Kristiansand – en guide til Sørlandets blide hovedstad

Kristiansand er et yndet feriemål for mange av oss. Særlig på sommeren er det populært å tilbringe noen dager i byen, enten man drar med kjæresten, venner eller familie.

Byen som ble grunnlagt 5. juli 1641, kan best beskrives som en idyllisk plass med småbysjarm. museer, kultur, shopping og restaurantliv. Også har de jo selvfølgelig Dyreparken, med både badeland, Kaptein Sabeltanns verden, Hakkebakkeskogen og Kardemommeby. Ikke rart det har blitt Norges nr. 1 attraksjon blant barnefamilier.

Ute etter hotell i Kristiansand?

Sjekk ledig kapasitet her, eller se nederst i saken for våre tips til de beste hotellvalgene! 

Byvandring og Markens

Kristiansand har i årtier vært en favorittdestinasjon for ferie og rekreasjon. Her finner man i tillegg til sjøluft og strandliv, masse sørlandssjarm. Et rolig tempo, små, koselige, hvite hus med rosebusker klatrende oppover veggene, gågater med småbutikker, bakeri og iskiosk,  m.m. I «Posebyen», den eldste bydelen i Kristiansand, står de lave trehusene tett i tett, og historien sitter i veggene. Som du sikkert skjønner er det å gå på oppdagelse i Kristiansand er en fin aktivitet i seg selv. Sjekk også ut gågata og handlegata Markens, og ta en is på torvet ved domkirken. Kanskje treffer du på noen lokale og kan få noen gode tips om deres favorittsteder og gjøremål.  

Friluftsmuseum

Kristiansand har flere friluftsmuseer å by på. Kristiansand museum er Sørlandets største kulturhistoriske museum og ligger på Kongsgård. Det består av et friluftsmuseum, en miniby og en hovedbygning. Friluftsmuseet består igjen av 40 forskjellige historiske hus og to tun, inkludert skole, fjøs, stall, årestuer og stabbur.

Rett i nærheten beiter det sau og lam. På sommeren er det her et eget opplegg for barna, hvor de kan få egen omvisning, høre på eventyr, teste ut gammeldagse leker, være med på snekker og tovingsverksted m.m. Les mer her!

Odderøya er et annet utendørsmuseum eller en utendørshavn. Her kan man senke skuldrene, prøve ut forskjellige aktiviteter, være med på opplæringer og arrangementer og høre på foredrag. Odderøya museumshavn ligger på Odderøya, rett ved Kristiansand sentrum. Her finnes også flere flotte badeplasser, så husk å pakke med badetøy. Les mer her!

Agder naturmuseum og botaniske hage finner du rett ved Gimle gård (Gimleveien 23), og er stedet for dere som er opptatt av botanikk, hage, geologi og zoologi. En perle for barnefamilier, som også byr på cafe og museumsbutikk. Les mer her!

Gimle gård kan du få omvisning på landets vakreste herregård, hvor tiden har stått stille siden siden siste eier Titti Arenfeldt Omdal døde i 1982. Gimle ble bygd som lystgård rundt 1800 av storkjøpmann Bernt Holm. Europeiske impulser ved valg av byggestil og interiør er fremtredende trekk ved bygningen. Det staselige hovedhuset er omgitt av en engelsk landskapspark og er samlokalisert med Agder naturmuseum. Les mer her!

Baneheia og Ravndalen er det også verdt å ta en tur til, hvis man vil nyte friluft og natur. Baneheia kan by på badeplasser i ferskvann, og Ravndalen er en flott park med friluftsrestaurant.  

Kunstmuseum

Kristiansand har selvfølgelig også flere kunstmuseer å by på, og både Sørlandets Kunstmuseum, Kristiansand Kunsthall og Agder Kunstsenter frister med spennende utstillinger året rundt. Sjekk nettsidene for program, og få med deg noen spennende utstillinger på din ferie på sørlandet. Les mer her!

Konsert og teater

Flere konserter går av stabelen i Kristiansand gjennom sommeren (Palmesus, Måkeskrik, Ravnedalen m.m.), og på Kilden teater og konserthus kan du også få med de noen kulturelle opplevelser om du er fristet av programmet. Sjekk det ut her, og gjør sommeren litt mer spennende ved å overraske med billetter til noe uventet. Gratiskonserter tilbys i foajéen hver dag kl 13.00. Tirsdager og lørdager er det også egne barnedager. Les mer her!

Setesdalsbanen

 

 Setesdalsbanen museumsjernbane er en smalsporet jernbane eller et levende museum, med over 100 år gamle damplokomotiver og vogner i drift i Vennesla utenfor Kristiansand. Med ærverdige stasjonsbygninger, stilfulle vogner i teak, hundre år gamle lokomotiver og lukten av brennende kull kan man være med på en unik reise gjennom et lite stykke Norge, noe som oppleves som spennende for både liten og stor krok. På den 8 km lange strekningen mellom Grovane stasjon og Røyknes stasjon i Vennesla er det også muligheter for både bading, fiske, sykling og friluftsliv. En hyggelig utflukt og et lærerikt besøk om hvordan det var å leve og kjøre med tog på slutten av 1800-tallet. Les mer om Setesdalsbanen her!

Aquarama

Noen som gleder seg til Ute Yoga på Bystranda med Dan i sommer ☀️?? #aquarama #aqtrening #uteyoga #yoga #kristiansand #bystranda

Et innlegg delt av Aquarama (@aquaramakrs)

Ved bystranda finner man også byens siste trekkplaster- nemlig Aquarama. At Sørlandets hovedstad skulle huse landets beste innendørs badelandet (også med utendørs muligheter!) er muligens en liten overraskelse. Spesielt med tanke på at man rett utenfor byen også har et stort badeland i Dyreparken. Vi kan vel bare konkludere med at sørlendingene liker å bade? Dette flunkende nye badelandet kan by på både hoppetårn, vannsklier, surfebølg, idrettsbasseng, spa, treningsapparater og spisemuligheter. Og rett utenfor døren finner du både skatepark, sandvollyballbaner, Les mer her: https://www.aquarama.no/

Dyreparken

https://www.instagram.com/p/BUSl8MXjhNW/?taken-by=dyreparkenkrs Det som trekker flest mennesker til Kristiansand om sommeren er nok allikevel Dyreparken, grunnlagt av Willy Tjomsaas i 1966. Parken som feiret 50 år i 2016, kan skryte av over 1 million besøkende årlig, og er landets nest mest besøkte turistattraksjon etter Holmenkollen. Her finner du 61 hektar med dyr, tivoli, badeland, Kaptein Sabeltanns verden, Hakebakkeskogen, Kardemommeby og mye annen moro. Dyreparken er like spennende for både liten og stor, og ekstra ivrige sørlandsboere har selvfølgelig årskort til dyreparken. Tar du turen til det blide sørlandet i sommer, bør dyreparken være et obligatorisk stopp. Her skapes minner for livet, enten det er i møte med løver på nært hold, på veien ned tømmerrenna så vannspruten står eller i fascinasjon over Sabeltann og hans mannskap en sen sommerkveld under stjernene. Her kan du forhåndsbestille billetter til parken (PS: 50 kr i nettrabatt!)

Sørlandssenteret

  https://www.instagram.com/p/BVoXTthFVJX/?taken-by=hoyersorlandssenteret Rett utenfor Kristiansand finner du Sørlandsparken og Sørlandssenteret, som er Skandinavias største kjøpesenter målt i areal. Senteret kan by på hele 165 butikker på til sammen 110 500 kvm, så med andre ord finner du alt du trenger i sommer eller har glemt igjen hjemme, her. I sommer er det selvfølgelig sommersalg slik at du får muligheten til å gjøre kupp på noen skatter du kan glede deg over når du kommer hjem. I Sørlandsparken finner du også spisesteder, mange andre varehus samt Ikea. Dyreparken og den kjente badeplassen og campingstedet Hamresanden ligger også et steinkast unna. Les mer om Sørlandssenteret og sjekk aktuelle tilbud her!Sjekk ledig kapasitet på Hamresanden Resort her!

Hyggelige spisesteder!

Spise kan du gjøre på Fiskebrygga, for eksempel på Bølgen & Moi, Kafe Kast Loss, Pieder Ro eller barnevennlige Rett i Garnet, Enok Nilsen og Dolly Dimple. Nyt maten til sjøutsikten, inne eller ute om været tillater det, men book gjerne bord i forveien da brygga er et populært spisested. Ellers finner du flere restauranter i den hyggelige hovedgaten Markens.  

Topp 3 familiehotell i Kristiansand:

Scandic Hotel Bystranda

Scandic Kristiansand Bystranda, Kristiansand, Solterrasse

Dette relativt nye hotellet sier selv at det har den beste beliggenheten i Norge, og det kan vi være tilbøyelige til å si oss enige i. Det er det største hotellet på Sørlandet, og ligger vegg i vegg med både Aquarama og Bystranda. Byen er kun en XX minutters spasertur unna, og dyreparken en kort kjøretur. Her har du med andre ord flere muligheter, uansett hvilket vær du skulle være velsignet med. Les mer, se bilder og sjekk ledige rom her!

Dyreparken Hotell

Barnas favoritt og nærmeste nabo til Dyreparken. Smart når man skal show om kvelden. Sjekk ledig kapasitet her!

Scandic Sørlandet

Scandic Sørlandet, Kristiansand

  En annen nabo til Dyreparken som også er et supert familiehotell. Et fint lekerom med aktivitetsleder og fin lekeplass utenfor. Og, selvfølgelig, Dyreparken rett ved.

Les mer, se bilder og sjekk ledige rom her!

Radisson Blu Caledonien Hotel

Radisson Blu Caledonien Hotel, Kristiansand, Kristiansand

Les mer, se bilder og sjekk ledige rom her!

Andre gode hotellvalg:

Clarion Hotel Ernst

Clarion Hotel Ernst, Kristiansand

Sjekk ledig kapasitet her!

Thon Hotel Kristiansand

Sjekk ledig kapasitet her!

Comfort Hotel Kristiansand

Sjekk ledige rom her!

Klikk her for å se flere ledige hoteller

Sjekk Nordic Choice sine hoteller i Kristiansand her!

Booking.com kan by på ytterligere hotellrom i Kristiansand