Foto: Getty Images

Weekendtur: Magiske Istanbul

Istanbul seiler opp som ny storbyfavoritt i vinter.

I løpet av de siste årene har Tyrkia mistet mange turister fra Norge på grunn av uroligheter i landet, men denne trenden har snudd.

Tyrkia som ferieland, særlig storbyen Istanbul, har økende reisebestillinger i vinter 2018/19 med 81 prosent, ifølge ny rapport fra Ticket.no. Faktisk havner Istanbul på åttende plass på listen over topp 10-storbyer som flest nordmenn reiser til i vinter. Landets valutakrise gjør også at flere strømmer til for å handle luksusvarer til latterlige priser.

Istanbul er ikke bare en billig storby å feriere i. Den magiske storbyen er en smeltedigel av kultur og historie. Du vil garantert få deg en opplevelse du ikke finner i noen annen europeisk eller asiatisk storby.

Storbyen huser enestående byggverker, byr på uendelige shoppingmuligheter og et kjøkken som er blant verdens beste. Istanbul har i tillegg en spennende atmosfære som stadig driver byen frem med nye spennende hoteller, restauranter og kunstgallerier.

Dette er de 10 beste hotellene i Istanbul.


Gamlebyen

Etter å ha vært hovedstad i tre forskjellige riker gjennom tidene, huser Istanbul enestående byggverker som Hagia SophiaDen Blå MoskéBasilicasisternen og Topkapi-palasset. De viktigste landemerkene og mest storslåtte byggverkene finner du i gamlebyen, Sultanahmet-området.

Et turiststrøk blir ikke mer romantisk enn detteog den norske historien er til å ta og føle på her. Du kan blant annet finne gamle runer fra vikingene som var der (deriblant en tidligere norsk konge). Denne bydelen bugner over av severdigheter du bør få med deg:

1. Den Blå Moské

Den Blå Moské er Istanbuls mest besøkte turistattraksjon, og har fått navnet sitt fra de tjuetusen blå flisene som preger interiøret. Med sin enorme størrelse og beliggenhet midt på hovedplassen i gamlebyen Sultanahmet, er dette praktverket et absolutt must. Når du besøker moskeen, må du, som i resten av byens moskeer, ta av deg skoene og dekke deg til. Kvinner må dekke til håret. Det er gratis inngang, men en symbolsk donasjon er forventet.

2. Hagia Sophia

Bygd rundt år 535 som en hyllest til hele den bysantinske kultur, er Hagia Sophia den mest storslagne bygningen i Istanbul. Fra utsiden er det kanskje ikke den mest imponerende katedralen, men inni, der det siden 1934 har vært museum får du helt hakeslepp. Blandingen av kristen og islamsk kunst har du nok aldri sett maken til.

3. Topkari-palasset

Topkari-palasset, det største i sitt slag i Tyrkia, var i 350 år midtpunktet i det ottomanske riket, og gir et fantastisk innblikk i sultanenes overdådige levevis. Et besøk dit er som å hoppe direkte inn i fortellingen om 1001-natts eventyr. Sett av en hel dag her hvis du vil se alt. Det du i alle fall må se, er delen der sultanens harem bodde. Den vakre parken med fontenene og utsikten over Det Gylne Horn og Bosporusstredet er imponerende.

4.Tyrkisk bad

Et besøk i en hammam, altså saunaens tyrkiske fetter, er obligatorisk når du er i Istanbul. Lokale damer (eller menn- grunnet kjønns-inndeling) gir deg en ordentlig vask og skrubb i vakre omgivelser. Inngang og vask koster rundt 150 kroner, og spabehandlinger kan kjøpes til en billig penge.

5.Båttur

Man reiser heller ikke fra Istanbul uten å ha vært på båttur på Bosporus, og sett byens fantastiske skyline fra sjøsiden! Dra til sjøs og nyt den helt spesielle opplevelsen – det å befinne deg på skillelinjen mellom Europa og Asia.

6.Shoppe på Bazaar

En annen ting man ikke kan gå glipp av er Istanbuls mest berømte basarer. Grand Bazaar er en kjempelabyrint med 4.000-5.000 små forretninger, nesten som en egen by. Her selges det alt fra gull og diamanter til lær, keramikk og tepper og det er lov å prute. Lokalbefolkningen kan informere om at det er en overpriset turistfelle.


Her bør du bo i Istanbul

Du kan bo midt i byen og få luksushotell til helt fantastiske priser i Istanbul.Det gjelder å booke nå! Skal du reise til den orientalske og eksotiske byen, bør du bo på et av disse hotellene.

The Haze Karakoy

 

Hotel Alilass 

 

Erten Konak

 

Enderun Hotel 

 

Eresin Hotels Topkapi

 

Grand Hotel Gulsoy 

 

Raymond Hotel 

 

Grand Hotel Gulsoy

 

W Istanbul