Middelhavsperlene du aldri har hørt om

Her er sydendestinasjonene for deg som er lei av grisefester og bamseklubber. Med en flytid på rundt fire timer fra den norske hovedstaden er det ikke rart at mange nordmenn tyr til Middelhavet når de søker etter sol og varme. Men Middelhavet har mer enn 200 øyer, og kun ti prosent av disse er «tatt» av masseturismen, ifølge Lonely Planet. Og vi kan nesten garantere at du ikke møter naboen dersom du reiser til en av disse middelhavsperlene:

Pantelleria i Italia

pantelleria

Vulkanøya Pantelleria ligger i Siciliasundet, bare 70 kilometer fra kysten av Afrika. Dette har gitt øya et multikulturelt preg, men selv om mye av arkitekturen er arabiskinspirert er selve kulturen mest preget av Sicilia. Du finner ingen strender ved kysten av Pantelleria, men kan bade fra øyas majestetiske klipper. For deg som ønsker å strekke deg på stranden og slikke sol med en god bok i hånda kan du ta med deg badehåndkle til Specchio di Venere. Her finner du en liten innsjø med tilhørende strand som har blitt dannet inne i krateret av en tidligere vulkan.

Tre anbefalte hotell i Pantelleria:

spania

1- Pantelleria Dream, 2- Mursia E Cossyra Hotel, 3- I Giardini

Bozcaada i Tyrkia

tyrkia

Bozcaada er den øya der tyrkerne gjerne reiser på ferie selv, og mange har også fritidsboliger her. Øyas sentrum er vendt mot fastlandet, og herfra går det busser til mer øde steder av øya som de vakre strendene  Ayazma og Habbele. Det er også verdt å ta en titt på Bozcaada slott som er et av de best bevarte slottene i Tyrkia. Ettersom øya kryr av vingårder er det selvsagt et must å smake på en av de lokale vinene når du besøker Bozcaada.

 Tre anbefalte hotell på Bozcaada:

tyrkia

1-Beritz Hotels and Restaurants Bozcaada,2- Latife Hanim Konagi, 3- Capraz Holiday Resort

Vis i Kroatia

vis
Foto: sobrecroacia.com / Flickr – creative commons

De fleste som skal reise på øyferie utenfor Split reiser til hippe Hvar, men dersom du vil feriere i mer rolige omgivelser og holder ut med en halvtime lenger i båt, reiser du til øya Vis som er et strandparadis. Lei en sykkel eller bli med på båttur til de vakre strenderne som ofte er stille og rolige også i høysesongen. På sørsiden av øya finner du stranden Srebrena, eller sølvstranden, en rullesteinstrand som er øyas vakreste. På nordsiden, i Adriaterhavet, finner du den vakre bukta Stiniva som er vel verdt den 30 minutters lange spaserturen på en bratt sti. I Stoncica bay på nordøstsiden av Vis kan du spille volleyball og se på livet mens du nyter en is fra isbaren eller spiser en pizza på strandrestauranten. Eller du kan reise like sør for landsbyen Komiza dersom du ønsker å sole absolutt hele kroppen på en nudiststrand.

 Tre anbefalte hoteller på Vis:

vis

1-Hotel San Giorgio,2- Apartments Villa Linne, 3-Villa Vergo Vis Island

Ithaka i Hellas

ithaka2

Ithaka ligger like utenfor kysten av mer berømte Kefalonia, og er ifølge gresk mytologi Odyssevs’ øy. Ithaka er kjent for sine strender med krystallklart blått og grønt vann, hvorav mange av disse kun er tilgjengelig ved hjelp av båt. Afales er den vakreste stranden og passer best for deg som ønsker å ligge i ro og mak. Vil du ha litt mer liv og røre kan du reise til Filiatro som er lett tilgjengelig og har en strandbar. Du bør også få med deg en «panigiria» i en av øyas landsbyer. Det er som små festivaler utendørs med levende musikk, lokal dans, mat og drikke.

Tre anbefalte hotell i Ithaka:

hotell

Formentera i Spania

formentera

Formentera er et rolig alternativ til naboøya Ibiza. Her finner du ingen store turistmaskiner, men små privateide sjarmerende hoteller med én stjerne eller to. Etter hippietiden er fremdeles øya preget av en «laid back» atmosfære, og den har få kulturelle og historiske serverdigheter, men er perfekt for spaserturer, sykling, seiling og bading. Men med sitt transparente vann er det først og fremst livet under havoverflaten som er den store attraksjonen på Formentera, så ikke glem dykkemaske og snorkel.

Tre anbefalte hotell i Formentera:

formentera

1-Formentera Mar La Marina Lofts,2- Formentera Mar Apartmentos Aviacio, 3-RIU La Mola 

Gozo på Malta

gozo
Foto: allenthepostman / Flickr – creative commons

Gozo tilhører Malta, men er roligere enn hovedøya, Malta. Øya er kjent for sin spektakulære kystlinje bestående av majestetiske klipper, sine vakre solnedganger og historiske serverdigheter fylt av flotte kirker og festninger. Er det én strand du skal besøke på Gozo er det unike Ramla-stranden. Det som skiller denne fra andre strender på øya er dens rødlige sand. Stranda er også interessant rent historisk. Under sanden finnes det romerske ruiner, og på østsiden av stranda ligger Calypso Cave. Her skal nymfen Calypso,ifølge Homers «Odyssen», ha underholdt den greske kongen Odyssevs i syv år før han fortsatte sin reise.

Tre anbefalte hoteller i Gozo:

gozo

1-Mia Casa Bed and Breakfast Gozo, 2-Kempinski Hotel San Lawrenz, 3-Grand Hotel Malta