Her er Sveriges vakreste sommersteder

Saltvann, svaberg, båtliv og vakre solnedganger. Den svenske vestkysten byr på alt vi nordmenn ønsker om sommeren.

sommersteder sverige
Lysthus i Gøteborg kalt for «Valö fyr». Foto: Getty Images.

Prisene er mer behagelige enn vi er vant til hjemme, og vi kan forstå hverandre uten å måtte slå om til et annet språk. Bor du på Østlandet er det også kort reisevei, slik at det er mulig å nyte en weekend over grensa. Her er det nok av perler langs kysten til å oppholde deg i ukevis. Vi har plukket ut noen favoritter som du bør sette på ditt feriekart.

Strømstad og Kosterøyene

Strømstad er mer enn norske rånere og grensehandel. Den lille byen kan skilte med flere hyggelige kaféer og restauranter, vakre strender og ikke minst kort vei til Kosterøyene. Kosterhavet er Sveriges første marine nasjonalpark, og øyene rundt er fylt til randen av hyggelige sommeropplevelser.

Koster ligger 40 minutters ferjetur fra Strömstad, og både barn og voksne krysser øyene på bare minutter med sykkel. På Syd-Koster fins det både finkornede sandstrender, blankskurte svaberg og supre brygger du kan hoppe og stupe fra.

Se de 10 beste hotellene på Kosterøyene her

sommersteder sverige
Nordkoster. Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

Vil du overnatte på Sydkoster er disse hotellene idylliske alternativ.  I Strømstad vil du nyte sommeren på dette deilige spahotellet.

Fjällbacka, Väderöarna og Smögen

Fjällbacka har rykte på seg for å være et sommerparadis, og det med rette. Her kan du boltre deg på strender og klipper, og om det frister med øyhopping går det ferjer ut til de pittoreske Väderöarna fra morgen til kveld. Stikkord for hva som venter: Lune viker, hete svaberg og massevis av smarte badetrapper som bringer deg både ned og opp av det store blå.

sommersteder sverige
Väderöarna, Bohuslän. Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Smögen er et av Sveriges fineste og best bevarte fiskesamfunn! Rusle langs Smögenbryggene, gå tur langs klippene og finn deg en sandstrand eller et glovarmt svaberg å slikke sol på.

Du vil garantert kose deg dersom du velger dette hotellet når du besøker Smögen. Er du i Fjällbacka kan du bo rett på brygga om du velger dette stedet. 

Fiskerlandsbyen Åstol

Åstol er halvveis dekket av idylliske små trehus, mens den andre halvdelen er naturlig robust preget av stein og berg.  Øya er spesielt kjent for sin røkte sjømat. Besøk restaurantene Perrys bar for å teste røkt ål, makrell, sild, regnbueørret eller reker.

sommersteder sverige
Marstrand. Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Skal du ha overnatting på øya kan du leie deg en hytte.

Käringön og Marstrand – perler du vender tilbake til

Om du tar ferje ut til Käringön fra Hälleviksstrand, kan du velge fritt mellom badeklipper, strender og atskilte nakenstrender for damer og herrer. For å komme deg til badeplassene, går du gjennom fantastisk koselige gater og smug med klassiske hus som er flere hundre år gamle. På Käringön fins det hotell og vandrerhjem.

Og godt er det! Så kan en nyte en av vestkystens mest sagnomsuste, og eksklusive, sommerdestinasjoner så lenge som mulig. Marstrand ligger to minutter unna fastlandet med tauferje, og vel i land venter strender og såpass mange badeklipper at du lett kan finne deg en plass helt for deg selv.

Skikkelig luksus og kulinariske opplevelser får du på dette hotellet i Marstrand.

Les også: De 10 beste hotellene i København

Gullholmen og Härmanö

Øya Gullholmen er et av Sveriges eldste fiskesamfunn. Härmanö har et naturreservat med mange sjeldne plantevekster. De to øyene til sammen har bare 120 fastboende, men naturlig nok vokser befolkningstallet betraktelig i løpet av sommermånedene. Øyene er også bilfrie.

Her finner du hoteller på Gullholmen

Göteborgs skjærgård

Göteborg i Sverige byr på bra shopping, fornøyelser, uteliv og spisesteder, men skjærgården rett utenfor er minst like spennende. Fra trikkestoppet Saltholmen tar det tre kvarter med ferje ut til Vrångö, og derfra er veien også kort til Donsö, Styrsö og Brännö.

sommersteder sverige
Øya Vrångö. som er fredlig og fint i Göteborg. Foto: Thinkstock

Alle øyene har kjempefine strender og blankskurte svaberg som er perfekte å sole seg på.

Her finner du hoteller i Göteborg

Les også: Dette er det beste familiehotellet i Liseberg