Santorini: Kanskje det mest visuelt vakre du kan se i Europa

Foto: Getty Images

Det er utvilsomt en av de vakreste av Hellas’ 6000 øyer.

Grekerne vil nok krangle seg litt imellom hvis de selv skulle kåret den vakreste øya i landet, men vi vil holde en knapp på Santorini. De aller fleste bildene av de hvite husene med blå dører kan du nok spore tilbake til Santorini. Det sies at solnedgangen på den greske øya er en opplevelse alle bør får med seg. MINST en gang i livet. Men det er flere grunner til at så mange finner veien til Santorini.

Søk etter hoteller på Santorini her


Spektakulære Santorini

Det som skjedde tusenvis av år siden i Santorini har aldri skjedd noen annet sted. Historien om hvordan dagens Santorini (eller Thira som det kalles på gresk) ble til, er som hentet ut av mytologien. Den forteller nemlig om hvordan øya steg opp av havet etter at for om lag 3500 år siden rev et voldsomt vulkanutbrudd øya i biter. Midten av øya forsvant i havet, og ser du øyrestene som er igjen ovenifra, danner de i dag en kjeleform som havområdet i midten henter sitt navn fra. De enorme klippene, mange steder stupbratte, utgjør faktisk kantene i en diger vulkan. Og mange tror at øya er en del av Atlantis…

Myten om Atlantis

Ingen annet sted er så nært knyttet til myten som Santorini. En gang for tusenvis av år siden hersket mektige konger over en øy så stor som et kontinent. Øya Atlantis var frodig og vakker, befolkningen var rik og harmonisk og mange av beboerne dro ut i verden for å erobre land i Europa og Afrika.

Ifølge myten hadde de et enestående tempel til ære for havguden Poseidon og et digert praktfullt kongepalass hugget ut i fargede steiner, med tak og vegger av gull, sølv og elfenben. Men det gikk brått nedover etter som befolkningen oppførte seg mer og mer som vanlige mennesker, med laster og synder. Atlantis tapte en krig mot Athen, og plutselig sank hele den mektige øystaten i havet over natten. Øya er aldri blitt funnet og ligger kanskje den dag i dag på havets bunn. som 

Unik øy i den greske øyverden

Santorini ligger helt sør i den greske øyverden og skiller seg ut med sin unike stil. Det dramatiske landskapet er en virkningsfull kontrast til de lekre, hvitmalte husene, og de mange kirkene med sine tilsynelatende alltid nymalte, blå kupler. Det er en ren magi. De røffe omgivelsene er på sitt vis bærende for tilværelsen her. For å overleve måtte de første innbyggerne grave seg ned i berget for å bosette seg i huler. Den dag i dag bor det folk i slike huler. Santorini er et slående eksempel på hvordan fantasi og dyktighet kan gjøre selv de minst gjestmilde trakter til noe man higer etter.

Her bor du best:

Santorini Princess Luxury Spa Hotel

Dette hotellet har fått 407 omtaler på Tripadvisor. 334 av dem er absolutt toppkarakter. Det er mange grunner. Hotellets plassering gjør at du vil oppleve en av de beste solnedgangene i Hellas fra deres restaurant eller bar (eller rommet, for den sakens skyld) og deres luksusleilighet (de minste er 30 kvadratmeter) er av absolutt toppklasse. Servicen er ut av en verden, og selv om det finnes mange litt halvdårlige greske restauranter, så er den på dette hotellet så absolutt ikke en av dem.

Se nærmere på hotellet her

Mystique Santorini

Dette var egentlig huler som ble omskapt til et fem-stjerners hotell med sjel. Og forvandlingen var så vellykket at dette er noen av Hellas’ dyreste eiendommer. Unik beliggenhet, ypperlig service, utmerkede fasiliteter, utsøkt og delikat mat. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Hoteller ligger i Oia, trolig det beste området å bo i, i nærheten av flotte severdigheter og gangavstand til markeder og kirker. Hotellet har spa med full service, 22 velutstyrte rom med balkong og en utsikt som du bare har drømt om.

Du finner hotellet her

Søk etter flere hoteller på Santorini her


10 tips til din Santorini-tur

1. Reis rundt

Santorini har mange ulike småbyer, og de fleste ligger enten ved havet eller klamrer seg til de karakteristiske klippene ut mot kalderaen. Du bør besøke de fleste av dem, hvis ikke alle. For hver av dem har noe annerledes å tilby.

2. Den berømte solnedgangen

Like før mørket faller på, samles folk langs høydene på Santorini for å se på solnedgangen. Dette er en opplevelse du bør får med deg. Lokalbefolkningen påstår nemlig at den er verdens fineste.

3.  Landsbyen Oia

Landsbyen Oia har et rykte for å være den vakreste på øya. Og det kan vi ikke si oss uenige i. Bare spaser gjennom den vakre landsbyen, et mekka for kunstnere og håndverkere, og utforsk deres butikker, eller nyt en tradisjonell middag mens du ser solnedgangen forsvinne i calderaen. 1

4. Vandring i fortiden – Besøk Akrotiri

Denne landsbyen sør på øya er en 3500 år gammel minoisk landsby bevart i vulkansk aske, ikke ulikt Pompei utenfor Napoli. Store deler av den er utgravd, og ligger under tak. Ruinene er så godt bevart, og her kan du se hele gater, bygninger og trappeganger. Et unikt sted som tar deg tilbake til år 1500 f.Kr.

5. Ta taubanen

Rik på restauranter, barer og butikker er Santorinis hovedstad Fira, som ligger som et ørnerede på kammen av kalderaen. En taubane eller 900 trappetrinn leder opp til vakre Fira fra havnebyen. Du er opp til deg om du kommer deg opp fjellsiden til fots eller på eselryggen, men taubanen er en opplevelse du sent vil glemme.

6. Santorini ubåten

En reise til denne vakre øya er ikke helt komplett uten en tur med Santorini ubåten. Dette er en klar attraksjon som du bør få med deg. Den tar deg fra den gamle landsbyen Vlychada og rundt vulkanen under vann. Det er altså ikke ofte du har en slik mulighet.

7. Besøk en vingård på Santorini

Stopp hos en av Santorinis vinprodusenter og nyt et glass og lær om vinens viktige rolle for øyas utvikling. Et besøk på en vingård er en fin anledning å se en annen side av øya.

8. Strendene er ulikt annet du har sett

På mange måter er Santorini et utypisk feriemål. Det finnes ingen hvite strender, med det røffe landskapet har en særegen sjarm. Red Beach er et av de vakreste. Slik navnet tilsier, er sanden her rød, og det samme er lavaklippene, som strekker seg langt ut i det klare, blå vannet. Kontrasten er slående vakker.

9. Havkaruss

Havkaruss er blant Middelhavets mest ettertraktede fisk, og en favoritt på lunsjbordet. Må absolutt prøves.

10. Leiebil eller scooter

Santorini er ganske en liten øy, og det er lett å komme seg rundt. Men severdighetene er godt spredt på øya. Du kan selvfølgelig ta lokal buss eller drosje, men vi anbefaler at du enten leier bil eller moped. Slik for du friheten til å dra hvor du vil og når du vil.