Guide til Lillehammer

Lillehammer er en by med mye å oppleve for store og små. Maihaugen og Lysgårdsbakkene er bare noen av stedene du bør innom når du er i byen, og med Hunderfossen og Barnas Gård i kort avstand er ikke veien til eventyr lang. Vi gir deg tipsene om hva du kan finne på i eller i nærheten av den lille byen ved Mjøsa, hvor du får de gode matopplevelsene og hvor du bør overnatte.

Byens hjerte – gågata

Lillehammer_Storgata2
Foto: Wikimedia commons. Gågata i Lillehammer er gjerne preget av yrende folkeliv på varme dager.

Gågata til Lillehammer er en liten perle – idyllisk og gjerne dekket med snø på vinterstid, og med en rekke koselige kaféer og ismuligheter når det er sommer og sol. Du tenker kanskje ikke at shopping er tingen å gjøre i en såpass liten by som Lillehammer, men det skal du ikke være så sikker på. Ta turen innom Strada, med sitt gode utvalg spennende merker og egen kafé inne i butikken. Fjøs like i nærheten av Strada er også verdt å titte innom, det samme er et av Norges beste blomsterbinderier Tornerose. Lekre møbler og en rekke designartikler finner du på Libertine. Er du mer opptatt av mat enn interiør og klær, kan du ta turen til delikatessebutikken Oliven hvor du kan utforske et stort utvalg oljer, kaffebønner, te og eksotiske varer. Det er i det store og hele små, sjarmerende butikker utenfor kjeder som kjennetegner shoppingen i Lillehammer sentrum.

Vil du bo rett ved sentrum, bør du ta en titt på Clarion Collection Hotel Hammer.

Sykkel og kafé

Lillehammer sykling
Foto: Ingvild Jenhaug, Nettavisen. Syklene på Sigrid Undsets plass er populære når det er varmt i været. Her kan du til og med sykle i vannet!

En av byens kafeer med best beliggenhet, er Fika avdeling Lykkelige dager på Sigrid Undsets plass. Her får du god kaffe, smoothier og friske lunsjalternativer. På sommerstid er det sykler tilgjengelige for barna på plassen rett ved siden av, så her kan de voksne sitte i sola og nyte en liten pause mens barna sykler rett ved siden av. Når vannet i bakken er på, er det ekstra gøy – men da er det lurt å ha med skift. Rett op andre siden av gata har Atelier Kakao gjenoppstått som Ateliers søster, og her finner du lekre kaker, deilige lunsjretter og fersk bakst. Hvis du liker kunst bør du ta en tur innom kunstmuseet i sentrum, der finner du også en kafé hvis behovet for litt energipåfyll skulle være til stede.

Les også: Sommerens beste hotellkupp.

Det er mange gode overnattingsmuligheter i Lillehammer, og to av de beste er Clarion Collection Hotel Hammer og Hotell Mølla. Mølla er som navnet tilsier en gammel mølle som har blitt hotell, i tillegg til å huse restauranten Egon og populære Toppen Bar. Anbefales for en særegen hotellopplevelse! I likhet med Mølla ligger Hotel Hammer midt i sentrum av byen, med gåavstand til alt fra den sjarmerende gågata til Maihaugen og kunstmuseet.

Gode matopplevelser

Foto: Ingvild Jenahug, Nettavisen. Det gamle Norges Bank-bygget fra 1913 huser nå restauranten Hvelvet.

Lillehammer er kanskje en liten by, men du skal allikevel ikke lete lenge for å finne de gode matopplevelsene. Vi kan på det varmeste anbefale en tur innom Hvelvet, restauranten som ligger i Lillehammers gamle banklokaler. Ikke bare er lokalet slående vakkert – maten er også helt utmerket her. Menyen settes sammen utfra sesongens råvarer, og er både tradisjonell og unik på samme tid. Hvelvet ligger sentralt på Stortorget i Lillehammer sentrum, like ved hyggelige og prisvennlige Hotell Breiseth.

Her finner du flere hoteller i Lillehammer.

  Et av Lillehammers nyere restauranttilskudd, er burger og pizzarestauranten med det unorske navnet Dudeburger. Navnet er inspirert av amerikansk «dude food», et ord som beskriver hurtigmat med sjel. Sjel har også Dudeburger – her får du nemlig italiensk pizza i ekte steinovn, amerikansk hamburger med godsaker som blåmuggost, cheddar og gourmetsopp, og andre grillretter fra josper-grillen. Er du en biffelsker bør du stikke innom Bryggerikjelleren.

Eventyr på Hunderfossen og Barnas Gård

Hunderfossen familiepark
Foto Visit Norway. Hunderfossen familiepark er et selvskrevet mål for turen hvis du har med deg barn.

Hunderfossen Familiepark i Øyer er et naturlig stoppested for barnefamilier, og byr på bøttevis av magi for barn i alle aldre. Her finner du morsomme attraksjoner som den fartsfylte berg-og dalbanen Il Tempo Extra Gigante og ikke minst det store trollet som leder inn til Asbjørnsen & Moes eventyrverden. For de litt større barna (og voksne!) er raftingen et must, mens det selv for de aller minste er ting å finne på som bilkjøring og leting etter gull. 

Fra flotte Quality Resort & Hotel Hafjell har du kort vei til både Hunderfossen og Lilleputthammer.

For en tur tilbake i tiden, kan du dra innom Lilleputthammer – miniatyrbyen som viser Lillehammer slik byen en gang var. Lilleputthammer ligger like ved Hunderfossen, og begge attraksjonene befinner seg ca 20 minutter fra Lillehammer i bil.  Har du barn som er glad i dyr er også Barnas Gård rett ved Hunderfossen et must, der du kan besøke og klappe dyr som kaniner, geiter, rådyr og hester. Har du flaks kommer kanskje til og med gårdens enhjørning (!) en tur ut.

Sport og friluft

Foto: Ingvild Jenhaug, Nettavisen. Garmokirka på Maihaugen er et av Maihaugens fremste kjennetegn.

Er du i Lillehammer bør du uten tvil ta turen innom Maihaugen, friluftsmuseet som lar deg besøke «bebodde» hjem fra 1890 og det 20. århundre, samt utstillingen «Langsomt ble landet vårt eget». Her finner du også masse morsomt for barna, som dyr, muligheten til å gå på stylter og gamle tog du kan titte inn i. Det er godt med plass utendørs, og du kan gjerne ta med deg niste og sette deg på en benk og mate endene. Pass også på å gå innom vakre Garmo stavkirke! I 1994 hadde Lillehammer OL, noe lillehamringene gjerne forteller deg hvis du skulle finne på å glemme det. Som resultat av dette, kan du som turist i byen ta turen til Lysgårdsbakkene – hoppanlegget som ble bygget til nettopp OL i 94. Her kan du ta stolheisen opp til toppen, eller du kan gå alle trappene hvis du føler deg ekstra sprek. Kanskje du kan utfordre noen i trappeløp? For overnatting rett ved Lysgårdsbakkene, er Lillehammer Hotell et godt alternativ.Lysgårdsbakkene tilhører Olympiaparken, som kan tilby en rekke sporty aktiviteter både sommer og vinter.  En tur i bob- og akebanen i 100 km/t anbefales hvis du ikke er lettskremt! Sjekk Olympiaparkens nettsider for mer info om olympiske aktiviteter du kan ta deg til nå på sommerstid.

145128134

På vinterstid er også Hafjell like utenfor Lillehammer et sporty must å besøke for deg som liker slalåm eller snowboard. Alpinsenteret er et av Norges mest besøkte, og med hele 31 utfarter kan du ha det gøy uansett hvilket nivå du er på. Det finnes også langrennsløyper i området for deg som heller foretrekker det.

Her finner du en rekke hoteller i Lillehammerområdet.