Her kan du spise verdens beste hamburger

Dette er litt mer enn en kjøttkake mellom to brødskiver…

Vi har kikket på de mange kåringene av verdens beste hamburger, og gir deg en guide til de aller beste burgerne.

2bb49b1b547fbf33fd19209b0f1aeaa8_full_sizeDen første burgeren i USA

Historien til burgeren slik vi kjenner den i dag er man usikker på, men man er ganske sikre på at det var en dansk innvandrer som først solgte burgere i USA. Det gjorde han på spisestedet Louis’ Lunch i New Haven, Connecticut.

Der kan du fortsatt spise en burger med det etterkommerne sier er på samme måte som Louis Lassen laget burgerne på.

67f6541ff7d3c3c764796dd976f7fe93_full_sizeHistorien er for øvrig at en litt travel mann stakk innom lunsjrestauranten og  ba om å få noe mat i hånda.

Louis tok en av sine kjøttkaker, deiset den mellom to toast og ga den til mannen i en serviett. Er historien for god til å være sann? Den er i hvert fall god.

New Haven er i dag mest kjent for skolen Yale, men å ta seg en tur til byen for å spise det som kanskje er den originale burgeren.

Du kan bo rett ved Yale på strålende New Haven hotel. 

Historien til selve kjøttkaken

480568211Hvis man går god for historien over så kan man si at burgeren med brød ble funnet opp i USA, men selve kommer fra et helt annet sted. Da Djengis Khan og hans venner dro på tur til Europa gjennom omtrent hele Asia beveget de seg over store områder på kort tid på hesteryggen.

Ute etter å spare penger på fly? Sjekk vårt flysøk her

En smarting eller to fant ut at man kunne plassere noen kjøttfileer i skinn under salen mens man red. I løpet av rideturen ble kjøttet revet opp og så pakket sammen igjen. Det var ikke alltid at man stekte dette kjøttet – og ja – steak tartare (eller tartarbiff). Som for øvrig originalt skal lages av hestekjøtt (av naturlige årsaker, det var det mongolene hadde mest av). Du kan få en versjon som ligner godt på originalen i Slovenia og andre steder i Øst-Europa, under navnet Tatarski Biftek da som regel servert med en toast ved siden av.

Les vår reiseguide til Slovenia her

food-burger-960Hamburger-biff

En av de havnene som europeerne oftest dro fra til USA var Hamburg, og vel framme i USA begynte en del smartinger å tilby det de kalte Hamburger-style-steak. Det ville på tysk blitt kalt frikadeller (eller kjøttkaker). En av de eldste beskrivelsene finner man på en meny fra Delmonico’s på Manhattan fra 1894.

Sjekk vår guide til New York:
Slik får du drømmeturen til New York

186468140

De beste burgerne i verden

Det er mange forskjellige kåringer av verdens beste burgere, og vi har valgt ut noen av kåringene for å gi deg en lite oversikt. Vi har i tillegg omtalt hvem som har kåret de forskjellige burgerne til verdens beste.

patty-bun-PWF-0492-840x540

Patty & Bun, London, Storbritannia

Hvem har kåret: Burger Guide

Denne burgersjappa er ganske legendarisk, og har fått karakteren 11/10 på den store Burgerguide på nett. Burgeren du vil bestille heter Ari Gold, og er en cheeseburger på brioche. Prisen er 7,50 pund. Du finner burgersjappa på Liverpool Street og James Street.

Finn hotell i London her

IMG_1212

Au Cheval, Chicago, USA

Hvem har kåret: Burger Guide

Dette er det beste kjøttet i en burger, med samme kilde. Der burgeren over er den totalt beste er dette det beste kjøttet – og har også fått karakteren 11/10.

Les mer om Chicago i vår oversikt over verdens beste biffrestauranter.

Andre burgere fra Burger Guide som er sterkt anbefalt:

Lucky Chip, London (10/10)

Kumas corner, Chicago (10/10)

The Glenmore, Sydney, Australia (10/10)

Restaurant Ritz, Sao Paolo, Brasil (10/10)

blayzer101

Agadir Burger, Israel

Hvem har kåret: Departures Magazine

Dette er en burgerkjede i Israel med ni restauranter rundt omkring i landet. De serverer kun fire forskjellige burgere i fire forskjellige størrelser, men med fritt valg av tilbehør og hva du vil ha på. Den største burgere koster 139 kroner med bacon og ost, men har også 330 gram kjøtt.

Sjekk hotell i Israel her

steker

Flippin’ Burgers, Stockholm, Sverige

Hvem har kåret: Departures Magazine

Her får du ingen fancy burgere (vel, de har en fancy på menyen), men du får høykvalitetsmat. Her lager man kjøttet selv, man baker brødene selv og lager alt tilbehøret. Svenskene står fortsatt i kø… En cheeseburger koster 90 svenske lire.

Nordic_light_FA_02-1-300x167Et utrolig sted å bo: Nordic Light Hotel

Et hotell litt utenom det vanlige med en utrolig beliggenhet. Kun 40 meter fra stasjonen til Arlanda Express finner det so kalles Stockholms Designhotell. Av en virkelig god grunn.

Alle de 175 hotellrommene har samme gjennomtenkte design – kvalitetssenger fra Hästens, maksimal lydisolering og gratis trådløst Internett. Når du går ut for å oppdage Stockholm, har du forretningsdistriktet, shoppinggatene og fornøyelsene på gangavstand.

Se de utrolige rommene her

Et like utrolig sted å bo: Clarion Hotel Sign

Dette er det største hotellet i Stockholm, men har også en sjarme du sjeldent finner på store hotell.

Clarion Hotel Sign er et stort og nytt spahotell beliggende i sentrum av Stockholm. Dette tidløse mesterverket av et hotell kombinerer det beste av skandinavisk arkitektur og design for å gi inspirasjon til et fornøyelig opphold i Stockholm.

Interiøret er fra skandinaviske designikoner, og du vil garantert ikke glemme et opphold her.

Se det utrolige hotellet her
wp72e69840_1a

Hamborgarfabrikken, Reykjavik, Island

Hvem har kåret: Departures Magazine

2 395 kroner koster denne burgermenyen, men ikke få helt panikk – det er 127 norske kroner. Hemmeligheten er visstnok i sausen…

101 Hotel Reykjavik

101_hotelEt elegant og moderne hotell med fantastisk design. Dette er utvilsomt noe av det beste du kan få i Reykjavik.

Det ligger midt i hjerte av byen, og er du heldig kan du ha fornøyelsen av å bo på et rom i toppetasjen med utsikt over havnen.

Og frokosten her er av ypperste klasse, selv om de ikke serverer burgere.

Se nærmere på hotellet her 
mg_9144-2010-09-09-at-17-31-28

The Holyroad 9A, Edinburgh, Skottland

Hvem har kåret: Departures Magazine

Hvis du liker øl og burgere er dette stedet for deg. Like kjent for sitt utrolige ølutvalg som sine supre burgere. Og skotsk gjestfrihet. Originalburgeren koster 8,95 pund.

I Edinburgh kan du for eksempel bo på Apex Waterloo Place Hotel eller Missoni-hotellet  – et hypermoderne hotell i gamlebyen.

In-N-Out-Meal-Gear-Patrol

In-N-Out burger, vestkysten, USA

Kåret av: Sheknows

Denne burgerkjeden er legendarisk på vestkysten i USA. Den første restauranten åpnet i California (Baldwin Park) i 1948, og finnes nå 290 steder. Og, ja, den er så mye bedre enn McDonalds.

Hvis du skal til vestkysten anbefaler vi dette: Verdens beste biltur

Shake_Shack_burger

Shake Shack, østkysten, USA

Kåret av: Sheknows

På den andre siden av USA har du denne kjeden. Den første restauranten kom i New York, hvor de nå har 9 restauranter. Totalt er det 34 restauranter i kjeden. Og. ja, denne kjeden er også så mye bedre enn McDonalds.

Les vår guide til alle statene i USA

last ned

Holeman & Finch, Atlanta, USA

Kåret av: Huffington Post

Denne burgeren skal du jobbe for å få spist. Hver dag serveres det 24 av den, klokken 10. Du må sannsynligvis ha reservert en av dem før du får den. Om du ikke er i Atlanta på en søndag hvor du kan spise burgerbrunch.

For øvrig, på en andreplass kom burgeren fra Minetta Tavern i New York.