Kroatia – et av verdens aller vakreste land

Disse perlene vil garantert ta pusten fra deg!

Middelhavsperlen Kroatia har i de senere årene blitt et av nordmenns favorittreisemål, og ikke uten grunn; lokal gjestfrihet, krystallklart vann, deilig klima og spennende severdigheter lokker flere og flere til dette vakre landet. Å feriere i Kroatia er i tillegg mye billigere en de fleste andre landene i Europa, så hit kan du ta med hele familien uten å bruke opp hele feriebudsjettet. Hvis du ikke har lagt planer for sommerferien, vil vi anbefale deg å virkelig vurdere Kroatia. La oss vise deg noen av de vakreste perlene du kan oppleve i landet.

Zlatni Rat – verdens vakreste strand

Zlatni Rat er en av verdens vakreste strender, lokalisert på sørkysten av den kroatiske øya Brac. Det unike med denne stranden er at den forandrer fasong når vind- og stømretning endres; tuppen av stranden peker for eksempel en dag mot nord og en annen dag mot sør. Som de fleste andre strendene i Kroatia er Zlatni Rat en strand laget av små, hvite rullesteiner, og med frodige naturomgivelser.

ThinkstockPhotos-462984983

For den som ønsker en aktiv ferie gjør vindforholdene stranden optimal for vindsurfing. Har du derimot kun lyst til å nyte den høye temperaturen kan du legge deg på le-siden av stranden. Zlatni Rat, som forresten er fredet, er uten tvil et av de mest billedskjønne stedene i Kroatia og har fått status som nasjonalpark.

«En helt fantastisk vakker strand. Fikk alt for liten tid her. Skal tilbake!«

(Brukeranmeldelse fra Tripadvisor.com)

ThinkstockPhotos-98986582Ønsker du å oppleve Zlatni Rat bør du reise til byen Bol, som ligger omlag to kilometer fra stranden. Bol er en liten sjarmerende landsby som byr på mange hyggelige restauranter, kaffebarer og små sjarmerende og spennende butikker. Som den eldste byen på øya Brac, kan Bol by på en rekke interessante severdigheter med historiske røtter, samt mange spennende utflukter. Hva med en utflukt til toppen av Bolska Kruna, fjellet som byr på en enestående utsikt over den vakre øya? Enten du drømmer om en aktiv ferie, eller bare vil nyte by-, strandliv og vakker natur – da er Bol og Zlatni Rat det rette reisemålet for deg.

Her finner du mer informasjon om Kroatia som reisemål

Elafitiøyene – verdens vakreste øygruppe

Elafitiøyene ligger i den vestlige delen av landet og er et svært populært reisemål for folk fra hele verden. Navnet Elafiti stammer fra det greske ordet elaphos, som betyr hjort – dyret lokalbefolkningen i antikken jaktet på. Elafitiøyene byr på subtropisk vegetasjon, hvor pinjetrær, cypresser, oliventrær og rosmarinbusker utgjør store deler av frodigheten. Elafiti består av hele 14 øyer, hvorav tre er bebodd: Šipan, Lopud, og Koločep.

ThinkstockPhotos-471534035

Den største øya blant de bebodde Elafitiøyene er den gamle fiskerhavnen Šipan. Šipan er preget av et frodig landskap med oliven- og fikentrær, vingårder og sitruslunder, og kan stolt skryte av sin gamle arkitektur, idylliske sommerboliger og sine vakre strender. I tillegg er Šipan veldig berømt for sin gode vin.

ThinkstockPhotos-153556017Lopud derimot, er den nest største øya i skjærgården og berømt for sine frodige hager fylt med sitron- og appelsintrær – og ja, strendene her er også helt nydelige. Tidligere, var Lopud hjemsted for tidligere kapteiner og sjømenn, noe som gjenspeiler øyas maritime tradisjoner. Fra Dubrovnik tar det i underkant av 40 minutter å reise med ferge til Lopud – en reise verdt hvert eneste minutt.

 

«En helt utrolig fin båttur til øya Lapud. Lapud må være en av verdens vakreste øyer. Nydelig strand. Vennlig og hyggelig lokalbefolkning. Ingen innpåslitne selgere. Topp ferie!»

(Brukeranmeldelse fra Tripadvisor.com)

 

Øya Koločep, som kun ligger 15-minutters båttur fra Dubrovnik, er til slutt øya med færrest boende. Koločep er en pittoresk, gammel fiskerlandsby beliggende i bukten og er spesielt kjent for sine flotte olivenlunder, gamle furutrær og i likhet med de andre øyene sine nydelig strender.

For å oppleve Elafitiøyene lønner det seg å reise til Dubrovnik – byen som er oppført på UNESCOs verdenarveliste og som kanskje er en av de mest besøke byene i Kroatia for oss nordmenn. Elafitiøyene kan nås fra Dubrovnik med en ferge som går daglig. Det er også en passasjerbåt her som reiser fra Dubrovnik til Elafitiøyene for å imøtekomme turister i sommersesongen.

Her finner du alt du trenger å vite om reisen til det vakre landet Kroatia

ThinkstockPhotos-178574636Et pit-stop innom Dubrovnik bør imidlertid prioriteres. Dubrovnik tilbyr nemlig noe for alle og enhver; spennende kultur og historie, nydelige strender, nydelige fiskerestauranter, god shopping, kule beach-clubs og ikke minst den velkjente gamlebyen og bymurene. Har du ikke vært i Kroatia før, er Dubrovnik et must! For den som har lyst til å slikke sol, er det tre strender i Dubrovnik du bør dra til: Banje Beach, Copacabana Beach og Sv. Jakov Beach.

«Gamlebyen i Dubrovnik er fantastisk vakker, og det yrer av liv. Mange fine og koselige restauranter.«

(Brukeranmeldelse fra Tripadvisor.com)

Hvar – reisemålet for den kravstore

I Adriaterhavet (rett utenfor storbyen Split) finner du den  øya Hvar, som ikke overraskende er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Byen Hvar, som huser i underkant av 3600 fastboende, er en ferieperle som tiltrekker seg turister med alle mulig formål.

Byen er perfekt hvis du drømmer om å fråtse i fersk sjømat, utforske trange smug i bykjernen, dra på båtturer, fiske, dra på sykkelturer, nyte nydelige cocktails eller ta en real fest, ta livet med ro, nyte late dager på en liten strand, bade – ja, listen for hva man kan gjøre i Hvar er nærmest utømmelig. Det sier kanskje litt om hvorfor byen er så populær.

ThinkstockPhotos-152951303

Byen har i de senere årene blitt et veldig populært reisemål blant kjendiser og rike italienere, og blir sett på som Kroatias svar på Saint-Tropez. Gå langs bryggekanten og nyt synet av de luksuriøse yachtene som så sjarmerende ligger side om side med lokalbefolkningen små fiskebåter. Er du heldig, kan det hende du spotter en kjendis eller to.

Når det gjelder bading, vil du selvfølgelig finne noen små, hyggelige strender i Hvar by, men vi kan også anbefale deg å ta turen til øyene Pakleni Otoci, som du enkelt kommer til ved hjelp av byens små badebåter. Her vil du nemlig finne et flertall av strender og klipper, ypperlig mat- og drikkeservering og svømmebasseng for barn.

«Hvar er det vakreste stedet jeg har sett – en vennlig lokalbefolkningen, et behagelig klima og et billedskjønt landskap!«

(Brukeranmeldelse fra Tripadvisor.com)

S

Mange tror imidlertid det holder å oppleve Hvar by, men det stemmer ikke helt. Øya Hvar er kåret til en av verdens vakreste øyer og har en rekke andre ting å by på. På øya Hvar finner du nemlig olivenlunder, vin-ranker, palmer, enger med lavendel og rosmarin, krystallklart vann så langt øyet rekker, flotte bygninger og annen arkitektur, og ikke minst, et mer behagelig klima skal du lete lenge etter.

Legg for eksempel også turen til en av de eldste byene i Europa, Starigard. Her oser det av gammel kultur, varm atmosfære, koselige restauranter og cafeer.  Også de små idylliske badebyene Vrboska og Jelsa, som kun ligger kun noen kilometer fra Starigrad, er perfekt for deg som vil nyte dagene omgitt av palmer, pinje-trær og barnevennlige strender.

Her finner du mer informasjon om Kroatia som reisemål