De flotteste fjellturene rundt Sognefjorden

Vakre fjordarmer, majestetiske fjell og ville fosser er bare litt av det du kan oppleve på fottur i områdene rundt Sognefjorden. Dette er et paradis for alle som liker å utfordre kroppen i variert terreng, og som vil oppleve unik natur på veien. Her kan du la deg inspirere av noen av Sogn og Fjordane og Norges aller vakreste fotturer. Kanskje ditt neste reisemål står på denne listen:

Molden

molden
Foto: Terje Rakke Nordic Life AS / www.fjordnorway.com

Toppen av fjellet Molden gir deg den vakreste utsikten du finner i Luster kommune. Graderingen på turen er krevende, men den er unnagjort på to timer. Er turen tung for deg vil du uansett ikke angre når du når toppen. Her får du utsikt til fjorden i alle retninger, men den aller fineste utsikten er mot øst hvor du ser ut mot indre deler av Lusterfjorden. Det skal også være verdt å tilbringe en skyfri natt på toppen av Molden, og våkne til et spektakulært syn ved soloppgang. I Luster kan du også overnatte på et av Norges mest særpregede hoteller, Walaker Hotell.

Se flere hoteller i Sognefjorden her

Nærøyfjorden

Den vakre Nærøyfjorden er en 17 kilometer lang del av Sognefjorden, og står på UNESCOs verdensarvliste. En unik fottur langs Nærøyfjorden er Den kongelige postvegen som går fra Gudvangen til Styvi. Turen går i lett terreng og er seks kilometer lang. Følelsen du får på veien er at du lever i et maleri av Tidemann og Gude. Når du ankommer Styvi kan du sette på blinklyset på kaia – da vil neste ferge plukke deg opp og ta deg med tilbake til Gudvangen. Ønsker du en mer utfordrende fottur som ender med panoramautsikt over Nærøyfjorden, velger du turen fra bilveien Gudvangen – Bakka opp fjellsiden til Rimstigbotn. Du bruker cirka fire timer tur/retur. Vil du overnatte i Gudvangen kan du for eksempel booke deg inn på Gudvangen Fjordtell.

Aurlandsdalen

aurlandsdalen
Foto: Sverre Hjørnevik Fjord Norge AS

Gjennom Aurlandsdalen går deler av de gamle ferdselsveiene mellom Øst- og Vestlandet. Her kan du gå i flere dager og overnatte på turisthyttene. Naturen er svært vakker, og dalen er rik på både historier og kulturminner. En spesielt flott fottur på 20 kilometer, er den populære fotturen mellom Østerbø og Vassbygdi. På turen besøker du noen historiske attraksjoner og avstikkere som grotten Vetlehelvete, gården Sinjarheim som trolig er fra 1600-tallet og den lille gården Almen som er bygget rett under en stor fjellblokk. Etter vandring i Aurlandsdalen, anbefaler vi en natt på historiske Fretheim Hotel i Flåm.

Vettisfossen

Der Sognefjorden går på land ligger kommunen Årdal som består av tettstedene Årdalstangen og Øvre Årdal. Her finnes det en rekke flotte turmuligheter, men kanskje den aller vakreste er omgivelsene du opplever på fottur i Utladalen. Her er naturen dramatisk og vill, og rundt dalen ruver fjell tilhørende Jotunheimen. Som et klimaks når du den majestetiske Vettisfossen i enden av turen  – en foss som er det høyeste vernede fossefallet i Norge. En tur innom Utladalen naturhus eller Vetti gård for en vaffelpause hører selvsagt med. Vil du overnatte i Årdal kan du bo på Klingenberg hotel som ligger vakkert til ved fjorden, eller Utladalen Camping & Svalheim Gård.

Fannaråken

Turisthytta på Fannaråken er med sine 2068 meter over havet den høyestliggende turisthytta i Norge. Fra Turtagrø tar turen rundt fire timer, og den passer for alle som er i normal fysisk form. Fjellet er en av de vestligste toppene i Jotunheimen, og byr på utsikt over en rekke andre topper i fjellområdet på skyfrie dager. Utsikten skal være spektakulær i soloppgang. Går du til Fannaråken fra Turtagrø, kan du bo på Turtagrø Hotel.

Saurdal til Balestrand

Foto: Erik Hoel

Fra Saurdal til Balestrand får du en fin tur på i underkant av 15 kilometer høyt over Sognefjorden. Turen har middels vanskelighetsgrad med for det meste jevn stigning og behagelig terreng, og gir et vidt utsyn på toppen. På gode dager har du fantastisk utsikt i alle retninger, og tør du titte over kanten garanterer vi deg et skikkelig magesug. Ønsker du å overnatting i Balestrand kan du på vakre Kviknes Hotel.