over Barcelona fra flere vinkler. På den ene siden kan du se havnen med flere enorme cruiseskip, og på den andre siden ser du byen i sin helhet, med beige, tradisjonelle bygninger. Et enda mer kjent utsiktspunkt vi ikke rakk å besøke er Parc Güell. Denne fantastiske parken ligger i den nordlige delen av byen, og er designet av den modernistiske arkitekten, Antoni Gaudi. Parken står også på UNESCOs verdensarvliste. En park jeg absolutt ønsker å besøke neste gang jeg reiser til Barcelona.

img_3473 picmonkey-image-2

Font Màgica

Ett av stoppene til bussen var vakre Font Màgica ved Plaça d’Espanya. Vi dro hit først på dagtid, hvor man får se en stor og vakker fontene omringet av nysgjerrige turister. Denne fontenen hadde jeg hørt flotte ting om tidligere og ville gjerne se lysshowet som finner sted om kvelden. Så senere samme kveld tok vi en taxi tilbake for å se lysshowet, men endte opp skuffet. Det er ikke like ofte lysshow om høsten og vinteren som om sommeren. Det var veldig kjedelig, men jeg kommer garantert til å reise tilbake til Barcelona en dag. Da skal jeg uten tvil få med meg dette verdenskjente showet! Les mer om åpningstider her.

Ønsker du å bo like i nærheten av blant annet Font Màgica og Plaça d’Espanya, burde du sjekke inne på Catalonia Barcelona Plaza.

Catalonia Barcelona Plaza, Barcelona, Utendørsbasseng

Les mer om hotellet her

Tapas

Jeg hadde et stort mål før jeg reiste hit, og det var å finne en fin tapasrestaurant. I vesken min hadde jeg en liste over anbefalte restauranter og var veldig spent på om jeg kom til å finne frem. Den første dagen gikk vi rundt i de vakre gatene på jakt etter Picasso-museet. På veien dit ble vi veldig slitne og sultne, noe som er en dårlig kombinasjon.

Det første stedet vi prøvde var en hjørnerestaurant.  Her var det både trangt og fullt, og maten så dessuten veldig gammel ut, så vi dro derfra før vi hadde bestilt. Det er dessverre flere slike å finne, men blant disse finnes det også noen virkelig gode skatter. I samme sidegate som Picasso-museet fant vi Tapeo; en restaurant jeg hadde skrevet ned på listen min. Vi ble ikke skuffet. Siden det var lunsjtid valgte vi ut tre retter hver. Blant disse var det frityrstekte asparges med aoili dressing, som anbefales på det sterkeste. Hvis du vil lese mer om Tapeo, kan du sjekke ut anbefalingene fra Tripadvisor her.

picmonkey-image-5

Hvis du ønsker å bo på et hotell like ved havnen, kan jeg anbefale hotellet vi bodde på, nemlig H10 Port Vell.

H10 Port Vell, Barcelona, Takterrasse med basseng

Les mer om hotellet her

Transport

I byen

Det er ikke vanskelig å komme seg rundt i byen, men den er stor og man kan tape mye verdifull tid på å kun gå. T-banenettet er stort, og en fin måte å komme seg rundt i byen på. Reisefølget mitt var mer komfortabel med reise over bakken, så det ble mye taxi på oss. Det positive med taxi er at du kommer akkurat dit du skal, dessuten var det veldig billig med taxi. Du finner dessuten en taxi overalt, så lenge skiltet lyser grønt er den ledig.

Noe som derimot er negativt med taxi, er at sjåførene ikke er særlig gode i engelsk. Det hjelper med håndforklaringer og nikking, men et godt kart er helt nødvendig om du skal reise til Barcelona, med mindre du prater spansk.

Fra flyplassen

Nå kan ikke jeg uttale meg om togene, da vi ikke tok dem, men den beste måten å komme seg til og fra flyplassen er helt klart Aerobus. Det er en direktelinje som går direkte fra sentrum av Barcelona til flyplassen. Den stopper innom populære steder i sentrum og frem til folksomme Placa de Catalunya. Du betaler 10.20 euro tur-retur, eller 5.90 en vei. Les mer her.

Et nydelig hotell i sentrum av Barcelona er Grand Hotel Central

Grand Hotel Central, Barcelona, Standard rom, 1 dobbeltseng eller 2 enkeltsenger, Gjesterom

Les mer om hotellet her

 

Skrevet av: Stine Mari Stange

 

Les også:

Guide til storbyen Tokyo

Den store guiden til Miami Beach

Den virkelig store London-guiden