Riogmaggiore i Cinque Terre. Foto: istock

En guide til Italias mest fargerike steder

Skal du til Italia? Da er disse stedene verdt å besøke.

Italia består av mange flotte byer med fargerike bygninger, sjarmerende smågater og fantastiske landskap. Men det er noen steder som virkelig skiller seg ut enn andre. Steder som er så postkort-idylliske at det føles som du befinner deg midt i et kunstverk. Italienske underverker som Cinque Terre, Burano og Positano bør skrives opp på din liste over steder du bare må besøke.

Her er vår guide til Italias mest fargerike steder.


1. Cinque Terre

Pastellfargede hus som ligger tett i tett langs den italienske rivieraen, bratte klipper som stuper ned i vannet, og vingårder som strekker seg oppover åssidene.

Dette er Cinque Terre – de fem fiskerlandsbyene i den italienske provinsen La Spezia.

Her er det ingen biler eller museer – dette feriestedet  er kun for de som setter pris på lange turstier, avslappende atmosfære og utrolig vakker natur.

Her må du ta lokaltog eller ferje fra by til by, men du kan også gå den lange kyststien hvis du vil bruke tid på å observere et av Italias vakreste områder.

Alle fem landsbyene i Cinque Terre står oppført på Unescos liste over verdens kulturarv. Disse reiseperlene venter på å bli oppdaget:

Monterosso al Mare

Monteresso er den største landsbyen av alle fem, og den med flest besøkende. Se de gamle ruinene i gamlebyen, og det gamle slottet som ligger på en stupbratt over havet. Den beste stranden av alle landsbyene er sandstranden Fegina Beach. Ta en svømmetur i det turkisblå vannet, lei en parasoll og stol, eller ta med egen håndkle og slikk sola så lenge du vil. Den store statuen Giganten forestiller guden Neptun og dominerer det mest romantiske hjørnet av den populære stranden. En annen populær strand er den ved gamlebyen, som også har tilgang til ferger som tar deg til de andre landsbyene.

Bestill flybilletter her.

Du må sette av tid til sightseeing i «de 5 landområder», for det er mye fint å se. Fra Monteresso kan du hike videre til landsbyen Vernezza, som tar omtrent 90 minutter. Husk gode sko og vann – det kan bli veldig varmt og slitsomt å gå fra landsby til landsby. Langs turstien kan du stoppe opp og kjøpe et forfriskende glass med nypresset lemonade, men ellers er det ingen kiosker på veien. Er det noe Cinque Terre er kjent for, så er det de mange sitron-og oliventrærne. Ellers kan du ta lokaltog til Vernezza fra Genova eller La Spezia. Toget kjører gjennom klippene, med fantastisk utsikt over havet.

Finn hoteller ved Monteresso her.

 

Vernazza

Vernazza er en liten landsby med rundt 1000 innbyggere. Oliventrær omringer hele øya og det sies at landets beste olivenolje produseres her. Er du glad i historiske monumenter, så er det verdt å se den gotiske kirken i nærheten av vannkanten, Santa Margherita d’Antiochia. Gå opp trappene helt til toppen av kirken for en spektakulær utsikt.

Fra Vernazza kan du hike til neste landsby: Corniglia. Ferden starter ved togstasjonen og gir deg en opplevelse du aldri vil glemme. Utsikten vil uten tvil, selv om det er litt klisjé, ta pusten fra deg.

Tips: en del restauranter stenger tidlig, så ta med lunsj eller rekk lunsj innen 13:00.

Finn hoteller ved Vernazza her.

 

Corniglia

Corniligia skiller seg ut fra de andre landsbyene ved at den er den minste og roligste landsbyen av alle fem, med kun 600 innbyggere. Husene i denne landsbyen er også noe lavere. Historien til den vesle landsbyen går tilbake til romertiden, hvor det sies at en vinprodusent oppkalte landsbyen etter sin mor, Cornelia. Andre sier at navnet stammer fra en av nybyggere som etter seieren over Hannibal (77 f.kr.) delte opp området.

yay-1858123-digital

Et interessant monument å se er San Pietro-kirken fra 1334. Utenfor vil du se et rosevindu med bilde av en elg i midten, som er Corniglias eldgamle symbol. Hvis du går inn i kirken vil du også se nydelige fasader.

Fra Corniglia kan du hike videre til landsbyen Manarola.

Finn hoteller ved Corniglia her.

 

Manarola

Colorful houses of Manarola Cinque Terre

tog

Ta toget fra landsby til landsby. Her er toget på Manorala. Foto: Yayimages

Dette er den eldste, mest sjarmerende  og romantiske av alle landsbyene. Her er det ingen strand, men det er lagt ut en badestige for de som ønsker å svømme. Ved havneområdet er det fiskerestauranter og kaféer hvor man man kan nyte seg en god måltid og italiensk vin. Følg den bratte hovedgaten Via Discovolo og til toppen.  Her finner du torget Piazza Papa Innocenzo  IV som har en eldgammel møllehjul (Magna Roea), og San Lorenzo-kirken.

Ta en tur bak kirketårnet for en nydelig utsikt over Manarola. Det er også verdt å se den uvanlige hvite pyramiden i gamlebyen, den fungerte nettopp som et referansepunkt for skipsfarten før i tiden. Den berømte kjærlighetsstien Via Dell’Amore er en av de enkleste og det tar omtrent 20 minutter med vandring til neste landsby: Riomaggoire.

Tips: Ta med en hengelås og fest den ved broa på kjærlighetsstien. Du vil nemlig se mange av disse når du går forbi.

Finn hoteller ved Manarola her.

 

Riomaggiore

COLOURBOX5780480

kjærlighetssti

Kjærlighetsstien Via Dell’Amore. Foto: Yayimages

Er du glad i vingårder og hvitvin så kommer du til å elske Riomagjorre. Her er det et must å smake på landsbyens mest berømte hvitvin, Sciacchetrà. Cinque Terre har mange gotiske kirker, og i denne landsbyen finner du San Giovanni Battista-kirken fra 1340. Det er også verdt å se Cerricó-slottet fra 1200-tallet, hvor du får en nydelig utsikt over havet.

Riomaggiore har en liten havn hvor du kan ta fergen til de andre landsbyene.

Tips: Ta med deg et bra kamera som du kan bære med deg overalt. Du kommer definitivt til å ta mange bilder fra Cinque Terre – et stykke paradis på jord.

Finn hoteller ved Riomaggiore her.

Her du får du totaloversikt over hoteller i Cinque Terre.

 

Hvordan komme seg til Cinque Terre

Ta fly fra Oslo til Toscana, Pisa eller Genova i Liguria. Flytiden er på omtrent tre timer, og derfra kan du ta toget til Cinque Terre. Toglinjen Genova-Pisa stopper ved alle fem landsbyene.

Finn de billigste flybillettene her.

Her bør du bo

Om du er på ferie i Toscana, så anbefales det å ta en dagstur til Cinque Terre. Men vil du bruke god tid på å utforske alle fem landsbyene, så bør du overnatte her i minst to netter. Deretter kan du reise videre til Toscana eller andre byene i Liguria, som Sanremo eller Rapallo.

Sjekk hoteller i Toscana her.

Det er mange fine og rimelige hoteller å bo på i Cinque Terre, men her er det ingen luksushoteller. Vi anbefaler at du bor på et hotell i den største landsbyen Monterosso, før du tar ferden videre til de andre landsbyene. Om du skal være her i to netter, bør du eventuelt ta pause i landsbyen Corniglia for én natt.

Hotel Souvenir i Monterosso

Her får du en bra beliggenhet og et ganske rimelig og enkelt hotell med egen bar og restaurant. Et ganske lite hotell med kun 24 rom, og vertskapet her tar deg imot som sin egen familie.

Les mer om hotellet her.

 

Villa Accini i Monterosso

Hotellet ligger sentralt i Monterosso med flott beliggenhet, fordelt på 12 rom i nærheten av strand. Her får du følelsen av å være på rolige og landlige omgivelser.

Les mer om hotellet her.

 

Hotel Punta Mesco i Monterosso

3-stjerners hotell i Monterrosso med 17 gjesterom. Ganske enkelt hotell med bra service. Frokost og wi-fi er inkludert.

Les mer om hotellet her.

 

Mat og drikke

I og med at Cinque Terre ligger kystregionen Liguira, så dominerer menyene med fisk og skalldyr. Visste du at pestoen stammer fra Liguria? Da er verdt å spise pizza med god, frisk og italiensk pesto rett fra byen.

mat

Sjømat er typisk på menyen. Foto: yayimages

 

Shopping

Cinque Terre er som sagt et område som er rik på oliven, sitron, vin, pesto, fisk og skalldyr. Det er hovedsaklig dét du kommer til å shoppe mye av i de lokale butikkene. Ellers kan du handle lokale kunstverk som det er mange av.  Hva med mat-og vinsmaking? Dette får du hos de mange vin-forretningene, som for eksempel Enoteca Internazionale. Husk å prøve den berømte hvitvinen schiaccetrà.

sitron

Sitroner er det mange av i Cinque Terre. Foto: yayimages

 

Nattliv

Som nevnt er Cinque Terre stedet for en avslappende ferie, men du kan fortsatt henge i de lokale barene eller restaurantene hvis du vil møte på landsbyens hyggelige innbyggere, eller andre turister. Drikk vin og dans i romantiske atmosfæren som Cinque Terre oser av. Det beste nattlivet finner du i forresten i  Monteresso.

På sommertid kan du besøke stranda Fegina hvor det blir livlig med musikk og dansende italienere. Få med deg stranddisco på lørdager! Riomaggiore har de beste barene. Bar La Conchiglia ved havnen har flott utsikt over havet. Bar Centrale i midten av Riomaggiore er spesielt populært blant turister.

utested

Nattliv i Riomaggiore. Foto: Yayimages

 

2. Burano

Det er ikke bare Cinque Terre som er rik på farger, romantisk atmosfære og spektakulære utsikter. Har du hørt om øya Burano? Den består faktisk av flere små øyer som er skilt av kanaler og knyttet sammen av broer. Skal du på en dagstur fra Venezia, så er det verdt å ta turen hit.

Årsaken til at denne landsbyen er mest fargerik er på grunn av en filminnspilling på 1950-tallet  hvor de malte alle gondoler og hus i friske farger. Siden da har landsbyen sett ut som en skjult perle dyppet opp i godteri.

Colorful buildings in Burano island sunny street, Venise, Italy

 

Verdt å besøke i Burano:

Du kan lære om Buranos historie hvis du stikker innom blonder-museet, Museo del Merletto. Her er det gratis inngang med museumpass.

Burano har mange koselige kafeer på rekke og rad. Vil du spise en deilig måltid har du flere valg å velge mellom. Fiskerestauranten Riva Rosa er verdt et visitt, eller det populære spisestedet Trattoria da Romano, som har matet hungrige turister i over 100 år.

Turen dit:

Du trenger ikke å bruke altfor lang tid i Burano før du har sett øyas viktigste turistattraksjon, som er de fargerike husene. Ta fergen LN (Leguna Nord)  fra Venezia, som tar rundt 42 minutter. Her kan du bruke vanlige transportbilletter.

 

Her kan du bo i nærheten av Burano.

Finn hoteller i  Venezia her.

 

Hotelltips i Venezia:

Carnival Palace Hotel

4-stjernershotell i nærheten av Rialto-broen. Her bor du i et rolig område med rask tilgang til byens sentrum med vannbuss som stopper like ved .

Les mer om hotellet her.

 

Grande Albergo

Grande Albergo ligger på en fantastisk beliggenhet på Lido, ei øy like utenfor Venezia. Bor du på Lido i stedet for midt i Venezia, har du mer penger å spare og bor på et roligere område. Her bor du med rolig og fin atmosfære og med koselige restauranter og en flott strand rett ved.

Les mer om hotellet her.

 

3. Positano

Positano er kanskje Italias mest fotograferte byer grunnet sine fargerike hus som ligger på bratte klippefjellene over det turkise havet. Som en opprinnelig liten fiskelandsby, er det mange små pastellfargede hus høyt over vannet og små båter og yacht som har kantret seg fast. Her bor det mange lokale fiskere, men byen har blitt så kjent at turister strømmer til og brødfør i dag nesten alle innbyggerne. Noen av småhusene har blitt til eksklusive hoteller med idyllisk utsikt over byen, som for eksempel Le Sirenuse Positano som har blitt kåret til en av verdens vakreste hotellutsikter.

Det er kanskje ikke rart at byen fikk navnet «verdens eneste loddrette by» av den amerikanske forfatteren John Steinbeck( 1902-1968), som var på besøk i 1953.

Byen ligger vest på Amalfikysten, og hovedsentrum er ved badestranden og rundt kirken. Ved badestranden ligger det få restauranter og kafeer, samt en liten fiskerhavn. Gatene er preget av middelalderen, og det er kirken Santa Maria Assunta fra 900-tallet som du først legger merke til.

Helt nederst i byen finner du klesbutikker som selger håndlagede sommerklær, sandaler og lærvesker. Michelin-restauranten, Vincenzo, ligger i en sjarmerende gate i et vertshus med åpnet kjøkken  – her kan du se maten bli tilberedt rett foran deg!

Det er i Positano du kan glimte internasjonale kjendiser i ny og ne. Les også: Her ferierer du med stjernene

 

Reisen til Positano: Fly til Napoli og deretter kommer du til Amalfikysten med båt, som er omtrent 40 km unna.

Her må du bo: Le Sirenuse Positano

Et luksuriøst hotell i hjertet av Positano i nærheten av Santa Maria Assuntas kirke fordelt på 58 rom, spa, restaurant, bar, innendørsbasseng og treningssenter.

Som et familieeid hotell helt siden 1951,har det stadig vokst seg større og er populært blant turister. Luksushotellet har idag trolig byens beste panoramautsikt, over den lille byen i Amalfikysten, Positano. Det er bare å lene deg tilbake, ta et glass hvitvin og nyte den perfekte utsikten.

Bestill hotellet her.

 

Les også:

Hellas aller beste øyer – en guide