Hvilke av Norges «7 underverker» har du sett?

De kan være verdt å besøke en gang i livet. UNESCO er som kjent FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon som ble opprettet like etter andre verdenskrig, i 1945. Da kom representanter fra 45 land sammen for å etablere en organisasjon som kunne bidra til varig fredskultur. I dag har organisasjonen 95 medlemsland, og nesten 1000 steder i 157 land er skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste. Norge har 7 – men hvor mange har du sett i virkeligheten? I forbindelse med Grunnlovsjubileet passer det bra å via Norge litt ekstra oppmerksomhet i sommer. Her er våre egne «underverk».

Bryggen i Bergen

Bryggen-Bergen

  Bryggen i Bergen kom med på Unescos verdensarvliste i 1979, som en av de fire første norske. Bryggen er blant de eldste husene som ble oppført i Bergen, under grunnleggelsen av Bergen by, av kong Olav Kyrre i 1070. Besøker man Bryggen i dag kan man oppleve historien på nært hold, gjennom guiding, museer etc. Bryggen er altså full av historie og historier, og livet på Bryggen er tett sammenvevd med Bergen bys historie, men Bryggen er også historien om en by i byen. I mellom skjeve bygninger kan man spore middelalderens Bergen, fornemme fortidens slit og strev, men også høytid, alvor og fest. Bergen har ellers mye annet spennende å by på, som Fløybanen, taubanen og Ulrikken, Håkonshallen, Bergenhus Festning, de 7 fjell rundt byen og mye bra shoppingmuligheter, cafeer og restauranter. Og vil du avlegge Bergen og Bryggen et besøk i sommer kan du for eksempel booke deg inn på Radisson Blu og få fasjonabel utsikt på kjøpet.Bergen-Radisson-Blue660

Radisson Blu Royal Hotel, Bergen

Her finner du flere hoteller

Urnes stavkirke

Urnes-Stavkirke
Fotokredit: Espen Mills/Matlangsnasjonaleturistveger.no/Visitnorway.com

I Luster i Sogn, i særdeles naturskjønne omgivelser finner man Urnes stavkirke – en av verdens eldste stavkirker. Det er funnet flere rundt omkring i Europa, men det er kun i Norge man har klart å bevare stavkirkene. Urnes stavkirke ble opprinnelig bygget i 1130, men den er gjenoppbygget hele tre ganger og deler av utsmykningen dateres tilbake til 1050-1100-tallet. Kirken er særegen i stilen og spesielt rikt utsmykket – et stolt eksempel på godt håndtverk og særdeles fin treskurd. Og skal du se en stavkirke i løpet av livet er Urnes den du bør se, samtidig som du kan nyte flere flotte opplevelser i Sogn og Fjordane, som også huser verdens lengste fjord Sognefjorden og Norges største isbre – Jostedalsbreen. Her kan du bo:

Walaker-Hotel Walaker Hotel, Solvorn

 Se flere alternativer her.

Bergstaden Røros

roros

Røros Kobberverk ble grunnlagt i 1644 og var i drift i 333 år, fram til 1977. Det ble tatt ut kopper, sink, krom og svovelkis, men kopperet var den dominerende eksportartikkelen gjennom kopperverkets historie. Den ble hentet ut i fra til sammen 40 koppergruver og den totale produksjonen fra 1644 til 1977 lå på omkring 110. 000 tonn reint kopper. I Nyberget og Olavsgruva kan du se hvordan gruvene ble drevet både i gammel og ny tid, og i Smelthytta som i dag er et museum viser utstillinger historien i tekst og bilder. Ta en tur i kirka, Berstadens Ziir, og bli med på en byvandring gjennom gatene. Men sett også av tid til å besøke noen av de andre kulturminnene i området, vandre i gruveområdet på Storwartz, besøk Nordgruvene og Johan Falkberges hjem på Ratvolden. Book deg inn på et sjarmerende rom her, midt i sentrum av Røros:

erzscheidergaarden

Erzscheidergaarden, Røros

Her finner du flere hoteller

Helleristninger i Alta

helleristninger-alta

I Hjemmeluft i Alta ligger verdens største samling av helleristninger med mer enn 3000 figurer fordelt på 85 felt. Dette er Veideristninger (i motsetning til Jordbruksristninger) som stort sett fremstiller scener med jaktbart vilt som rein, elg, bjørn, hval og fisk. Verdensarvområdet er det eneste som er tilrettelagt for publikum med gangveier (åpner i 1987), og her finner du også verdensarvsenteret for bergkunst – Alta Museum som ble åpnet i 1991. Hjemmeluft er ellers en liten bukt med flott utsikt ut over Altafjorden, kun 5 kilometer sørvest for Alta sentrum, som har mye å by deg som turist på, om du tar turen hit. Her finner du Nord-Europas største canyon, Sautso, som kan nås til fots eller på sykkel. Du kan også komme deg hit med kano eller elvebåt, med kjentmenn som samtidig kan fortelle historien om den berømte elva. Golf er mulig for deg som liker det, kortere og lengre toppturer i fjellet kan man prøve seg på, og ønsker du å oppleve den uendelige Finmarksvidda kan den nås til fots. Her ligger også fiskemulighetene å venter. Velger du spennende Alta i sommer så kan du bo fint her, hvor de kan friste med både svømmebasseng, deilig frokostbuffet og gratis Wifi:  

Alta_rica

Rica Hotel AltaHer finner du flere hoteller

 Vegaøyene

kirkoy660

Vegaøyene er ærfuglens rike med 6500 øyer holmer og skjær spredt over 1037 km2 på Helgelandskysten i Norland kommune. Begrunnelsen for at Vegaøyene fikk en plass på den prestisjetunge listen er det unike kulturlandskapet i området som er et resultat av samspillet mellom mennesker (bønder og fiskere), og natur over lang tid. Særlig er det lagt vekt på den unike ærfugl- og duntradisjonen. Mens mannen var på fiske, passet kvinnene ærfuglene som lå og ruget i reirene og husene familiene ute på Vegaøyene hadde laget til dem i løpet av våren. Kvinnene renset også duna som så ble en unik og kostbar eksportartikkel fra Norge til Europa. Kommer du hit om sommeren kan du oppleve ærfuglen på nært hold. Bli med båten ut til fuglevokterne på øya, som tar deg med på en historisk vandring i ærfuglens rike, hvor du altså kan se ærfuglen på nært hold. Turen avsluttes med bespisning på Låven. Det er selvfølgelig også mye annet å finne på i dette varke stykke Norge også, som å besøke Torghatten, øya Ylvingen, sykle med dresin, dra på havfiske, delta på viktigfestival, sykkelturer, badeland osv. Les mer her Få også med deg Vegadagene 11-20. juli. Et sted å bo? Vi anbefaler dette:

Thon-Brønnøysund

Thon Hotel Brønnøysund Her finner du flere hoteller

Struves meridianbue

struve-arc
Fotokredit: Hammerfest Turist

Struves meridianbue ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 2005 som det første teknisk-vitenskapelige kulturobjekt. Og det er et mer spennende objekt eller rettere sagt prosjekt enn hva man skulle tro.

Meridianbuen representerer et gigantisk oppmålingsarbeid som ble gjennomført gjennom 39 år fra 1816 til 1855 for å endelig bestemme jordklodens form og størrelse. Prosjektet ble utført som et samarbeid mellom regjeringene i Russland, Sverige og Norge og det var det første internasjonale vitenskapelige samarbeid organisert på statsnivå i verdenshistorien. Selve buen ble målt opp ved hjelp av en gradmålingsrekke på 2822 km fra Ismail ved Svartehavet til Fuglenes i Hammerfest. Det var den russiske astronomen og geodet Friedrich Georg Wilhelm Struve (1793 – 1864) som hadde ansvaret for det omfattende prosjektet, og derav navnet Struves meridianbue. UNESCOs vedtak innebærer vern av 34 punkter, som fortsatt er intakt fra tiden da målingene ble utført. Alle punktene har en form for markering; et hull i fjellet, en jernbolt, en steinrøys (opprinnelig varde) eller en obelisk. De norske målepunktene er: 1. Endepunktet Meridianstøtten i Hammerfest 2. Fjelltoppen Lille-Raipas (Unna Raipasas) i Alta (286 moh) 3. Fjelltoppen Luvddiidcohkka (Lodiken) i Kautokeino 4. Fjelltoppen Bealjasvarri/ Muvravarri i Kautokeino Vil du prøve å besøke alle de 34 punktene, eller kanskje de fire norske i første omgang? Start i Hammerfest med endepunktet Meridianstøtten og jobb deg nedover listen. Les mer her. I Hammerfest kan du bo og nyte en bedre middag på dette behagelige hotellet, i tillegg til å oppdage Hammerfest by m/guide, bestige et fjell eller dra opp en kjempekveite.

Rica-Hammerfest

Rica hotel HammerefestHer finner du flere hoteller

Vestnorsk fjordlandskap – Geirangerfjorden og Nærøyfjorden

Geiranger-More-og-Romsdal

Det vestnorske fjordlandskapet med Geirangerfjorden i Møre og Romsdal og Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane kom med på den prestisjefylte UNESCOs verdensarvliste i 2005, men sto allerede i 2007 i fare for å miste sin plass på listen pga den omstridte kraftlinjen som skulle oppføres. Den ble aldri en realitet, men man vet jo aldri. Inntil videre er i hvertfall dette flotte området inntakt og lurer du på om du skal reise å se det kan jo UNESCO-juryens begrunnelse kanskje gi deg svaret på det. «De aller vakreste på kloden» «Vestnorsk fjordlandskap er klassiske, fortrinnlig velutviklede fjorder og anses å være typelokalitet for verdens fjordlandskap. Området framviser alle elementer av landformer knyttet til de indre delene av to av verdens lengste og dypeste fjorder. Nærøyfjord- og Geirangerfjordområdene regnes blant de aller vakreste fjordlandskapene på kloden. Deres unike naturskjønnhet kommer av de trange dalgangene med bratte krystallinske bergsider som strekker seg fra 500 meter under vannflaten til 1400 meters høyde over Norskehavet. Utallige fosser kaster seg utfor de stupbratte fjellveggene, mens tallrike frie elver renner fra takkete fjell, breer og bresjøer, gjennom lauv- og barskog, og ned til fjorden. Et stort mangfold av andre naturfenomen, til lands og til vanns, med blant annet undersjøiske morener og sjøpattedyr, forsterker naturopplevelsen. Rester av eldre, nå for det meste nedlagte gårdsbruk og setre, tilfører det dramatiske naturlandskapet en kulturell dimensjon som utfyller og høyner områdets samlede verdi” Er du med andre ord ute etter sjelefred så ta med deg en god bok, et kamera og smaksløkene og reis til et av de vakreste steder på kloden. Kanskje dette spa-hotellet kan friste?

Hotel-Union-Geiranger

Hotel Union GeirangerHer finner du flere hoteller

Ny verdensarv

Norge har nominert to nye steder til UNESCOS Verdensarvliste som skal vurderes på verdensarvkomiteens neste møte i 2015. Dette er «Rjukan-Notodden industriarv» og «Vikingarv». Les mer om dette her Lyst til å besøke Sverige og Danmarks verdensarv? Eller verdensarven i verden? Her finner du en oversikt over samtlige destinasjoner.  

Les også:

Norges 20 beste sommerbyer

De aller beste byhotellene i Europa

Topp 10 luksus i Skandinavia