Foto: Getty Images

Opplev vakre Lofoten i sommer

Lofoten byr på mange fine perler og opplevelser. Slik får du tidenes tur til Norges svar på Hawaii.

Vil du oppleve Lofoten i sommer, bør du bestille turen så snart du kan. Norges svar på Hawaii er kjempepopulært som norgesferie. De største øyene fra øst til vest er Austvågøya, Gimsøya, Vestvågøya, Flakstadøya, Moskenesøya, Værøy og Røst.

Lofoten og Vesterålen har fått anerkjennelser av en rekke reiseblader, aviser og nettsteder de siste årene, og er kåret til en av verdens 50 beste strender av prestisjefulle flightnetwork. 

Lofoten er noe av det vakreste i hele Norge når det kommer til natur og vakre dramatiske fjelltopper. Her finner det utallige muligheter når det kommer til aktiviteter, natur og severdigheter året rundt, men hva burde du egentlig prioritere? Vi gir deg tipsene.

Opplev Lofoten i sommer! Søk flybilletter her

Ikke vent for lenge med å bestille turen din til Lofoten. Bortsett fra sommeren, er høstmånedene august og september fine måneder å være nord i landet. Du kan ankomme Lofoten både via bil, fly, ferge, hurtigrute og hurtigbåt. Lofoten har fastlandsforbindelse via Lofast (E10), men kommer du med bil sørfra via E6 er du avhengig av ferge, enten Bognes-Lødingen (1t) eller Bodø-Moskenes (3t 15min).

Har du behov for leiebil mens du er i Lofoten i sommer? Du kan leie bil enkelt og raskt hos Holiday Cars

Bobil er den nye trenden i 2021 – Les mer om det her


Som vi nevnte lenger opp er det et hav av aktiviteter å velge mellom i Lofoten. I sommer kan du besøke vikingmuseet, krigsmuseet, gallerier og akvarium, og aktiviteter som fjellturer, dykking, rideturer, fisketurer, havrafting og ikke minst øyhopping.

Vikingmuseum

Lofoten har sterke bånd til vikingtiden, og på Lofoten Vikingmuseum i Borg kan du reise tilbake i tiden. Her kan du kjenne lukten av tjære og bål, smake på maten og høre historien.

I 1983 startet de arkeologiske undersøkelsene, og i årene 1986-1989 ble det gjort en hel rekke utgravninger på Borg i Lofoten. Disse avdekket en hel rekke rester etter det lengste bygningen som er funnet fra vikingtiden.

Museet befinner seg sentralt i Lofoten, på den vakre Vestvågøya.

Se åpningstider og priser her


Krigsmuseum

Lofoten Krigsmuseum har Norges største utstilling av uniformer og mindre gjenstander fra andre verdenskrig. Utstillingen gjenspeiler tidsepoken 1940-45, og inneholder derfor mye dramatikk, fornedrelse og brutalitet. Men flere steder finner vi også uselvisk offervilje og standhaftighet.

Det er en forening som jobber med opplysningsarbeidet rundt 2. verdenskrig knyttet opp mot den som skjedde lokalt i Lofoten og Nord-Norge som har startet museet, og her kan du virkelig få et inntrykk av hvordan livet var under den tiden.

Du finner museet i Svolvær (største tettstedet i Lofoten) i Vågan kommune.

Se ledig overnatting i Lofoten i sommer her


Gallerier

Visste du at Lofoten har flere titalls kunstnere som bor og lever i øyriket? Gjennom de mange galleriene du kan finne på turen utover mot spissen kan du bli med på en spennende reise gjennom Lofoten hvor gleden viser seg gjennom bilder og skulpturtell kunst.

Det finnes gallerier og utstillinger i massevis, og er du heldig kan du også noen steder finne kunstnerne selv i ferd med å utforme sitt verk. Vi lover at du vil få en overraskende oppdagelse, og kanskje gjemmer lofoten skatter du vil ha med deg hjem igjen.


Fotturer

Reiser du til Lofoten i sommer, må du sevfølgelig utforske de mange turløypene.

Øygruppen tilbyr deg allsidig aktivitet og helt utrolig fine naturopplevelser i et variert og spennende terreng. Du kan finne både merkede og umerkede ruter, behagelige turer og utfordrende toppturer. Her er noen forskjellige turforslag som kan være til hjelp:

1. Vågan

Alternativ 1: På Gimsøya er det en fin tur å gå opp på Hoven. Start ved Hov. Alt etter formen, trenger man fra én halv til en hel time opp.

Alternativ 2: Kjør i retning Henningsvær og stopp rett før veifyllinga i Djupfjorden. Følg stien innover langs fjorden og så videre langsmed et vann. Idyllisk badestrand innerst i vannet. Beregn en drøy time inn til stranda.

Alternativ 3: Ta av fra E10 ved Esso bensinstasjon i Osan, Svolvær. Ta andre vei til venstre og følg grusvei mot pistolbane. I svingen før radiomast, ta til høyre og følg sti bratt opp til Tjeldbergtind. Litt krevende tur i bratt terreng. Ca. 1,5-2 timer tur/retur fra bensinstasjonen.

Se ledig overnatting i Lofoten i sommer her


2. Vestvågøy

Alternativ 1: Fra Ballstad starter man fra Kræmmervika/moloen og følger stien utover langs fjæra til Vestvågøys sørspiss: Brurstolen. Beregn ca. 1 time hit. Så kan man fortsette videre innover langs Napp-Straumen, til de gamle hustuftene ved Sør-Græna og Nord-Græna. Hit må man beregne 2 timer. Samme vei tilbake.

Alternativ 2: Fra Eggum starter en fra «borga» på Eggum og følger veien som etterhvert går over i sti til fyrlykta. Beregn ca. 1,5 time hit. Dette området er spesielt fint for å oppleve midnattssola.

Alternativ 3: Stamsundheia. Fra Ringveien følger man denne veien – ca. 400 meter – og tar til høyre ved skilt som viser stien videre. Stien følges mot Ørntuva og opp på toppen av Heia, som har en fantastisk utsikt over Lofoten og Vestfjorden. Lett og godt oppmerket sti, og det tar ca. 1,5 time å gå til topps.

Se ledig overnatting i Lofoten i sommer her


3. Flakstad

Alternativ 1: En annen mulighet, men litt mer krevende, er å gå fra Torsfjorden og over til Kvalvika på yttersida (ca. 1 time hver vei).

Alternativ 2: Fra Napp går det en koselig gammel sti langs Nappstraumen til Andopen. Beregn ca. 1 time hver vei.

Alternativ 3: 300 meter sør for den gamle skolen i Nusfjord starter en vardet løype som går til Nesland. Dette er en mer krevende tur som tar ca. 4 timer fram og tilbake. Ca. 200 meter før Østre Nesland kan man se flere store jettegryter nær fjæra. På Nesland finnes Lofotens eneste vannmølle.

Se ledig overnatting i Lofoten i sommer her


4. Moskenes

Alternativ 1: Fra Sørvågen følger man lysløypa Sørvågvannet rundt. Dette er en koselig tur som tar ca. én time. Ta gjerne en sving oppom Studalen hvis du ønsker en litt lengre tur.

Alternativ 2: Fra Ramsvika kan en gå til Reinebringen til utsiktspunkt. Dette er en umerket løype i meget bratt terreng med løs stein, så det kan være glatt. Vær forsiktig! Turen tar ca. 2 timer tur-retur.

Alternativ 3: Fra Reine tar en fjordruta inn til Vindstad. Følg veien fra Vindstad til bunnen av fjorden og så over et lite eide (ca. 75 moh) og ned til Bunes. En fenomenal sandstrand er lønn for strevet! Hele turen tar ca. 4 timer, inkludert båt. Det er mulig å bli satt av båten i Forsfjord. Derfra er det mulig å gå til både Hermanndals-tind, Munkebu og Sørvågen.

Se ledig overnatting i Lofoten i sommer her


5. Værøy

Alternativ 1: En fin og lite krevende tur er å følge asfaltveien forbi skolen til veis ende i Marka. Herfra fortsetter man gjennom et grustak og videre inn i den vakre Sørlandshagen. Her finnes det flere stier å velge mellom, men alle fører til slutt ut til Nupsneset. Det tar ca. 1 time fra man begynner i grustaket. En god idé å følge fjæra tilbake – det er en fantastisk rullesteinsfjære innerst i vika.

Alternativ 2: En annen, men desidert mer krevende tur, er turen fra Nordlandshagen til Måstad. Stien er merket og med godt fottøy og litt utholdenhet, er den en fantastisk opplevelse! Man bør regne 2-3 timer hver vei i makelig tempo. Vær oppmerksom på at stien kan være glatt i fuktig vær.

Se ledig overnatting i Lofoten i sommer her


6. Røst

På Røst er det tre alternative turløyper alt etter hvor god du er til beins. Løypene er merket med farger.

Alternativ 1: Gul løype er den korteste – ca 0,5 kilometer. Turen går til gammelkirka som er en steinkirkeruin fra 1835. Kirka ble innviet 5.mai 1839 av biskop Kierschow. Den skal ha hatt plass til 110 mennesker, men hadde bare 78 sitteplasser. Kor og sakristi ble tilbygd og innviet i 1883. Mer informasjon om kirka finnes på infotavle ved kirken.

Alternativ 2: Blå løype er ca 1,5 kilometer og går til Ånnhammeren. Med sine hele 10 m over havet blir Ånnhammeren et naturlig landemerke og utkikkspunkt på Røst. Det finnes ingen forklaring som tyder på at dette har vært et sted for ånder. Det mest sannsynlige er at navnet stammer fra ordet ørn.

Se ledig overnatting i Lofoten i sommer her


Rideturer

På Hov kan du delta på guidet ridetur på islandshester, og det tilbys både kortere og lengre turer. Du kan ri bortover kritthvite sandstrender, vikingveier og fjell, turene er tilrettelagt for både nybegynnere og erfarne ryttere.

Disse ridetilbudene gjelder året rundt, men om du benytter deg av de nå vil du se Nord-Norge på sitt vakreste. Du får låne både sko, hjelmer og enkelt yttertøy på senteret.

Se ledig overnatting i Lofoten i sommer her


Fisketurer

Guidet fisketur i Lofoten er blitt veldig populært, og det finner flere lokale fiskere som gjerne tar dere med ut på tur i egen fiskebåt. Mange turister foretrekker å gjøre dette, da får de med seg en kyndig båtfører som kjenner havet og ikke minst de beste fiskeplassene.

Et alternativ er å overnatte på en rorbu for å oppleve Lofoten slik som fiskere gjorde før i tiden.

Se oversikt over rorbuer i Lofoten her


Havsafari

Har du lyst til å se Trollfjorden, og høre om Trollfjordslaget? Eller ønsker du å få en titt av den mektige havørnen? Mulighetene er mange, og opplevelsene store om du velger å bli med på havsafari.


Trollfjorden

Her kan du oppleve en av Norges mest spektakulære fjorder med høye fjell som stuper rett ned i havet. Trollfjorden er en smal fjordarm i Raftsundet som skjærer seg nesten 3 kilometer inn i landskapet, og den er bare 100 meter bred på sitt smaleste.  Du kan oppleve fjorden med ribbåter, kajakker eller seilbåt, her er det noe for enhver smak.


Havørn

Det er ingen hemmelighet at Lofoten antakeligvis har Norges mest spennende fugleliv. Det finnes flere hundre forskjellige fuglearter her, og øyriket er hvilesteder for mange sjeldne arter. Den største av dem alle er det majestetiske havørnen som finnes i fjellsidene, på holmer og ellers sirklende rundt over fiskebåter. Den kan ha et vingespenn på hele 2.70 meter, og er karakteristisk med den hvite stjerten den får i voksen alder.

Se ledig overnatting i Lofoten i sommer her

Her finner du mange fine hoteller og rorbuer for overnatting