Nei, dette er ikke Syden, men Sopot Beach i Polen. Foto: iStock

Her finner du «Syden» i Nord-Europa

Du må ikke reise til Spania for å finne en badestrand.

Er du glad i strandliv, men er lei Syden? Kanskje synes du det blir for varmt eller dyrt, og har mer lyst til å bare sette deg i bilen og oppdage noen perler i Nord-Europa.

Bli kjent med tyske småbyer, danske sandstrender eller norske ferieperler. For du kan oppleve mye fint her hjemme og i våre nærmeste naboland, i kombinasjon med et herlig strandliv. Du får det beste av to verdener med god mat, fine treningsfasiliteter, bra shopping, høy standard på hotellene og severdigheter forklart på et språk du forstår.

Her er noen av Nord-Europas beste strender med tilhørende småbyperler.

Søk hoteller for siste-sjanse tilbud her.


Falkenberg, Tylösand, Sverige

Kjører man sydover fra Norge og mot Gøteborg er det mange fine badesteder langs svenskekysten langs veien. Her finner du kjente og populære steder som Smögen, Hunnebostrand, Lysekil og Marstrand – alle koselige småbyer med varierende grad av sommerliv, spisesteder og butikker.

Dog er det er et stykke syd for Gøteborg du finner de virkelig flotte, lange strendene – som i Falkenberg eller Tylösand. Her kan du nyte nærmest urørt sand mellom tærne og få godt med armslag rundt deg og ditt. Langgrunne strender og silkemyk havbunn av sand, gjør dette til fantastiske steder å tilbringe late feriedager.

Bo her: Falkenberg Strandbad i Falkenberg

https://thumbnails.trvl-media.com/90eZ8xjv7J0-sR-gc5RyKUi8Leo=/773x515/smart/filters:quality(60)/images.trvl-media.com/hotels/1000000/60000/54600/54546/54546_81_z.jpg

Sjekk også: Best Western Grand Hotel Halmstad

Klikk her for å se flere ledige hotell i Halmstad


Skåne, Sverige

I Skåne finner du nok Sveriges aller beste strender, hvite og langstrakte, akkurat som vi kjenner de fra Danmark. Strendene rundt Skanörs havsbad og Falsterbo strandbad er flere kilometer lange og barnevennlige, og supre å kombinere med noen dager med shopping og restaurantbesøk,kun en 15 minutters kjøretur unna Malmø. Enten du er på vei til København eller bare vil oppdage idylliske Sør-Sverige så bør du tilbringe minst en natt her. Skåne byr på fine strender til alle ønsker og behov.

Du bor ellers billigere her enn i København, og toget over tar ikke mer enn 30 minutter. Malmø kan også være et godt utgangspunkt for den som bare vil ha en dag i hovedstaden.

Her må du bo: Elite Hotel Savoy


Helsingborg, Sverige

Er du i Helsingborg, er det Fria Bad som gjelder. Dette er storbyens svar på Copacabana og stranden har godt med besøk året rundt. Helsingborg er ellers en hyggelig by med både slottshage, botanisk hage, dyrepark, museer og shopping på Kullagatan.

Har du mulighet så bo på Radisson Blu Metropol

Sjekk ledige rom på Radisson Blu Metropol Helsingborg her


Ystad, Sverige

Den lengste og mest kjente stranden i Skåne er Sandhammaren. Stranden ligger en 30 minutters kjøretur fra byen Ystad, som har blitt verdenskjent pga TV-programmet Wallander. Ystad er en vakker by man bør få med seg med pastellfargede bindingsverkshus i middelalderstil, brosteinsbelagte gater og koselige torg.

Ystad er også et flott utgangspunkt for å oppdage mer av Sør-Sverige. Forutenom Ystad finner du strender rundt hele kysten, og byen Karlskrona – et annet vakkert turistmål som sies å være Syd-Sveriges svar på Stockholm.

Dalabadet ligger rett øst for Trelleborg, 45 minutters kjøring fra Ystad og er en hit blant barnefamilier.

Her må du bo: Ystad Saltsjöbad

Ystad Saltsjobad

Klikk her for å sjekke ledige rom

Klikk her for å sjekke flere ledige overnattingssteder


Rügen og Nord See, Tyskland

Nord-see-Binz

I byen Trelleborg i Skåne kan du velge å hoppe på ferjen over til Sassnitz og øya Rügen – som er et populært feriested blant tyskere og andre nord-europeere som har oppdaget denne perlen.

Kjente personer som Bismarck, Sigmund Freud, Thomas Mann og Albert Einstein har alle tilbragt sine fridager her, og under DDR-tiden var det feriestedet til topp-politikere som blant andre Erich Honecker.

Vi besøkte både Göhren og Binz på vår oppdagelsesreise hit, og ble svært så positivt overrasket. Dette var jo faktisk akkurat som i Syden – kanskje med unntak av et litt kaldere vann.

Men god mat (sjekk ut Pizza Backhaus i Göhren), flott overnatting med spa-muligheter og severdigheter som Østseebad Binz, slottsparken i Putbus og damplokomotivet Rasende Roland som går imellom byene.

Få gjerne også med deg noen flotte Hansabyer som Stralsund og Wismar når du først er i området Mecklernburg-Vorpommern. Dette er tyske byer hvor middelalderbebyggelsen er så vel bevart at de begge er oppført på Unescos Verdensarveliste. I Stralsund finner du ikke mindre enn tre middelalderkirker i Backsteingotik.

En annen ting du vil oppdage er at tyskerne er relativt positive til nudister og nakenbading, så selv badeland tilbyr egne avdelinger for deg som vil kaste klærne. Se etter strender merket FKK.

Her kan du bo flott på Rügen: Travel Charme Kurhaus Binz

Kurhaus-Binzzz

Klikk her for å sjekke ledige rom

 

Eller her: Dorint Strandhotel Binz

Dorint Binz

Klikk her for å sjekke ledige rom

Klikk her for å sjekke andre ledige overnattingssteder


Sylt, Tyskland

Sylt-Beach

På vestsiden av Tyskland og på grensen opp mot Danmark finner du øya Sylt – en annen tysk øy berømt for sine vakre sandstrender og sine upper-class gjester. Hit kommer nemlig hamburgerne for å slikke sol om sommeren. Du kan kombinere noen dager i andre tyske byer som Hamburg, koselige Flensburg, moderne Kiel eller marsipanbyen Lübeck. Her finner du 39 km med sammenhengende sandstrand.

I «hovedstaden» på øya – Westerland finner du mange små pensjonat og hotell med opptil 15 etasjer. I likhet med på øya Rügen, er stedet populært så sørg for å booke overnatting før du drar.

Her kan du bo veldig bra: Severin’s Resort & Spa

Les også: Hamburg – mye mer enn Reeperbahn


Tyskland: Flensburg, Eckernförde, Fehmarn

Fehmarn

Fehmarn er en øy med broforbindelse til resten av Tyskland. Her ligger også Puttgarten med ferjeforbindelsen til Rødby i Danmark.

Kjører du fra København med bil videre ned til Flensburg på tysk side, finner du mange flotte strender i området herfra og ned til Kiel. Glem ikke å stoppe opp i koselige Flensburg og sjekk ut gågata her, eller besøk det store shoppingsenteret Scandinavian Park (med lekeland) som både dansker og nordmenn valfarter til for rimelig shopping.

Hotte insidertips fra tyske venner til andre fine steder man bør besøke er Eckernförde – en koselig by med fine strender, og Fehmarn – spesielt for vannsport og bading. Fehmarn er forøvrig øya (med broforbindelse til Tyskland) Puttgarten ligger på, så her kan du ta ferjen over på vei tilbake til Rødby og Danmark igjen. I Røyby finner du badelandet Lalandia, som du kan glede de minste i bilen med å besøke.

Her kan du bo bra: Best Western Hotel Des Nordens

https://thumbnails.trvl-media.com/xoW0ZO2QLOOHCaNlu8m-VOb0iDw=/773x515/smart/filters:quality(60)/images.trvl-media.com/hotels/4000000/3420000/3411300/3411212/12ba54d2_z.jpg

Klikk her for å søke på andre hotell nær Flensburg

Søk etter hoteller i Eckerförde her

Søk etter hoteller på Fehmarn her


Sopot, Polen

Vender du derimot nesa østover fra Rügen, eller enda enklere – tar fergen direkte fra Sverige og Karlskrona, kan du kjøre til de populære polske badebyene med kritthvite strender og et enda lavere prisnivå; Gdynia, Gdansk og Sopot. Svenskene har allerede oppdaget disse perlene og valfarter til Polen for båderimelig shopping, matopplevelser, kultur og ikke minst «sydenopplevelsen».

De tre nabobyene går under navnet Trojmiasto, på norsk kalt Trippelbyen. Denne regionen med over en million innbyggere deler kysten og betraktes som de største havnbyene i Polen. Sveriges svar på Chartertur!

I Sopot som er den mest kjente feriebyen/spabyen kan du bo veldig flott til en rimelig penge her: Sofitel Grand Hotel

Sofitel-Grand-Sopot

Klikk her for å sjekke ledige rom

Eller her: Sheraton Sopot Hotel

https://thumbnails.trvl-media.com/nPWs27tVsoGz7QnbCX8IdyvZciM=/773x515/smart/filters:quality(60)/images.trvl-media.com/hotels/2000000/1910000/1909700/1909681/3b74c75f_z.jpg

Klikk her for å se andre luksushotell i Sopot


Polen: Gdansk og Gdynia

De større byene Gdansk og Gdynia er fine alternativer for deg som ønsker litt mer liv og røre, shopping og flere severdigheter i tillegg til strandlivet. Vil du heller bo i en av disse byene? Les mer om byene og se ledige hoteller ved å klikke på lenkene under.

Se ledige hoteller Gdynia her

Se ledige hoteller i Gdansk her


Litauen: Klaipeda, Nida og Palanga

Har du tiden for deg og er lysten på mer oppdagelse kan du kjøre fra Polen og videre nordøst til byen Klaipeda i Litauen. Det tar ca. 8 timer å kjøre hit, da du må rundt den russiske landestykken. Skal man krysse eksklaven og kjøre langs vannet trenger man visum.

På nasjonalparken Den kuriske landtungen og i lagunen som ligger utenfor Klaipeda i Litauen, finner du to flotte badestedene Nida og Palanga. I tidligere tider var dette området tysk, så bli ikke overrasket om du treffer på mange tyske venner på den kjente nudiststranda i Nida. PS: Sjekk de lave hotellprisene!

Her kan du finne billige luksushotell i Klaipeda

Her kan du sjekke ledige hoteller i Palanga

Her kan du sjekke ledige hoteller i Nida

Les også: Reis på en billig storbyferie til Vilnius


Latvia: Jurmala og Riga

Går du inn for å kjøre rundt Det Baltiske Havet finner du den berømte stranden og kurstedet Jurmala kun 3 timer og 40 minutter videre nordover fra Klaipeda. Herifra kan du enten parkere leiebilen og fly hjem til Norge fra Riga, etter en bedre middag og litt shopping i hovedstaden. Eller du kan fortsette videre gjennom Estland, Russland og Finland før du tar båten tilbake til Sverige og kjører hjem igjen over grensa.

Både Jurmala og Riga er flotte steder å oppleve, og i tillegg til at det er rimelige feriesteder finner du masse spennende å både se og gjøre her. Mens Jurmala byr på spatilbud, strender og behandlinger har Riga museer, kirker, shopping, mange flotte restauranter og en Zoo.

Her kan du bo bra: Baltic Beach Hotel & Spa

Baltic Beach Hotel & SPA, Jurmala

Klikk her for å sjekke ledige rom 

Les også: Weekendturen: Billig og godt i Riga


Danmark

At Danmark har mange hvite, deilige strender er det en liten tvil om. Vi tar en rask oppsummering for deg som vurderer det deilige nabolandet i syd som feriemål for året.

I kombinasjon med eller uten storbymålene København, Århus eller Aalborg hvor man selvfølgelig finner både dyreparker, tivoli, museer, fine restauranter og gode shoppingmuligheter.

Trenger du hotell i en dansk storby? Sjekk ledige alternativer på hotels.com

Tre fine og populære strandsteder:

Løkken_strand

1.Løkken – den danske riviera

Løkken er en klassisk badeby på Nordjyllands vestkyst, hvor du finner en av Danmarks beste strender. Her er det milelange hvite strender, stort utvalg av spennende og morsomme aktiviteter for hele familien (rideskoler, go-kart, fiskevann, golfbaner). I tillegg er det ideelle forhold for jogging, spaserturer og selvfølgelig sykling. En av de mest populære strendene, Løkken Strand, er 10 kilometer lang og regnet som Danmarks fineste strand.

2.Dueodden – den hviteste sanden

På Bornholm finner du Dueodde – en av øyas største turistmagneter om sommeren. Du kommer nok kanskje til å forveksle denne stranden med Karibia. På Dueodde finner du nemlig den hviteste sanden, myk som mel som knirker under føttene. Denne stranden er ofte omtalt som en av Europas beste, og til og med fått Blått Flagg – en miljøsertifiseringsordning for marinaer og strender. Gå opp trappene i fyrtårnet for en fantastisk utsikt over havet. Joboland, som har vannland og zoo, er et must for de små (og de store).

3.Skagen – lysets by

Vi har alle noen steder vi besøker igjen og igjen, og for mange er Skagen et slikt sted. Den sjarmerende havnebyen yrer av liv, og byr på lekre strender, spennende butikker og gode matopplevelser. Skagen er verdenskjent for å være byen med flest solskinnstimer i Danmark, med helt spesielt lys som har inspirert mange kjente kunstnere (Inkludert våre egne Christian Krogh og Eilif Peterssen bl. andre).

Skagen byr på deilige og myke strender hvor du kan slappe av og slikke solen dagen lang. Den største sanddynen heter Råbjerg Mille, er 2 kilometer lang og 1 kilometer bred. Skagen har også flere muligheter til aktiv ferie – du kan blant annet surfe, seile, sykle, ri eller vandre.

Eller bare book deg inn på deilige Hotel Plesner

Hotel Plesner, Skagen, Standard-rom, Gjesterom

Les mer om hotellet her.

Klikk her for å finne overnatting 


Helsingør – Hamlets slott

Helsingør består av Danmarks rivieraer med populære badestrender litt nord som Hornbæk og Gilleleje. Og i kulturbyen Helsingør (Elsinore på engelsk) finner vi renessanseslottet Kronborg, som er kjent over hele verden for å være Shakespeares Hamlet-slott.

Hvert år foregår det en stor begivenhet av internasjonal klasse på slottet som det kan være verdt å få med seg. Skiftende internasjonale teaterkompanier spiller nemlig Shakespeare-forestillinger i gårdsplassen i august – en tradisjon som har vart siden 1816.

Bo på vakre Havreholm slott. Klikk her for å sjekke ledig kapasitet

Les også : 20 grunner til å reise til Danmark


Norge – hjem kjære hjem

Hvis været er bra så er det mange som mener at Norge er det beste ferielandet. Det er kanskje ikke så rart. Det er her vi har våre venner, familien, hunden, barndomsminnene og historien.

Og selv om vi ikke kan skilte med milelange sandstrender, så har vi mange koselige bukter og svaberg. I tillegg til småbyer, fjell, fjorder, severdigheter og aktivitetstilbud.

Sørlandet er jo selvfølgelig populært, men også i resten av landet finner du flotte badesteder. Det kan du lese mer om her: De 10 beste stedene å bade i Norge

Eller du kan dra på moskussafari, fjellklatring, sykkelturer, spaweekend og byvandring. Eller ta en tur med hurtigruta.

Her kan du booke overnatting på Norges beste hoteller, om du ikke er så heldig å eie en hytte ved sjøen.


Les også:

10 fantastiske bilturer i Europa

Her får du strand og byferie i ett