Reiseguide til Kapp Verde: En øyperle i Atlanteren

Pastellfargede hus, sand som blåser inn helt fra Sahara og asurblått hav. Med i gjennomsnitt 350 soldager i året, er Kapp Verde kanskje et av de sikreste reisemålene du kan velge for en solkysset hud.

Hvit sandstrand på Kapp Verde. Foto: GettyImages

Med et livsmottoet «no stress» skjer det meste i lavt tempo på Kapp Verde. De vanligste feriestedene er de små øyene Sal og Boavista, men vi har tatt en titt på andre øyer som også fortjener din oppmerksomhet.

Søk flybilletter til Kapp Verde her

Dersom du ønsker å booke reise gjennom et reiseselskap, så tilbyr TUI direkte flyvninger ( med teknisk stopp kun på veien ned).

Om du vil besøke mer enn én øy under samme reise er det ingen problem. Alle bebodde øyer har nemlig fly- og fergeforbindelser. Vi har delt opp guiden i forskjellige øyer og tar for oss hovedbyene.

Santiago og Praia: Det kulturelle hjertet av Kapp Verde

Det er frodig og livlig på den største øya Santiago, som kan skilte med grønne lier, jungel og masse bemerkelsesverdig dyreliv. Her er atmosfæren mer afrikansk enn de andre øyene. Det er også det kulturelle hjertet av Kapp Verde og hjemmet til det UNESCO-vernede gamle fortet i byen Cidade Velha.

Santiago ble oppdaget av portugiserne i 1462, og har fått tilnavnet «slaveøya». Øya ble et anløpspunkt for portugisiske slaveskip fra Vest-Afrika på vei til Europa og USA. Slavene som ikke ble solgt, ble tvunget til å arbeide på øya av portugiserne. I dag bor rundt 270 000 mennesker i Praia, hovedstaden, som utgjør omtrent halvparten av Kapp Verdes totale befolkning.

Dette hotellet kan du bo på i Praia: Pestana Trópico

Praia tilbyr mange opplevelser for den eventyrlyste og solglade. Med et areal på hele 990 kilometer, kan du tilbringe tiden din på milelange strender, bestige mektige fjell og gå gjennom frodige daler. Visste du forresten at Santiago har en hemmelighet? På øya finner du det største og eldste treet på Kapp Verde – et kapoktre (silkebomullstre). Treet Ceiba Pentandra er 500 år gammelt, 40 meter høyt og ligger i byen Assomada

Sal og Santa Maria: Landets mest velutviklede turistøy

Navnet Sal betyr salt på portugisisk, som henviser til den omfattende saltutvinningen på øya. Men i dag er det turistindustrien, salsa og eksotiske strender som dominerer. Ved Sals hovedby Santa Maria finner du en 8 km lang lang strand, Santa Maria Beach. Langs stranden er det flere surfeskoler og restauranter å velge mellom. Husk å bade i saltbassengene på Pedra de Luma – det sies at dersom du venter 24 timer med å vaske av deg saltet kan du se ut som du er opptil 10 år yngre!

Her finner du hoteller i Sal

Kapp Verde byr på mye sol og bad, men det er synd å gå glipp av landets flotte landskap og natur. Har du lyst på fart og spenning bør du oppleve Quad bikes safari, for det røffe og varierte landskapet på øya. Andre opplevelser er en ridetur på stranda – kjempeidyllisk!

Her bor du i Sal: Morabeza Hotel

Ett av de mest bestilte hotellene i hovedbyen Santa Maria, fordelt på 121 gjesterom på stranden med 3 restauranter og 3 utendørsbassenger. Les mer om hotellet her.

Boa Vista og Sal Rei:  Ørkenlandskap og de aller vakreste strendene

Boa Vista (portugisisk for god utsikt) er den østligste øya på Kapp Verde. Her får du hvite sanddyner og daddeltrær. Dette er ei vakker og urørt øy som ser ut som et ørkenlandskap som blåser med seg sand helt fra Sahara. Boa Vista er den perfekte øya for familier og alle andre som ønsker en avslappende ferie. Men her finner du knapt et høyhus, og om du først skal oppdage øya, er det helt nødvendig enten å leie egen firehjulstrekker eller skaffe egen guide med bil.

Her finner du Boa Vistas hoteller

Øya hevder å være fødestedet til musikkformen Morna – en musikkstil som minner om blues. Tekstene er som oftest i kreolsk, og instrumentene inkluderer ofte cavaquinho, klarinett, trekkspill, fiolin, piano og gitar.  Morna er ansett som den nasjonale musikken til Kapp Verde, slik som fado er for Portugal, tango for Argentina, rumba for Cuba, og så videre. Den beste internasjonale kjente morna-sangeren er Cesaria Evora. Du kommer nok til å høre en sang eller to i en av de lokale barene.

Sal Rei er en hyggelig og fargerik fiskerlandsby og hovedbyen i Boa Vista. Her kan du kjøpe unikt lokalt håndverk og observere lokalbefolkningens daglige liv. Sett deg ned på en av restaurantene for krabbe eller grillet tunfisk. Den beste stranda i Boa Vista er Santa Monica på den sørlige delen av byen. Om du er her på familietur bør dere dra og besøke de berømte havskilpaddene som legger egg i sanden. Her får man en guidet tur og kan være heldig å se skilpadde-egg som klekkes, eller små babyskilpadder som tar sin første svømmetur. Har du lyst til å oppleve strandlivet, er Sal Rei-stranden perfekt for deg som vil svømme i havet med mindre vind.  Om du er mer opptatt av snorkling og vannsport, er Praia do Estoril kjent for å ha verdens beste muligheter.

Her bor du best i Sal Rei:

Du kan velge å bo på et mindre hotell nær hverdagslivet i Sal Rei eller på de store all inclusive-hotellene som ligger ved stranden. En spennende mulighet er å kombinere noen netter i Sal Rei med noen netter i en økolodge i Espingueira.

Eco Lodge: Spinguera Ecolodge

Les om hotellet her

Fogo og São Filipe: Vulkanøy og en opplevelse

Det er ikke tilfeldig at det portugisiske ordet «Fogo» betyr ild. Her er nemlig Kapp Verdes høyeste punkt og aktive vulkanen Pico de Fogo i den lille byen Chã das Caldeiras. Det største utbruddet var i 1675, som førte til en masseutvandring til de andre øyene. Det siste utbruddet fra vulkanen på Fogo var rundt årsskifte 2014 og 2015, og landsbyene i det store krateret var truet. I krateret caldeira på vulkanen finner du dyrkede vindruer som har blitt brukt til å  produsere hvitvin i mer enn 120 år. Navnet på hvitvinen er likt som byen, som du selvsagt får smake på når du er på tur!

Finn de aller beste hotellene i São Filipe her

Mange tar turen opp til vulkanen og vingården fra Chã das Caldeiras, som er kun én timers kjøretur fra hovedbyen São Filipe. Husk at du må ha en lokal turistguide for å komme deg opp hit. Start fra klokken fem om morgenen for å unngå for mye varme på turen som tar omtrent seks timer. 1. mai hvert år feirer innbyggerne oppdagelsen av Fogo med Festas do São Filipe med full fest og hesteveddeløp i gatene.

São Filipe er delt i to, Vila Baxio og Vila Riba, og skilles av den lange plassen Alto San Pedro. I den nedre delen av bydelen er det mange flotte hus og den flotte kirken Nossa Senhora de Conceicão med nydelig blå farge. Herfra kan du ta trappa ned til stranden, men vær forsiktig med å svømme her på grunn av sterke strømmer. Mer idylliske strender å bade i er heller Ponta da Salina og Porto de Vale. Ponta da Salina er den vakreste stranden med mange bassenger og herlig utsikt fra klippene rundt.

Sjekk dette hotellet i São Filipe: Hotel Xaguate

De fleste turister velger å stoppe innom São Filipe for å komme tett innpå den lokale tilværelsen, de lokale og historiske fasader. Du finner for eksempel en bygning som stammer fra kolonitiden og er omgjort til hotell; The Colonial Guest House. Her har eieren tatt vare på originalhuset og heller tilføyet moderne fasiliteter som spa, svømmebasseng, boblebad og barlounge.

De fleste arbeiderne i São Filipe bor på landet, og når arbeidsdagen er over rundt klokken to på dagen, blir byen ganske så stille. Det er om nettene du kan føle på litt kappverdisk stemning. Du kan være heldig og oppleve en gruppe mennesker som spiller kappverdisk musikk og danser Zouk. Et opphold i Fogo er ikke komplett før du har besøkt Black Beach; en strand hvor de lokale ofte kommer for å spille fotball eller spise på restauranten Tortuga. På vulkanøya er det kun noen små hoteller, dette er altså ikke øya for deg som er opptatt av resorts.

Her kan du bo i São Filipe: The Colonial Guest House

Les mer om hotellet her