Idylliske, vidunderlige Champagne

Skal du besøke champagne har vi noen gode tips til deg. Her er vår reiseguide til området som har mer å by på enn bare bobler.

Den åpenbare grunnen til å besøke dette området er selvfølgelig det å kunne nyte drikken champagne, men området nordøst i Frankrike har mer enn bare denne sprudlende drikken å by på.

yay-4792180-digital

Selve den administrative regionen Champagne-Ardenne er en relativt stor region i omkrets, hvor en del er selve vinregionen hvor champagne produseres.

Det bor omtrent 1,4 millioner mennesker i provinsen, hvor den største byen er Reims med litt under 200 000 innbyggere. Er du ute etter vinen, altså først og fremst champagnen, er det området mellom Reims, Epernay og Châlons-sur-Marne som lokker mest, men det er også gode grunner til å besøke flere områder. Vi gir deg en guide som starter i nord, og avsluttes sør i Champagne-Ardenne.

Guiden er lagt opp som en biltur gjennom dette vakre området.

Givet

Rett ved den belgiske grensen finner du denne lille byen ved elven Le Meuse. Givet har litt under 7 000 innbyggere, og er historisk mest kjent for fortet Charlemont som ligger over byen.

Dette fortet ble bygget av Karl V av Det tysk-romerske riket for å beskytte mot franske angrep, og mye av fortet og dets forsvarsverk står igjen i byen. Den lokale maten her er en liten opplevelse i seg selv.

Selve byen har vært både på fransk og belgisk side, og også hatt sterke spanske (katolske) påvirkninger.

Går du på Restaurant Le Nord i byen vil du få smake på noen av de lokale delikatessene. Naturreservatområdet Pointe de Givet ved byen er et vakkert område med rikt dyreliv, og flere gamle festningsverk.

Her kan du bo på Le Val Saint Hilaire

Vireux-Molhain og Vireux-Walle

Kun litt over ti minutter fra Givet finner du dette lille, sjarmerende stedet ved samme elv.

Eller, det er to steder – med hvert sitt navn på hver sin side av elven. Kjenner vi den franske sjelen godt vil de nok aldri slå seg sammen til ett sted med samme navn (selv om det offisielt nok kalles Vireux).

Man vet at dette var en gammel gallisk by som ble erobret av romerne, og mange mener at dette er en av flere inspirasjoner til Asterix-serien.

På Mount Vireux kan du se rester etter gammelt romersk festningsverk. Du finner et fint turistkontor rett over broen mellom de to stedene.

Du befinner deg nå i nasjonalparken til Ardennes, og her er det mye rik natur å kikke på for den som liker slike stopp.

Charleville-Mézières

Litt under en times kjøretur videre (gjennom nasjonalparken) kommer du til Charleville-Mézières, verdens figurteaterhovedstad.

En by med rundt 50 000 innbyggere som har et museum for poeten Arthur Rimbaud.

No one’s serious at seventeen.
–On beautiful nights when beer and lemonade
And loud, blinding cafés are the last thing you need
–You stroll beneath green lindens on the promenade.

Arthur Rimbaud, oversatt til engelsk (vi beklager)

Den enorme plassen midt i byen, Place Ducale er virkelig verdt å få med seg. For de aktive er Terraltitude Adventure Park rett ved. Du kan vurdere en avstikker til Sedan, spesielt hvis du vil se det største festningsslottet i Europa – hvor du kan bo.

Det tar litt over 20 minutter fra Charleville-Mézières. Den spanske restauranten La Cantina del Conquistadors er kjent for både sin koselige stemning, og sin mat.

På veien kan du også overnatte på svært nydelige Domaine Chateau Du Faucon.

Reims

En times tur videre så er du i Reims. Dette er viden kjent verden over som hovedstaden til Champagne. Det du kanskje ikke visste er at den franske kongen måtte komme hit for å bli kronet, i den virkelig vakre Notre Dame-katedralen.

I 1429 var for eksempel Joan of Arc her for kroningen til Karl VII.

Hotell i Reims: Mercure Reims Cathedrale

Byen har litt under 200 000 innbyggere, og det er her du finner Veuve Clicquot (like ved Cimetière du Sud), Lanson (66 rue de Courlancy), Tattinger (9 place Saint-Nicaise), Vranken-Pommery (5 place Général Gouraud) Krug, og G.H. Martel (17 rue des Créneaux).

Det lokale turistkontoret, eller hotellene, hjelper deg med å få booket omvisning. De er ikke akkurat uvennlig innstilt til å få norsk besøk.

Ellers shoppingmessig er det en fin Galeries Lafayette her, og området rundt katedralen har mange fine butikker. Du bør også gå innom de lokale sjokoladebutikkene, for det å lage sjokolade kan de her.

Skal du spise spiser du her (for øvrig et supert sted å bo også).

Du kan også spise på nydelige L’Assiette Champenoise. Sistnevnte har tre stjerner i Michelin-guiden, førstnevnte har to. Le Millenaire har en stjerne, og er selvfølgelig også et godt valg.

Fra Reims kan du planlegge din Routes du Champagne – din egen tur til champagnehusene og vinåkerne. Den bør først gå til Epernay, og så rundt i området.

Hotell på champagnetur:Chateau de Rilly

Epernay

Den mest åpenbare turen er til Epernay. Dette er en by som er champagne fra A til Å, og snittinntekten har ofte vært den høyeste i Frankrike. Du drar til Avenue de Champagne for å besøke husene som Moët & Chandon, Pol Roger og Eugène Mercier. Det er enda flere i byen, og byens turistkontor kan gi deg guide til hvem som er åpne og tilgjengelige.

Hotell i Epernay: La Villa Eugene

20 minutter sør for Epernay ligger Hautvillers, hvor monken Dom Perignon laget det som senere ble til champagne. I dag kan du fortsatt se Abbaye Saint-Pierre d’Hautvillers.

Argonne

Reiser du østover fra Reims kommer du til Argonne-området. Et virkelig vakkert område med krigsminnesmerker, små kirker og gamle skyttergraver. Du kan blant annet besøke Argonne Museum.

Troyes og videre

Reisen fra Reims til Troyes tar litt over en time, og går gjennom Châlons-en-Champagne.Der bør du stoppe for å se den virkelig nydelige Notre-Dame-en-Vaux. Historisk var det her Attilla tapte, og hans vestlige raid ble stoppet og drevet tilbake.

Hotell i Troyes:Le Champ des Oiseaux

Nydelige Troyes er kjent for både sin vakre arkitektur og pølsene andouilettes. Et virkelig vakkert sted å besøke, og fint å overnatte før man drar videre til Chamount (1,5 time). Det var her hertugene av Champagne tidligere bodde og Tour Hautefeuille – slottet.

En halv time videre kommer du til Langres, en romantisk by og en perfekt avslutning på en stor opplevelse av fransk natur, mat. Og champagne.