Ilha Grande: Djeveløya som ble ferieparadis

Ilha Grande, djeveløya
Foto: Getty Images

For stivfrosne nordmenn som er sultefôret på solskinn, palmer og endeløse sandstrender, er Brasil det perfekte ferielandet.

Nesten uansett hvor du måtte dra langs kysten, finnes det en hvit og myk strand som venter på akkurat deg.

Hvis hovedmålet for reisen din er hvile og naturopplevelser, anbefaler vi deg å styre unna de mest kjente turiststedene som Rio de Janeiro og Natal. Dra heller til Ilha Grande, en skjult perle i skjønne omgivelser.

Beryktet øy

Bare noen timers reise fra hektiske Rio ligger en paradisøy du bare har opplevd i dine vakreste drømmer. Ilha Grande – den store øya – er omkranset av over 100 sandstrender som hver og en kunne vært avbildet i feriekataloger.

Til tross for den korte avstanden til Rio, ble Ilha Grande et kjent turistmål først på 1990-tallet. Øya var nemlig beryktet i mange år, først som transittsted for slavehandel, sjørøvere og smugling, senere for fengselet ”Djevelens kjele”, der politiske fanger ble stuet sammen med hardbarkede kriminelle.

Ilha Grande har fortsatt bare rundt 6000 innbyggere. Den er fri for biler, det finnes ingen høye hus, og overnattingsstedene er små og koselige pousadaer.

En av verdens vakreste strender 

Bukten Abraão er øyas knutepunkt. Her finnes det kafeer og restauranter med et variert og tidløst klientell fra alle deler av verden. Hadde man tatt en tidsmaskin 50 år tilbake eller frem i tid, ville akkurat de samme, bedagelig anlagte mennesketypene ha sittet og drukket sittet lyse chop-øl med skum på de samme barkrakkene.

Fra Abraão kan man ta ferge til den nesten tre kilometer lange sandstranden Lopes Mendes, en perle som ofte kommer høyt opp i kåringer av verdens vakreste strender. Dersom strandlivet etter hvert blir litt kjedelig, kan man variere med en dykketur til Lagoa Verde (den grønne lagune) og fisketur med båt. Man kan også leie sykkel, dra på jungeltur eller campe i et av naturreservatene.

Fra Asalems strandkant kan du hoppe rett ut i det blinkende havet. Foto: Getty Images

Perfekt for hvetebrødsdager

I gangavstand fra Abraão finner man øyas kanskje roligste og fineste pousada. Asalem har bare fire rom samt en ny suite nede ved vannkanten beregnet for par på bryllupsreise. At eierne har kostet på seg en egen suite for nygifte er ikke tilfeldig.

For det finnes knapt det sted i verden der det er bedre å nyte hvetebrødsdagene. Det vennlige personalet er så gjestfrie at man raskt føler at man har fått nye venner. Stedet drives av fotografen André Cypriano. Han snakker flytende engelsk og deler gjerne en flaske rødvin, et parti sjakk og en god samtale med deg dersom du vil tilbringe kvelden i Asalems lille utendørsrestaurant. Restaurantens måltider er laget på ferske og lokale råvarer og anbefales på det varmeste.

Dersom du er i festhumør en kveld, er det som regel nokså livlig på de mest populære kafeene i Abraão. Det finnes også et par nattklubber noen minutters gange inn i den nattsorte jungelen.

Hoteller finner du her

Slik kommer man seg til Ilha Grande

Buss med selskapet Costa Verde fra Rio til kystbyene Angra dos Reis og Mangaratiba tar henholdsvis 2,5 og 2 timer. Derfra tar det halvannen time med ferge til Abraão og 1 time og 45 minutter fra Mangaratiba.

Hoteller finner du her