Utsikt mot øya Spinalonga. Foto: iStock

Hit reiser nordmenn i sommer

Derfor er Kreta årets hotteste reisemål.

Kreta har en naturlig skjønnhet med god blanding av vakker kystlinje, turkisblått hav, med betydelig mange soldager og høye temperaturer gjennom hele året. Turistene begynte å strømme til Kreta på 1960-tallet, og er fortsatt en populær ferieøy blant nordmenn i dag. Faktisk er Kreta det mest populære reisemålet i 2018, ifølge tall fra Ticket.no.

Bestillingene til Kreta øker med 10 prosent sammenlignet med ifjor.

– Nordmenn reiser stadig mer, og også denne sommeren er det de trygge klassikere omkring Middelhavet som gjelder. Land som Hellas, Spania og Kroatia er sommerens vinnere, men Tyrkia er i ferd med å revansjere de siste års lave bestillingstall, sier Ellen Wolff Andresen, Markeds- og Administrasjonssjef i Ticket Feriereiser.

Les også: Her bør du bo i ferieparadiset Kroatia

En ferie på Kreta passer perfekt for både den som vil slappe av og den som ønsker en aktivitetsrik ferie. De fleste nordmenn er kjent med den vestlige delen av Kreta, nærmere Chaniakysten, men den østlige delen er minst like vakker. Dette må du oppleve på din Kreta-ferie i den østlige delen.

Du kan allerede reise i morgen! Finn billige restplasser til Kreta her.

Dette er de 10 beste allinclusive-hotellene på Kreta.


Sjarmerende Kritsa

Kun 10 km fra Agios Nikolaos, 200 meter over havet og omringet av vakre olivenlunder, ligger den lille landsbyen Kritsa med sine 2000 innbyggere.

Kritsa er en av Kretas eldste og mest sjarmerende landsbyer, samtidig et av de mest fotograferte stedene på Kreta. Her får du garantert flotte skryte-bilder!

Oppdag gamlebyen, beundre de små kirkene på fjelltoppene og se kvinnene sy mens de sitter utenfor sine hjem. Du kommer ikke nærmere den tradisjonelle greske levemåten før du kommer tett innpå de lokale.

Den lille kirken Panagia regnes som en av Kretas viktigste kirker. De fleste turistene starter sin tur her, før de går videre til sentrum som er omtrent 15 minutter unna. Kjøp med deg håndlagede varer, sitt og nyt en kopp kaffe på en av de mange koselige kafeene, eller smak på greske spesialiteter en gresk taverna. Du må absolutt besøke Paradise Taverna for autentisk gresk mat. Smak på grillet svinekjøtt eller pai med lokal, fersk ost. Fra Kritsa kan du videre besøke Hesonissos, som ligger 45 kilometer unna med bil.

Søk billigst og beste leiebil her.

Her bor du: Blue Marine Resort & Spa er et fantastisk all inclusive-hotell i Agios Nikolaos i nærheten av Kritsa.

Blue Marine Resort & Spa - All Inclusive, Agios Nikolaos

Se mer av hotellet her.


Her henger de rike og berømte

Opprinnelig er Elounda en fiskerlandsby, men har i løpet av de siste årene utviklet seg til både de rike og berømte. Landsbyen er kjent for sine luksushotell, boutiquer og restauranter med et luksuriøst preg ved seg. Hollywood-kjendiser og kongelige ferierer her, så ikke bli overrasket om du treffer på en kjendis ved bassengkanten. Men Elounda er ikke så snobbete som du tror. Fiskerlandsbyen har også historiske monumenter som klokketårn, kirker og et livlig torg som tilbyr alt fra kunstgallerier og butikker.

Les også: Reisetrender for 2018

Fra Elounda er det kort vei både til naturen og til Kretas mange severdigheter, som Lassithiplatået, Zeus’ fødselsgrotte og orientalske Ierapetra på sydkysten. I tillegg er det herfra du kan ta fergen til øya Spinalonga.

Du ankommer Elounda med bil eller transferbuss fra flyplassen på ca 1,5 timer. Finn de beste og billigste leiebilene her.  Ellers er det kun 10 minutter med bil til Agios Nikolaos.

I Elounda finnes det eksklusive parkonseptet Sensimar, som er hotell forbeholdt for voksne.

Aquila Elounda Village Resort & Spa er et 5-stjernershotell på en privat strand. Om dere et et par på utkikk etter et romantisk opphold, er dette hotellet for dere. Bli skjemt bort på spa, vær aktive på tennisbanen, eller velg mellom hele 6 utendørsbassenger med en fantastisk utsikt over havet.

Les mer om hotellet her.

Agios Nikolaos: Den vakreste byen på Kreta

Agios Nikolaos har blitt kalt både «Kretas hjerte» og «den mest trendy byen på øya». Hele byen ligger pent plassert rundt «den bunnløse innsjøen», Voulismeni. Den sirkelrunde ferskvannsjøen er forbundet med havet, og ifølge mytologien pleide gudinnen Athene å bade her. Havnen er hektisk med ferger, fiskebåter og luksusyachter som seiler inn og ut. Utelivet foregår rundt området og strandpromenaden med barer, kafeer og diskotek. Hver onsdag er det et populært marked du må oppleve, som skilter med ferske frukt, grønnsaker og håndlagede produkter.

Er du hungrig bør du stikke innom Pelagos for å smake på litt pasta, sjømat og kjøtt. Opplev ordentlig gresk middag på restauranten Katzarolakia Ble. Bestill deg litt tzatziki, halloumi, souvlaki eller blekksprut. En kopp kaffe er et must mens du beundrer herlige utsikten over havnen på Palazzo Cafe Bar.

Inne i sentrum er det to små, velholdte strender med grus og småstein. Den største stranden, Almiros, ligger omtrent 20 minutter i gangavstand utenfor sentrum. Den er langgrunn med finkornet sand og barnevennlig. Av aktiviteter kan du velge mellom vannski, dykking, jetski, tennis og bananbåter.

Fra flyplassen tar det ca 1 time og 15 minutter å kjøre til Agios Nikolaos.

Finn de beste 5-stjernershotellene på Agios Nikolaos her.

Blue Palace er et hotell du bare må oppleve hvis du først er i Agios Nikolaos.

Blue Palace, a Luxury Collection Resort and Spa, Crete, Agios Nikolaos, Basseng

Blue Palace, a Luxury Collection Resort & Spa tilbyr elegante suiter og bungalower med fantastisk utsikt over øya Spinalonga, og de fleste har eget basseng.

Elounda Spa & Thalassotherapy har et areal på 2000 m² med innendørs- og utendørsbassenger, 2 tyrkiske bad, badstuer og boblebad. Treningssenter og skjønnhetssalong er også tilgjengelig. Hotellet ligger kun 5 kilometer fra landsbyen Elounda, og fiskerlandsbyen Plaka ligger kun 500 meter unna.

Les mer om hotellet her.

Den hvite by: Sitia

I Sitia finner du roen og sjarmen overalt du går. Sjarmerende trappegater, menn som spiller backgammon på havnekafeene, vinhøsten og en av øyas beste olivenoljer.

En riktig fin by med smale gater som består av nye og gamle hus, en attraktiv havnepromenade med livlige restauranter og koselige kafeer hvor du kan se livet spasere rett forbi kafébordene.

Kjør hit fra hovedstaden Heraklion med bil på to til tre timer, ellers kan du ta bussen fra Agios Nikolaos som kjører fem ganger om dagen (ca. 1 time).

Du finner alt fra femstjerners til tostjernshoteller i Sitia, men til en rimelig penge. Sitia ligger i nærheten av palmestranden Vai, som er verdt et visitt.

Sitia Beach City er et flott hotell ved vannkanten, med tre utendørsbassenger og et spa med full service.

Sitia Beach City Resort & Spa, Sitia, Utendørsbasseng

Les mer om hotellet her.


Palmestranden Vai

Det er klart at dette er den største palmeskogen på Kreta, med sine 5000 svaiende palmer. Det sies at skogen oppsto etter at sjøfolk gikk i land for over 1000 år siden og spiste dadler, og deretter spyttet stenene på stranden.

Vannet er krystallklart, sanden er finkornet og med nødvendige fasiliteter som solsenger, parasoller og dusjer. Vannet her er relativt grunt, og det er sjeldent at du ser bølger.

Her får du den eksotiske karibiske atmosfæren uten at du trenger å reise med fly i ti timer.

Du kan leie en solseng og drikke en paraplydrink før du tar deg en svømmetur eller drar på snorkling. Etter stranden er det flott mulighet å spise på en av de mange fiskerestaurantene. Taverna Angistri serverer noe av de ferskeste fiskerettene i området.

Den nærmeste feriebyen er Sitia, som ligger 25 kilometer mot sørvest. Ellers har du Agios Nikolaos, som ligger nesten 100 kilometer mot vest.

Her finner du hoteller i nærheten av palmestranden Vai.

GreeceOlive Coast Suites er et flott hotell like ved kystlinjen i Sitia.

Sitia, GreeceOlive Coast Suites, Sitia, Balkongutsikt

Se flere bilder av hotellet her.


Agia Pelagia: Den aller hyggeligste byen

Den lille kystbyen, Agia Pelagia, er for alle som vil bo på et stille område ved stranden. Hovedstranden ligger i sentrum og er ganske perfekt for hele familien. Vannet blir dypt relativt fort, men i midten av stranden er det grunnere vann som tilbyr et mer trygt område for barn å svømme. Langs strandpromenaden er det mange restauranter og tavernaer å finne.

I tillegg er det fem andre strender som du ber bemerke deg; Small beach, The Ligeria Beach, The beach of Made, The Psaromoura beach og Mononaftis beach.

Du kan bo i gangavstand til stranden, eller høyt oppe på høyden med fantastisk utsikt over byen. Agia Pelagia har alt du trenger for en vellykket ferie. Du har supermarkeder for ferskt brød og lokale varer, apotek, sykkelutleie, og mye mer tilgjengelig innen kort rekkevidde.

Det er mange sjarmerende områder som gir deg et skikkelig innblikk i gresk kultur. Landsbyen, Rogdia, som ligger høyt oppe på klippene, gir deg en spektakulær utsikt over Heraklion. Klosteret Savathiana ligger idyllisk til rett foran utsikten og regnes som et av Kretas vakreste klostre.

Opplev også landsbyen som er kjent for sine mange appelsinlunder, Fodele. Dette er fødestedet til kunstneren Domenikos Theitokopoulos, bedre kjent som El Greco. Huset hvor han ble født er nå blitt til et museum.

Du finner de aller beste hotellene på Laurel Nights.

Ta en tur til Melidoni cave, som er en hule i landsbyen med samme navn, Melidoni. Hulen ligger på en høyde på 220 meter og på sørsiden av Kouloukonas-fjellet.

Hulen er både av historisk og arkeologisk betydning, siden den er koblet til en av de største ukjente tragediene i gresk historie. Agia Pelagia ligger 20 kilometer vest for Heraklion. Det tar omtrent 2 timer og 30 min fra Agios Nikolaos med bil.

Her finner du topp 10-hoteller i Agia Pelagia.

Out of the Blue Capsis elite Resort er en ren opplevelse i seg selv. Sjekk hotellet her.

Se flere fantastiske bilder av hotellet her.


Spinalonga: Øya «alle» vil besøke

Etter at Victoria Hislop ga ut romanen «øya», har interessen blant greske og utenlandske turister for å besøke Spinalonga økt betraktelig. I tillegg til boka, har en TV-serie av romanen for det engelskspråklige og greske markedet gjort øya enda mer populær.

Så populær at det arrangeres båtturer med sightseeing hit fra byen Agios Nikolaos og landsbyene Elounda og Plaka daglig i sommerhalvåret.

Boka gir innblikk i Hellas’ mørke historie. I perioden 1904 og 1957 eksisterte det nemlig en leprakoloni på øya, hvor alle spedalske fra hele Hellas ble sendt hit. Spedalskhet er en infeksjonssjukdom som rammet mange grekere, hvor de sykeste ble isolert på Spinalonga.

I romanen blir vi kjent med en engelsk kvinne som kommer til Plaka for å finne ut om sine røtter. Her møter hun morens barndomsvenninne, Fotini. Det er gjennom Fotini vi hører om familiens hemmeligheter, skam og om livet på Spinalonga.

Spinalonga hadde eget samfunn med kirker, butikker, folkevalgte og skoler. Helt siden 1957 derimot, har øya vært ubebodd siden de siste leprapasientene ble sendt til sykehus i Athen for videre behandling. Men fortsatt strømmer «alle» som har lest boken til øya for å oppleve stedet i virkeligheten. Da får en guide gjennom sidene i romanen, som tar omtrent én time, men øyas spennende historie og vakre omgivelser gir deg lysten til å bli der lenger. En venstresving ved det gamle rådhuset tar deg ned til den vakre strandpromenaden med perfekt mulighet for å bade. Ellers kan du bare sette deg ned og beundre det flotte landskapet.

Finn de aller beste hotellene i nærheten av Spinalogna her.

Finn billige flybilletter til Kreta her.