Det blir stadig mer populært å reise til Island. Vi har besøkt den vulkanske øya med geysirer, isbreer og dramatisk natur – her kommer våre aller beste tips.
I sommer er det mange nordmenn som dropper sydenferien på grunn av den rekordhøye kronekursen.
Det kan hende at det lønner seg å spare opp til en reise i høst isteden, og da er det perfekt med en tur til de varme kildene på Island. Her vår guide til hva du bør se og gjøre i det vakre og unike landet.
Slik kommer du deg til Island ✈️
Da denne turen ble gjennomført, brukte vi det islandske flyselskapet PLAY, som tilbød direkte lavpris-flygninger fra Trondheim og Stavanger til Island. Dette flyselskapet har ikke lengre flyvninger fra Norge, men det går an å bruke andre flyselskaper. Søk blant flybilletter her
Her kan du søke i billige flybilletter
Her bor du i Reykjavik 🛎️
Islands gylne sirkel 📀
På min liste er Islands «golden circle» nr. 1 ting å gjøre. Dette er en populær turistrute på 7,5 time som tar med turister til de mest populære naturfenomenene i nærheten av Reykjavik.
Rett og slett et must hvis du er på Island. Eller hvis du bare drar dit for å feste. Det er egentlig bare dumt å hoppe over denne turen. Det er en snarvei til å se mye av den unike naturen som kun dette landet i verden kan tilby.
Her finner du hoteller i Reykjavik-regionen.
Avreise fra Reykjavik 🚌💨
De fleste attraksjonene på Island tilbyr transport (pick-up) fra hotellet til attraksjonen, et svært praktisk tilbud som muliggjøres på grunn av størrelsen og de korte avstandene i byen.
Vi startet turen i Reykjavik, og kjørte langs en lang vei som går i en sirkel innover i landet med 3 stopp før turen til slutt ender i Reykjavik. Turen ble «tekstet» av en hyggelig islandsk guide med lave skuldre og en god dose selvironi.
Hun forteller om det vi passerer av interesse mellom stoppene: om Reykjavik, litt om hjembyen hennes, og stilte noen spørsmål for å varme opp en litt trøtt og sjenert gruppe turister.
Her kan du bestille tur rundt Golden Circle.
Første stopp: Þingvellir (Tingvellir) nasjonalpark 🗻
Der hvor den Eurasiske tektoniske platen møter den Nordamerikanske finner du denne mektige nasjonalparken. Her kan du gå mellom en slags ravine mens du har utsikt over en vakker og litt mystisk innsjø. Flere scener fra Game of Thrones ble også spilt inn her. Dette stedet er på UNESCO sin verdensarvliste og er en unik opplevelse du bør få med deg på Island.
Andre stopp: Geysir (i Haukadalur) ♨️
Ca. én time unna Þingvellir ligger Geysir. Dette området er fylt med fareskilt, kokende kilder og sprutende vannhull, så vær obs på at nærmeste sykehus er 62 kilometer unna. Her er det skikkelig fint – det azurblåe vannet og dampen fra kildene gir ro i sjela, og hvis du står i dampen får du også varmet deg i det kalde Islandsværet. Hele området har en distinkt lukt av varm gjørme, og når man minner seg selv på at det er duften av vulkansk natur, så er det egentlig en ganske vidunderlig lukt.
I området er det flere geysirer, men kun noen er aktive. «Strokkur» har regelmessige utbrudd ca. hvert 8. minutt, mens det kan gå flere år mellom utbruddene til «Geysir». Dette bildet av «Strokkur» tok jeg etter cirka 6 minutter og 50 sekunder, og jeg og samtlige turister kan rapportere kalde hender etter all ventingen.
Tips! 💡 de unike betingelsene som muliggjør at det dannes geysirer gjør at området også er dekket av en tykk og klebrig oransje gjørme. Jeg anbefaler å bruke et par sko du ikke bryr deg så mye om på denne turen.
Tredje stopp: Gullfoss 🏞️
Fossen som har fått navnet sitt fra sin distinkte farge er siste stopp på reisen, og det er flere lokale myter om hvordan fargen oppsto. Uansett er det en svært mektig foss som overrasket i størrelse. Du kan se på fossen fra et platå, eller gå helt ned til klippen den dundrer ned fra, men vær forberedt på å bli våt hvis du velger sistnevnte.
Som på alle de andre stoppestedene finnes det også restaurant og turistsenter på Gullfoss. Guiden anbefaler alle om å prøve kjøttsuppe og Islands nest beste kakao (etter moren hennes). Kjøttsuppen er en klassisk rett på Island, og minner om en god lapskaus. Kakaoen er litt mild etter min mening.
Bestill tur rundt Golden Circle her.
Etter Gullfoss hadde jeg ikke mer på agendaen, men det er mulig å booke utvidede turer til isbreer, ishuler, laguner og svarte strender. Jeg tok turen med Reykjavik sightseeing for cirka 750 norske kroner inklusiv henting på hotellet, så her får du opplevd mye for prisen.
Finn hoteller i Reykjavik her.
Sky lagoon 🧖🏼♂️
I Reykjavik-området finnes det flere muligheter hvis du vil bli ett med øyas geotermiske krefter. Vi har testet det litt rimeligere alternativet til Blue lagoon, som ligger nærmere byen.
Adgang til Sky lagoon vil koste deg mellom 500 til 1000 norske kroner. Jeg anbefaler «Pure pass» til ca. 740 kroner for å få adgang til de 7 ritualene, men det er ikke nødvendig.
Da vi kom frem fikk vi private skifterom med dusj, hårføner, egne salver og såper, og håndklær. Dette var utrolig avslappende og kan særlig anbefales for de som ønsker den lille ekstra luksusen på turen.
Spaet ligger rett ved sjøen og tar deg gjennom en konstruert lavastein-formasjon før du kommer til et stort åpent område med et fossefall og et barområde. Vannet er behagelig rundt 38 grader og føles veldig avslappende for kroppen.
De 7 ritualene byr på et svært behagelig avbrekk fra lagunen. En tur inn i den lydtette badstuen med snakke-forbud dekker kroppen i en herlig ro og varme. Jeg fikk en havsalt-mikstur å dekke kroppen i før jeg gikk inn i damprommet, skikkelig deilig. Jeg anbefaler også å ta en dypp i den iskalde kilden så lenge du klarer, og så gå ut i lagunen. Lagunevannet varmer deg fort opp igjen når kroppen blir nummen.
Hvis du er villig til å dra ut av Reykjavik og vil oppleve det naturen har å by på gratis, kan du også oppsøke naturlige varmekilder.
Bestill tur til Sky Lagoon her.
Hvalsafari på Island 🐳
Fra havna i Reykjavik finner du en rekke boder som selger turer ut mot det store havet utenfor byen. Jeg tok turen med Elding, Reykjaviks eldste hvalsafari-selskap. På reisen var det en marinspesialist og guide som fortalte om dyrene vi kunne se, og et team med forskere som drev med overvåkning og dokumentasjon av bestanden.
Reisen var svært behagelig og det virket som det var mange som gledet seg til å se dyrene. Det var en litt virkelighetsfjern opplevelse å stå på et gammelt skip langt ute i havet på Island for å se på hval, det føltes veldig mektig.
Det var vanvittig stilig å bevitne en knølhval på nært hold. Hvalen var stor og hadde en hvit underside som lyste opp selv når hvalen var under vann slik at den var lett å holde øye med. Et skikkelig kult syn.
Vi så også en gruppe delfiner (ca. 10 stykker) og en del lundefugl før vi returnerte til havna etter 3 timer.
Dette var en opplevelse jeg ikke ville vært foruten, og dersom den litt stive prisen på cirka 900 kroner per person er overkommelig er dette absolutt verdt turen.
Her kan du bestille billetter til hvalsafari.
Utforske Reykjavik 🧭
Island er et dyrt land, og hvis du skal få med deg alle turistattraksjonene på én tur, brenner du fort hull i lommene. Derfor er det fint at det er mye å se på i byen som ikke koster skjorta. Her kommer noen forslag, men det er selvfølgelig mye mer du kan utforske selv også.
Søk hoteller i Reykjavik sentrum her.
Dra på loppemarked 🏷️
Ved havna finner du også Islands eneste loppemarked, Kolaportid. Her finner du lokale kjenninger som selger alt mulig rart. Det er virkelig ingen grense på hva du kan finne her, men det er helt sikkert at du kan få tak i noen virkelig unike gjenstander.
Et lite utsnitt av ting du kan finne her. Gamle CD-er, bøker, gevær og et bilde som sikkert ikke er hjemsøkt i det hele tatt.
Hallgrimskirkja 🕍
Denne distinkte kirken kan sees fra nesten hvor som helst i byen, og ligger praktisk til i sentrum av Reykjavik. Islandsk natur er inspirasjonen til kirkens spesielle utseende. De har brukt en myk og lett fargepalett på designet og interiøret som gir et stilig inntrykk. Jeg tok turen opp i klokketårnet (kostet ca. 80kr), og her får du kanskje den beste panoramautsikten over Reykjavik i alle retninger.
OBS: Kirkeklokkene ringer hvert 15. minutt og det er SYKT høyt. Jeg var ikke forberedt på dette.
Her finner du hoteller i Reykjavik.
Utforske kriker og kroker 🏡
Etter kirker og klokker utforsket jeg også byens kriker og kroker. Husene i Reykjavik er estetiske og svært fargerike, og tar seg godt ut på bilder. Overalt i byen finner du interessante butikker, kunstutstillinger, statuetter, boder, parker, og flotte offentlige bad til en rimelig penge. Her er det egentlig bare din egen eventyrlyst som stopper deg.
Oppleve utelivet i Reykjavik 🍸
Det som er fint med å være norsk på Island er at vi er vant til en lignende kultur (for andre er det nok et større kultursjokk). Islendinger er ganske reserverte frem til de har noen øl innabords, men et utrolig vennlig folk når de kommer ut av skallet.
I Reykjavik finnes det mange kule utesteder som holder åpent hele natta, og midnattssolen om sommeren sørger for å holde livet gående inn i de tidlige morgentimene. Det er ikke så rart utelivet på Reykjavik er godt kjent.
Her finner du hoteller i Reykjavik.
Tips! 💡 Dersom du ønsker å bli kjent med folk på Island ville jeg oppsøkt barer som turister drar til. Hold deg nær gågata i sentrum eller dra til hosteller og sitt ved bardisken.
Her finner du hoteller i Reykjavik.
Mat på Island 🍽️
Maten på Island er ingenting annet enn fantastisk. Det islandske kjøkkenet er sterkt preget av sesong og tilgangen på lokale råvarer. Her får du kortreist lam, fugl og sjømat tilberedt av kokker i verdensklasse. Men – kvalitet kommer ofte med en høyere pris, og flere av restaurantene jeg besøkte hadde ikke en eneste hovedrett som kostet under 300 norske kroner.
Under mitt opphold (5 dager) hadde jeg ikke et eneste måltid som ikke imponerte. Jeg prøvde fire forskjellige retter med lam, og det var like bra hver gang – en skikkelig delikatesse som var bedre enn norsk lam. Den beste opplevelsen var hos «Matarkjallarinn», lammet og andevingene var helt utrolige.
Mat-trend 🌭
Første gang jeg gikk forbi denne boden så jeg en enorm kø! Senere fant jeg ut at dette er en stor trend på Island. Pølseboden «Bæjarins beztu» ble popularisert over hele verden da Bill Clinton besøkte den i 2004.
Jeg prøvde en pølse «med alt» og ble overrasket over smaken. Det som tilsynelatende så ut som en helt vanlig wienerpølse var en skikkelig godbit laget av lam. Sausene komplimenterte hverandre, og brødet var mykt og godt. Hit vil jeg tilbake!
Tradisjonsretter på Island 🦌
Dersom du er matinteressert finnes det alternativer her som er uvanlig å finne andre steder i verden. Her kan du prøve tradisjonsrike retter som har sitt unike opphav. Fermentert hai er en klassisk rett som mange turister velger å prøve.
Opprinnelsen til retten kommer fra vikingtiden, da islendingene måtte spise det de kom over, og trengte alternativer som hadde lang holdbarhet. I utgangspunktet ble haikjøttet marinert i urin, før det ble gravd ned i jorden i månedsvis for å starte fermenteringsprosessen. Heldigvis bruker de andre metoder til å fermentere kjøttet i dag.
Jeg prøvde fermentert hai på «Islendska Barinn». Her fikk jeg seks terninger med hai i en krukke (som forhindrer at den sterke lukta sprer seg i restauranten), tørrfisk, en smørdipp og et glass «brennivin» for å drepe den intense smaken. En advarsel til reisende: dette er en opplevelse jeg gjerne ville vært foruten.
Blant andre lokale delikatesser finner du hval, reinsdyr, hestekjøtt, skyr, egg fra sjøfugl og når sesongen tillater det: lundefugl.
Tips! 💡 Menyene endrer seg ofte, så sjekk hva som er i sesong og at det du vil ha er på menyen før du booker.
Nye reiseruter til Island 🛫
Nå får du billige flybilletter direkte til Island fra Trondheim og Stavanger. De nye rutene er en del av PLAY sitt mål om å knytte sammen USA og Europa gjennom et stopp i Island. På sikt ønsker de å etablere flere ruter til Norge.
Flybilletter med PLAY bestiller du her.
Og her kan du søke etter billige flyturer til din neste reise