Reiseguide Hawai’i : Et ferieparadis alle må oppleve

Tekst: Milan Botani

Du tror nok kanskje Hawai’i består av vulkan, palmetrær, strand og hulajenter som danser med krans rundt halsen? Ja, Hawai’i har faktisk alt dette, men også mye mer. Hovedstaden Honolulu er en blanding av storby og tropisk øyparadis – alt i ett.

Hawai’i består av flere øyer, men den mest kjente og populære er ingen andre enn Oahu med Honolulu som hovedstad. På Oahu finner du et flerkulturelt miljø hvor majoriteten består av asiater, amerikanere og Hawaiis polynesiske befolkning. Ikke bli overrasket over å se mange skandinaver her også – det er faktisk på Hawai’i flest nordmenn drar for å studere. Og jeg var faktisk en av dem. Da jeg skulle velge hvor jeg skulle på utveksling, falt valget lett på Hawai’i – stedet jeg har drømt om å reise til helt siden jeg var liten. Sol hele året, behagelig klima, supervennlige innbyggere, flotte strender og ikke minst kombinasjonen av det moderne og tropiske. Hawai’i hadde alt jeg drømte om.

Ut og reise? Finn ditt ideelle hotell til den beste prisen her.

Jeg advarer: du kommer lett til å bli forelsket i denne øya og menneskene du møter på veien. Aldri har jeg møtt på så mange hyggelige mennesker i de fire månedene jeg studerte der. Åpne, blide lokalbefolkning som ikke er redde for å prate med fremmede. De er med på å gjøre opplevelsen enda bedre. Er det noe man lærer på Hawai’i, så er det at de vennene du får blir til din Ohana – altså som din egen familie. Her er mine beste tips til hva du må oppleve på en av verdens vakreste øyer:


Livlige Waikiki

waikikigg

Selve hjertet til Honolulu er Waikiki. Milelange strender, shopping, varierende mat, og opplevelser som alle må få med seg. Langs gatene er det palmetrær, hoteller, og mange gode shoppingmuligheter. Du finner alt fra autentiske hawaiianske varer til merkebutikker. International Marketplace er stedet du må handle suvenirer. Her kryr av selgere som selger alt fra smykker, hudpleie av ekte havsalt, Hawai’i-skjorter og Hawai’i-kjoler i alle farger og former. Vær obs på at det er ingen faste priser på markedet, så her kan du prute som du vil. Selgerne er veldig flinke til å snakke for seg, så vær på vakt.

kokusnøtt
Foto: Milan Botani

Som de fleste selgerne, går de ofte veldig høyt opp i pris, når varen egentlig koster en tredjedel av prisen. Ikke gi opp før du får den prisen du tror varen er verdt! På samme område finner du en utendørs kiosk ved Tiki Town hvor du kan kjøpe deg forfriskende kokosmelk servert i kokosnøtt med paraply. Typisk Hawai’i.

Fortsetter du opp gaten til Kalakaua Avenue, kommer du til den mer glamorøse delen av Waikiki med 8 luksuriøse butikker, hvor Gucci, Tiffany & Co og Yves Sant Laurent og Coach er blant disse. Ikke så langt unna ligger Hilton Waikiki, som faktisk er et populært område for bryllupsreisen

magicisland
Foto: Milan Botani

Hawai’i er jo også det perfekte stedet å gifte seg, og jeg personlig drømmer om å gifte meg her..men det er en hel annen historie.Bak hotellet kommer du til den bedre delen av Waikiki Beach. Her er det mindre turister, og større muligheter til å finne seg et solplass. Vannet var det mest turkise vannet jeg har sett, og sanden var den varmeste sanden mine føtter har knirket på( husk flip flops!). En iskrembil står klar ved stranden for svettende solelskere. Et tips er å ikke kjøpe deg den såkalte slushen her.  Den smakte som saft blandet med isbiter de to gangene jeg prøvde å kjøle meg ned i varmen. Stopp og ved Hilton-hotellet og se på de små pingvinene. Ja, Pingviner. Hva gjør pingviner på Hawai’i tenker du? Det er kanskje litt for varmt? De er faktisk av den typen pingviner som tåler varmen, og du kan hilse på de søte dyra ved vannfontenen utenfor hotellet. I Waikiki opplevde jeg et pulserende uteliv med mange forskjellige steder til ulike prisklasser. Lyden av bølgene, den romantiske atmosfæren, synet av fullmånen og musikken som dundrer i bakgrunnen med palmetrær som svaier i den tropiske temperaturen. Rumfire er rett og slett et must-see.  Her er prisene litt lavere enn i Norge, men det må du bare forvente på et himmelsk sted som dette. Husk at aldersgrensen for å komme inn på utesteder er 21 år. Og ikke prøv å snike deg, vaktene er ganske strenge og observante her. Jeg kan ikke telle hvor mange ganger et par av mine venninner ikke kom seg inn på grunn av falsk legg, eller forsøk på bytting av armbånd. Jeg har mine beste minner fra Rumfire, som forresten fungerer som restaurant på dagtid og er en del av Sheraton-hotellet. Glamorøst sted som spiller mye bra musikk, med også to utendørsbassenger. Men det beste av alt:  Rumfire er rett ved stranden, og det er hengekøyer hvor du kan ligge og se på stjernene. Hawai’i er nemlig kjent som et av de beste stedene du kan se glitrende stjernehimmel. Jeg drømmer fortsatt tilbake.


Honolulus paradisstrender

beach
Foto: Flickr/Edmund Garman

Det er ingen tvil om at Hawai’i har noen av verdens beste strender. Og de er akkurat slik som du ser for deg. Krystallklart, turkist vann, myk sand som mel, og mange muligheter for dykking. Jeg brukte mange av mine dager her, selv når jeg hadde fritimer fra undervisningene mine, var stranda aldri langt unna. Hawai’i gjør noe med deg, og ikke minst, et besøk til en av de mange strendene blir en viktig del av hverdagen. Her er mine topp 3 favoritter hvor jeg levde ut mitt «beachlife»:

1. Waikiki Beach

waikikibeach

Jeg kan fortsatt huske morgen etter at jeg ankom Hawai’i, og jeg så Waikiki Beach for første gang. Det var faktisk kjærlighet ved første blikk. Aldri hadde jeg sett en så vakker strand som denne, og lite visste jeg at jeg kom til å se enda flere og vakrere strender. De var like fine og drømmende slik jeg hadde sett for meg.

c20d2e9e05ec11e386a922000a1fb703_7
Foto: Milan Botani

Waikiki Beach er en av de mest populære og besøkte strendene som Hawai’i ofte blir reklam ert for. Den er flere kilometer lang og ligger langs flere hoteller, utesteder, og høye bygninger. Her kryr det av solglade turister, og livreddere som passer på i alle kanter. Baywatch Hawai’i  (1999-2001) ble faktisk filmet her i sine tider, og livreddertårn er å se omtrent overalt. Kom tidlig på morgenen for å sikre deg de beste solplassene. Det er også et utrolig romantisk sted å besøke på kveldstid. Her pleide jeg og mine venner sitte og kose oss med piknik foran den spektakulære utsikten under solnedgangen. PS: vil du surfe, så er det bare å leie et surfebrett fra de mange utleierne langs stranden!

2. Ala Moana Beach Park

alamoanabeach
Foto: Flickr/Daniel Ramirez

Avslappende, rolig strand med overraskende få turister i populære Ala Moana-området. Et annet navn for stranden er Magic Island, og som navnet tilsier er den magisk. Vannet her er mer krystallklart og turkist enn Waikiki Beach, og det er bare å rusle over til Ala Moana shoppingsenter på andre siden av gaten hvis du er keen på en heftig shoppingopplevelse. Hver fredag fyres det fyrverkeri ved Hilton-hotellet i Waikiki med fantastisk utsikt fra nettopp Magic Island. Et må-se og spesiell opplevelse som alle bør få med seg.

3. Hanauma Bay

hanauma
Foto: Milan Botani/NA-bilder
hanaumabay
Foto: Milan Botani

Jeg trodde jeg hadde sett alt av vakre strender, men det var før jeg så Hanauma Bay.  Stranda ligner veldig på et postkort-strand (alle strendene på Hawai’i gjør forsåvidt det) og ligger omtrent 10 mil øst for Waikiki. Omtrent 400 fiskearter er kjent for å bebo bukten, samt mange havskilpadder og papagøyer(!). Vannet er krystallklart, varmt og er idyllisk for snorkling. Her koster det rundt 7 euro å få tilgang til stranden, og du må gjennom en «sikkerhetsvideo» som lærer deg noe om hvordan stranden er en naturreservat og at du ikke må berøre, eller på noen som helst måte ha kontakt med korallhoder som vises som store steiner på havbunnen. Å unngå korall er anbefalt fordi kutt på huden kan medføre til sår som gir medisinske problemer. Det er også lurt å vite at veien fra billettluken og ned til stranden er lang og veldig bratt – særlig når du skal oppover. Men her er det bare å ta en shuttle som kjører deg rett ned og opp igjen for omtrent 5 dollar.  


Dra på oppdagelsesferd til Honolulus Chinatown

china
Foto: Milan Botani/NA-bilder
hawaiiii
Milan Botani / NA-bilder

Rundt 40 minutters busstur fra Waikiki sentrum, ligger det en skjult perle som må oppdages. Honolulus Chinatown ligger omtrent 5 minutter fra mitt tidligere universitet, Hawai’i Pacific University. Ta nummer 2 eller 3-bussen til Bishop Street og  gå nedover samme gate frem til du ser tradisjonelle røde kinesiske lamper som henger langs gatene. I bakgaten er det et markedsområde med alt fra fargerike suvenirer, klær, sko og eksotisk mat. Smak på deilig fersk smoothie, eller ta en bit av himmelsk asiatisk mat som det bare er å velge og vrake. Her serveres det alt fra kinesiske vårruller til Vietnamesisk pho-suppe. Tips: Noen få meter fra Bishop Street ligger to av mine favorittbutikker. På King street finner du den skjulte skatten Homecoming Honolulu, som selger utrolig flotte klær, sko og accessoirer. Her kommer du garantert til å handle noe fra.  Noen få meter unna på Queen Street er vintagebutikken Catherine’s Closet Vintage Boutique. Eieren er en koselig dame ved navn Catherine (selvfølgelig) som samler eksklusive vintageklær hver gang hun er ute og reiser. rundt i verden.


Opplev North Shore

surfie
Foto: Yayimages
kollasje2
North Shore er et must å se på Oahu. Foto: Milan Botani

Ofte leide vi leie bil og kjørte omtrent én time fra Honolulu til North Shore for å få med oss to av Hawai’is store surfekonkurranser.  På Banzai Pipeline florerer det av surfere, og det er her verdensberømte surfere kommer for å konkurrere. Her arrangeres omtrent 2 surfeeventer h

1169139_1387867298127301_1078439247_n
Foto: Milan Botani

vert år. Området er for de som har erfaring med surfing, i og med at bølgene kan være ganske kraftige og høye. Her kan nemlig bølgene komme opp til 30 – 50 meter! Surfing kan også gjøres på Waikiki Beach om du er uerfaren, da er bølgene ofte er lave og roligere.   North Shore må oppleves uansett om du vil surfe eller ikke. Vær obs på at dette er et ødested og langt unna sentrum, men du finner en del matboder, foodtrucks, samt et stort supermarked langs veien. Et minne jeg aldri komme r til å glemme fra min tid på Hawai’i, var da jeg og en vennegjeng leide et feriehus på nettopp North Shore. Vi bodde her i fire netter, med stranden i kort gåavstand hvor vi stod opp en tidlig morgen for å oppleve soloppgangen (se midtbildet). Ta også turen innom Turtle Bay-stranden for å se skilpadder.


Shangri La – et museum du aldri har sett maken til

shrangila
Foto: Milan Botani

Dette må være en av de vakreste museene jeg har opplevd  i hele mitt liv. Jeg måtte forhåndsbestille billetten min gjennom deres hjemmeside én uke i forveien og det kostet ikke mer enn 20 dollar for en guided tour. Ferden dit starter fra Honolulu Museum of Art hvor du blir plukket opp av en minibuss som kjører dere videre til «museet». Shangri La var faktisk hjemmet til en kvinne ved navnet Doris Duke, som bodde her fra 1936 til 1938. Husets fasader og interiør er tydelig av Islamsk og Midtøsten kunst som hun fikk tilsendt til hennes hjem på Hawai’i.  Doris Duke reise nemlig på flere reiser til Midtøsten og samlet på møbler, interiør og til og med fliser å ha til veggene(!) – til sammen 2,500 objekter som representerer kunst fra Spania, Marokko, Egypt, Syria, Iran, Sentral Asia, India og deler av Sørøst Asia. Hun samlet nettopp for å skape et hjem som hadde noe fra hvert av av alle de landene hun besøkte i Midtøsten og Sørøst Asia. Ikke nok med at huset er ubeskrivelig vakkert innvendig, men det er helt fantastisk å se på fra utsiden også. Ikke minst lokasjonen! Museet har nemlig utsikt ut over Stillehavet og populære fjelltoppen, Diamondhead.


Se Hawaiis vakre natur

grtønn
Manoa Falls er et må-se i Honolulu. Foto: Milan Botani
ea292f620ec111e3b68a22000a1f9af0_7
Utsikten fra toppen av Diamondhead. Foto: Milan Botani

Du kan ikke se bort fra å gå fotturer på en av verdens vakreste øyer. Dette var noe av det første jeg gjorde på Hawai’i, og det ble bare hyppig med fotturer til forskjellige steder etter hvert. Stekende sol og lange, bratte veier kan være slitsomt, så ta med vann, gode sko, treningstøy og godt humør! Du blir uansett i godt humør når du når toppen og ser den spektakulære utsikten foran deg. Å gå hiking er veldig populært å gjøre på Hawai’i. Et must er Diamondhead, som ligger sentralt i Honolulu. Dette er en tursti hvor du går helt opp på toppen av en vulkankrater. Diamondhead ble nemlig til etter en utdødd vulkan (slapp av det er helt trygt).

hikingmanoa
Regnskog med bambustrær på veien til Manoa Falls. Foto: Milan Botani

Turen passer til alle aldre, men det anbefales at du er god i form, for du blir fort sliten av å gå opp alle stiene og turen tar omkring 30 minutter.  En fantastisk utsikt over Waikiki venter på deg på toppen, og her er det et must å ta bilder, så ta med et bra kamera. Et annet populært sted å hike til er fossefallet Manoa Falls. Du tar bussen opp fra sentrum, før du fortsetter turen gjennom regnskogen. Det er en kort, men veldig varm tur, så dette er perfekte gåturen for deg som vil svette mye. Veien dit er veldig gjørmete, så ikke ha på de fineste skoa, men gode sko du kan lett vaske av all gjørmen etterpå ( det finnes en vannslange som du kan bruke når du har gått hele veien tilbake).    


Shop på Ala Moana shoppingsenter

Et av de vakreste og beste shoppingsentre jeg kan anbefale, er Ala Moana-senteret som er rundt 20 minutter fra Waikiki Sentrum. Palmetrær, hvite bygninger, egen «basseng» med store gullfisk, 290 butikker og 70 restauranter å velge mellom; blant annet Macy’s, Victoria’s Secret, Dior, Forever 21 og Jimmy Choo. Det som er så bra med Ala Mona er at det har noe for alle prisklasser, enten om du har mye eller lite penger, så får du tak i det her. Senteret er faktisk den mest besøkte destinasjonen på Hawai’i med over 72 millioner besøkende årlig fra hele verden.  I tillegg er senteret verdens største open air shoppingsenter, meg egen food court som tilbyr en god variasjon av mat: alt fra sjømat til italiensk, og typisk amerikansk junkfood.


Her bor du

Hawai’i har mange flotte hoteller som ligger langs strandlinjen. Du har alltid stranda i kort rekkevidde – uansett hvor du bor. Jeg anbefaler å bo i Waikiki Sentrum. Det er sentralt og du får både strand og by i ett. Her er mine tips til hoteller:

Sheraton Waikiki

Sheraton Waikiki, Honolulu

4-stjerners, glamorøst hotell som ligger på stranden. 2 utendørsbassenger du ikke har sett maken til, med hengekøyer og solsenger. Her er også Waikikis beste utsted, Rumfire, som fungerer som restaurant på dagtid. Se mer av hotellet her.

Hyatt Palace Waikiki beach

Rimelig familievennlig hotell med utendørsbasseng og med stranden i nærheten. Se mer av hotellet her.

The Royal Hawaiian

5-stjernes hotell som ligger på en privat strand med egne solsenger. 2 utendørsbassenger, 3 restauranter og alle med nydelig utsikt mot turkist blått hav. Spa med full-service og midt i sentrum med tilgjengelighet til alt fra shopping til restauranter. Se mer av hotellet her.


Steder du må oppleve

Strender

Lanikai- stranden stod oppført på min liste over ting jeg må se på Hawai’i , men dessverre fikk jeg aldri gjort det. Uansett har jeg fortsatt drømmer om å besøke denne stranda neste gang jeg reiser til Hawai’i.

Museer

Honolulu Museum of Art (Omtrent 15 minutter fra Waikiki Sentrum.

Pearl Harbour Memorial Theater (Omtrent 40-50 minutters busstur fra Waikiki Sentrum).

Restauranter

Duke’s (i sentrum av Waikiki med herlig utsikt over stranden)

The Cheesecake Facotry (Et av de mest populære restaurantene i Waikiki)

Lulu’s (Den beste maten – prøv Nachos-middagen! Rett ved Waikiki Beach med herlig utsikt).

Nattlivet

M – Club er et av de mest populære utestedene i sentrum.  10 $ for inngangsbillett.

Lulu’s – restauranten blir til utested om kveld. 10 $ for inngang.

Hyppige Pool-partys på Hawaiian Monarch Hotel. Omtrent 10 dollar for billett.

Honolulu zoo er kun få meter unna hotellet. 10 dollar.

Waikiki Aquarium er verdt et visitt. Fargerike fisk, hai og mye mer. 10 dollar.

Sea Life Park Hawaii tilbyr svømming med delfiner og andre show. Prisene kan variere utifra hva du skal gjøre.


Andre tips

Jeg ble litt overrasket da jeg besøkte øya og så de mange hjemløse. Det var litt uvant i begynnelsen, men man lærer seg til å bli vant til dem. Og de gjør deg ingenting. Kjøp deg bussbillett i en av de mange kioskene du kommer til å se overalt på Oahu: ABC Store. Dette trenger du definitivt hvis du vil se hele øya. Prisene er ikke så lave som de er i andre stater i USA, men det er billig sammenlignet med Norge. Det er selvsagt billigere å handle mat og drikke på supermarkedet. Vær forberedt på mange eldre folk i bussene som krever at du reiser opp og tilbyr sete. Alle lokale reiser opp her, uten å nøle (sånn burde det være her til lands også).

Hand-plucked ❤

A post shared by Milan Botani (@milan.botani) on


Uttrykk du bør kunne

Aloha – Hei!

Ohana – Familie

Mahalo – Takk!


Slik reiser du til Hawai’i

Det er en lang reisevei, men det er verdt det når du lander. Tropisk vær og blomsterkrans venter på deg på Honolulu International flyplass. Reisen hit tar omtrent ett døgn, hvis du skal telle med flybytting og ventetid. Du må nemlig bytte fly minst to ganger. Et tips er å først ta flyet til New York (omtrent 7 timer), og deretter bytte til Hawaiian/American Airlines, som flyr direkte til paradisøya på omtrent 10 timer. Pris på flybilletter kan variere, alt ettersom hvilken rute du velger. Tar du en mer slitsom rute hvor du måta 3 forskjellige fly, kan flybilletten koste fra 8000 pr.person i sommermånedene.

Finn flybilletter her.