Høstkveld med nordlys ved utsiktspunktet Bergsbotn på Nasjonal turistveg Senja. Arkitekt: Code arkitektur as ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Nasjonale turistveier: Senja

009329_50316

Senjatrollet ved Nasjonal turistveg Senja hevdes å være verdens største troll. ©Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen

Å ta en ferie i eget land er kanskje noe av det aller beste man kan gjøre. Å få historier, tanker og bilder som kan deles med venner, kjente og familie i lang tid i tillegg til å utvide den egne nære horisonten gir bedre forståelse, og en fastere grunnmur i tankegodset. Vi har tatt en titt på de beste bilturene i Norge, med utgangspunkt i de Nasjonale turistvegene.

NB! Husk at du får en gratis overnatting for hver 10. hotellovernatting her

Det er 18 nasjonale turistveier, og vi i Nettavisen reisetips skal gi deg tips, triks og anbefalinger til hvordan du kan få mest mulig ut av disse. I tillegg til de 18 turistvegene, som man kaller det offisielt, har vi valgt ut noen ekstra bilturer vi mener er virkelige opplevelser i vårt land. Disse siste er plassert i områdene de øvrige turistveiene ikke dekker.

Husk at du får reisetips året rundt på reisetips.nettavisen.no

Her er de to første sakene om våre turistveier:

Havøysund

Varanger

009262_35268

Naust ved Bøvær i Skaland, kort sideveg fra Nasjonal turistveg Senja. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Senja

Senja er den nest største øya i Norge (den største er Hinnøya, om man da ikke regner med Svalbard). Det bor rundt 8 000 mennesker på øya. Kommunene på øya er Berg, Torsken, Tranøy og en del av Lenvik. Det største tettstedet er Silsand, med 1 526 innbyggere.

Kart Senja (kilde: Statens Vegvesen)

Den nasjonale turistvegen på Senja går mellom Gryllefjord og Botnham, med noen avstikkere. Den er 102 kilometer lang, og kan godt kombineres med et besøk til Tromsø (se nederst i saken). Vi starter vår beskrivelse i Gryllefjord, basert på fergeforbindelsen fra Andøya.

005585_92ef6

Gryllefjord, Nasjonal turistveg Senja, sett fra den gamle vegen over Ballesvikskaret. ©Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen

Gryllefjord

009156_b1cfe

Fiskeværet Gryllefjord, ytterpunkt på Nasjonal turistveg Senja. ©Foto: Helge Stikbakke / Statens vegvesen

Gryllefjord har hatt en enorm befolkningsnedgang de siste årene, fra godt over 1 300 innbyggere på 70-tallet til nærmere 350 innbyggere nå. Fiskeværet har likevel klart å beholde sin nordnorske sjarm, ikke minst på grunn av den virkelig storslagne naturen. Plassen er historisk spesiell fordi man praktiserte siesta. Butikker og det offentlige stengte midt på dagen slik man kjenner det fra sydligere strøk. Siestaen forsvant fra Gryllefjord på 80-tallet.

Skal man tro historien så var det et spansk lasteskip som forliste i Sandsvika, utenfor Gryllefjord. Spanjolene kom i land, og påvirket kulturen og stedet så mye at siesta ble innført. Både navn og utseende på lokalbefolkningen skal være klart påvirket av det som etter all sannsynlighet var baskere (et navn som er nevnt er Jon Basski, som man tror er en fornorsking av baskerland). En versjon av historien forteller at det var et portugisisk skip som kom ut av kurs etter en storm, og endte med å drive nordover med skade til Senja og Gryllefjord. Den tredje versjonen av historien var at det var baskiske pirater som kom til stedet etter å ha blitt forfulgt av et spansk krigsskip.

Det mest interessante er nok å sette deg på bryggekanten, se ut mot den største moloen i Norge og spørre en av de lokale om historien. Så får du alle versjonene, ispedd nordnorsk fortellerkunst.

Utsiktspunktet Bergsbotn, populært stoppested på Nasjonal turistveg Senja. Arkitekt: Code arkitektur as

Utsiktspunktet Bergsbotn, populært stoppested på Nasjonal turistveg Senja. Arkitekt: Code arkitektur as ©Foto: Jiri Havran /Statens vegvesen

Bergsbotn

Fra Gryllefjord til Bergsbotn tar det deg rundt 40 minutter i bil. Da kjører du riksvei 86 og 862 forbi Teistevika og Bergsøyan gjennom Finnsæter. Da vil du se utrolig vakkert vann, rent og klart. Og veldig kaldt. Kun de aller tøffeste tør å gå ut av bilen for å bade her.

I Bergsbotn finner du en mektig utsiktsplattform. 44 meter lang og med en virkelig strålende utsikt. Turen går så videre til Steinfjord og Ersfjordstranda. En biltur på litt over et kvarter. Det kan være fint å ta en vakker avstikker til Bøvær med kulturhuset Kråkeslottet.

009413_eac9b

Toalettbygget på friluftsområdet Ersfjordstranda, Nasjonal turistveg Senja, går under navnet «Gulldassen». Arkitekt: Tupelo arkitektur as. ©Foto: Elisabeth Müller

Ersfjordstranda

Om du stopper her for den gullbeslåtte mastadonten av et toalettbygg eller for den krittvite nydelige stranden har ikke så mye å si, men dette er rett og slett utrolig vakkert. Hvis du ikke tar sjansen på et bad så kan du fort drømme deg bort til helt andre steder, mye sydligere. Fjellformasjonene rundt, vannet, stranden og naturen generelt gjør dette til ett av de aller vakreste stedene i Norge.

005466_90719

Tungeneset rasteplass og utsiktspunkt, Nasjonal turistveg Senja. Arkitekt: Code arkitektur as ©Foto: Hjalmar Steinnes / Statens vegvesen

På veien dit bør du stoppe på den vakre rasteplassen Tungeneset. Dette er en gangbane som leder deg ut over svabergene. Meget vakkert.

Videre over til Senjahopen tar ikke mer enn ni minutter.

005455_eb900

Sommermorgen ved Senjahopen, Nasjonal turistveg Senja. ©Foto: Werner Harstad / Statens vegvesen

Senjahopen

Det er nok plasseringen, skjermet fra vær og vind, som har gjort at mange har bosatt seg her. Med butikker og kiosk så er dette et fint sted å stoppe før man kjører videre. En vakker avstikker er til Mefjordvær med en langkirke fra 1916.

005609_b1e70

Husøy i Senja, sidevei fra Nasjonal turistveg Senja. ©Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen

Husøy

Dette er nok det eneste stedet med siesta i Norge. Den lokale Joker-butikken har åpent fra 9 til 17 hver dag, men har stengt mellom 12 og 13. Det tar 43 minutter fra Senjahopen til Husøy, med svært mye vakker natur. Denne bittelille øya er det mest aktive fiskerisamfunnet på Senja, og med gamle hus som er bardunert fast for å tåle den sterke vinden.

005575_b0388

Finnsæter i Berg, Nasjonal turistveg Senja. ©Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Botnhamn

Fra Husøy til Botnham tar det 20 minutter, og det går da ferje til Brensholmen (se fergerutene her). Fra Brensholmen tar det litt over en time å kjøre i fartsgrensen til Tromsø sentrum gjennom Kvaløya.

The harbour in Tromso, Norway

Tromsø

Når først Tromsø våkner så kan man si at Tromsø våkner. Ikke det at denne byen sover om vinteren, men når lyset kommer er dette virkelig et sted å være. Er du i TTromsø bør du spise og drikke på Hildr Gastro Bar, Vurdere en burger på Huken, eller gå på Bardus. Museet er virkelig verdt et besøk, samt en mye omtalt kirke. Fjellheisen er og blir en opplevelse.

 

cc_with_outdoor_detail_-boat

Hvor skal du bo? Hotel With

Beliggenhet på kaia, utsikt til Ishavskatedralen. Gratis kveldsmat og finfine fasiliteter. Se nærmere på hotellet her.

7540823_8_z

The Edge

Stort hotell på brygga med alle fasiliteter.

Se næmere på det her

Alternative overnattingssteder

 

45001435

Mefjord Brygge, Senjahopen

38132477

Hamn i Senja, Hamn