Kroatia – en uforglemmelig matopplevelse

Kroatia er for nordmenn flest kjent for sine vakre strender, lokale gjestfrihet og behagelige klima. Men det stopper ikke der – landets matkultur og unike kjøkken er i seg selv verdt et besøk. Kroatia er nemlig det perfekte reisemålet for deg som vil ha opplevelser og mat i god harmoni, eller for deg som vil legge ut på en kulinarisk reise i et land med sterke mattradisjoner. Landet er kjent for sine fantastiske råvarer, sine lokale viner og ikke minst for sine kokekunster. Skal du på sommerferie og er opptatt av mat, er Kroatia uten tvil det perfekte reisemål.

Planlegg reisen til vakre Kroatia

Det kroatiske kjøkken varierer fra region til region. De største forskjellene finner du mellom innlandsregionene og kystregionene. Til felles har de sterke mattradisjoner og mange gode og unike råvarer til svært hyggelige priser. – Vi har en stor og stolt kulinarisk tradisjon i vårt land. Det er gledelig at flere og flere oppdager mangfoldet i retter og de gode vinene vi tilbyr. Det er store regionale forskjeller fra slette- og fjellområdene i nord, til kysten og skjærgården ved Adriaterhavet. Mange har sine egne spesialiteter. Det de har til felles, er at mange fokuserer på de regionale råvarene og utnytter dem på en god måte, sier direktør Paul Sikic, direktør ved Kroatias Turistråd i Stockholm. Den store bredden i mattilbudet har gjort at stadig flere aktører tilbyr egne matreiser til Kroatia – turer arrangert for enkeltpersoner eller grupper. Trenger du ideer eller hjelp med å planlegge reisen, bør du kontakte Kroatia Turistråd. De hjelper deg med å finne en smaksrik ferie som passer deg og ditt budsjett.

Kulinariske matopplevelser

Som fremhevet overfor, ligger de største forskjellene i maten mellom innlandsregionene og kystregionene. Maten fra innlandet er påvirket av både det ungarske, østerrikske og tyrkiske kjøkken, mens kystområdet er preget av impulser fra det greske, italienske og franske kjøkken. Det unike med det Kroatiske kjøkken, er imidlertid de lokale restaurantenes fokus på kortreist mat – ost fra øya Pag, lam fra øya Cres og sjøkreps fra Kvarner, for å nevne noen. De egenproduserte varene er mange og alle er av høy kvalitet!

Den berømte sjømaten

La oss starte med å fortelle om den berømte sjømaten fra området Kvarner, som serveres på de mange restaurantene langs den kroatiske kysten. Området Kvarner er mest kjent for scampi, som gjerne serveres naturell med skallet på og som spises med fingrene. Ber du om škampi na buzaru vil du få scampi servert sammen med vinsaus, spekket med hvitløk og urter. Servert med en frisk lokal hvitvin, er dette et måltid du sent vil glemme.

Langtidsstekt delikatesse

Nasjonalretten Peka derimot, er langtidsstekt kalvekjøtt, lam eller blekksprut. Retten krever kjærlighet og tålmodighet, så det lønner å bestille retten hos restauranten en eller to dager i forveien. Peka er særlig utbredt på innlandet og i byene Hvar, Korcula og Brac – hvor storfe og sau er lett tilgjengelig.

ThinkstockPhotos-464969722

I tillegg til å levere uforglemmelige matopplevelser, har øya Hvar er noe av det fineste den kroatiske skjærgården kan by på. Det florerer av restauranter som holder til i vakre lokaler omringet av pinjetrær og pittoreske steinmurer. Ville urter ser ut til å vokse over alt og fyller luften med en god aroma av lavendel og rosmarin. I begynnelsen av juli blomstrer lavendelen og farger øya lilla, noe som har gitt øya tilnavnet Lavendeløya.

Klikk her for mer informasjon om de vakre øyene i Kroatia

Naturlige råvarer i sentrum

ThinkstockPhotos-152028390

Lika er et vakkert område der sletter og fjell møtes. Naturen er eventyrlig og elvene som renner rundt de fire byene Gospić, Otočac, Gračac og Korenica, er krystallklare. De egenproduserte produktene står sterkt i byenes restauranter. Likas spesialiteter er blant annet ost laget på kumelk og naturlig salt, i tillegg til en rekke honningprodukter. Men gå ikke glipp av lukten av helstekt lam, varme grønnsaker og fresende polenta med fersk yoghurt – det har gjort selv de mest blaserte mennesker mo i knærne.

ThinkstockPhotos-180142184Gamle oppskrifter og søt likør

Ogulin-trakten er et vakkert område nord-vest i Kroatia. Ogulin er kjent for det historiske steinslottet Kula og det nærliggende fjellet Klek. Området er best kjent for den lokale retten ”masnica og mosnje” – brød og surkål. Mosnje har en særegensmak det er vanskelig å gjenskape på eget kjøkken. Masnica er en gjærdeig dekket med kokt løk, egg og rømme. Brødet er laget på oppskrifter som har gått i arv i flere generasjoner og er bakt fra fem forskjellige typer mel. Etter middagen serveres bakverk med fyll av nøtter og frukt, servert med sterk kaffe og søt kirsebærlikør.

Bestill reise i dag

Kroatia er som nevnt innledningsvis et populært ferieland for nordmenn. Bestill reise allerede i dag for å sikre deg en smak av Kroatia – enten du velger å møte våren, nyte sommeren, forlenge høsten eller få en ny skiopplevelse på vinteren i dette mangfoldige landet. Og for de virkelig interesserte:

Les mer om gourmet-opplevelser i Kroatia her