OsLove: Vår miniguide til Oslo sentrum

Det er ikke noe nytt at Oslo-folk er stolte av byen sin. Du har sikkert hørt flere kalle byen for ”Tigerstaden”. Ikke nok med det, men det er også tigerstatuer rundt omkring i sentrum. Dette har en historisk forklaring. Det sies nemlig at betegnelsen stammer fra diktet ”Siste sang” –  av en av Norges mest kjente dikter, Bjørnstjerne Bjørnson(1832-1910). I diktet beskrev han byen som farlig og ubarmhjertig(!). I dag kan vi le av dette. Kallenavnet forbindes nå som noe positivt – en by med mye kjærlighet og samhold. For at du skal få mest mulig ut av ferien din i Oslo, har vi satt sammen en miniguide til deg:

Den norske Opera & Ballett

Operaen i Oslo_people_photo_Erik_Berg
Foto: Erik Berg

Oslos kritthvite Opera i italiensk marmor, er en kunst i seg selv. Med moderne arkitektur og utsikt mot Oslofjorden, er dette et perfekt sted for alle foto-glade turister. Det stopper ikke der. Du kommer til å elske atmosfæren inne i foajeen; et lyst åpent rom med en stor bølgende eikevegg. Her kan du sitte ved hoved-baren og nyte utsikten mot vannet. Ellers kan du få en uforglemmelig kulturopplevelse i den store Opera-salen. Et lite tips: Sjekk ut toalett-området. Selv der er det ikke mangel på vakker kunst. Hotelltips: Operahuset ligger i Bjørvika og er to minutters gangavstand fra Oslo Sentralstasjon. Thon Hotel Opera er et perfekt valg. Her bor du med utsikt mot Operaen og Oslofjorden. Vi vet at det er viktig å starte dagen med en god frokost og internett-tilgang, så ja, du slipper å tenke på det når du overnatter her. Hotellet er moderne, og tilbyr romslige og komfortable rom. Ellers har hotellet all kollektivtransport rett utenfor døren, og kort gangavstand til shopping og severdigheter. Du bør også sjekke ut Clarion Hotel Royal Christianiaet lekkert og ærverdig hotell like ved sentralstasjonen.

Det kongelige slott

137403099

Du går glipp av et viktig norsk kulturminne hvis du ikke besøker slottet. Det som møter deg er en stor gul bygning og to gardister som står vakt. Perfekt selfie-øyeblikk, med andre ord. Selveste Karl Johan-statuen (konge i Sverige og Norge fra 1818-1844) står rett foran slottet, med blikket mot Karl Johans gate. For en utsikt! Visste du at man kan få omvisning rundt i det kongelige slott?  Slottet er åpent for publikum om sommeren – og er en guidet omvisning så klart. Bortsett fra det, så er kongehuset omgitt av Slottsparken, som er en av Oslos fineste parker. Hotelltips: Radisson Blu Plaza har klassiske og fine rom, men de tilbyr også en skjult skatt i 34.etasje; Skybar. Her kan du nyte utsikten over Oslo sentrum og den fantastiske solnedgangen, samtidig som du drikker fargerike cocktails.  Hotellet har også svømmebasseng, helsestudio og badstue. Frokost og Wi-Fi er inkludert. Obs: Ikke si det til noen, men du trenger ikke være gjest ved hotellet for å ta heisen opp til Skybar. Rett ved slottet og midt i smørøyet finner du også Clarion Collection Hotel Savoy.

Oslo Bowling

På Torggata får du en unik bowling opplevelse. Bowlinghallen er nesten bortgjemt, men en fryd når du først oppdager den. Når du rusler inn, møter du en litt uvanlig bowlinghall. Her er det partymusikk, biljard, lounger og cocktailbar. Dette et sted som passer for de fleste aldersgrupper. Barnevennlig på dagen og 20-årsgrense på kvelden. Fra onsdag til lørdag arrangeres det diskobowling. Da er det blinkende neonlys og disko-hits på høyttalerne. Er du klar for å bli disko-dronninga på bowling-gulvet? Da er Oslo Bowling stedet å være. Hotelltips: Torggata er en lang gate med hippe barer, spisesteder og shopping-muligheter midt i Oslo sentrum. I nærheten finner du Scandic Byporten . Hotellet er vegg-til-vegg med Byporten Shopping – et kjøpesenter som du må sjekke ut. Det er også kort gangavstand til shoppinggaten Karl Johan og Oslos mest populære kjøpesenter, Oslo City. En topp beliggenhet! I tillegg har hotellet standardrom til rimelige priser og fine lokaler. Gratis Wi-Fi er tilgjengelig både i fellesområdene og på rommene. Frokost er inkludert. Et annet flott hotell i nærheten er Clarion Collection Hotel Folketeateret, et hotell med spennende interiør og en hyggelig atmosfære.

Museum for alle

1280px-Astrup_Fearnley_Oslo_2013
Astrup Fearnley-museet. Foto: Mentalmelt, Wikipedia.

Du er ingen ekte turist uten å ha besøkt et museum. I Oslo har vi mange utvalg av museer, hvor noen av de mest populære er Munchmuseet, Kon-Tiki Museet, eller Norsk Teknisk Museum. Vil du ha et lite tips? Om du vil ha mye for pengene, bør du anskaffe Oslo-passet. Det gir deg fri tilgang til mer enn 30 museer og attraksjoner, i tillegg til fri offentlig transport og andre rabatter. Kjøp det hos Trafikanten, eller søk etter appen ”Oslopass” på mobilen din. Passet koster ikke mer enn 200-500 kroner, og du kan velge mellom 24, 48 eller 72 timer.  Ellers kan du betale vanlig inngangsbillett innenfor museumsdøra for omtrent 100-lappen. Astrup Fearnley Museet er verdt å besøke. Ok, så er ikke Astrup midt i Oslo Sentrum, men det tar bare 10-15 minutter å gå fra Karl Johan til Tjuvholmen. Ikke så langt. Du kommer til å skryte av dette samtidsmuseet til alle venna dine. Vær forberedt på lære noe nytt, samtidig som du tenker ”Hva i huleste..?”. Jeans på gulvet= kunst. Du vil garantert knipse uforglemmelige Instagram-bilder her. Om du mer historieinteressert, bør du ta deg en tur til Kulturhistoriske museum. De har nemlig en visjon om å være ”et hus for vilde tanker”. Her lærer du om norsk kulturhistorie, men de har også egyptiske gjenstander og utstillinger fra Amerika, Øst-Asia og Arktis. Husk at dette museet er delt i to: Historisk Museum i Frederiks gate(Oslo sentrum) og Vikingskipshuset i Huk Aveny(litt utenfor sentrum). Vikingskipshuset er obligatorisk for alle som vil ha en ekte vikingopplevelse. Du bør ta deg en tur. Husk å ikke miste inngangsbilletten din. Du får nemlig gratis inngang til det andre museet (innen 48 timer), når du allerede har vært på det første museet. Hotelltips: The Thief ligger på Tjuvholmen, og vinner mye på unik stil og flott miljø. De har også Norges mest eksklusive spa med bl.a. basseng, opplevelsesdusjer og fem behandlingsrom. Dette femstjerners-hotellet har fått mye god omtale i sosiale medier – delvis fordi superstjerner som Rihanna og Justin Bieber har overnattet her. Trenger vi si mer?

Shopping-time

Oslo sentrum er selvsagt hovedstedet for shopping. Bortsett fra Oslo City og Byporten, så må du ta deg en tur til Karl Johans gate. Her finner du de beste sko-og klesbutikkene som: Zara, Monki, Mango, eller Aldo. Du finner de mer eksklusive butikkene ved shoppingsentret Steen & Strøm på Nedre Slottsgate. Oslos første Marc by Marc Jacobs-butikk finner du i samme gate, med nabobutikker som Gucci, Mulberry og Louis Vuitton. Eger Karl Johan er også et lite kjøpesenter med bra utvalg av butikker. Om du vil shoppe ting til hjemmet, kan du droppe innom Norges eldste gave-hus, GlasMagasinet på Stortorvet. Her finner du andre diverse butikker under samme tak. For de som elsker skjønnhet, så har de et sminke-paradis i første etasje. Her kan du shoppe flotte produkter hos Kicks og Mac-avdelingen. Hotelltips: Å shoppe kan være slitsomt. Du kan jo velge å bo ved Karl Johan, så slipper du å gå så langt med alle de fancy bæreposene dine. Best Western Karl Johan er midt i blinken. Et sjarmerende hotell med klassisk interiør og nydelige lokaler. Frokost er inkludert, samt gratis nettilgang over hele hotellet.

Kaffe eller øl?

Cafe sør
Foto: Visit Oslo/Nancy Bundt.

Café Sør er det alltid liv – uansett når tid på døgnet. De har en utrolig koselig stemning med vintage interiør og dempet belysning. Jazzelskere må bare ta en tur til Bare Jazz! Her kan du ta deg en god kaffe i andre etasje, mens klassisk jazzmusikk spilles i bakgrunnen. I første etasje kan du kjøpe deg jazzplater. De har også en av Oslos koseligste bakgårder. Bare stikk nesa innom Café Mono på Youngstorget – når enn du vil. Om du vil ta deg en øl og bli kjent med oppegående folk, så er Mono et godt utgangspunkt. Her arrangerer de mye forskjellig – alt fra intimkonserter til debatter og litteraturkvelder. Må oppleves! Hotelltips: På Clarion Collection Hotel Christiania Teater bor du nærme koselige kafeer, spisesteder og shoppingområder. Clarion er et firestjerners hotell med moderne interiør og design. Karl Johans gate, slottet og Oslo rådhus er bare et par minutter unna i gangavstand. Frokost er inkludert og gratis Wi-Fi er tilgjengelig i fellesområdene.

Her bør du spise

For å samle opp energi til nattens fester, bør du fylle magen med en smakfull middag. Nå er du heldig, for Oslo sentrum tilbyr deilig mat fra alle land. Du kan ta en godbit hos japanske restauranten  Nippon Art, eller spise eksotisk thai-mat hos Yayas ved Stortinget. Prøv smaken av et Karibisk kjøkken hos Lemongrass.  Eller, hva med palestinsk tradisjonsmat hos Habibi Mezah i Storgata? Hit bør du komme i helgene, for da har de live magedans(!) Hotelltips: First Hotel Millenium er et av Oslos mest sentrale hotell. De serverer ekte italiensk mat i Bocca, som er hotellets restaurant. Hotellet tilbyr komfortable rom med innredning av tre. Her kan du bo på toppen av hotellet med balkong og fantastisk utsikt over Oslo by. Du trenger ikke bekymre deg for frokost – her får du den inkludert. I gjesterommene tilbys det trådløst nett, ellers er det tilgjengelig 24/7 i hotellets fellesområder.

Hva med festing, da?

Du kommer garantert til å treffe på festglade Osloboere i helgene. Opplev en god fest hos Lawo – der får du mye stemning for pengene. Her kryr det av BI-studenter på torsdager. Det er hyggelig, det. Lawo er ofte fullsatt, men du kan ta deg en pause og slappe av i loungen i andre etasje, om du vil.  Jæger ved Grensen er også et av Oslos populære utesteder. Her forvandler konsertscenen seg til en nattklubb om natten. De har en bred musikkprofil som inneholder house, funk, og disko. Det er også full fest hos Seeds, som har byens største festbakgård. Her spiller de futuristisk dansemusikk. Kult. Hotelltips: Smarthotel Oslo åpnet i 2013, og holder til ved Karl Johans gate og Slottsplassen. Det er kort gangavstand til de populære utestedene. Hotellet har en kjempestas takterrasse med fargerik Oslo-graffiti. Trendy og moderne interiør finner du i de fleste rommene. Internett-avhengige kan benytte seg av trådløst internett på fellesområdene. Frokost tilbys for 95 kroner per person, men det er vel greit når du ikke trenger å punge ut så mye for et rom. Har du tenkt deg en tur til Oslo? Da kan du finne frem billige flybilletter her . Vi <3 Oslo.