Nordlyset: Hvor, når og hvordan se aurora borealis

Lofoten er et av de vakre stedene du kan få øye på nordlyset i høst og vinter. Foto: Getty Images

Nordlys er et magisk fenomen og naturens mest spektakulære lysshow. Norge er ett av landende der det er best å være hvis man skal observere nordlyset, men hvor og når bør du reise? Vi gir deg guiden.

Hva er egentlig Aurora borealis?

Aurora borealis er det latinske navnet for nordlys, og hvis vi ser bort fra de kreative fortellingene om nordlys, så er den vitenskapelige forklaringen en hel annen.

Nordlys oppstår nemlig ved kraftige soleksplosjoner fra solen. Eksplosjonene fører til at store menger av elektriske ladete partikler blir sendt ut i rommet.

Disse partiklene trenger ned i jordas atmosfære, og føres ned mot polerne hvor jordens magnetfelter er kraftigst. Gjennom denne kontakten frigis det energi og nordlys oppstår. Søk hotell her.

Hvor er det best å se nordlys?

Nordlyset i Tromsø er en av de mest populære turistattraksjonene i Norge. Foto: Getty Images

Nordlyset strekker seg langs kysten av Nord-Norge fra Lofoten mot Nordkapp. Det betyr at Nord-Norge ligger helt optimalt til for å observere dette fenomenet, og her er det mest nordlys i hele verden.

Svalbard ligger fjernere fra dette nordlysbeltet, men her kan du observere dagnordlys om vinteren. Jo lengre unna storbyer du er, jo bedre. Dog er det Tromsø som er mest populært og kjent blant turister.

Finn rimelige flybilletter til Tromsø her.

Når ser vi nordlyset?

Vi forbinder vinteren med nordlys, men egentlig kan man se det hele året. Det er bare det at himmelen må være mørk, og lyse netter gjør det selvsagt umulig å se når nordlysstrålene skyter i alle retninger og over hele himmelen.

Når man først ser nordlyset er det langt over skydekket, så været må altså være helt klart for å få se naturen på sitt beste. Ifølge Hurtigruten er det derfor aller best mulighet for å se nordlyset fra september til mars mellom kl. 17-02.

Her bør du bo for å oppleve nordlyset

Hva med å oppleve nordlyset rett fra hotellsenga? Disse hotellene er verdt å sjekke ut:

Bjørnfjell Mountain Lodge, Alta

I denne nydelige ferieboligen kan du virkelig finne roen og forhåpentligvis nordlyset. Sjekk boblebadet!

Se på ferieboligen her.

Kakslauttanen Arctic Resort, Finland

På denne unike resorten kan du velge mellom å bo i igloer med en helt magisk utsikt eller hytter. Det går også an å booke aktiviteter som hundekjøring, ridning eller sledetur med reinsdyr.

Se på hotellet her.

Reine Rorbuer, Lofoten

De klassiske rorbuene i Lofoten er kanskje et av de vakreste stedene i verden å se nordlyset.

Se på rorbuene her.

Radisson Blu Hotel

Bo midt i blinken med kort gangavstand til alt. Mange velger Radisson for å oppleve nordlyset og Tromsø generelt. Det er inkludert gratis Wi-Fi og frokost. 

Se hotellet her.

Clarion Collection With

Hotellet ved havnen i Tromsø sentrum med fantastisk utsikt over byen. Kanskje ikke like fantastisk som nordlyset, men fint er det. Frokost er inkludert i prisen.

Se hotellet her.

Scandic Ishavshotel

Dette Scandic-hotellet ligger ved vannkanten med egen restaurant og lounge. Frokosten er det mange som skryter av. Kanskje møter du på noen lokale som kan fortelle deg myter om nordlyset?

Se mer av hotellet her.

Skansen Hotell

Vil du heller spare pengene, er dette et rimelig alternativ som ligger sentralt i Tromsø.

Les mer om hotellet her.

Finn rimelige flybilletter til Tromsø her.

Mytene om det magiske nordlyset

Nordlys over nasjonalparken Pyhae Luosto i Finland. Foto: Getty Images

Selv om vi vet at nordlyset skapes av vitenskapelige forhold, er mytene og fortellingene like spennende. For eksempel er det ofte myter og overtro om at nordlyset skapes av åndenes dans.

Under vikingtiden forbundet folk det med døde jomfruer i bevegelse som danset og vinket. Det er også forskjellig myter ut ifra hvor i verden du så nordlysene.

I skotsk mytologi er nordlys glade dansere, mens indianerne i Alaska mente at de kunne trylle frem spøkelser og ånder ved hjelp av lysene. I norsk mytologi ble nordlyset beskrevet som en fargerik bro som forbinder himmel og jord, de døde og de levende.

De beste forholdene

Flere velger å bo på hotell i Tromsø, men det er også folk som overnatter på campingplasser. Foto: iStock

Når kveldsmørket har senket seg, rømmer turistene byen. Da kan du være med på turer med navn som «Aurora Comfort», «Nordlysbussen» og «Aurora Sightseeing». Turene kan ta fire, fem, seks eller sju timer inn i mørket, på jakt etter nordlyset.

Sjansen for å se nordlyset er aldri null, men du må ha en god dose av tålmodighet. Nordlys kan være vanskelig å forutse, og det ustabile været i Norge kan plutselig slå inn. Først og fremst bør du holde deg oppdatert på nordlysvarselet, som måler aktivitet på solas overflate på en skala fra én til ni.

Jo høyere tallet er, jo større er sjansen for at det dukker opp. Husk å ha på gode, varme klær, og en kopp kakao. Du ser nordlyset best mellom klokken 21:00 og 02:00 på kvelden. Dessuten så får du de beste bildene hvis det er fullmåne i tillegg!

Finn rimelige flybilletter til Tromsø her.

Les også: Reiseguide for turen til Nord-Norge