Foto: Scanpix

Julemarkeder i Norge: Opplev herlig julestemning i disse norske julebyene

Du trenger ikke å reise til Berlin eller London for en spennende førjulstur. Her finner du de fineste julemarkedene i Norge.

Få tak i unike julegaver samtidig som du koser deg på julemarked. Vi har funnet noen av Norges fineste julemarkeder for hele familien.

Frem mot jul arrangeres det en rekke julemarkeder i Norge. Noen er store slik som Jul i vinterland i Oslo, mens andre er litt mindre og lokale, som for eksempel på Torget i Drøbak. Enten du skal handle inn fine julegaver, smake på gluhwein eller hilse på julenissen, er det disse julemarkedene i Norge du bør få med deg:

Les også: Dette er Norges beste julebyer


1. Jul i vinterland, Oslo

Opplev julemagi på Oslos mest populære og glitrende julemarked, Jul i vinterland! Her er det en kjempekoselig stemning med juleboder som selger alt fra brente mandler, churros, gløgg og håndlagede juleting. I tillegg kommer det morsomme aktiviteter som pariserhjul, skøytebane og karusell. De minste kan komme og hilse på julenissen, eller være med på juleverksted og pepperkakepynting.

Bortsett fra julemarkedet på Spikersuppa, er det også julemarked på Youngstorget med hele 50 juleboder. Oslo er ellers en flott by utenom julemarkedene. Faktisk er Oslo kåret til en av verdens beste byer å besøke i 2018! Om du tenker deg til hovedstaden bør du lese vår Oslo-guide her.

Åpningstider: 17.november – 30.desember. Se mer info her.

Hvor: Spikersuppa

Her bor du best i Oslo sentrum: Scandic St. Olavs Plass (Oslos beste hotellfrokost)

Se flere hoteller i Oslo her.


2. Berlin-inspirert julemarked på Festplassen i Bergen

Årets julemarked på Festplassen blir større enn noen gang tidligere. Festplassen fylles med over 80 markedsboder, attraksjoner og serveringsområder. Her er det utstillere med alle slags spennende julegavetips, herlige fristelser for ganen og kunstneriske tilbud.

I Bergen er julestemningen bare en herlig spasertur unna. Vil du oppleve andre julemarkeder, anbefaler vi å ta en tur til Pepperkakebyen, verdens største pepperkakeby bygget av barn og lokale innbyggere, eller Schøtstuene (7.-9.desember) hvor de helnorske tradisjonene står side om side med den moderne opplevelsen.

Blir du sulten kan du nyte en førjulsmatbit fra Bondens Marked (hver lørdag 10-16 på Torget).

Åpningstider på Festplassen: 29. november – 22.desember kl 10-21 hver dag.

Her bor du i Bergen sentrum: Clarion Hotel Admiral

Se flere hoteller i Bergen her.


3. Maihaugens julemarked i Lillehammer

Lillehammers tradisjonelle julemarked går av stabelen igjen med mye å glede seg til. Det blir julepyntede hus fra middelalderen og hele veien til 1950-tallet, samt juleverksted, pepperkakebaking, dukketeater, julekortfotografering og 120(!) juleboder.

Barna kan hilse på hestene fra Mesna Islandshestsenter og folk fra kinosuksessen «Birkebeinere». Ellers kommer barna til å elske teaterforestillingen «Det lyser i stille grender». smake bålkokt toddy, være med på aktiviteter og handle fine produkter. Billetter kan du kjøpe her. Lillehammer er en juleby alle bør oppleve!

Åpningstider: 1.-2.desember . Se mer info her.

Hvor: Friluftsmuseet Maihaugen

Her bor du i Lillehammer sentrum: Clarion Collection Hammer

Se flere hoteller i Lillehammer her.


4. Norges største innendørsmarked på Hadeland Glassverk

Jul i Hadeland Glassverk er inspirert av av de skandinaviske designtradisjonene og Hadelands historiske glassproduksjon. Det blir ekstra moro for barna med gratis juleverksted, å fargelegge lys og blåse glass i Glasshytta. Ellers er det ni forskjellige butikker med både mat, gaver, klær og alt du trenger for en hyggelig jul. Vi er ganske sikre på at du finner de fineste julegavene her.

Åpningstider: 13.oktober – 23.desember 2018

Hvor: Jevnaker, Oppland. Omtrent én time fra Oslo

Vi anbefaler at du reiser hit på dagstur når du først er  i Oslo. Anbefalt hotell i Oslo sentrum: Radisson Blu Scandinavia Hotel


5. Førjulstid på Bærumsverk

Du får assosiasjoner til Skomakergata på Norges kanskje koseligste julegate, Bærumsverk. Gjennom helgene i november og desember tilbyr Bærumsverk en ordentlig julestemning med grøt, hest, slede, tjue koselige boder og julesang med Bærum Pikekor.

Selve åpningen 24.november blir julegrana tent og det blir aktiviteter med julenisse, musikkorps og korsang. Her kan du se åpningstider til julemarked i Bærumsverk.

Åpningstider: 24.november – 23.desember

Hvor: Stortorget (parkeringsplassen Smelters mathus/Choko L’Ompa).

Her bor du i Bærum: Quality Hotel Expo

Se flere hoteller i Bærums Verk her.


6. Julebyen Egersund

Egersund må være Norges mest populære juleby. De startet tradisjonen med julemarked i 2004, med inspirasjon fra britisk og tysk julemarked. Trehusbyen Egersund kan skilte med søtti juleboder som selger varer du aldri kommer til å finne på kjøpesentre.

I tillegg byr julebyen med en rekke opptredener, konserter, dukketeater, en hånddrevet julekarusell fra 1844 og en egen Egersund-julenisse. Morsomt for både store og små! Se åpningstider her.

Åpningstider: 6.desember – 9.desember og 13.desember – 16.desember. Les mer her.

Hvor: Torget 1

Her bor du best i Egersund: Grand Hotell Egersund

Dette er de 10 beste hotellene i Egersund.

Julehuset i Drøbak er som tatt ut av et eventyr. Foto: iStock


7. Julemarked på Torget, samt julehuset i Drøbak

Er det egentlig her julenissen bor? Det er i hvert fall her du finner Julehuset og Julenissens Postkontor. Dette er Nordens eneste helårsjulehus med eget poststempel. Et sjarmtroll av en by er det uansett, i både sommer og vinter. Norges nissehovedstad byr også på et koselig julemarked hvert år på Torget.

Åpningstider: Julemarkedet åpner 12.desember frem til 13.desember, mens julehuset er åpent året rundt.

Hvor: Havnebakken 6

Her bor du i Drøbak: Reenskaug Hotel

Dette er de 15 beste hotellene i Drøbak.


8. Nordlyset i Tromsø + førjulstur = Sant!

Hva med å kombinere en tur for å se nordlyset, med juleshopping i Tromsø? Tromsø er jo kjent for å ha nordlyset som hovedtrekkplaster fra verden rundt, i tillegg til å være en sjarmerende juleby. I tillegg til små, intime julemarkeder i sentrum, kan du se på en reinsdyrslede i storgata, eller ta en titt på Ishavskatedralen, som er virkelig vakker i snø, lys og jul.

Her kan du lese vår guide til nordlyset – det er i Tromsø du bør får med deg verdens vakreste naturfenomen! Visste du forresten at Tromsø har vunnet flere prestisjetunge priser, deriblant som verdens 3. beste by?

Åpningstider: 29.november til 30.november

Hvor: Nerstranda Senter og Veita

Her bor du i Tromsø: Clarion Hotel The Edge

Her er de 10 beste hotellene i Tromsø


Les også:

De beste høyfjellshotellene for barn

Dette er beste norske hotellene for jul og nyttår