Ibiza – reisetips, reiseguide, hoteller og opplevelser

Ibiza
Når du vil dra til Ibiza kommer veldig an på hva du vil oppleve. Er det strand og sol er det alltid juli du bør velge, for eksempel. Photo by Gemma Fly on Scopio

Øst for Spania, i Middelhavet, ligger Ibiza. 572 kvadratkilometer, på størrelse med Hitra. En øy hvor fønikerne grunnla den første havnen, som Kartago senere kontrollerte og romerne, bysanterne, araberne og som i 1715 ble en del av dagens Spania.

At mange har kjempet om herredømme på øya er forståelig. Ibiza har en kystlinje på 210 km med innbydende viker, klipper og strender. Nordkysten preges av bratte klipper, mens sørkysten har lange sandstrender. Turistkontoret på Ibiza sier det som følger:

 «Den som kommer hit, vil alltid vende tilbake»

175 000 beboere sier velkommen til over 2,4 millioner turister hvert eneste år. 90 prosent av øyas inntekter kommer fra turisme. Etter pandemien bygges turistnæringen opp igjen, med mange nye restauranter, oppussede hoteller og flere spennende opplevelser for den som vil slappe av, feste, sole seg, spise godt eller sove som en kongelig.

Ibiza
Ibizas største by er hovedstaden med samme navn. Det er den store grønne flekken sør, midt på kartet.

Hovedstad: Ibiza by Store byer: Santa Eulalia del Rio, San José, San Antonio Flyplass: Ibiza Airport, som ligger 7 km sørvest for hovedstaden. Flytid: Ca. 3 timer og 45 minutter fra Oslo.

Når bør du dra til Ibiza?

Den beste måneden for opplevelser på Ibiza er utvilsomt august. Feriemåneden for store deler av Europa er også måneden med fleste aktiviteter, best temperatur, mest fester og stort sett mer av alt. Også flere mennesker. De litt eldre bruker å dra mot slutten av september. Det er fortsatt fester og mange aktiviteter, men kanskje mer tilpasset de som er ferdig med de aller lengste nachspielene.

I midten av oktober stenger de største superklubbene, men det er fortsatt mye å gjøre på øya. Det er også tiden hvor de som har jobbet på øya fester, så det kan være mange morsomme opplevelser for den som vil ha det. For nordmenn kan ofte juni være en fin måned å dra på siden temperaturene er gode, og aktiviteter som yoga og lignende er igang. Ibiza har nemlig mye med å tilby enn bare fester og strålende restauranter. Juli er den varmeste måneden, og det er stort sett stranden og bading – men med festligheter – som prioriteres.

Nord vs Sør

Ibiza
Sunset party er et konsept du kan bli kjent med på Ibiza. Her fra en fest i 2006 på Benirras Beach. Foto: Universal Images Group/Getty Images

Ibiza er så mye mer enn festlivet som tiltrekker til seg kjendiser og jetsettere fra hele verden. Den kjente øya er svært rik på kultur, gastronomi og en rekke aktiviteter i alle variasjoner. Kort sagt er Ibiza for mange synonymt med paradis. Tilreisende kommer ikke til Ibiza kun for å feste, men i like høy grad for å nyte de storslåtte naturopplevelsene som denne øya har å by på. Sjekk hoteller i Ibiza her

Ibiza
Å bade til sent på kvelden er normalen på Ibiza. Photo by Matteo Scevola on Scopio

På nordsiden finner du den mer rolige delen av øya som inviterer besøkende til å ta en del av den bohemske livet, og senke skuldrene. På 60-tallet var det nettopp hippier og bohemene som falt for skjønnheten til Ibiza, og bosatte seg her. Du kjenner nærmest at flower power råder fortsatt. Det er nettopp denne atmosfæren, og holdningen til livet, som gjør at så mange kjendiser, kunstnere og andre velger å feriere nettopp her. Søk etter billigste flybilletter her

Ibiza
Festene på Ibiza kan bli av det legendariske slaget. Foto: Alex Segre/Getty Images

Sør på øya er det muligheten til å oppleve et natteliv som kanskje bare Ibiza kan tilby i hele verden. Se, og bli sett. Samtidig, det er ingen regel uten unntak. Vi guider deg derfor til alt du kan og bør oppleve på Ibiza – og hvor du kan oppleve det. Det er mulig å feste i nord, og du kan slappe av i sør.

De 11 beste strendene på Ibiza

Det er mange forskjellige strålende strandopplevelser du kan ha på Ibiza. Vi har samlet de 11 beste strendene, med veldig forskjellige opplevelser, under.

Benirrás

Cala Benirras
Cala Benirras ligger utrolig vakkert til på nordsiden av Ibiza

Denne stranden ligger nord på Ibiza, og er en vakker strand som er velkjent for sine trommeshow på søndager. Det betyr også at stranden er fullstendig fullpakket på søndagene, og at veien dit er stengt på ettermiddag/kveld fordi så mange vil dit. Det er nemlig her det ikoniske hipperitualet med å tromme inn solnedgangen skjer. Det ligger flere spisesteder ved stranden, av varierende kvalitet, men Elements Beach Club er en fin opplevelse der den ligger så vakkert til. Det er gratis parkering på stranden for den som leier bil.  Du kan leie båt på stranden hos Bohemian Boat Charters. Skal du bo i nærheten er Porte San Miguel stedet, og der er Siau Ibiza Hotel virkelig et funn.

Talamanca

Talamanca
Talamanca er stranden som er den du velger om du bor i Ibiza by, og vil gå til stranden.

Dette er stranden 15 minutter sentrum av byen Ibiza, og du kan gå fra omtrent alle hotellene i byen til denne stranden veldig lett. En lang, stor, klassisk sandstrand som du kjenner fra mange sydens land. Dog uten de store hotellene du er vant til som skygge i ryggen av stranden. Stranden er så stor at det alltid er god plass her. Det er lett å finne noe å spise her, slik som restauranten Shu som ligger rett på stranden. Rett ved stranden er det en dagligvarebutikk som har alt du trenger – bare still inn kartleseren på Suma Supermarket. https://www.instagram.com/p/BY8KVfTgLAW/ Bor du på det nydelige Ibiza Corso Hotel & Spa kan du enten dukke ned i svømmebassenget med utsikt (ok, vi innrømmer at det kan føles som dobbelt mening med det mest populære Instagram-bildet fra hotellet), eller rusle noen meter bort til stranden. Sjekk hotellet her.

Playa d’en Bossa

https://www.instagram.com/p/CQjQeSUrbXO/ Dagtid er dette først og fremst den lengste stranden på Ibiza. Sentralt plassert i Ibiza Town er den i gåavstand til det meste av overnattingssteder i byen. På kveldstid er dette fest-stranden med en haug med barer og opplevelser rett ved den. Her ligger kjente klubber, heftige barer og det er DJ-opplevelser daglig. Skal du spise litt også kan du gjøre mye dummere enn å gå på Ohana. Skal du ha en drink anbefales Tantra før du går til superklubbene Ushuaïa og Hï Ibiza.

Sjekk ut dette voksenhotellet for en herlig opplevelse. 

Pou des Lleo

En skjult perle for mange, og et rolig idyllisk sted å slappe av. Ligger på østsiden av Ibiza, og har to gode restauranter nesten rett på stranden, hvor restauranten med navnet til stranden kan anbefales. Du kan også bo på restauranten. Sjekk her. Dette er stranden for deg som vil slappe av i solen med et forfriskende bad.  

Las Salines

Las Salines
Sea Salines som det også kalles er et sted for deg som liker å se, bli sett og ha en aktiv og underholdende tur på stranden.

Denne ikoniske stranden er kjent for alle som en eller annen gang har lest noe om, sett noe om eller har vært på Ibiza. Sør for Ibiza by er dette stedet å være. Sjekk ut Jockey Club og Beso Beach. Det er mulig å slappe av her, men dette er ikke et rolig sted. Området rundt er særdeles vakkert, og et naturreservat.

Sjekk denne hotellperlen

Cala Tarida

Cala Tarida
Cala Tarida ligger inne i en vakker bukt, og er veldig familievennlig.

Vest på Ibiza finner du denne nydelige stranden, med høyder rundt så det nesten alltid er vindstille. Familievennlig med langgrunn dybde, og mye sand. Sett deg på Cas Milla for god mat og god utsikt.

Sjekk ett av Ibizas mest elleville hoteller her

Punta Galera

Punta Galera
Punta Galera fra oven. En steinformasjon med lite mulighet for skygge, men mange muligheter for å oppleve noe vakkert.

Det skal litt til for å kjempe om tittelen for den vakreste stranden på Ibiza, men Punta Galera kan være den som vinner. Nordvest på øya, på en spiss som navnet tilsier. Samtidig, dette er ikke en strand, men en rekke steinformasjoner. Og skygge? Glem det. Yoga? Ja, mye. Lokale? Ja. Kommer folk tilbake hit gang etter gang? Utvilsomt. Husk å pakke med deg det du trenger om du drar. Og, ja, gjett om det er Instagram-vennlig.  

Sol D’en Serra

Denne stranden vet du om hvis du har hørt om den der den ligger litt nord for Ibiza. Ikke så barnevennlig på grunn av strie strømmer, og du drar jo egentlig hit for beachcluben: Amante. Husk å booke på forhånd.

Aguas Blancas

Dette er en av de lokales favoritt, og er såkalt nudistvennlig. Ikke veldig familievennlig siden du må gå ned noen trapper og bratte bakker fra toppen der du parkerer. En veldig rolig strand med mange muligheter for å komme seg unna, men du kan sjekke ut strandbaren som er åpen mellom 12 og 18: Chringuito. Legende.

Cala Conta

Cala Conte
En klassisker av en sandstrand

Eller Platges de Comte, tre strender med masse plass, og mange aktiviteter på østsiden av Ibiza. Du vil huske å se solnedgangen fra Sunset Ashram. Se bare under her. En vakker strand for de aller fleste.

Cala Bassa

Cala Bassa
Cala Bassa med sin verdensberømte strand.

Sist, men ikke minst. En av de vakreste strendene i Europa med beach club-legenden Cala Bassa Beach Club. En strand som har alt, for alle. Finn hoteller på Ibiza her

De 10 beste stedene å spise på Ibiza

Nummer 1: Es Tragon – 1 stjerne i Michelinguiden

Nummer 2: Mar a Villa

Nummer 3: Sa Capella

Nummer 4: Blue Fish

Nummer 5: Yenuina – Laboratorio de Pasta

Nummer 6: Marytierra

Nummer 7: Ajo Blanco

Nummer 8: On The Beach

Nummer 9: El Chiringuito Es Cavallet

Nummer 10: Finca La Plaza

Dette må du oppleve på Ibiza

Du har sikkert allerede skjønt at Ibiza har veldig mye å by på, og noe for de fleste smaker. Det er likevel noen ting du ikke bør gå glipp av om du tar en tur til øya, utover en av de 10 nydelige restaurantene over selvfølgelig.

Dalt Villa
Dalt Villa, gamlebyen med sitt fort. Nummer 1 på listen over ting du gjør på Ibiza.

Vi begynner på toppen, med gamlebyen til Ibiza med sitt fort, trange og sjarmerende gater og lange historie. Det var her fønikerne bosatte seg, og det er her du virkelig kan få tatt de nydelige bildene og få de gode opplevelsene om du leter bittelitt. Slik som baren S’Escalinata Eivissa eller tapasen på La Bodega Eivissa. Stedene her er små, sjarmerende og relativt kostbare. Relative for oss nordmenn. En familievennlig opplevelse er det unike akvariumet Cap Blanc. For den som liker hester bør man besøke Ibiza Horse Valley. For deg som vil ha et badeland kan du sjekke ut det som ligger i tilknytning til Sirenis Seaview. Liker du yoga er det veldig mange muligheter, sjekk med hotellet du bor på. Ferjeturene rundt øya er også fine, men bruk de store selskapene og kjøp fra kontorene (Baleria, for eksempel). En tur til Formenteria er å anbefale. Ellers er dette en øy for strand, mat, avslapning og fest. https://www.instagram.com/p/CRD_rjaBOVo/  

De beste hotellene på Ibiza

Beste hotell for familie på Ibiza: Hotel Torre Del Mar

Beste luksushotell Ibiza: Bless Hotel

Beste boutiquehotell Ibiza: Ses Pitreras

Beste rimelige hotell på Ibiza: Hotel Playasol

Beste partyhotell på budget: Ibiza Rocks

Beste partyhotell: Ushuaia Ibiza Beach Hotel