Reiseguide: Hamburg – mye mer enn Reeperbahn

Foto: Daniel Bratterud

Hamburg er den nest største byen i Tyskland, og den syvende største i EU. Innbyggertallet i hele byområdet er rundt 5 millioner. Byen oppstod etter at keiseren Charlemange (Karl den store i Tyskland) bygget et slott i 808. Slottet ble kalt Hammaburg. Som med slott flest på den tiden så vokste det sakte, men sikkert en by rundt slottet. Byen ligger ved elven Elbe, og havnen i byen er den nest største i Europa. Flyturen til Hamburg tar ca 1,5 time fra Oslo (litt under) og Lufthansa har flere daglige avganger. Norwegian flyr også enkelte dager.


Topp 10 i Hamburg

1. Rådhusplassen

Hamburg Rathaus er det tyske navnet på det hamburgske rådhuset, og her holder delstatsregjeringen i bystaten Hamburg til. Bygget ligger på en fantastisk vakker plass, som er flott spesielt på sommeren. Hamburg Rathaus ligger midt i sentrumskjernen, og befinner seg åpenbart nærme det meste. Nyt en øl på Rathausmarkt, og titt på kanalene, for du sjekker ut det enorme shoppingtilbudet.

2. Alster-arkaden og shopping

Foto: Wikipedia commons

Dette er en utrolig vakker shoppinggate. Kun 100 meter, men en opplevelse i seg selv. Midt i er den såkalte Mellin-passasjen, kalt verdens minste shoppingsenter. Uansett er det et veldig vakkert sted å shoppe, eller bare titte. Marktstraße, ikke langt fra Reeperbahn, har også mange kule og hippe butikker. Hovedshoppinggaten er Mönckebergstraße, ved rådhuset. Europas største elektronikkbutikk og sportsbutikk finner du også her. Har du et litt høyere budsjett drar du til Mülhenkamp, Jungfernsteig eller Neuer Wall . Når det gjelder shoppingsentre er det virkelig mange i Hamburg. Historisk sett har det faktisk alltid vært mange shoppingsentre i byen (man skulle få alt på ett sted i handelsbyen. Det største shoppingsenteret er Europa Passage (30 000 kvm), men det beste er nok Gänsemarket, som har tre shoppingsentre rundt seg, med mange spisemuligheter i midten.

3. Havnen (Hamburger Hafen)

iStock_000034601724_Large

Foto: istockphoto.com

Havnen i Hamburg er fra 1189, og var den viktigste havnen i Europa i mange århundrer. En av tingene som må oppleves er Speicherstadt, den største samlingen av trevarehus som man finner i verden. Området er under sterk oppgradering, og du vil finne både spisesteder og små, morsomme museer her. Du kan selvfølgelig ta flere sightseeing-båter fra havnen, og faktisk kan du se nesten hele byen ved hjelp av noen av båtene. Les mer om båtene du kan ta her. Hafencity er det største urbane prosjektet i det 21.århundret i Europa, bør oppleves.

4. Hauptkirche Sankt Michaelis (Michel-kirken)

Foto: Daniel Bratterud

Foto: Mathias Bjoner Lie / Mediehuset Nettavisen

St. Michel-kirken, er en barokk-kirke med en gigantisk klokke (24 meter i diameter), og er sett på som en av de flotteste hanseatiske protestantiske barokkirkene i verden. Tårnet på kirken er 132 meter høyt, og tar du heisen opp får du en utrolig (!) panoramautsikt over byen. Kirken har også en krypte som du kan besøke. I 2000 ble ble krypten renovert, og blir nå brukt til blant annet konserter.

5. St. Pauli

Famous Hamburger Landungsbruecken with harbor and traditional paddle steamer on Elbe river, St. Pauli district, Hamburg, Germany

Foto: istockphoto.com

Rett ved havneområdet ligger området St.Pauli. Området inneholder den botaniske hagen (Planten un Blomen), Hamburg museum og hjemmebanen til fotball-laget St.Pauli. Området er nok likevel mest kjent for Reeperbahn – kalt den mest syndefulle strekning i verden. Du kan også finne St. Pauli Theater her samt fiskemarkedet på søndager (hvor du kan få en virkelig god matbit). Og, ja, det var her Beatles ble Beatles.

 6. Bismarck-monumentet

Foto: Daniel Bratterud

Foto: Daniel Bratterud / Mediehuset Nettavisen

Bismarck-monumentet er et av verdens om lag 250 monumenter til den avdøde Otto von Bismarck, og er sannsynligvis verdens høyeste av sitt slag. Det befinner seg rett ved havneområdet i St. Pauli, og er absolutt verdt å få med seg på vei til rådhusplassen. (Og for å illustrere hvor stort monumentet er: Finner du journalisten på bildet?)

7. Tunnelene under Elbe

iStock_000056614438_Large

Foto: istockphoto.com

Tunneller er ikke så veldig interessante, men tunnelen under Elbe – den gamle – er vel verdt å oppsøke. Et landemerke i Tyskland, og da den ble bygget et mesterverk i både ingeniørkunst og arkitektur. Den nye er jo ikke så morsom, men du kommer jo til å kjøre gjennom den – sannsynligvis.

8. Maten

food Foto: East Hotel

Her burde vi kanskje hatt et bilde av hamburgere, men det holdt vi oss for gode til. Man mobber ofte tyskerne for maten deres, men en handelsby som Hamburg har et godt utvalg av enormt god mat. Som havneby hadde man alltid krydder, og mange råvarer, så selv om Grünkohl og Wirsing muligens ikke er noen kulinariske høydepunkter, så er faktisk Rote Grütze det. Byen er også kjent for sine makroner. Når det gjelder restauranter så har byen 10 (!) restauranter med stjerner i Michelin-guiden. Det er så mange gode restauranter i byen at det smarteste er å få hjelp av hotellet du bor på. Etter at du har booket hotell sender du en mail til hotellet, sier hva slags mat du liker og ber dem fikse reservasjon.

9. Utelivet

iStock_000025437272_Large

Foto: istockphoto.com

Man kan ikke skrive om Hamburg uten å nevne utelivet, her spesielt illustrert med syndegaten Reeperbahn. Gatestrekningen blir ofte kalt verdens mest syndige, men er med årene blitt mye tryggere enn sitt tidligere rykte. Den er verdt en visitt, om bare for å ha sett den. Du får også veldig mye godt øl i byen, så finn deg en biergarten, og nyt ekte tysk øl. Ellers har Hamburg en rekke classy nattklubber, gjerne slik som Bar Le Lion, BANK og Clouds, som vi skriver om under.

10. Clouds – Heaven’s Bar & Kitchen

Restaurant in den tanzenden Türmen

Foto: Clouds – Heaven’s Bar & Kitchen

En annet fantastisk utsiktspost over Hamburg. Dette er Hamburgs høyeste restaurant, og er et perfekt sted å nyte en middag eller en drink, mens du ser natten senke seg over byen. Kleskoden er «upscale casual», og her føler man virkelig at man får en smak av det Hamburg har å by på.


Hoteller i Hamburg

East Hotel

csm__SLIDER_east-Hotel-und-Restaurant-_Hotelzimmer_Suite_01_038d1ee79d

Et utrolig fint designhotell med en strålende beliggenhet til både St. Pauli og Rathausmarkt. Bare restauranten er verdt et besøk (vi anbefaler biffen eller sushi). Dette er et hotell du egentlig ikke får lyst til å forlate, og et lite tips er å be om rom med badekar (de står midt i rommet). Og skal du dit i helgen, er det greit å vite at restauranten forandres til en classy nattklubb på natten.

Les mer om hotellet her


Empire Riverside Hotel

Dette moderne luksushotellet ligger i St.Pauli, og som navnet tilsier ved elva. Et designhotell med veldig mye å by på av fasiliteter. Sjekk prisene – her kan du ofte gjøre kupp i helgene.

Les mer om hotellet her

Hotel Atlantic Kempinski

Hvis du får dette hotellet på salg, så er det ingen tvil om at du bør velge det. Et av de aller vakreste og beste hotellene i Europa. En definisjon av klassisk luksus.

Les mer om hotellet her

25hours Hotel HafenCity

Et stålkult designhotell i HafenCity. Virkelig spennende løst, og virkelig en estetisk opplevelse. Beliggenheten er også topp.

Les mer om hotellet her

Suite Novotel Hamburg City

Et rimeligere alternativ med god plassering. Dette hotellet er fint for familier også.

Les mer om hotellet her