Her kan du oppleve Shakespeares verden

Hvis du vil reise en tur i teaterets verden så er dette reiseguiden du er ute etter.

Det er over 450 år siden det som regnes som verdens ledende forfatter i det engelske språket ble født.

376px-Title_page_William_Shakespeare's_First_Folio_1623

Historikere regner med at han ble født den 23.april 1564, og døde nøyaktig 53 år senere. Fødestedet var Stratford-Upon-Avon, hvor han også døde. Lite er kjent om barndommen til William Shakespeare, men man tror at han gikk på King’s New School i Stratford.

Det man vet er at han 18 år gammel giftet seg med den 26 år gamle Anne Hathaway. I moderne, amerikansk språk ville nok ekteskapet blitt kalt et shotgun wedding. Seks måneder senere fikk nemlig paret en døtter – Susanna. To år senere fikk paret tvillinger, sønnen Hamnet og datteren Judith.

Fram til 1592, etter fødselen av tvillingene i 1586, vet man lite om hva Shakespeare gjorde. At han skrev er nok sikkert siden hans skuespill var under framførelse i 1592 i London.  Han ble raskt svært populær, og fra 1594 ble hans skuespill framført kun av Lord Chamberlain’s Men – senere King’s Men etter at Dronning Elizabeth døde i 1603. I 1599 bygget teaterselskapet teateret Globe.

Shakespeare selv bodde med familien i Stratford, og med sine skuespillerkollegaer i London. Først i området ved kirken St. Giles Cripplegate, senere i Bishopsgate (hvor han fikk bot for å ikke betale skatt), senere i Southwark før han igjen flyttet nord for elva igjen – ikke langt fra St. Paul’s Cathedral. Han flyttet tilbake til Stratford etter at han sluttet å være skuespiller selv.

Her kan du oppleve Shakespeares verden

187885645

Stratford-upon-Avon

454273267
I dette huset bodde Anne Hathaway før hun giftet seg med William Shakespeare

Denne markedsbyen er litt under to timer fra London, ikke langt fra Birmingham og Coventry – og den nydelige badebyen Royal Lemington Spa. Ikke overraskende er byen et populært turistmål med rundt 5 millioner besøkende hvert eneste år.  Det som trekker mest er Royal Shakespeare Theatre, et flott teaterbygg som også har en god restaurant og en Shakespeare-butikk. Du kan også besøke det levende museet – Falstaff Experience – det som skal være det levende hjemmet til Shakespeares figur John Falstaff. Museet skal visstnok være hjemsøkt… Puben på Cox Yard er også verdt et besøk, det samme er selvrfølgelig huset hvor Shakespeare ble født.

Den gamle gaten Henley Street er hvor du finner huset, men her finner du også flere andre vakre bygninger på denne gaten. Elven Avon er perfekt for en rolig båttur, og sentrum har mange fine restauranter (Sjekk ut Lambs of Sheep Street for både mat og drikke) og butikker. Det er mange sjarmerende hoteller i byen, men øverst er kanskje Legacy Falcon Hotel. Luksus får du på Menzies. Totalpakken er en veldig sjarmerende liten by som er  anbefalt for å oppleve det ekte engelske.

182303862

London – St.Giles Without Cripplegate

Skulle man plassere hvor mennesker bodde tidligere var det som oftest slik at man brukte kirker som utgangspunkt, og det var i området rundt denne kirken at Shakespeare først bosatte seg. Det er for øvrig samme kirke som Oliver Cromwell giftet seg i, og hvor den første rektoren på Harvard ble døpt (Nathanial Eaton). Kirken ligger i dag ved t-banestoppene Moorgate og Barbican, og Museum of London.

Ikke langt unna finner du den meget franske restauranten Le Cafe du Marche – en klar anbefaling. Det er også verdt å spise på The Jugged Hare.

Skal du bo i dette området, og liker luksus bør du sjekke ut The Rookery Hotel. Kun for de som har råd.

451245221

London – Bishopsgate

Dette er navnet på en av de åtte originale portene i London Wall, og er i dag ett av stedene hvor veldig mange jobber. Selv om Shakespeare og mange andre har bodd i området er det nå bare 222 mennesker som bor i området Bishopsgate. I dag er det kanskje mest kjent for landemerket du ser på bildet over. Her finner du ikke overraskende mange fine spisesteder, blant annet Tirage. Hotell, rett ved Liverpool Street Station (hvor dette er) er 196 Bishopsgate.

482165939

London – Southwark

Før han senere flyttet tilbake til det som har blitt finansdistriktet i London bodde Shakespeare en stund sør for elva, hvor også hans teatertropp hadde sitt teater. Globe Theater, som nå har en moderne versjon i Shakespeare’s Globe. Et område som har fått en sterk vekst de siste årene, og som virkelig er å anbefale nå. Du kan også få virkelig klassisk britisk mat her på Heeltap.

Dette området i London var lenge et område man som turist holdt seg unna. Slik er det ikke lenger. På sydsiden av elva finner du nå Eye of London, og i alle retninger fra den det mest moderne turistområdet i byen. Globe Theatre, en gjenoppbyggelse av det legendariske teateret hvor Shakespeare satte opp sine stykker finner du også her. Tate Modern bør også være et must. Bildet over er fra en gateoppsetning av Shaekspeare i 1929.

Hva slags område er dette?

Nyutviklet, satsningsområde.

Hva kan du handle?

Veldig mange gode små og litt større steder å kjøpe mat (Borough Market må besøkes!), og mange små designerbutikker. Vintagebutikken What the Butler Wore er en opplevelse (131 Lower Marsh).  Dette området krever nesten en oppdatert TimeOut sånn ellers får å få med seg hvilke butikker som gjelder akkurat nå. Området rundt Elephant and Castle har vært en opplevelse, men visstnok skal det her bygges nytt (sist vi sjekket stod det eldgamle shoppingsenteret der, som er litt av en opplevelse!)

Hvor kan du spise? 

121040373

The Laughing Gravy er ekte britisk mat, og blir til en særdeles hyggelig bar utover kvelden (154 Blackfriars Road). Ellers Zucca en virkelig god opplevelse (184 Bermondsey Street). Mange steder dukker også opp hele tiden – så også her er TimeOut din venn!

Hvor kan du drikke?

Ekte engelsk pub uten noe tull får du på The Lord Clyde. The Rake er et virkelig kult sted å drikke, med sine spesielle ølsorter. Kul bar finner du hvis du finner fram til den er også The Cut Bar (se etter Old Vic Theatre). Og, ja, se TimeOut.

Hvor bør du bo?

Før var det slik at hvis du havnet i Southwark eller Lambeth så hadde du trukket det korteste strået. Slik er det så absolutt ikke lenger. Marriott London County Hall er nok for dyrt for de fleste av oss, men hvis du kan så velg det.  Noen ganger kan du få hotellet ganske billig i helgene. Det samme gjelder Novotel London Blackfriars – sjekk prisen. Hilton London Tower Bridge er ofte relativt rimelig.