Min beste ferie: Rivieraen for alle smaker og sinn

Pittoreske byer, fristende badeviker, frodige olivenlunder, gastronomiske opplevelser og et herlig klima.

Av Magdalena Valcheva (alle bilder og tekst)

I nordvest-Italia, inntil Frankrike, finner du Italias tredje minste og aller vakreste region, Liguria. Ja, Liguria er en av de små i klassen på kartet, men stor på opplevelser. Mot vest strekker strendene seg mot naboene i La France, mot øst går en utrolig steil og vakker kyst som trekker folk som fluer om sommeren, men som er enda mye vakrere ellers.

Finn de beste hotellene i Liguira HER!

italiensk mat

Foto (privat): Maten langs den italienske rivieraen er en gastronomisk opplevelse.

Hit har turister valfartet i mer enn hundre år. De første var engelskmennene, som oppdaget rivieraen i siste halvdel av det forrige århundre, og gjorde den til et av middelhavets første turiststeder. Denne herlige delen av Italia er perfekt for deg som elsker havet, for deg som vil nyte tidløs sjarm og som også lurer på hva Alfred Nobel og «alle andre» fant.

Mine beste tips for en uforglemmelig ferie:

Skal du få oppleve Liguria på best mulig måte, så anbefaler jeg at du skaffer deg en leiebil. Fly fra Norge til Nice, hent leiebilen der, og la eventyret starte. Så flyr du tilbake til Norge fra Pisa. Her kan du søke etter rimelige flyturer.

 

dolceacqua

Dolcheacqua: Ta deg god tid til å rusle rundt i labyrintene av trange gater og smug- det er så vakkert.

DAG 1: Nice – Dolceacqua – San Remo

Denne vakre delen av Italia byr på mange utfluktsmål- tilbudet er bredt, og naturen- så mangfoldig. 42 kilometer fra Nice finner du den kjente badebyen Ventimiglia. Den er over 2000 år gammel, og rik på historiske minner. Er du i byen på en fredag er det stort marked fra tidlig morgen. Pass på at du får med deg den botaniske hagen Hanbury’s.

Men drar du sju kilometer innover i landet, kommer du frem til en skjult perle som du så absolutt bør oppleve. San Remo

Jeg snakker selvfølgelig om Dolceacqua. Søtt vann. Her finner du alt det vi nordmenn liker best med Italia. Og en ting er sikkert- du kommer til å falle umiddelbart for Dolceacqua. Den byr på alt fra en spennende historie, og keltisk kultur til enkel og ærlig mat. Gå over broen, foreviget av Claude Monet, og videre opp til slottet som er et av de best bevarte slottene i Italia. Ta deg god tid til å rusle rundt i labyrintene av trange gater og smug- det er så vakkert.

Den lokale vinen Rossese di Dolceacqua er nok ikke å finne i Vinmonopolets sortiment, men bør absolutt prøves. Det sies at Napoleon var spesielt glad i denne vinen. Her finner du også det mange mener er den beste grappaen i Italia, Grappa di Dolceacqua. Godsakene kan du få kjøpt på Maixei– en lokal vinprodusent som ligger i Piazza Padre G.Mauro.

Så vender du kursen mot en av Ligurias mest kjente byer, nemlig San Remo. Best Western Hotel Nazionale er et perfekt hotellvalg for deg som vil bo sentralt, men skal du unne deg litt luksus er Royal Hotel San Remo. Du har sikkert hørt at Liguria er kjent for sin utrolig gode mat med smak av urter og grønnsaker, og jeg kan love deg at her gjør de mange restaurantene ethvert måltid til en gastronomisk opplevelse. Opplev ekte matglede på Tavern på 29 i San Remo, så kan du prøve lykken på Casinò Sanremo, ett av Italias få kasinoer, et ganske uformelt sådant, før du samler krefter til en nok en spennende dag på agendaen.

Beste hoteller: Best Western Hotel Nazionale og Royal Hotel San Remo.

allasio

DAG 2: San Remo – Dolcedo – Imperia – Alassio

San Remo var et klassisk reisemål for det engelske borgerskapet lenge før man bare ville reise for å bade og sole seg. San Remo var også et av Evert Taubes favorittsteder på jorden – det var her han skrev «Fritiof i Arkadien» i 1920, omtrent samtidig begynte de russiske emigrantene å ankomme byen.

Man forstår godt at mange er så begeistret for San Remo- byen er omgitt av grønne åser og en vakker kyststripe kantet av palmer og flott vegetasjon. Langs strandpromenaden finnes det mange trivelige uteserveringer, mens den gamle bydelen byr på historie, koselige butikker og en herlig atmosfære du ikke finner andre steder. Det var også i San Remo at Alfred Nobel slo seg ned på sine gamle dager, og du kan besøke villaen hans, Villa Nobel

Allasio hotel

Foto (privat): Utsikten fra Grand Hotel Alassio.

 

En ferie langs Blomsterrivieraen er ikke komplett uten å besøke en olivenoljeprodusent og smake på noen av spesialitetene i det italienske kjøkken- nemlig pestoen og olivenoljen laget av taggiasca oliven. Liguria har tilgang på fabelaktig basilikum og ypperlig ekstra virgin olivenolje, og mange mener olivenoljen er en av de beste du får tak i. Reis litt innover i landet til den idylliske fjellandsbyen Dolcedo, og besøk oljemølla Frantoio Ghiglione. Du gjør lurt i å handle i deres flotte lille butikk, for produkter av slik kvalitet skal du lete lenge etter.

Fortsett så reisen til sjarmerende og fargesterke badebyen Alassio, men stopp gjerne innom flotte ImperiaDette er en herlig liten by med lite turister og masse trivelige folk. Skal du smake på nydelig italiensk pasta, så anbefaler jeg Solo Pasta på det sterkeste. Utsøkt mat til en billig penge!

Hører du til de som liker å sole seg, er det muligheter langs hele rivieraen, men Alassio er kjent og kjær for mange. Dette er en ekte rivieraperle som vil sjarmere fletta av deg. Her finner du bl.a. den legendariske veggen Muretto di Alassio som består av 550 fliser signert av kjente navn som har besøkt byen, og en av de fineste strendene på rivieraen- en fire kilometer lang og palmekantet strandpromenade. Skal du ha en uforglemmelig hotellopplevelse, da er Grand Hotel Alassio stedet  for deg. Perfekt beliggenhet, toppkvalitet, utmerket service, og fantastisk Thalasso-spa.

Beste hoteller: Grand Hotel Alassio

GEnova

DAG 3: Genova

Nerve og spenning til tusen får du i Columbus hjemby. Genua, en gang regnet som den mest fornemme byen i Liguria, er en travel havneby ved Genuabukten. Historisk, pulserende og full av sjarm, en by man lett liker- bare man får satt fra seg bilen. Parkér ved akvariet og gå rett opp i Centro storico, gamlebyen. Glem å se etter noe spesielt. Genova er full av liv og overraskelser. Stikk innom Gran Bar Pasticceria, en koselig kaffebar fra 1828 og prøv en ekte caffè macchiato. Den er utsøkt.

Genova2

Foto (privat): Gamle byen i Genova byr på mye spennende. Glem å se etter noe spesielt. Genova er full av liv og overraskelser.

 

Av severdigheter er Palazzo Ducale, bryggen Porto Antico, paleene i Via Garibaldi, akvariet, katedralen Cattedrale di San Lorenzo verdt å få med seg. Du kommer nemlig ikke unna det gedigne akvariet i Genova– der er fisker og sjødyr av alle slags. Hvis du ikke har prøvd å kile en rokke på magen( ja da, de snur seg villig), pratet med dykkere som mater anemoner eller plystret småsanger med kolibrier – så har du mye moro til gode.

Eataly er det perfekte spisestedet på så mange måter- flott utsikt over havet, fantastisk meny, stort utvalg av lokale produkter, og guddommelige desserter.

Her finner du flotte hoteller i Genova – sjekk priser og tilgjengelighet

Dette er det mest bestilte hotellet i Liguira: LHP Hotel Santa Margherita

Portofino1

DAG 4: Santa Margherita- Portofino- La Spezia

Sørover fra Genova, i den delen av regionen som kalles Riviera del Levante, finner du en utrolig vakker kyststripe, med mange rolige, romantiske byer, som fiskebyen Camogli, seilerparadiset Portofino, eller munkenes S. Fruttuoso, en oase ute på en grønn odde.

Det er mye pent å hvile øynene på, og flotte Portofino er rett og slett et must. Parkeringen der er en dyr affære, og problematisk er det også. Du bør heller parkere bilen i Santa Margherita, og ta fergen som vil bringe deg dit for en billig penge. En flott tur og lett tilgjengelig for de fleste.

Sjarmerende Portofino er visstnok en gammel fiskerlandsby, nå overtatt av de fjonge og fine fra Milano. Hit kommer man for å gå i stjernenes fotspor, kjenne på atmosfæren som tiltrakk seg alle som hadde et navn i Hollywood i gamle dager. Det er lett å skjønne hvorfor. Små, pastellfargede hus med venezianske vinduslemmer hever seg såvidt over luksusyachtene i den lille marinaen.

Slå deg ned ved en av kafeene og nyt et glass hvitvin fra området, før turen avsluttes med en fin sjøreise tilbake til St. Margherita. Caffe Excelsior som ligger midt på havna er et bra valg.

Så kjører du videre til en av Italias største havnebyer, La Spezia, som ligger på grensen mellom Liguria og Toscana. Byen er et bra utgangspunkt for å besøke de fem unike byene på UNESCOs verdensarvliste, Cinque Terre.

Finn et bra og rimelig hotell i LA Spezia her 

Manarola

DAG 5: Cinque Terre- Portovenere

Parker på jernbanestasjonen i La Spezia og ta lokatoget til Riomaggiore (første by i Cinque Terre) og gå 2,3,4 i Cinque Terre byer. Ta gjerne med badetøy. Det er fint å bade fra klippenene i Manarola.

Et besøk i Cinque Terre vil garantert sette følelser i sving. Fem landsbyer som ligger som perler på en snor langs kysten øst for Genova og er lenket sammen av turiststier. Fem sjarmerende småbyer med små hoteller, små butikker, brostein, trapper og idylliske badebukter.

Stier

Vandring langs kjærlighetsstien, trapper i naturens materialer, smale stier med stup ned mot det knallblå havet, besøk i byer med bebyggelse som en ikke fatter hvordan de har klart å bygge. Byene med båtene trukket opp i gatene, og husene med mange blomstrende terrasser.

Du kan gå fra den ene byen til den andre på stiene som binder landsbyene sammen. Husk gode sko- dette blir som å gå i den norske fjellheimen.

LES OGSÅ: Dette er Cinque Terre – et av Italias mest fargerike steder


Noen hyppig brukte italienske uttrykk er:

Avanti! Gå på! Kom inn!
Dai! Kom igjen!
Andiamo! La oss gå!
Vacci piano! Ta det rolig!
Permesso! Får jeg lov!
Va bene! Ok!
Non importanta! Spiller ingen rolle!
Non fa niente! Det gjør ikke noe!
Non c´e di che Ingen årsak
Stupendo! Fantastisk!
Magari! Det hadde vært flott!
Ti sta bene! Det hadde du godt av!
Non te la pendere! Ikke ta de så tungt!
Non vi ma! Ikke tale om!
Che marcello! For noe svineri / griseri / rot!