
Havøysund kirke. Nasjonal turistveg Havøysund ©Foto: Anne Olsen-Ryum for Statens vegvesen
Å ta en ferie i eget land er kanskje noe av det aller beste man kan gjøre. Å få historier, tanker og bilder som kan deles med venner, kjente og familie i lang tid i tillegg til å utvide den egne nære horisonten gir bedre forståelse, og en fastere grunnmur i tankegodset. Vi har tatt en titt på de beste bilturene i Norge, med utgangspunkt i de Nasjonale turistvegene.
Det er 18 nasjonale turistveier, og vi i Nettavisen reisetips skal gi deg tips, triks og anbefalinger til hvordan du kan få mest mulig ut av disse. I tillegg til de 18 turistvegene, som man kaller det offisielt, har vi valgt ut noen ekstra bilturer vi mener er virkelige opplevelser i vårt land. Disse siste er plassert i områdene de øvrige turistveiene ikke dekker.
Husk at du får reisetips året rundt på reisetips.nettavisen.no
Vi startet helt i nord, med Varanger-turen. Du kan lese vår guide til den turistvegen her.
NB! Husk at du får en gratis overnatting for hver 10. hotellovernatting her

Fjordlandskap ved Eiterfjorden like sør for Havøysund med et lite glimt av Nasjonal turistveg Havøysund, sett fra Havøysund. ©Foto: Werner Harstad / Statens vegvesen
Turistvei Havøysund
Den andre turistveien vi guider deg til er en tur på kun 67 kilometer, men den er full av opplevelser. En tur som også godt kan kombineres med Varanger-turistveien (turen fra Varangerbotn til Kokelv tar 4,5 time). Veien går mellom Kokelv og Havøysund, hvor Hurtigruten anløper daglig.
Kart over turistveien (kilde: Statens Vegvesen)

Turen Kokelv – Varangerbotn
Hvis du bestemmer deg for å kombinere Havøsund-turistveituren med Varanger-turen får du en strålende biltur mellom disse to stedene. Fylkesvei 98 er store deler av turen, og du vil kjøre rundt Porsangerfjorden gjennom Lakselv, Børselvdalen, Ifjord, forbi Tanafjorden før du kommer til Varangerbotn. Virkelig storslått natur. Skal du stoppe for å sove kan du sjekke ut Ifjord camping.
Du kan også vurdere Lakselv Hotel

Kokelv
Her kan du besøke Kokelvs sjøsamiske museum, hvor du kan besøke et genuint sjøsamisk småbruk med tilhørende naust i fjæra. I nærbutikken kan du få tak i både fiskekort og jaktkort. Kokelv kirke ble bygget på 60-tallet av tyske ungdommer, tyske fredsvenner og er i dag et kulturminne. Kirken var den eneste de bygde i Finnmark.

Fotgjengerbru og toalettanlegg ved rasteplassen i Lillefjord, Nasjonal turistveg Havøysund. Arkitekt: PUSHAK arkitekter (Langeland, Drage Kleiva, Melbye, Gromholt). ©Foto: Anne Olsen-Ryum / Statens vegvesen
Lillefjord
Rasteplassen på Lillefjord er en grunn til å stoppe her, tjue minutter nordover fra Kokelv på 889. Et nydelig stoppested hvor du kan gå den såkalte kjærlighetsstien opp til kjærlighetsbenken ved fossen i Lillefjord.

Utsiktsplass ovenfor rasteplassen i Lillefjord, Nasjonal turistveg Havøysund. Arkitekt: PUSHAK arkitekter (Langeland, Drage Kleiva, Melbye, Gromholt). ©Foto: Werner Harstad / Statens vegvesen
Etter at du har tatt en liten rast innerst i fjordarmen, kanskje med et fin gåtur opp til rastebenken drar du videre til enda større opplevelser. Du kjører forbi Slåtten med sitt vakre Slåtten kapell videre forbi Lillefjord til Snefjord.

Værbeskyttende sittebokser på rasteplasssen i Snefjord, Nasjonal turistveg Havøysund. Arkitekt: PUSHAK arkitekter (Langeland, Drage Kleiva, Melbye, Gromholt). ©Foto: Gösta Reiland
Snefjord
De tre rasteboksene er et fint stoppested, og liker du fiske bør du vurdere å ha med fiskekort her – innerst i Snefjorden der Snefjordelva renner ut. Du finner en kro her, og kan også sikkert snakke med flere hytteeiere. Et vakkert sted det er verdt å stoppe i. Det tar rundt 16 minutter fra Lillevik til Snefjord.

Selvika rasteplass ved Nasjonal turistveg Havøysund. Rasteplass med toalett og vindbeskyttet hvile- og skifteplass med sykkelparkering. Selvika er den eneste sandstranda på hele denne turistvegstrekningen og er et attraktivt utfartsområde. Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter as. ©Foto: Jiri Havran / Statens vegvesen
Selvika
Er du heldig, og det er fint vær, er dette en utrolig fin badeplass med krystallklart vann og sandstrand.

©Foto: Jiri Havran / Statens vegvesen
Den snirklete rasteplasskonstruksjonen går ned til en fin grillplass, og er en interessant konstruksjon både for små og store. Det er kulturminner fra yngre steinalder og samisk kultur i og rundt rasteplassen.

Havøysund i Måsøy; nordligste punkt på Nasjonal turistveg Havøysund og på Nasjonale turistveger i Norge i det hele tatt. ©Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen
Havøysund
Det siste strekket på denne turen er til Havøysund. Etter nærmere 40 minutter med ubebodd, storslått natur kommer denne lille perlen plutselig til syne i enden av turistveien. Her finner man havfiske og store naturopplevelser, og selvfølgelig også Hurtigruten. Tettstedet har litt over 1 000 innbyggere samt Måsøy museum.
Fra Havøysund kan du også kjøre til Hammerfest, den turen tar deg tilbake turistveien (hvis du har kjørt andre veien, fra Havøysund slipper du forsåvidt det). Turen tar litt under tre timer fra Havøysund, og 1,5 time fra Kokelv. Starter og stopper du i Hammerfest er total kjøretid på rundt seks timer, noe som gjør at denne turistvegen kan sees på som en dagstur fra Hammerfest.

Bonus: Hammerfest
Skal du først kjøre denne turen vil vi si at en bonustur til Hammerfest er helt naturlig – den nordligste byen i verden. Der kan du besøke Peppes Pizza, men er er du ute etter noe mer eksotisk bør du nok gå for QA Spiseri eller Skansen (på Scandic, se under).
Med litt over 10 000 innbyggere er Hammefest en relativt stor nordnorsk by med lang historie og mye å fortelle. Du kan kikke på Meredianstøtten, du kan ta sikksakkveien til Turistua eller besøke gjenreisningsmuseet. Liker du øl bør du besøke Jernteppet. Lokalbefolkningen finner du ofte på Kaikanten.
Hoteller i Hammerfest:
Scandic Hotell Hammerfest
Skytterhuset Hotell

Smarthotel Hammerfest (åpner sommeren 2015)