Milano – motebyen med så mye mer

Milano

Verdenskjente Milano er hovedstaden i Lombardia-regionen i Nord-Italia, og har hele 1,3 millioner innbyggere. Milano er uten tvil en shoppingby, og drømmer du om sjeldne designerskatter så er dette byen du skal til.

Byen Milano er en moderne metropol og på mange måter annerledes enn alle de andre italienske byene. Den er et senter for mote, næringsliv og finans, og det forretningsmessige livet preger stilen på de fleste av de fastboende i byen. Her finner du elegante kvartaler og avenyer med de beste og mest fasjonable butikkene i verden, og du kan lett se at Milano er sentrum for Italias økonomi. Byen har også et lite bohemkvarter hvor du finner smale og sjarmerende gater, små pizzeriaer og koselige restauranter som er typisk for Italia. Vi har satt sammen noen reisetips til hvordan du får en fantastisk ferie i denne fortryllende byen.

Her finner du hoteller i MilanoHer kan du finne flybilletter

Operahus og mosaikkokse

Milano sitter på en av verdens største klassikere innen kunstverden, og det er Leonardo da Vincis «Den siste nattverd». Dette er et must, og du kan ikke besøke byen uten å ta turen til Santa Mara delle Grazie hvor underverket henger. Hvis Roma har Fontana di Trevi, så har Milano mosaikk-oksen i Galleria Vittorio Emanuele. Sentralt i galleriet finner du en stor masse med turister, og da har du sannsynligvis funnet den berømte oksen. Tradisjonen sier at du skal spinne rundt oksens testikler og ønske deg noe, for da er det større sjanse for at ønsket skal gå i oppfyllelse. Galleriet binder sammen La Scala, som er et av verdens mest berømte operahus, og den enorme Milanodomen. Så er du her burde du sette av litt tid slik at du får med deg alle severdighetene.

Duomo di Milano er den fjerde største katedralen i hele verden, og Italias største gotiske katedral. Katedralen former byens sentrum og er et praktisk utgangspunkt for å navigere seg rundt i byens trange gater. Lave gatenumre i byen ligger alltid nærme katedralen, mens høye gatenumre ligger lengre unna. Som vi nevnte tidligere så er La Scala et sted du må besøke om du er i Milano. Her kan du bli med på en omvisning samt ta en titt i det tilhørende teatermuseet. Dette er verdens mest berømte opera, og om du tar turen skjønner du fort hvorfor. Med en scene på hele 1600 m2 og et spesialbygd gulv for å få til en fantastisk akustikk, så er dette en opplevelse du ikke kan oppleve maken til noen andre steder.

Mote, design og shopping

Milano er som sagt kjent som en av verdens absolutte sentrum for mote og design. Dette er hjembyen til Giorgio Armani, Miuccia Prada, Gianfranco Ferré, Versace og halvparten av duoen Dolce & Gabbana. Den gyldne kvadraturen kalles området med de fleste motehusene. Her er det verdt å sette av noen timer enten du skal shoppe eller bare kikke. Kvartalet er rammet inn av gatene Via Manzoni og Via delle Spiga, sammen med de litt trangere og mer intime Via Montenapolene, Via Sant Andrea og Via Borgospesso.

Motehuset Emporio Armani har en Megastore i Via Manzoni, og dette er hovedattraksjonen i hele shoppingopplevelsen. Med en gang du kommer innenfor den fantastiske glassfasaden føler du deg fort som en inntrengende sauebonde fra landet om du ikke har kledd deg for anledningen. Vakter i mørke dresser står diskré stilt opp rundt i lokalet, og de ansatte er helt fantastisk antrukket. Både lokalene og klærne er så eksklusive at du får følelsen av at du burde hatt hvite hansker bare for å kikke deg rundt. Om du svinger innom burde du ta det før du starter shoppingrunden, for det vil ikke føles bra å komme inn her med handleposer i begge hender.

Forutenom Megastoren til Emporio Armani, så kan du ta turen innom det legendariske varehuset Corso Vittorio Emanuele. Her finner du både klær, vesker, sko, skjønnhetsprodukter og accessories fordelt over seks fulle etasjer. Midt i paradiset av motebutikker finner du outleten DMagazine, adressen er Via Montenapoleone 26. Lokalet kan være ganske vanskelig å finne, så når du er på riktig adresse er det bare å lete etter inngangsdøren. Her finner du alt fra Armanidresser til Pradakreasjoner du vanligvis bare kan drømme om. Innimellom alle de store internasjonale designerne så kan du også finne mindre, kjente italienske merker. Siden det bugner av klær her inne, så må du smøre deg med en god del tålmodighet før du begynner å titte gjennom alle plaggene.

Mat og uteliv

Emporio Armani Café er i motsetning til butikken mye mer passende for oss nordmenn. Her kan du spise og drikke for samme pris som hjemme i Norge. Vær obs på at interiøret er veldig minimalistisk, så det å finne toalettet innerst i lokalet kan være en utfordring i seg selv. Det er heller ikke noe å utsette på utelivet, så her er det bare å pakke ned finstasen og glede deg stort. Du får førsteklasses restauranter, barer, nattklubber og cocktailklubber. Alt fra moderne og elektriske steder til de mer tradisjonelle barene er å finne blant utvalget. Det er bare å velge og vrake. Corso Como har en rekke nattklubber hvor du kan danse til langt ut på morgenkvisten.

Mat er noe italienerne tar på alvor, og de er veldig stolte over sin gode mat og utsøkte vin. Går du på en italiensk restaurant, så skal det godt gjøres at de serverer mye annet enn italienske retter. Du trenger absolutt ikke å gå på de dyreste stedene for å få god mat. Et enkelt trattoria (et italiensk etablert spisested som er mindre formelt enn en restaurant, men mer formell enn en kafé)  har ofte mye bedre mat en de internasjonale rastaurantene. Et italiensk måltid består som regel av tre eller fire retter, og går du på en restaurant forventes det at du i hvert fall bestiller to.

Fotballfeber

Milano er hjemby for to store fotballag, AC Milan og Inter Milano. Byens berømte fotballstadio Stadion San Siro, er en selvskreven severdighet for fotballinteresserte. Er du heldig med timingen, så kan du få med deg en fotballkamp på San Siro eller Giuseppe Meazza Stadion. Her spiller enten Milan eller Inter hver helg i sesongen. San Siro rommer hele 85.000 tilskuere og en veldig spesiell opplevelse her er derbyet, altså lokaloppgjøret mellom Milan og Inter.

Slik kommer du deg rundt i Milano

Siden det ofte er korte avstander mellom hovedattraksjonene, så er det lett å komme seg rundt til fots. Utenom dette så er det mulig å komme seg rundt ved hjelp av godt organisert kollektivtrafikk. Det går mange busser men på grunn av rushtrafikken så anbefaler vi heller t-banen. Der finner du enkelt frem og på alle stasjoner henger det tydelige kart over hvilke linjer som går hvor. Duomo er et veldig bra navn å huske i T-bane-sammenheng. Dette er Milanos midtpunkt og her finner du motekvartalet, varehuset Galleria Vittorio Emanuele og La Scala. I tillegg går det sporvogner rundt i byen og dette er en veldig sjarmerende måte å komme seg rundt på. Det er samme billett til all kollektivtrafikk i hele byen, og du får kjøpt billetter på alle stasjoner samt kiosker. En billett koster ca. ti kroner.

Her bør du bo i Milano

Vi har plukket ut noen hoteller som alle ligger i Duomo-området. Her er det mest praktisk å bo fordi du da har gangavstand til alt, samtidig som det er et fint sted med mange flotte gater og restauranter.

NH Milano Touring

Dette er et hotell som ligger midt i Duomo-området, så her bor du veldig sentralt. I nærheten finner du både La Scala, Katedralen i Milano og Galleria Vittorio Emanuele. Alle rommene er nyoppussede og hotellet ligger i tillegg helt innpå T-banestasjonen Duomo.

Allegrotitalia Espresso Darsena

Her er et litt rimeligere hotell, men det har absolutt ikke noen dårlig standard av den grunn. Frokosten ved dette hotellet har fått mye skryt, og du bor sentralt til, midt imellom utelivet i Naviglio og shoppingområdet ved Katedralen i Milano. Rommene kan være litt små, men er store nok til to personer.

Rosa Grand-Milano

Dette er et av de beste hotellene du kan bo på når du er i Milano. Et veldig moderne hotell med eksklusive rom og en fantastisk service som møter deg idet du trer inn døren på dette hotellet. Som på de andre har du også her gåavstand til det meste, og om du spør hotellets concierge om restaurantanbefalinger så vil du få detaljert hjelp med booking av bord om du ønsker det.

Style Hotel

Stil er virkelig et beskrivende ord for dette hotellet. Med mange moderne elementer fremstår hotellet som et delikat sted å bo. Særlig badene er noe for seg selv, og det er sjeldent å finne attraktive bad på hoteller nå til dags.

Park Hyatt Milano

Dette er det mest eksklusive hotellet i hele byen, og da kan du tenkte deg opplevelsen av å bo her. Med en døgnpris på over 10.000,- så er dette et alternativ de fleste ikke har råd til, men det er jo lov å drømme seg litt bort.

Slik kommer du deg til Milano

Det er veldig greit å fly til Milano. Det er tre flyplasser som er knyttet til byen, og hvilken du havner på avhenger av hvilket flyselskap du reiser med.

Linate (LIN) er Milanos internasjonale flyplass, og denne ligger ca. åtte kilometer øst for sentrum. For å komme deg inn til sentrum så går det en buss som koster ca. 4 euro, eller taxi som ligger på ca. 15 euro.

Malpensa (MXP) er den andre store flyplassen i Milano, og denne ligger ca. fem kilometer øst for sentrum. Malpensa Express går inn til Milano sentrum ca. to ganger i timen, så her kommer du deg enkelt fram. Reisen inn til byen tar ca. 40 minutter og koster ca. 12-15 euro. Om du legger i noen ekstra euro kan du kjøpe en rabattert tur/retur billett. Ønsker du å ta bussen så koster det ca. 6-8 euro og tar 50 minutter. Vi anbefaler ikke å ta taxi fra denne flyplassen da det er veldig dyrt.

Bergamo (BGY) er den siste flyplassen som er tilknyttet byen, og dette er lavprisselskapenes flyplass. Denne ligger også fem mil fra sentrum og her er valget å ta flybuss inn til byen.

Her kan du finne flybilletter til Milano