Hva er greia med Benidorm?

Det skal jeg fortelle deg. Benidorm har fått et urettferdig dårlig rykte på seg, og nå skal jeg prøve å rette det opp.

Benidorm: Elsket og hatet. Til tross for sitt dårlige rykte er dette et av de største turiststedene i Spania.

Jeg har en dyp kjærlighet for Spania og betrakter det ofte som mitt andre hjem. Til tross for å ha utforsket mange deler av landet, har jeg aldri hatt Benidorm øverst på min liste. Dette skyldes delvis min personlige preferanse for andre typer reiseopplevelser enn tradisjonelle strandferier, men også på grunn av fordommer og stereotyper om fulle Briter og støyende fester til morgengry. Hvis du tenker det samme, er det verdt å lese videre.

Søk etter flybilletter her

– Er annerledes

Benidorm ligger en halvtimes kjøretur nord for Alicante. Det første som møter øyet når vi blir sluppet av på hotellet, er høye bygninger, alle bygd forskjellig. Min Nederlandske kollega beskrev det enkelt og greit med at «det er annerledes». Vi sjekker inn på Barceló Benidorm Beach, det nyeste tilskuddet av hoteller som finnes langs standa. Hotellet er flott og har kun vært åpent i underkant av tre uker.

Utsikt fra hotellrommet over Levante-stranden. Foto: Venus Kardar

Den eklektiske samlingen av skyskrapere står nesten helt inntil strandkanten – kun sanden og promenadegaten skiller byggene fra havet. For å forstå hvorfor byen ser ut som den gjør, må vi tilbake til 1950-tallet

Skyskrapere så langt øyet kan se.

Finn flybilletter her

Fra fiskelandsby til turistmetropol

På starten av 1950-tallet var Benidorm en liten fiskeby med knappe to tusen innbyggere. Da Pedro Zaragoza Orts tiltrådte som ordfører i 1950, tok han på seg en ambisiøs oppgave med å transformere byen. Under mottoet «sol y playa» (sol og strand) lanserte han en plan for å omforme Benidorm til en populær turistdestinasjon.

Tidlig morgen på Poniete-stranden. Foto: Venus Kardar

Beslutningen om å bygge i høyden kom av flere grunner: Benidorm er en kystby som ligger mellom Middelhavet og fjellene. Dette begrenser tilgjengelig areal for utvikling. Ved å bygge i høyden utnytter man begrenset plass mer effektiv. Dessuten var det et ønske om at alle skulle se den vakre havutsikten, som de markedsførte med. En tredje grunn var bærekraft. Det er lang mer miljøvennlig å installere vann og avløpssystemer, renovasjon og annen infrastruktur i høyden i stedet for utover i bredden.

Verdt å vite:

  • Strandlinjen deles i to av gamlebyen som regnes som bysentrum. På nordsiden av bysentrum finner du Playa de Levante, mens Playa de Poniente ligger på sørsiden.
  • Playa de Levante er den mest populære stranden, der hotellene og utestedene strekker seg langs strandpromenaden. Her kan du forvente feststemning og underholdning til langt på natt. Ønsker du noe roligere, bør du dra til Poniente-stranden. Der er det færre turister, og hovedsakelig lokalbefolkningen som oppholder seg. Området er mindre kommersiell og roligere.

Bikini-kontrovers

Benidorm var den første spanske byen som tillot bruk av bikini, men denne milepælen ble ikke nådd uten utfordringer. I en tid da Spania var under Franco-diktaturet og kirken utøvde streng moralvokt, utgjorde Benidorms utvikling en markant kontrast til det tradisjonelle spanske samfunnet. Da ordfører Zaragoza innførte en lov som tillot bruk av bikinier på alle kommunens strender, ble dette en kontrovers i Spania.

To ministre fra Francos regjering krevde Zaragozas umiddelbare avgang, og biskopen i Valencia truet med å bannlyse ham. Zaragoza bestemte for å reise til Madrid for et personlig møte med Franco.

Franco, kjent for sine politiske kompromisser når økonomiske interesser var involvert, lot Zaragoza fortsette arbeidet om å øke turismen til Benidorm. Som en motreaksjon ble det fra kirkens side arrangert en prosesjon hvor en stor del av kommunen deltok, og bar et svært kors til toppen av fjellet over Benidorm. Siden 1961 har Benidorm-korset skulet mot byens badegjester. Heller ikke på kvelden unnslipper man korset, da det blir lyst opp med lyskastere.

Mange mennesker kommer til denne toppen av Sierra Helada for å få få byens beste utsikt over solnedgangen.

Ting å gjøre

Lei en sykkel:
Hvis du er som meg og blir rastløs av å ligge på stranden, anbefaler jeg å utforske byen på sykkel. Siden byen er omringet av fjell, valgte jeg å gå for en el-sparkesykkel, og du kan leie en for et helt døgn for rundt 500 kroner. Det er godt tilrettelagt for syklister, både i bysentrum, i fjellene og også hovedveiene som leder til omkringliggende byer som Altea.

El-sykkel er en fin måte å komme seg rundt på og det finnes mange sykkelstier å begi seg ut på. Foto: Venus Kardar

Utforsk gamlebyen
Gamlebyen er en egen stemning. Sjekk ut balcón del mediterráneo for en flott utsikt ut mot havet.

Havutsikt. Foto: Venus Kardar

For lunsj eller middag bør du gå innom de mange matstedene i gamlebyen. Her finner du alt fra paella, pintxos og tapas. Du finner også matboder og spisesteder som selger ibéricoskinke og andre spanske delikatesser.

Ingen Spaniatur uten paella. Foto Venus Kardar

Nordic Walking i fjellene:
Det er egne lag og grupper som driver med dette, så om du har lyst til å gå på tur med en større gruppe er det bare å oppsøke Marco Polo expeditions. De tilbyr også Jeep-tourer og mye annet.

Kaffesmaking:

En kafé skiller seg ut ekstra i Benidorm, og det er Madness Coffee. Her har de kun utvalgte typer kaffe, og du kan få en ordentlig innføring i kaffehistorie. Man avslutter med å smake på kaffe traktet på forskjellige måter, og på forskjellige bønner.

Kaffeopplæring på Madness Coffee. Foto: Venus Kardar

Vinsmaking  Bodegas Mendoza:
Meld deg på vinsmaking og omvisning på Mendoza vingård, og lær om monastrell-vinen som blir laget i Alicante.

Bodegas Mendoza: De syv vinene de produserer på vingården. Foto: Venus Kardar

Søk og sammenlign flypriser her

Her bor du: Barceló Benidorm Beach

Hotellrommet. Foto:Venus Kardar

Den nyoppussede Barceló Benidorm Beach åpnet 2. oktober 2023 etter mange år med stillhet i korridorene. Dette praktfulle hotellet er en av byens skatter og fungerer som et landemerke ved stranden. Det ligger ved strandkanten, omgitt av bygninger som gir utsikt over Benidorms skyline, og er en fem minutters gåtur fra gamlebyen/sentrum. Rommene har flott havutsikt, og fra takterassen kan du se noen av de fineste solnedgangene mens du nyter en drink. Det er også basseng på taket for deg som foretrekker det framfor havet rett utenfor.

Utsikt fra hotellets takterasse. Foto: Venus Kardar

Fordelen med dette hotellet er at selv om den ligger langs Levante-stranden, er den plassert lengst sør, og du skjermes dermed fra lyd, musikk og mylder fra utestedene som ligger lengre nord langs strandpromenaden. Du kan med andre ord nyte en litt roligere tilværelse, eller gå fire minutter oppover langs stranden og bli med på festlighetene.

Benidorm er så mye mer en fulle mennesker som blir solbrente på stranden. Byen har sol og strand, men også natur og kultur. Her vil du finne noe til en hver smak, og dessuten har du Alicante en liten kjøretur unna.