Her er Sveriges vakreste sommersteder

Saltvann, svaberg, båtliv og vakre solnedganger. Den svenske vestkysten kan by på alt vi nordmenn hungrer etter om sommeren.

Prisene er mer behagelige enn vi er vant til hjemme, og vi kan forstå hverandre uten å måtte slå om til et annet språk. Bor du på Østlandet er det også kort reisevei, slik at det er mulig å nyte en weekend over grensa. Men det er nok av perler langs denne kysten til å oppholde deg i ukevis. Vi har plukket ut noen favoritter som du bør sette på ditt feriekart: Les også: Våre beste hotell for Liseberg

Strømstad og Kosterøyene

fredrik_broman-guest_marina
Nordkoster. Foto: Fredrik Broman/imagebank.sweden.se

Strømstad er mer enn norske rånere og grensehandel. Den lille byen kan skilte med flere hyggelige caféer og restauranter, vakre strender og ikke minst kort vei til Kosterøyene. Øyene er Sveriges første marine nasjonalpark, og er fylt til randen av hyggelige sommeropplevelser. Koster ligger 40 minutters ferjetur fra Strömstad, og både barn og voksne krysser øyene på bare minutter med sykkel. På Syd-Koster fins det både finkornede sandstrender, blankskurte svaberg og supre brygger du kan hoppe og stupe fra.

Les også: Topp 10 i Oslo

4857364_27_z

Vil du overnatte på Sydkoster er disse hotellene idylliske alternativ.  I Strømstad vil du nyte sommeren på dette deilige spahotellet.

Les også: Topp 10 luksus i Skandinavia

Fjällbacka, Väderöarna og Smögen

sweden
Väderöarna, Bohuslän. Foto: Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Fjällbacka har rykte på seg for å være et sommerparadis, og det med rette. Her kan du boltre deg på strender og klipper, og om det frister med øyhopping går det ferjer ut til de pittoreske Väderöarna fra morgen til kveld. Stikkord for hva som venter: Lune viker, hete svaberg og massevis av smarte badetrapper som bringer deg både ned og opp av det store blå. Smögen er et av Sveriges fineste og best bevarte fiskesamfunn! Rusle langs Smögenbryggene, gå tur langs klippene og finn deg en sandstrand eller et glovarmt svaberg å slikke sol på.

6593326_22_z

Du vil garantert kose deg dersom du velger dette hotellet når du besøker Smögen. Er du i Fjällbacka kan du bo rett på brygga om du velger dette stedet. 

Les også: Hit kan du reise uten pass

Åstol

Åstol er halvveis dekket av idylliske små trehus, mens den andre halvdelen er naturlig robust preget av stein og berg.  Øya er spesielt kjent for sin røkte sjømat. Besøk restaurantene Perrys bar for å teste røkt ål, makrell, sild, regnbue ørret eller reker.

fiskestuen

Skal du ha overnatting på øya kan du for leie deg en idyllisk fiskestue gjennom nettsiden Airbnb, hvor privatpersoner legger ut hjemmene sine til leie.

Käringön og Marstrand – perler du vender tilbake til

marstrand
Marstrand. Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Om du tar ferje ut til Käringön fra Hälleviksstrand, kan du velge fritt mellom badeklipper, strender og atskilte nakenstrender for damer og herrer. For å komme deg til badeplassene, går du gjennom fantastisk koselige gater og smug med klassiske hus som er flere hundre år gamle. På Käringön fins det hotell og vandrerhjem. Og godt er det! Så kan en nyte en av vestkystens mest sagnomsuste, og eksklusive, sommerdestinasjoner så lenge som mulig. Marstrand ligger to minutter unna fastlandet med tauferje, og vel i land venter strender og såpass mange badeklipper at du lett kan finne deg en plass helt for deg selv.

8144675_4_z

På Käringön kan du slappe av på terrassen med utsikt over Skagerrak dersom du velger dette vandrerhjemmet. Skikkelig luksus og kulinariske opplevelser får du på dette hotellet i Marstrand.

Les også: De 10 beste hotellene i København

Gullholmen og Härmanö

Øya Gullholmen er et av Sveriges eldste fiskesamfunn.  Härmanö har et naturreservat med mange sjeldne plantevekster. De to øyene til sammen har bare 120 fastboende, men naturlig nok vokser befolkningstallet betraktelig i løpet av sommermånedene. Øyene er også bilfrie.

Göteborgs skjærgård

127059213
Vrångö. Foto: Thinkstock

Göteborg byr på bra shopping, fornøyelser, uteliv og spisesteder, men skjærgården rett utenfor er minst like spennende. Fra trikkestoppet Saltholmen tar det tre kvarter med ferje ut til Vrångö, og derfra er veien også kort til Donsö, Styrsö og Brännö. Alle øyene har kjempefine strender og blankskurte svaberg som er perfekte å sole seg på. Dersom du skal kombinere strandlivet på øyene med byliv i Gøteborg, kan vi anbefale dette hotellet.

Les også: Dette er det beste familiehotellet i Liseberg