Hellas: Her er guiden over de beste øyene

Hellas er en feriefavoritt blant nordmenn. La deg friste av de vakre øyene med strålende sol, krystallklart vann, herlige strender og god mat.

Hellas har mange flotte øyer du må utforske. Hva med en øyhopping? Foto: getty

Med mer enn 1400 øyer å velge mellom, er det stor sjanse for å finne din egen favorittøy i Hellas. Uansett om du ønsker en avslappende ferie alene på en øde strand, eller vil feriere med familie og venner på et livlig sted, har vi noen anbefalinger for deg.

Bestill flybilletter her

Romantiske destinasjoner:

Du og kjæresten på en liten strand langt fra mas og kjas i en uke eller to – det er akkurat lenge nok til å bli litt bedre kjent og litt mer forelsket. Og utvalget av romantiske destinasjoner i Hellas skuffer ikke.

Mykonos

Mykonos er en flott øy som venter på å bli utforsket. Foto: getty

Mykonos ligger i Egerhavet og tilhører Kykladene, sammen med Paros, Naxos og Ios. Øya har rundt 9 500 innbyggere og er svært populær blant rike. Flere kjendiser vender tilbake hit hver sommer, og noen liker stedet så godt at de til og med har kjøpt feriehus her. Mykonos er også kjent som et møtested for intellektuelle, jetsettere og kunstnere fra hele verden, samt at det er en av de mer liberale reisemålene i verden. Prisnivået er høyere her enn på de andre øyene, men her kan du da også handle i designerbutikker, spise mat i verdensklassen og kanskje komme i prat med en kjendis.

Passer for: Vennepar og kjærestepar.

Her kan du bo: Mykonos Blu Grecotel Exclusive Resort

…eller klikk her for å se flere ledige hoteller

Santorini

Santorini er perfekt for en kjærlighetsferie. Foto: getty

Santorini, eller postkortøya som den også kalles, må vel være Hellas’ mest omtalte øy og det er ikke uten grunn.

Øya, som i dag har sin form og geologi etter et vulkanutbrudd for 3600 år siden, er det sørligste medlemmet av øygruppen Kykladene. Den er kjent for sin skjønnhet og sitt spektakulære landskap, med bratte fjellvegger som stuper ned i havet og hvite byer som klamrer seg fast til fjellsidene.

Det var hit husmoren fra Liverpool, «Shirley Valentine» reiste på eventyr i filmen med samme navn, og gjorde øya mer populær enn noensinne.  Og det er også hit tusenvis av turister kommer hvert år, på jakt etter den autentiske, greske atmosfæren i romantiske og billedskjønne omgivelser. Øya er som nevnt bratt og både trapper og esler inngår i et ferieopphold på Santorini, så du er advart. Strendene ligger ikke utenfor hotelldøren, men samtidig er det mulig å finne en liten strand helt for seg selv her. Sats på et hotell med svømmebasseng om du er avhengig av nærhet til vannet. Byen Fira byr på restauranter og shopping, og ellers det du måtte trenge for et vellykket ferieopphold med din utkårede.

Passer for: Kjærestepar og vennepar.

Her kan du bo: Apeiron Blue Santorini

…eller du kan søke blant flere hoteller her.

Milos

En liten og fredelig øy i Hellas. Foto: getty

Milos er den østligste øya i Kykladene og ligger helt på grensen mellom Egeerhavet og Kretahavet. Det er en liten og fredelig øy, men samtidig finnes det noe her både for livsnyteren og for den eventyrlystne. For eksempel kan man dra på oppdagelsesferd på egen hånd til de ubebodde øyene Antimilos og Akradies.

Milos er relativt tett befolket med rundt 5000 fastboende mennesker på de 151 kvadratkilometerne. Med dramatiske klippeformasjoner og kritthvite strender er Milos en favoritt blant alle øyene i det greske arkipelaget, også blant grekerne selv. Her sies maten å være ekstra god, så er det sol og bad, god, gresk mat, fred og ro og romantikk du er ute etter kan du ikke velge bedre enn Milos. Blir du rastløs er øya perfekt for oppdagelsesferd på moped eller under vannoverflaten med snorklemasken på hodet.

Passer for: Kjærestepar, barnefamilier og venner.

Her kan du bo: Santa Maria Village

…eller søk blant flere hoteller her

Skopelos (og Skiathos)

På en enkel båttur kan du utforske begge øyer på enkelt vis. Foto: Getty

Skopelos er en av de to øyene hvor den kjente og romantiske filmen «Mamma Mia» ble spilt inn, Skiathos er den andre. Ønsker man å sjekke ut begge steder kan man glede seg over at båtturen mellom de to tar kun en drøy time.

Øya Alonissos (Mytenes øy) ligger på andre siden, mot øst, og er annet fint mål for deg som vil utforske det greske arkipelaget enda mer. «Mamma Mia»-filmen bidro naturlig nok til økt turisme til Skiathos og Skopelos, hvor Skiathos er den mest livlige av de to med et større tilbud for den som vil leve om natten.

Skal du på kjærestetur anbefaler vi den roligere Skopelos, som med sine opplyste gårder, frukthager, svingete veier og store marker hvor dyr beiter, er Hellas’ svar på Italias Toscana. På denne frodige øya bor det ikke mer enn 6000 mennesker, men i areal er den større enn både Santorini og Mykonos – noe som innebærer at man kan dra på en romantisk scootertur og finne seg sin egen lille strand helt for seg selv. Et annet pluss er at begge øyene er lett tilgjengelig med kun en 2 timers båttur fra fastlandet (Agios Konstantinos), og kun 1,5 time med bil fra fergestedet til Athen.

Passer for: Kjærestepar, barnefamilier, storfamilien

Her kan du bo: Skopelos Village Hotel, Skopelos Town, Hellas

…eller søk blant andre hoteller her

Thassos

Les en fantastisk bok og ta et bad i det krystallklare vannet. Foto: getty

Helt nord i Egeerhavet ligger Thassos, en øy på 397 km2 og ca. 14 000 innbyggere. Øya er grønn og frodig med vakker natur, små sandbukter med gyldesgul sand og ellers både olivenlunder, pinjeskoger og høye sypresstrær.

For å komme hit flyr du til Kavala nord i Hellas og tar ferje i ikke avskrekkende 40 minutter. Men når du først er så langt nord i Hellas, kan det være verdt å ta noen dager og besøke Thessaloniki samtidig. Makedonia og Bulgaria ligger rett nord for Hellas her oppe, så er du ute etter et større eventyr ligger forholdene med andre ord til rette for det.

Eller du kan bli på Thassos, nyte livet, maten og honningen de er kjent for. Les en fantastisk bok og ta et bad i det krystallklare vannet og ha en ferie som virkelig kjennes på kroppen. Thassos er en romantisk og kjempekoselig øy du garantert ikke vil ønske å reise fra.

Passer for: Kjærestepar og vennepar. Barnefamilier.

Her kan du bo: IIio Mare Resort Hotel, Thassos, Hellas

Men spander også på dere et par dager på dette hotellet i Kavala:

…eller så finner du flere alternativer her. Andre anbefalte romantiske og mindre destinasjoner i Hellas er Poros, Amorgos og Karpathos.

For familien:

Skal du på tur med familien er det gjerne sjø, strand, basseng og avstand til by som er viktig. De mindre stedene er å foretrekke, men har du større barn skal det jo helst skje litt. Og flyplassen skal ikke være for langt unna. Vi har valgt ut noen favoritter.

Kreta

En rolig øy hvor livet går sin vante gang i et behagelig tempo. Foto: getty

Kreta har mange destinasjoner som passer for familien, men mest kjent og utbygd for familiene er områdene i nordvest. Her er det fine sandstrender, masse sol og koselige små restauranter på alle småstedene.

Vil du oppleve noe litt større er Rethymnon et godt alternativ, og er du ute etter noe genuint gresk og utenom allfarvei så sats på området i sydøst. På Kreta finner du det meste, litt avhengig av hva du velger. Er du ute etter vannsport så kanskje Hersonissos er stedet, selv om dette også er ungdommens favoritt.

Kreta er egentlig en rolig øy hvor livet går sin vante gang i et behagelig tempo. Ta deg tid til å kjøre litt rundt å bli kjent, besøk det arkeologiske stedet Knossos, se noen grotter og kanskje Samarine-ravinen, eller dra tilbake i tiden i Elounda og Spinalonga. Ta deg gjerne tid til å spise på en taverna i en fjell-landsby – det er her maten er best og du får en opplevelse av det autentiske Kreta.

Passer for: Alle, men velg rett sted. Hersonissos for fest, Chania eller Retymnon for bad + shopping, småsteder eller syd/sydøst for fred og ro.

Hotell: Grecotel Meli Palace, Agios Nikolaos, Hellas

…eller du kan velge selv blant flere hoteller her.


Rhodos – Rhodos by, Lindos og Kalithea

Rhodos er populært reisemål blant nordmenn. Foto: getty

Rhodos har vært et ettertraktet reisemål for skandinaver i lang tid, og det er ikke uten grunn. Øya har flest soldager i Europa, og kan i tillegg til sol og strand by på vakre parker, mange severdigheter og aktiviteter av alle slag. Sammen med de andre kjente øyene Kos, Kalimnos og Karpathos tilhører øya Dokadene som ligger sørøst i Hellas og Middelhavet, rett ved grensen til Tyrkia.

Rhodos by er en fin by med mye å tilby deg som liker at det er et utvalg av attraksjoner, severdigheter, restauranter, sport, liv og røre. Gamlebyen med sine basarer må også besøkes, og liker du shopping finner du mange merkebutikker i Rhodos by. Et fint reisemål for deg som liker at det skjer litt. Vil du bo utenfor Rhodos så vær obs på at østkysten har sandstrender og lite vind, mens vestkysten har det motsatte.

Passer for: Alle som liker å feriere sammen med andre skandinaver.

Hotell: Atrium Palace Thalasso Spa Resort & Villas

…eller du kan velge selv blant flere hoteller her.

Korfu

Korfu kan by på historie, shopping og et rikt restauranttilbud. Foto: getty

En annen fin øy å reise på familietur til er Korfu som ligger på vestsiden av Hellas med båtforbindelse til Italia og Albania for deg som liker å oppleve mer. Korfu by er stekt influert av Venetiansk byggestil, men så var jo også øya under venetiansk herredømme i mer enn 400 år. Det er ca 112 000 innbyggere på Korfu som lenge har vært kjent som et ettertraktet turistmål. Før i tiden var det populært blant de kongelige å feriere her, og i nyere tid ble Korfu en populær destinasjon for interrailere på sine turer gjennom Europa og Italia til Hellas.

I dag reiser alle som vil oppleve sol og bad og litt mer, til Korfu. Her finner du også spennende historier og arkeologiske skatter, aktiviteter som golf, ridning, dykking og vannsport. Vestkysten har de fineste strendene, Agios Georgios og Agios Gordis er populære steder for barnefamiliene, Karousades og Roda byr på strandpromenader og idyll mens Korfu by kan by på historie, shopping og et rikt restauranttilbud.

Passer for: Barnefamilier og storfamilier.

Hotell: Sentido Apollo Palace, Korfu

…eller du kan velge selv blant flere hoteller her.

Naxos

Et badeparadis som passer både for storfamilien og småbarnsforeldrene. Foto: getty

Naxos tilhører Kykladene og ligger i nærheten av både Santorini, Paros, Ios og Mykonos. Skal du på ferie med familien og vil ha noe litt utenom de verste turisttråkkene, anbefales Naxos på det varmeste. Naxos er et badeparadis og passer for både storfamilien og småbarnsforeldrene. De gyldengule sandstrendene er milelange og det er langgrunt og trygt for de minste. Og du finner også bortgjemte badebukter for deg som vil være alene. Søker du aktiviteter finner du både vannski og brettseiling her, samt fisking. Du kan besøke middelalderslottet Kastro, sjekke ut halvferdige marmorstatuer i marmorbruddet eller ta en tur over til øya Delos om du vil vite mer om arkeologi og historie.

Passer for: Barnefamilier eller storfamilien

Her kan du bo:  Galaxy Hotel, Naxos

…eller velg selv blant flere alternativer her.

Samos

Samos var faktisk eget fyrstedømme i sin tid. Foto: getty

Samos ligger sørøst i Egeerhavet, nord for Patmos og Dodekanesene og 1,6 km fra det tyrkiske fastlandet. Øya er den 9. største i areal og har cirka 33 000 innbyggere. Det finnes en egen flyplass på Samos som gjør den lett tilgjengelig for sol- og badelystne utlendinger uten at det har ført til noen grad av masseturisme.

På Samos er det stort sett fredlig og rolig, men i motsetning til andre små, fredlige greske øyer er Samos forholdsvis stor (477,4 km2) og er i tillegg både grønn og frodig. Det finnes flere byer på øya, og er du interessert i historie finner du flere spennende mål her på Samos, som faktisk var et eget fyrstedømme fra år 1835-1912.

Særdeles kjent er helligdommen Heraion og Eupalinos tunnel, og i tillegg var jo den store matematikeren og filosofen Pythagoras født på Samos. Øya har altså litt å by på, og vil man oppleve mer er som sagt veien over til Tyrkia kort. For eksempel kan man besøke Kapadokkia hvor man kan oppleve underjordiske byer, rikt utsmykkede grottekirker og utrolige steinformasjoner.

Passer for: Barnefamilier eller storfamilien

Her anbefaler vi deg å bo: Arion Hotel, Samos, Hellas

…eller du kan søke blant flere hoteller her.

Kalymnos

Badebyene Myrties og Massouri byr på herlige strender med rullestein og sand. Foto: getty

Sørøst i Egeerhavet, vest for den tyrkiske øya Bodrum og 12 km nord for den mer kjente ferieøya Kos finner du Kalymnos, den tredje største øya i Dodekanesene befolkningsmessig etter Kos og Rhodos. Øya er på 124 km2 og det bor ca. 16 000 mennesker her. Men mellom fjellene som fjellklatrerne så ivrig utforsker i sommerhalvåret finner man to store, grønne daler hvor man dyrker grønnsaker, oliven, sitroner og mandariner. På vestkysten ligger badebyene Myrties og Massouri som byr på herlig strender med rullestein og sand.

Livet i hovedgaten går i et bedagelig tempo, og fra de hyggelige spisestedene har du fin utsikt til naboøya Telendos. Nattelivet i byene utspiller seg på små barer og puber, og på et fåtall diskoteker. Siden 1500-tallet har Kalymnos vært kjent for fisking og salg av natursvamp. Nå som den syntetiske svampen i stor grad har tatt over, består flåten kun av et 50-talls båter. Honning produseres det også her og er en populær suvenir turistene gjerne kjøper med seg hjem. Det er altså ikke uten grunn at Kalymnos er en av de rikeste øyene i hele Hellas.

Passer for: Barnefamilier eller storfamilien.

Her kan du bo: Kantouni Beach Bouque Hotel

…eller velge blant flere alternativer her.