Lisboa – et perfekt feriemål uansett årstid

Tenker du deg på ferietur i nærmeste framtid? Hvorfor ikke sjekke ut Lisboa? Portugals hovedstad har et gunstig klima året rundt, med en gjennomsnittstemperatur på 17 °C. Vintrene i Algarve-området er herlig milde, hvor det er fullt mulig å bade i sjøen fra mars til november. Sommeren blir heller ikke altfor varm for nordmenn takket være en svalende bris fra Atlanterhavet. Lisboa er også en svært solrik by og har rundt 260 soldager i året. I tillegg til et ypperlig klima har byen utrolig mye å tilby – historie, kultur, arkitektur, shoppingmuligheter, museer, markeder, spisesteder og folkeliv.  

Slående severdigheter

Old tram and clothslines in Alfama, Lisbon

Portugals hovedstad har ikke fått navnet “Europas San Francisco” for ingenting. Byen har nemlig mengder av sjarmerende, trange gater som smyger seg rundt i byen, hvor trikkene finner veien. Særlig fremtredende er det i den gamle delen av byen, Alfama. Hopp på trikk nr. 28 for å få med deg en spektakulær utsikt. Middelalderborgen São Jorge er vel verdt et besøk, der den troner på toppen av byen. Inne i Ulysses-tårnet kan du se Lisboa gjennom et 360-kamera obskura. Lunsjen kan du ta i Edward VIIs park (Parque Eduardo VII) i Avenida Liberda de, Lisboas største park. Her ligger to veksthus, Estufah Estufa Qente – et kaldt og et varmt.

Av museer må Museu Calouste Gulbenkian og Det moderne museet nevnes. Førstnevnte har et fokus på uerstattelige kunstverk gjennom historien, fra egyptisk kunst datert 4000 år tilbake til europeisk 1800-tallskunst. Det moderne museet fortsetter der Gulbenkian-museets samling stopper. Her er samtidskunst i høysetet, og museet kan også friste med et knippe vakre hager. For et yrende uteliv bør området rundt Bairro Alto sjekkes ut. På dagtid er bydelen et bedagelig strøk, men på kveldstid forvandles nabolaget med de mange barene til en stor gatefest. Spesielt i gatene øst for Rua da Atalaia blir det trangt om plassen, men absolutt verdt å få med seg.  

Spennende shopping

iStock_000078358125_Small

Lisboa er full av bratte bakker og fantastiske utkikkspunkter, men det er lett å bli sliten av dagevis med sightseeing. Få tankene over på noe annet, og dra på shopping! Byens største shoppingsenter, Centro Commercial Colombo, ligger i Iberian Peninsula og har mange av de største, internasjonale butikkjedene på ett sted. Hvis du foretrekker å shoppe i lokale butikker og gå på morsomme markeder, er Campo de Santa Clara plassen å dra til.

Campo de Santa Clara er Lisboas mest spennende marked, med en myriade av små boder som selger både nytt og brukt. Her kan du også finne mange håndverksboder, og det burde ikke være altfor vanskelig å gjøre ett kupp eller to. Markedet holdes hver tirsdag og lørdag fra kl. 06 til kl. 17. I Baixa-området, ofte kalt Downtown, finner du også mengder av butikker, blant annet H&M, Zara og designbutikker som Armani og Louis Vuitton. Her er også mange skobutikker og dessuten butikker med helt rimelige priser. Rua do Ouro (gullgaten) har mange gullsmeder og juvelbutikker. På Rua da Prata (sølvgaten) finner du flotte sølvarbeider. Det er her, i Lisboas hjerte, at mange opplever den mest spennende shoppingen.  

Velsmakende matmekka

iStock_000047872310_Small

Selv om Portugal er et relativt lite land i forhold til sine nærmeste europeiske stormakter, setter ikke dette noen stopper for en fascinerende mattradisjon. Det er stor variasjon i matrettene fra nord til sør, og alt er representert i Lisboa – sammen med et internasjonalt kjøkken. Portugisernes nasjonalrett, bacalao, får du stort sett overalt. Prøv også landets nasjonalkake, et kanelduftende bakverk kalt Pastéis de Nata. Den kommer opprinnelig fra bydelen Belém, og det er fortsett her det er mest stemningsfullt å spise den. Oppskriften er gammel – og hemmelig.  Byens beste Pastéis de Nata får du hos Pastéis de Belém – kafeen som oppfant den berømte terten. De selger opptil 20.000 av dem på en dag, men det er overraskende enkelt å få et bord her i den labyrint-lignende spisestuen.

Restaurante Eleven er litt av er perle, med egen Michelin-stjerne i Lisboa. I tillegg til fremragende mat, kan restauranten skilte med en trendy minimalistisk spisestue, og en flott utsikt over byen. Lisboa har også mengder av sjarmerende gaterestauranter, eller ”tascaer”, som serverer lokale matretter. Av gaterestauranter må vi nevne Tágide Wine and Tapas Bar i Chiado, en fantastisk tapas-bar, spesielt kjent for sitt gode utvalg av portugisiske viner. Om du liker sjømat kan vi anbefale Cervejaria Ramiro, Intendente, også kjent som «sjømat-tempelet». Ramiro er nærmest en institusjon i Lisboa, og er godt besøkt av både portugisere og turister. Få også med deg Time Out Mercado da Ribeira, markedhallen som er hjem til 35 permanente restauranter og kafeer – garantert til å gi deg en smak av Lisboa.

Topp 10: Dette må du få med deg i Lisboa!

1. Gå deg bort i nabolaget Alfama 

2. Ta 28-trikken oppover Lisboas bratte gater 

3. Besøk middelalderslottet Sao Jorge 

4. Smak på byens nasjonalkake Pastel de Nata 

5. Dra på museum; Gulbenkian-museet er vel verdt et besøk 

6. Besøk Santa Justa-heisen i Downtown for en fabelaktig utsikt 

7. Spis velsmakende sjømat fra sjarmerende gaterestauranter 

8. Dra på shopping – markedet Campo de Santa Clara er et must 

9. Besøk Sky Bar og bestill en cocktail mens du nyter utsikten fra takterrassen

 10. End kvelden i Bairro Alto med god mat og et pulserende uteliv  

Hoteller og leiligheter

Lisboa har en rekke hoteller og leiligheter i alle prisklasser, og det er sjeldent langt unna severdigheter og attraksjoner. Finn ditt drømmebosted i Lisboa – enten du foretrekker luksus, rimelig komfort eller vil leve akkurat som en portugiser.

Her kan du søke etter hoteller i Lisboa

Torel Palace – kulturell beliggenhet

Dette hotellet ligger i et 1800-talls herskapshus i sentrum av Lisboa. Her får du både hage med basseng og panoramautsikt over byen, elven Tajo og Castel Sao Jorge. Området passer perfekt for deg som er interessert i kultur, med både konserthus og nasjonalteatret i nær omkrets.

Evolution Lisboa Hotel – trendy interiør

4-stjerners moderne hotell med innendørs basseng og døgnåpent helsestudio. Hvert rom er unikt innredet, og viser portugisisk futurisme på sitt beste. Du er heller ikke langt unna attraksjoner og museer, og hoteller ligger i gåavstand til Gulbenklanmuseet.

H10 Duque de Loule – storslått hotell

Dette boutique-hotellet åpnet i mars 2015, men det kunne like gjerne vært 100 år gammelt i og med at det ligger i et av Lisboas historiske bygninger. Hotellet har en sterk design-profil, og og er nesten som et kunstverk i seg selv. Deres “chill out”-terrasse kan tilby fantastisk utsikt over byen