Kanariøyene: Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, Gomera, El Hierro

Her er guiden til de ulike øyene i nordmenns ferieparadis.

 

Nordmenns klare favorittdestinasjon om vinteren har mer enn bare sol og strand å by på. På Kanariøyene finner du også shopping, aktiviteter for alle og enhver, naturopplevelser, severdigheter og kulinariske opplevelser – det er ikke uten grunn vi reiser tilbake år etter år.

Har du også lyst til å korte ned vinteren med et avbrekk i solen?

Velg deg din favorittøy eller ta sjansen og dra til et nytt og spennende sted du ikke har prøvd før.

 

Tenerife – øya hvor du finner alt

Tenerife er kanskje den aller mest kjente øye av Kanariøyene, og den er også størst både i areal og befolkning, med rundt 900 000 innbyggere. Hovedstaden heter Santa Cruz de Tenerife og er setet for verdens nest største karneval hvert år, og som i år feires fra 23. feb. – 9. mars. Få det med deg hvis du kan!

Tenerife sies også å være både den vakreste og frodigste av Kanariøyene, og er således skapt for spennende opplevelser. I nord finner du ekte kanarisk bymiljø, i syd sandstrender, sol og bad, og i midten øyas aktive men sovende vulkan og høyeste punkt, Pico del Teide (3718 moh).

Hele 5,1 millioner turister besøker Tenerife hvert år, og de viktigste feriestedene er Puerto de la Cruz, Los Cristianos og Playa de las Américas, hvorav de to sistnevnte har det varmeste klimaet av de tre.

I tillegg til sol/bad og god mat byr Tenerife på mange aktiviteter. Du kan for eksempel spille golf (minst tre klubber med høy internasjonal standard), ri, dykke, sportsfiske fra båt, seile, vindsurfe, spille tennis, dra på ekskursjoner til fots, kjøre go-kart, paraglide, gå på delfinshow og mye annet.

Klikk her for å bestille pakkereise m/Apollo

Klikk her for å booke hotell selv
Klikk her for å booke fly

 

 

Fuerteventura – de beste strendene

Den nest største øye på «Islas Canarias» er Fuerteventura, med ca 103 000 innbyggere. Det er den eldste av Kanariøyene og best kjent for vakre strender, som er både svært lange og brede, og så forbløffende flotte at de tar pusten fra deg.

Øya ligger ikke mer enn 97 km fra den afrikanske kysten og bare Lanzarote er nærmere. Hovedstaden på Fuerteventura er Puerto del Rosario.

Til tross for at øya er den eldste av Kanariøyene, kom ikke flyplassen på Fuerteventura før i 1965 og turismen derfor på et senere tidspunkt enn Tenerife og Gran Canaria. Den store fordelen med det er at veldig mange av hotellene er nybygde og moderne med en høyere standard enn du finner andre steder.

Og selv om turismen er sterkt økende er den ikke like utbredt som på Tenerife, Gran Canaria og Lanzarote.

I tillegg til de vakre strendene er Fuerteventura også svært populær blant de som ønsker seg en aktiv ferie. Vannsport, hiking/trekking i fjellene og sykling som noen eksempler på hva som venter deg i vinter, om du ønsker å kombinere sol og bad med aktiviteter.

Klikk her for å bestille pakkereise m/Apollo

Klikk her for å booke hotell selv
Klikk her for å booke fly

 

Gran Canaria – et kontinent i miniatyr

 

Gran Canaria ligger midt i mellom Tenerife og Fuerteventura og er også den tredje største øya i størrelse.  I befolkning er den nest størst etter Tenerife, med hele 838 397 innbyggere.

Øyas hovedstad Las Palmas, hvor omtrent halvparten av øyas innbyggere bor, er kanskje den mest ettertraktede byen på Kanariøyene pga. shoppingmulighetene. Er det sol og varme i kombinasjon med shopping du er ute etter, er Gran Canaria øya for deg.

I nordvest finner du grønne fjell, bananplantasjer og vakre, gamle byer. I nordøst ligger Las Palmas med gamlebyen Vegueta fra 1500-tallet, Catalinaparken og den legendariske badestranden Las Canteras.

I syd finner du de kjente feriestedene Maspalomas og Playa del Ingles, som ikke ligger mer enn en 45 minutters biltur unna Las Palmas. Lei en bil og kombiner gjerne de to, men sett av tid til aktiviteter i mellomtiden.

Gran Canaria har masse å by på, og da særlig vannsport som vindsurfing, jettski, bananbåt, skygliding, dykking og paraseiling. I tillegg finnes det både aqualand, fornøyelsespark, reptilpark, golf og gokart og mye annet.

Klikk her for å bestille pakkereise m/Apollo

Klikk her for å booke hotell selv
Klikk her for å booke fly

Lanzarote – gjennomtenkt arkitektur

Lanzarote ligger kun 90 km fra det afrikanske fastlandet og Marokko, og er dermed den av Kanariøyene som ligger lengst øst. Øyas areal er på beskjedene 845,9 km2 og det høyeste punktet strekker seg ikke mer enn 670 moh.

Det flate landskapet bidrar dog til det heldige klimaet og Lanzarote har ikke mer enn 115 mm med nedbør årlig.

Av øyas 132 366 innbyggere bor 56 834 i øyas største by og hovedstad Arrecife som er verdt et besøk. Her finner du museer, shoppingmuligheter og selvfølgelig gode restauranter.

Ellers er Lanzarote, i tillegg til å være en stor charterdestinasjon, best kjent for øyas store sønn, kunstneren César Manrique. Han har utsmykket øya med kunstverk og bidro gjennom sin lobbyvirsomhet til at det ikke ble bygget høyhus på Lanzarote,  så i motsetning til på de andre øyene er ingen hus her høyere enn palmene.

Spennende utflukter til lavagrotter er også noe Lanzarote kan by på, i tillegg til museer, vannsport og sol og bad.

Klikk her for å bestille pakkereise m/Apollo

Klikk her for å booke hotell selv
Klikk her for å booke fly

 

La Palma – kraterøya

La Palma er den nordvestligste av Kanariøyene og den femte største øya i areal. Ca 87 000 mennesker bor på La Palme, 17 000 av de i hovedstaden Santa Cruz de la Palma.

La Palma er den av Kanariøyene som sist hadde en aktiv vulkan, Teneguia, men etter utbruddet i 1971 har den ikke hatt noen aktivitet. Men nord på La Palma finner du kanskje en mer spennende severdighet enn vulkanen selv, nemlig Caldera de Taburiente. Caldera de Taburiente er en kaldera eller et vulkankrater som er imponerende 10 km bredt og hvor kanten er hele 2426 moh på det høyeste.

til tross for det enorme krateret og vulkanen er La Palma kanskje den grønneste av Kanariøyene, slik at her kan du oppleve både månelandsskap og skogsvandring på en og samme ferie. Det finnes et nettverk av turstier du kan utforske øya på, og vil du opp i høyden ligger forholdene godt til rette for paragliding. Dykking er også en populær sport blant turistene på øya.

Andre ting du kan gjøre er å besøke tobakksfabrikken og se damene rulle sigarer, se modellen av Columbus-skipet «Santa Maria» og shoppe i gatene i Santa Cruz. Og selvfølgelig sole deg og bade. Mye å gjøre på en liten øy, med andre ord.

Klikk her for å booke hotell selv

Klikk her for å booke fly

 

La Gomera – plystrespråkets øy

Litt lengre øst finner vi den nest minste av Kanariøyene, La Gomera, med et areal på 370 km2 og 23 000 innbyggere. Høyeste fjelltoppen her er Garajonay på 1 487 moh og hovedstaden heter San Sebastian.

Øya er som de andre Kanariøyene en vulkan, men har i motsetning til naboøyene Tenerife og Gran Canaria ikke hatt utbrudd på over 2 millioner år.

Derfor kan den også by på en svært frodig natur, som ikke bare gjør den vakker, men inviterer til en aktiv ferie med hiking/trekking i fjellene, riding, golf m.m.

Innbyggerne her praktiserer sitt egen plystrespråk, el silbo, som ble brukt for å navigere i det kuperte og vanskelige terrenget, og kommer du hit kan du blant annet oppleve dette.

Pga vulkanen er ikke La Gomeras strender av sand, men samtidig bidrar det til at du ikke finner noen masseturisme her. Der mange av de andre øyene har importert sand fra Sahara har La Gomera beholdt sin natur og byr deg dermed på en mer genuin badeopplevelse.

Har du unger som også er fan av svømmebasseng og er ellers lysten på en aktiv ferie på en frodig øy, eller kanskje en rolig ferie på en frodig øy er La Gomera stedet for deg.

 

Klikk her for å booke hotell selv

+ Klikk her for å booke fly

 

El Hierro – ved «verdens ende»

El Hierro ligger lengst vest og lengst sør av de 7 Kanariøyene, og er den minste øya med kun 10 892 innbyggere (2009). Hovedstaden heter Valverde og Pico de Malpaso er det høyeste fjellet med 1501 moh.

Hit reiser du ikke for strandliv, men for uberørt natur, vennlige mennesker og fred og ro. Du finner strender her, men de er små, og ikke bygget opp for masseturismen.

Den gamle fiskerlandsbyen La Restinga er et eldorado for dykker, du kan også gå hiking/trekking i fjellene eller dra på oppdagelsesferd rundt på den lille øye. Helsebringende kurbad og kilder finnes for deg som er ute etter å restituere.

El Hierro vil gi deg en genuin og naturtro opplevelse med lite luksuspreg. Noen mener dette er et sted man reiser for å få en følelse av å være ved verdens ende, noe som kan være interessant i seg selv.

Før i tiden trodde man jo også at dette var nettopp verdens ende, og nullmeridianen lå her helt til frem til 1884 da den ble flyttet til Greenwhich.

Ute etter en rolig ferie eller for å komme i forfattermodus?

 

Klikk her for å booke hotell selv
Klikk her for å booke fly