Japan i et nøtteskall: En guide til Tokyo, Kyoto og Osaka

Få land er så kontrastfylte som Japan, med urgamle tradisjoner og banebrytende teknologi sammensveiset i en vakker og gjestmild pakke. Nå har Japan igjen åpnet dørene for internasjonale turister. Her er vår guide til å oppleve landet hvor solen står opp.

Senso-ji er et av de mest severdige buddhisttemplene i Japan, og blir flittig besøkt av turister.

Skrevet av: Morten Risberg

Kirsebærblomster, anime, sushi, varme kilder, samuraier, neonlysfylte gater, grønn te. Bare ordet «Japan» bringer umiddelbart bilder til hodet av et mangfoldig og unikt land – hvor eventyr venter rundt enhver sving, og hvor følelsene får danse runddans.

Et opphold i Japan kan sjokkere og overraske, men også skape ro og under. Du møter høyteknologiske bysentre, eldgamle tradisjoner, og estetiske naturopplevelser – godt lagt til rette av en unik kultur man nesten garantert blir glad i. 

Søk og sammenling flypriser her

Hver by og hvert sted har sin egen unike karakter og atmosfære, og når du først har reist rundt halv jordkloden for å besøke Japan, burde du absolutt dra innom flere av byene for å oppleve bredden av hva landet kan tilby. Her er Nettavisens guide til å oppleve tre av Japans mest kjente byer, som ligger på rekke og rad langs landets hurtiggående toglinje – nemlig Tokyo, Kyoto og Osaka

Grønnsaksbutikk i Kyoto

TOKYO

Uavhengig av hvordan du reiser til Japan, vil du mest sannsynlig starte eventyret i hovedstaden – i mangfoldige Tokyo. Her finner du i utgangspunktet alt Japan har å by på; elleville betongjungler med endeløse handlegater og kjøpesentre, storslåtte templer, og frodige hager og parker. Men om du drar utenfor allfarvei, kan du også oppleve den mer genuine og rolige siden av hovedstaden, som absolutt er verdt et besøk. 

Tokyo er delt opp i forskjellige distrikter, som alle har hver sin særegenhet. Hva du ønsker å oppleve vil derfor bestemme hvilke områder du burde besøke og oppholde deg i.

Natteliv og kapselhotell

Selv vil jeg anbefale å bo i nærheten av et av de travle distriktene i sentrum; eksempelvis Shinjuku eller Shibuya.

Disse distriktene – som også grenser til hverandre – er spekket med natteliv, shoppingmuligheter, hoteller, og andre severdige rariteter. I tillegg er de knutepunkt for offentlig transport, som gjør det enkelt å komme seg til og fra de andre distriktene under oppholdet. 

Ved valg av overnattingssted er det også flere varianter i alle prisklasser; hoteller, tradisjonelle japanske gjestehus, hostell, samt kapselhotell. Om du reiser på budsjett, og ønsker en unik japansk opplevelse, vil jeg absolutt anbefale å teste sistnevnte – om du ikke lider av klaustrofobi.

Sjekk ut dette kapselhotellet

Her finner du hoteller i Tokyo

Akihabara er gaming-distriktet i Tokyo. Her er det nesten uendelig med butikker myntet på nerdekultur, som bare fortsetter å by på liv utover kvelden og natten.

Merk også at hotellprisen øker jo mer sentrumsnært du bor. Det er derfor godt mulig å finne rimeligere alternativer hvis du ikke har noe imot å reise et stykke med kollektivt. 

Og kollektivtransporten i Tokyo – og Japan generelt – er absolutt i verdensklasse. I starten kan det ta litt tid å sette seg inn i systemet, og T-banekartet kan ved første øyekast se både komplisert og uoversiktlig ut, men med litt øving kommer du til å farte rundt med tog, t-bane og trikk like enkelt som de lokale.

Søk etter flybilletter her

Nisjebutikker

Shinjuku og Shibuya er stedene for å oppleve det urbane Tokyo, og det er verdt å sette av tid til å bare vandre rundt i gatene for å ta innover seg atmosfæren. Hvis du har blikket rettet oppover kan du eksempelvis plutselig se hodet til Godzilla stikke ut fra en skyskraper, eller verdens største TV- skjerm med en digital katt.

I Shibuya kan du også vandre over verdens travleste fotgjengerfelt, og besøke statuen av Hachiko.

I sentrumsområdet finner du også spesialiserte butikker for enhver nerdete nisje. Favorittene mine var eksempelvis en 7-etasjers kamerabutikk, og en forretning som hadde et imponerende utvalg utstyr for håndbrygging av kaffe.

Shinjuku og Shibuya er området for nisjebutikker av alle slag. Dette var en kaffebutikk midt i travleste Shinjuku.

På kveldstid våkner også bykjernen til liv med blinkende reklameskjermer og neonlys, og folk stimler langs fortauene på leting etter mat, drikke og underholdning. 

Sjekk også ut Golden Gai i Shinjuku, som er et lite og koselig kvartal med trange brosteingater og gamle, trehus med bittesmå puber som serverer lokalt øl og varm sake. Det er et populært område, og de intime barene blir raskt fylt opp, men med litt vandring vil du garantert finne et ledig sete.

Golden Gai er sentralt plassert midt i Shinjuku, men likevel gir det rustikke nabolaget følelsen av å være i oldtidens Tokyo.

De aller fleste restauranter i Japan holder en god standard, og det er sjeldent jeg har en dårlig matopplevelse i landet. Likevel sjekker jeg nesten alltid Google-anmeldelser før jeg går inn. I de travle områdene i Tokyo blir de populære stedene alltid fylt opp i rush-tid, og det er vanlig å måtte stå i kø utenfor i opptil en time.

Kulinarisk paradis

Er du en gastronom på jakt etter minneverdige matopplevelser, er det derfor bare å stelle seg i kø. Eventuelt kan du også besøke de populære stedene utenfor rushtid. Selv velger jeg ofte å spise middag på ettermiddagen for å unngå de store folkemengdene. 

Om du er en matturist eller ikke, vil jeg uansett sterkt anbefale å spise sushi i sushiens hjemland. De fleste restaurantene har et praktisk og effektivt samlebåndsystem hvor du plukker de rettene du ønsker – og grønn te er alltid inkludert i prisen. 

Søk blant hoteller i Tokyo her

Ellers slår det ikke feil å prøve noen av de andre populære, nasjonale rettene; Yakitori (grillspyd), Ramen (nuddelsuppe), Okonomiyaki (pannekake), Wagyu- eller Kobe-biff. Jeg er også stor fan av Onigiri (fylte risboller), som er et praktisk mellommåltid på farta som selges nesten overalt. 

Også på søtsak-siden har Japan mye spennende å tilby, og man kan nesten ikke besøke landet uten å forsøke fluffy pannekaker, fylte crepes, og boller fylt enten med vanilje- eller matcha-krem. 

Men Tokyo er selvfølgelig ikke bare mat, drikke og natteliv, og avhengig av interessene dine, er det en hærskare av spennende destinasjoner å oppdage rundt i distriktene. 

Grøntarealer i Tokyo

Selv om Tokyo ikke er mest kjent for tradisjonell arkitektur, er både buddhisttempelet Senso-ji, og Shingo-helligdommen Meiji Jingu verdt et besøk. Sistnevnte finner du også midt i Yoyogi park, hvor mange kilometere med stier og grusveier bukter seg gjennom en majestetisk og atmosfærisk skog.

Yoyogi er en gigantisk oase av majestetiske trær, midt i Tokyo. Her finner du både ro og avslapping i en ellers travel by.

Et raskt kikk på kartet viser også at parker og hager er spredt rundt i hele bybildet i Tokyo, så det er ofte kort vei til grøntarealer hvis du plutselig føler for å vandre rundt blant japansk flora med en grønn te eller kaffe. Selv som naturglad nordmann må jeg innrømme at det er lite som er så avslappende som å nyte en ettermiddag i en velstelt, japansk hage. Sjekk for eksempel ut hagene rundt keiserpalasset, eller Shinjuku Gyoen. 

Moderne og tradisjonell kultur

Om du er interessert i gaming og nerdekultur, er Akihabara-distriktet spesielt dedikert til dette. Her finner du hele kjøpesentre og etasjer på etasjer med alt av produkter knyttet til spill og anime; figurer, konsoller, spill, mangabøker, DVD og annet. Et besøk til Tokyo er heller ikke komplett uten å oppleve den elektriske atmosfæren i spillearkadene, som inneholder dansematter, klo-maskiner, og arkadeversjoner av de aller fleste slåsspill som finnes. I tillegg kan du i flere deler av byen finne egne butikker dedikert til Nintendo, Pokemon, Studio Ghibli, og andre franchiser. 

Her finner du hoteller i Akihabara-distriktet

Tokyo har også en lang rekke museer og utstillinger, og det skal godt gjøres å ikke finne noe som faller i smak. Min personlige favoritt er Tokyos nasjonalmuseum, som har en imponerende samling gjenstander og kunst fra oldtiden til nå. Det naturvitenskapelige museet ligger også rett i nærheten, men her må man ofte booke i forkant.

Nasjonalmuseet i Tokyo byr på en imponerende samling gjenstander fra alle epoker i Japan.

Kyoto: Oldtidens hovedstad

Men, etter noen dager i Tokyo er det nå på tide å pakke sekken, sjekke ut av kapselhotellet, og hive seg på hurtigtoget mot Kyoto. Hurtigtogene – Shinkansen – er litt dyre, men avgangene er hyppige og reisen er meget behagelig. Hvis du også ha kjøpt «Japan Rail Pass» kan du reise så mye du vil med de hurtiggående togene. 

Der Tokyo kan fremstå som en litt kaotisk og moderne storby, er Kyoto en roligere og mer tradisjonell lillebror. Kyoto var faktisk Japans hovedstad i nesten tusen år, og etterlevningene fra dette er synlig den dag i dag – med sterke innslag av tradisjonell arkitektur, buddhisttempler, shinto-helligdommer og hager. Kyoto er stedet hvor pulsen senkes etter dagene i den travle hovedstaden. 

Selv valgte jeg å bo i et rolig nabolag i nærheten av Nijo Castle, og noen av favorittminnene mine fra oppholdet var å ta en morgenjogg rundt slottet, hvor jeg fikk se byen og lokalbefolkningen våkne til liv. Slottet er også absolutt verdt et besøk, og ta gjerne en pause i et av tehusene i slottshagen – hvor du selvfølgelig må bestille grønn te som du selv visper sammen.

Book plass på te-seremoni i Kyoto her

Hagen rundt Nijo-slottet i Kyoto er absolutt verdt et besøk. Her kan du også besøke tradisjonelle tehus, og se hager med kirsebærblomstring (hvis du besøker Kyoto under riktig årstid)

Templer og helligdommer

Jeg anbefaler deg å søke opp alle de flott byggverkene i Kyoto på nett, og se hva som faller i smak. Likevel kan jeg personlig anbefale Fushimi Inari-taisha, hvor du kan vandre oppover fjellet under tusenvis av oransje Tori-porter (du har garantert sett dette på Instagram). Som de fleste andre populære severdigheter, kan det bli helt stappfullt av folk på fine dager, men hvis du orker å vandre et godt stykke oppover trappene kan du slippe de største folkemengdene. 

Kiyomizu-dera

Kiyomizu-dera er et imponerende tempel i den østlige dalsiden med utsikt over hele byen. Et tips til adkomst her er å vandre opp stien lengst sør, hvor man vandrer forbi en gigantisk gravlund med tusenvis av tradisjonelle gravstøtter som bølger seg bortover i landskapet. På vei ned kan du gjerne ta den vanlige veien, hvor du kan finne en rekke spennende butikker med kunst og håndverk, godteri, og forskjellige suvenirer. 

Kinkakuji tempel

Kinkakuji tempel kan også være verdt et besøk, selv om det ikke er mulig å gå bort til det gylne byggverket. Likevel er hagene omkring et flott og beroligende skue. 

Kiyomizu-dera er et buddhisttempel idyllisk plassert i fjellsiden rett utenfor Kyoto.

En annen populær destinasjon, som befinner seg helt på andre siden av byen, er bambusskogen – Arashiyama. Likt som de andre attraksjonene kan det også her bli trengsel av turister, men dra gjerne tidlig på morgenen, eller sent på kvelden, for å oppleve den mystiske stemningen av vaiende bambustrær. I området er det også en rekke flott templer og helligdommer som er verdt å vandre rundt i. 

Arashiyama

Når kvelden faller på, er det nabolaget Gion som gjelder. Dette er et område med flere, trange gater med tradisjonelle hus og lenker med papirlanterner. Her finnes det barer med alle verdens temaer, samt alt en kan tenke seg av japanske retter. Selv endte vi opp med å besøke en bitteliten øl-bar, hvor vi drakk japansk plommevin med utsikt over elven.

Hoteller i Gion finner du her

Men min absolutte favorittopplevelse i Japan fant jeg i Kurama – som er navnet på fjellet og landsbyen en kort togtur unna Kyoto. Her vandret jeg gjennom flere tempelområder i et idyllisk fjellområde, og gåturen stanset ved Kurama Onsen, som er et ekte badeanlegg med lokale varme kilder. Det er lite som slår følelsen av å sitte utendørs i et varmt, helsebringende bad, mens man titter utover en skogkledd ås med trær som vaier i vinden. 

(Da jeg besøkte Kyoto april 2023, var Kurama Onsen dessverre stengt, men forhåpentligvis åpner det snart igjen). 

Osaka: Laid-back storby

Etter å ha opplevd den tradisjonelle siden av Japan, er igjen på tide å hoppe på toget til den tredje byen på lista – Osaka. 

Osaka, som er Japans tredje største by, kan bli beskrevet som en litt mer laid-back versjon av Tokyo. Du får den typiske følelsen av et livat, japansk bysentrum, men med en litt mer intim følelse. Osaka er også ansett som den japanske hovedstaden for gatemat – med sentrum i Dotonburi

Dotonburi er et distrikt som løper langs elven i sentrum, hvor du finner kjøpesentre, restauranter, hundrevis av boder for gatemat, og generelt lys, liv og røre. Et «must» her er å teste Takoyaki, som er en fritert ball fylt med blant annet blekksprutbiter. 

Her finner du hoteller i Osaka

Bort fra Turistmengden: Genuin matopplevelse i Osaka

Okonomiyaki er en annen av Osakas signaturretter, og jeg fikk anbefalt fra flere lokale å teste denne under oppholdet. For å unngå lange køer, endte vi opp med å besøke en liten, ukjent Okonomiyaki-restaurant i et rolig nabolag – uten engelske menyer, men med topp gjestfrihet fra det koselige ekteparet som drev plassen. Sittende blant skålende og smilende japanere, i et lokale som ikke hadde blitt oppdatert siden 80-tallet, fikk vi en genuin opplevelse av en typisk fredag kveld for lokale – utenfor turistområdene. 

Andre severdigheter i Osaka

Et annet kjent landemerke er Osaka Castle, som er et imponerende byggverk som er verdt å titte innom. Om man er fan av fornøyelsesparker har Osaka også Universal Studios og et akvarium i verdensklasse. Jeg er generelt lite fan av å se dyr i fangenskap, så jeg unngikk sistnevnte. Likevel hadde jeg en fin ettermiddag ved havna, hvor man også kan ta et svimlende høyt pariserhjul (med glassbunn) som gir deg utsikt over hele byen, samt havet.

Osaka Castle er et imponerende byggverk som er verdt å få med seg hvis du besøker byen.

Under oppholdet fant vi også veien til Nakazakicho-distriktet; et ungdommelig og hipsteraktig nabolag med små kafeer, bruktbutikker, kunstgallerier, og en generelt behagelig atmosfære. Slike opplevelser er en flott kontrast til de ellers travle områdene og severdighetene, og selv er jeg stor fan av å oppsøke de områdene hvor lokale lever sine daglige liv. Og mens vi sitter med en kaffekopp i den rolige gata, går det opp for oss hvor kontrastfylte de siste dagene har vært. Fra høyteknologiske Tokyo med sitt elleville natteliv og storbylarm, til tradisjonelle og estetiske Kyoto. Og til slutt, sjarmerende Osaka. 

Dotonbori er et travelt handels- og underholdningsområde i Osaka

Etter tre turer i Japan, har jeg enda ikke fått nok – og jeg gleder meg allerede til neste tur.