Den polske byen Krakow byr på en herlig førjulstemning. Foto: iStock

Juleshopping i Europa: Byene som gir deg mest for pengene

6 østeuropeiske byer som er perfekt for juleshopping på lavbudsjett.

De østeuropeiske juletradisjonene gir deg en unik julefølelse – alt fra de historiske gatene til de eksepsjonelle julemarkedene. Er du i tillegg ute etter en billig førjulstur, bør du vende nesen østover.

I Øst-Europa er det mange flotte byer å få unna julegaveshoppingen og få gode opplevelser på kjøpet. Byene lokker ikke bare med lavt prisnivå, men også høy kvalitet på alt fra severdigheter, spa, spisesteder og hotell. Nettavisen Reisetips har valgt ut seks byer du bør sette kursen mot, dersom du vil ha mye for pengene.

Les også: Topp 10 romantiske hotell i London


1.Budapest: Sjarmerende kulturby

Gågaten Váci har vært sentrum for julehandel i århundrer og er byens shoppinggate nummer én. Vil du på innendørsshopping? Da er kjøpesenteret, Il Bacio di Stile, et godt alternativ for deg som vil ha luksus på budsjett. Luksusmarkedet, Andassy Aveneue, er også det stedet for deg vil få mye for pengene. Vörösmarty torg er det berømte julemarkedet du bør sveipe innom for en herlig julestemning.

Les også: Hit drar du på julemarked i Berlin

De har dessuten spennende matboder hvor du kan kjøpe deg varm suppe eller de typiske varme, ungarske pølsene. Budapest er ikke bare en flott juleby, men har også mye annet å tilby. En av de mange berømte badestedene i byen er Gellert og Szèchenyi – om du vil lene deg tilbake i bassenget og slappe av. Vil du stå på skøyter til vakker julemusikk og 3000 julelys i bakgrunnen, bør du ta turen innom byparken, Városliget, hvor også Szèchenyi-badet ligger.Vil du ha en overnatting utenom det vanlige? Aria Hotel ble kåret til det beste hotellet i 2017, mens Swissotel Tallin er det mest bestilte hotellet i Budapest, som tilbyr moderne fasiliteter.

Flypriser: Du kan få billetter for 399,- én vei fra Oslo Lufthavn med Norwegian. Søk fly her.

Beste hotellet for juleshopping i Budapest: Buddha-Bar Hotel

Sjekk Budapests aller beste luksushoteller på Laurel Nights HER!

Beste familiehotell i Budapest: Corinthia Hotel Budapest

Et trendy valg: Prestige Hotel Budapest


2.Riga: Baltikums Paris

I Riga startet tradisjonen med å dekorere juletreet i år 1510. På Domkirkeplassen finner du det store julemarkedet, plassert midt i gamlebyen. De kan friste med blant annet treleker, håndlagte julepynt, glass og strikkeplagg, som du kan enten kjøpe med deg hjem eller gi bort i julegave. I Riga kan du nyte gløggen med koselige konserter og show. Den mest sjarmerende juleshoppingen gjør du selvfølgelig i gamlebyen, men det finnes også store, moderne kjøpesentre. Alfa, Mols, Galerija og Origo er norskeide kjøpesentre med mange kjente kjedebutikker.

Les også: Dette er Europas spa-paradis

Trenger du avbrekk fra juleshoppingen, har Riga riktig nok å gå på. Du kan for eksempel ta en tur til Operaen, hvor du kan du billett helt ned til 30 kroner. En annen opplevelse du kan gjøre er å vandre rundt i byen og se på de glitrende juletrærne. Hva med å skjemme deg bort på spa? Welton Centrum Hotel & Spa er et godt utgangspunkt for spa, samtidig som du bor i sentrum. Omtrent 25 km fra Riga finner du byen,Jurmala, som er kjent for å være Europas spa-paradis

Flypriser: Fra 299,- én vei fra Oslo Lufthavn med Norwegian. Søk fly her.

Beste hotell for shopping i Riga: Radisson Blu Elizabete Hotel

Rigas topphoteller finner du HER!

Beste familiehotell i Riga: Rixwell Old Riga Palca Hotel

Et trendy valg: Hotel Bergs


3.Krakow: Nostalgi og romantikk

Jul i Krakow oser av nostalgi og romantikk med overflod av håndlaget pynt, kaker, duftende varm drikke og polsk gatemat. Det er i markedsplassen du får med deg det beste julemarkedet. Det er også her du får den beste nyttårsfesten, så hvis du vil oppleve en glitrende himmel i utlandet, er Krakow et godt utgangspunkt.

Markedsplassen er den eldste middelalderplassen i hele Europa og kanskje den aller vakreste. På samme sted finnes det mange kjente severdigheter som for eksempel St. Wojciech-kirken fra 900-tallet, Mariakirken, Adam Mickiewicz-monumentet (Polens største poet på 1800-tallet) og byens mest populære severdighet, museet Sukiennice.

Vil du bo midt i byen med gåavstand til restauranter, shopping og andre attraksjoner? Da er Hotel Wentzl for deg. Se nærme på rommene og sjekk priser her.

Det er bredt utvalg av butikker i gåavstand, og du finner de i hvert gatehjørne. Gågaten, Florianska, er for deg som er på utkikk etter moteklær og sko i høyere prisklasse. I de jødiske kvarterene i Kazimierz finner du flere utendørsmarkeder. Du kan ta med deg hjem antikviteter og lærartikler som belter, sko og vesker til sterkt reduserte priser. Én zloty tilsvarer nemlig cirka to(!) norske kroner, så du får garantert mye for pengene.

Flypriser: Fra 299,- én vei fra Oslo Lufthavn med Norwegian. Søk fly her.

Beste hotell for juleshopping i Krakow: Betmanowska Main Square Residence

Krakow frister med mange fantastiske hoteller. Vil du slippe å lete? Se HER!

Beste familiehotell i Krakow: Puro Krakow

Trendy valg: Qubus Hotel Krakow


4.Gdansk: Perfekt for jentetur

På lik måte som de andre byene, tilbyr Gdansk lokale produkter og spa-behandlinger til svært lave priser. I tillegg kan du oppleve på en rekke kulturelle og historiske attraksjoner, trange gater med masse butikker, og ikke minst billig mat og drikke. Og så når det gjelder overnatting, så er hotellene svært billige. Som for eksempel dette flotte spa-hotellet, eller dette eksklusive hotellet – begge til en rimelig penge.

Gdansk er en shoppingmekka med alle klesbutikker du kan tenke deg – dermed en perfekt tur for jentegjengen. Billig champagne og gode drinker ned til 30 kroner er også et trekkplaster! Avslutt shoppingturen med et billig spaopphold – det er synd å måtte gå gå glipp av det.

Selve hovedgaten i Gamlebyen er den vakreste med pastellfargede bygninger i barokk og-renessansestil. Her finner du også det beste julemarkedet på torget; Targ Weglowy. Der kan du gjøre kupp på juledekorasjoner, leker, håndlagede kunst, keramikk og klær. Det er i gamlebyen du finner den rolige middelalderstemningen – i hvert fall når det snør. Du kan ikke dra fra Gdansk uten å smake på lokal,polsk mat! Det får du på restauranten Kubicki, som anbefales både av Lonely Planet og Tripadvisor.

Flypriser: Fra 299,- èn vei fra Oslo Lufthavn med Norwegian. Søk fly her.

Beste hotell for juleshopping i Gdansk: Hanza Hotel

På Laurel Nights er det kun det aller beste. Se Gdansks flotteste hoteller HER!

Beste familiehotell i Gdansk: Radisson Blu Hotel

Trendy valg: Novotel Gdansk Centrum


5.Tallinn: Estlands levende hovedstad

Om du vil reise til en by hvor tiden har stått stille helt siden 1500-tallet, er Tallin din juleby. Tallinn er en av de best bevarte middelalderbyene i Europa med mye sjarm og en av de vakreste byene du kan tenke deg. I gamlebyen finner du mange små butikker, koselige restauranter og kafeer, som ligger fint til blant de trange brosteinsgatene.

Julemarkedene pleier å holde til i gamlebyen. Gjør unna shoppingen mens du smaker på julepølser, deilig bakverk og ekte julegløgg som inneholder minst 40% alkohol (!). Etter shoppingen bør du selvsagt unne deg litt spa til en billig penge. En tur til Nasjonaloperaen, som Tallinn er berømt for, er obligatorisk. Sjekk deg inn på et spahotell, slik som Radisson Blu Hotel Olumpia, som ligger i hjertet av Tallinn. Hilton Tallinn Park er et annet spahotell som er kåret til ett av de beste i Tallinn.

Flypriser: Fra 299,- for én vei fra Oslo Lufthavn med Norwegian. Søk fly her.

Beste hotell for juleshopping i Tallinn: Park Inn By Radisson Central Tallinn

Er du kun på utkikk etter det beste av det beste? De aller beste hotellene i Tallinn finner du HER!

Beste familiehotell i Tallinn: Hotel Telegraaf

Trendy valg: Hotel Schlossle


6.Praha: Utallige markeder, slott og parker

Tsjekkisk jul er en god blanding av konserter med klassisk musikk, romantisk gatebelysning og historiske julemarkeder. Det er særlig i gamlebyen at atmosfæren er helt spesiell. Julemarkedet på torget (Staroměstské náměstí) er byens vakreste plass og forvandles til et magisk vinterlandskap før jul.

Ved siden av de små bodene som selger alt fra tsjekkiske krystallvarer til julebakst, er det andre aktiviteter som du bør få med deg på torget. Blant annet et 22 meter høyt juletre som tsjekkerne er stolte av, og et fengende barnekor som synger tradisjonelle julesanger. Skal du bo i nærheten av et kjøpesenter, anbefaler vi at du velger Grand Majestic Plaza – hotellet ligger kun 2 minutter unna Palladium kjøpesenter. Er du på utkikk etter et spahotell, bør du overnatte på Hotel Kings Court som ligger i gamlebyen.

Julemarkedene du må besøke er Staroměstské náměstí ved den gamle rådhusplassen, og Václavské náměstí (Wenzelsplassen).

Flypriser: Fra 299,- én vei fra Oslo Lufthavn med Norwegian. Søk fly her.

Beste hotell for juleshopping i Praha: Grandior Hotel Prague

Er du kun på utkikk etter det beste av det beste? De aller beste hotellene i Praha finner du HER!

Beste familiehotell i Praha: Grand Majestic Plaza

Trendy valg: The ICON Hotel & Lounge


Les også:

https://reisetips.nettavisen.no/albania-europas-hemmelighet/

https://reisetips.nettavisen.no/de-beste-bydelene-i-london

Byer som har Primark