Norges 20 beste sommerbyer

Norge har et mangfoldig landskap og en overflod av vakre sommerbyer. Hvor mange av disse har du besøkt?

Lofoten Norge

Kriteriene våre for en god sommerby er at stedet tilbyr en herlig blanding av godt vær, idylliske badeplasser, sjarmerende serveringssteder, unike severdigheter og flotte turmuligheter.

1. Stavern

Stavern i Vestfold er det stedet med flest soldager i året her hjemme. Så det er kanskje ikke overraskende at idylliske Stavern havner øverst på listen. Norges beste sommerby ligger geografisk gunstig til og har alt du kan ønske deg. Stavern eller «kunstneres by» har bevart sitt sjarmerende særpreg med smågater og eldre trehus, og har flere strender, kystnære naturområder og historiske ruiner. Og mange forbinder nok byen med dikteren Herman Wildenvey.

Forslag til hoteller:

Hotel Wassilioff eller Farris Bad

2. Kristiansand

Fra Stavern kan du dra videre til Kristiansand, midt i det blide Sørlandet. For en idyllisk storby med småbysjarm! I Kristiansand er sjøen og stranda alltid «rett rundt hjørnet», og Bystranda er treffstedet midt i byen på varme dager. Kristiansand-regionen har i årtier vært nordmenns favoritt-destinasjon for ferie og rekreasjon. Hvite hus og sørlandssjarm! I «Posebyen», den eldste bydelen i Kristiansand, står de lave trehusene tett i tett, og historien sitter i veggene.

Forslag til hoteller:

Radisson Blu Caledonien Hotel eller Scandic Kristiansand Bystranda

3. Skudeneshavn

Himmel og hav for en flott by! Skudeneshavn på Karmøy er vestlandets best bevarte småby. Skudeneshavn ble bygget opp på hummer- og sildefiske, og på midten av 1800-tallet var det travle tider. Nå er den en idyllisk kystperle som blomstrer om sommeren. Skudeneshavn har vakre, hvite trehus i empirestil fra midten av 1800-tallet, egen kystkulturfestival som årlig trekker titusenvis av folk til byen, og også flere av landets aller flotteste strender.

Forlslag til hoteller:

Clarion Collection Hotel Amanda eller Scandic Haugesund

4. Fredrikstad

Fredrikstad, kjent som «Plankebyen», kaprer 4. plassen i den uhøytidelige kåringen. Velfortjent. Gamlebyen, også Nord-Europas best bevarte festningsby er et område du ikke kommer utenom om du er i Fredrikstad. Begrepet «Plankebyen» oppstod i den tiden da Fredrikstad var en av landets viktigste eksporthavner for trelast, skurtømmer og plank. Byen er også porten til Hvaler – den praktfulle skjærgården som du bør besøke i samme slengen. Fredrikstad har flotte badestrender, skjærgårdsidyll og fantastisk pizza på Hvaler, gamlebyens modelljernbanecenter, kafeer og shopping, Isegran for piknik og deilige spaserturer, sentrum med gågate, is og sommersalg, og mye, mye mer.

Forslag til hoteller:

Quality Hotel Fredrikstad eller Scandic City

5. Tønsberg

Norges eldste by (angivelig grunnlagt før 871) – de lærde vil gjerne strides. Det som kan sies er at Tønsberg er den klassiske sommerbyen, med et yrende liv på brygga og i farvannene utenfor. Ja, brygga er blitt et landemerke med sine mange restauranter og utesteder, og severdigheter og kulturelle opplevelser mangler det ikke på.

Forslag til hoteller

Quality Hotel Tønsberg eller Hotel Klubben

6. Oslo

Norges hovedstad kapret nemlig sjetteplassen i de beste sommerbyene- kåringen. For Oslo er en vakker by om sommeren, grønn og livlig. Skal du velge to sted å være, så er det Tjuvholmen ved Vika og Vulkan-området ved Akerselva. Men Oslo har svært mye mer å by på.

Her er 10 ting du bør gjøre hvis du besøker Oslo.

Forslag til hoteller:

Clarion Hotel The Hub eller Scandic Vulkan

For litt mer luksus kan vi anbefale The Thief, Sommerro, Amerikalinjen og Grand Hotel Oslo.

7. Kragerø

Kragerø, eller perlen blant kystbyene, ligger helt syd i Telemark, og det er nettopp her den fantastiske Sørlandskysten begynner. Den sjarmerende byen med trange gater har trukket til seg kunstnere gjennom lang tid. Det spesielle lyset ved kysten har inspirert blant annet Edvard Munch til auladekorasjonene «Solen» og «Historien». Kragerø sentrum ligger helt ned til båthavna, og det er gangavstand til flotte friområder med badestrender og saltvannsbasseng. I sentrum finner du en liten verden av små butikker, kafeer, puber og restauranter. Skjærgården utenfor er en opplevelse i seg selv.

Forslag til hoteller:

Kragerø Resort eller Tollboden Hotell og Restaurant

8. Bergen

Nydelige Bergen er Norges eneste renessanseby, en metropol med blikket rettet ut mot det store utland. Bergen er Fisketorget, Håkonshallen, Brann, Ulriken og minst seks fjell til. Men også mye mer. Om det er en tur til Fløien eller bare et besøk på en av byens mange serveringssteder med god stemning er selvfølgelig opp til den som tar turen. For deg som lurte, oppleves Bergen best til fots. Ta deg tiden og rusle rundt og nyte alle de brosteinsbelagte gatene, for her er det definitivt flest slike i Norge.

Her ville vi bodd: Clarion Collection Hotel Havnekontoret

Flere forslag til hoteller:

Scandic Neptun, Clarion Hotel Bergen, og Det Hanseatiske Hotel

9. Trondheim

Den tredje største byen i Norge er ikke bare en av de vakreste i Norden, men også Norges historiske hovedstad. Trondheim er mer enn tusen år gammel, og her spaserer du bokstavelig i historien – Nidarosdomen, Museet Erkebispegården, Olav den Helliges grav, og mange flere. Her ligger Rockheim, det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock med utstillinger av musikk fra 1950 og fremover, Pirbadet, og ikke minst en av de aller beste restaurantene i Norge, Credo.

Les også: 20 grunner til å dra til Trondheim

Forslag til hoteller

Britannia Hotel eller Best Western Plus Hotel Bakeriet

10. Halden

Det er lett å kjøre forbi Halden, men denne grensebyen har mer å by på enn en trivelig havn. Vakre Fredriksten festning som troner høyt over byen har stor historisk betydning, og Haldenvassdraget med sine mange sluser står ikke tilbake for dem du finner på andre siden av Oslofjorden. Og at hver femte sko i Norge er produsert i Halden, som hadde i alt 17 skofabrikker, er nok nytt for mange. På sommeren har Halden mye å by på – turer, bading, og mye mer. Prøv også en av Haldens mange uteserveringer – du blir temmelig overrasket.

Her ville vi bodd: Thon Hotel Halden eller Clarion Collection Hotel Park

11. Arendal

Arendal har som de fleste sørlandsbyene, lenge vært kjent for å leve om sommeren, og sove om vinteren. Men sommeren har de siste årene utviklet seg til å bli et enda større mekka for turister og fastboende. Sørlandsbyen som smiler om dagen, og danser om kvelden, har et utall av opplevelser på menyen, men inviterer også til late sommerdager for den som ønsker det. Skal du til Arendal, er det nesten obligatorisk å tilbringe en dag eller kveld i Pollen. Det er nemlig hjertet av Arendal by, der du finner fiskere som selger krabber og reker, fiskerbrygga, et utall av restauranter og et yrende uteliv. Vakre skjærgården er også noe av det fineste du finner her på Sørlandet.

Hvor skal du bo? Clarion Hotel Tyholmen

To andre alternativer: Arendal Herregaard Spa & Resort og Grand Hotel Arendal

12. Sandefjord

Sandefjord er enda en idyllisk sommerby som er lett å forelske seg i. Og her kan Norgeshistorie oppleves på nært hold. For Sandefjord byr på Europas eneste hvalfangermuseum, tydelige spor etter vikingtiden og gode muligheter til å boltre seg i sjøen og på land. Den lille perlen av en by er et perfekt utgangspunkt for en rekke friluftsaktiviteter, men bading bør prioriteres.

Her ville vi bodd: Clarion Collection Hotel Atlantic og Hotel Kong Carl

13. Sarpsborg

Sarpsborg ligger i hjertet av Østfold og har en rik historie å vise til som Norges første hovedstad og tredje eldste by. Byen kan by på oldtidsruta med helleristninger og gravplasser fra før Kristus, omvisning på Hafslund hovedgård og et besøk til Sarpefossen – fossen med størst vannføring i hele Europa. Ta en dagstur til Superland – ypperlig for barn, med badeland og klatrevegg. Den ligger riktignok rett utenfor Sarpsborg, men er likevel et supert sted – bokstavelig talt.

Hvor skal du bo? Quality Hotel Sarpsborg

14. Tromsø

Når først Tromsø våkner så kan man si at Tromsø våkner. Ikke det at denne byen sover om vinteren, men når lyset kommer er dette virkelig et sted å være. Tromsø er nemlig en livlig og vakker by med arktisk historie og kultur, omgitt av fjell, fjord og en øyverden under midnattsola. Skulle du være i byen, besøk Polaria, Ishavskatedralen, og ta fjellheisen opp til Storsteinen – den byr på en fantastisk panorama over byen, øyene og fjellene rundt.

Her ville vi bodd: Clarion Hotel The Edge

15. Rjukan

Rjukan har hentet en respektabel 15. plass på lista som ellers har mange havnebyer. Og vi skjønner godt hvorfor. Byen er som et monument over norsk industri, men den blir også kalt turismes vugge i Norge. Allerede i 1925 ble byen som den første i Norge markedsført som destinasjon direkte til turister. Rjukans største attraksjon, Gaustatoppen, sies å være et av Norges vakreste fjell. Opplev også historien om tungtvannssabotasjen på Rjukan.

Hvor skal du bo? Rjukan Hytteby

16. Grimstad

For en flott sørlandsperle! Grimstad er kjent både som dikterens by, skjærgårdsbyen og sykkelbyen, men har også et sjarmerende bysentrum med trange gater, hvite trehus og kule butikker. Skjærgården med sørlandske svaberg strekker seg så langt øyet kan se, og inviterer til sommerlige gleder og spennende opplevelser. Uterestaurantene ligger tett i tett og frister med god mat og drikke, og menneskene her er godlynte og glade. Grimstadbryggeriets prisbelønte brygg, Nøgne Ø, får du servert en rekke steder i omegn, men hvorfor ikke stikke innom selve bryggeriet for en prat og omvisning.

Et unikt hotell: Strand Hotel Fevik

17. Mandal

Det er selvfølgelig ikke tilfeldig at du finner flere steder på sørlandet på denne listen. Og vakre Mandal i Agder er selvfølgelig også med. Med sine hvitmalte sørlandshus, trange gater, elv midt i byen og strender (Sjøsanden er verdt et besøk), skog og natur like utenfor sentrum, er sommerbyen Mandal nesten fasitsvaret på ekte sørlandsidyll. På dagtid er byen nærmest et eldorado for shoppingglade, men for de kunst- og historieinteresserte finnes det utallige museer, gallerier og utstillinger. Hovedattraksjonen til Mandal ligger et stykke unna selve byen. Lindesnes Fyr er nemlig det sydligste fyret på Norges fastland og et av Sørlandets mest besøkte steder, altså et godt bevart kulturminne.

Et flott alternativ: Rosfjord Strandhotel

18. Farsund

Farsund er Sørlandet på sitt mest sjarmerende. Ingen tvil om det. Farsund sentrum møter deg først som en typisk hvit Sørlandsby, men ser du etter oppdager du at den er så mye, mye mer. Jugendhus, sveitserhus, store bygårder, trange smug og trappegater. En sørlandsby med særpreg.

Overnatting: Farsund Fjordhotell og Farsund Resort

19. Stavanger

Preikestolen, Lysefjord, Norsk Oljemuseum, Kongeparken og mye mer. Stavanger vil heller ikke skuffe. I regionen finner du et variert landskap med fjord, fjell, himmel og hav. Denne sjarmerende byen byr også på en rekke severdigheter, kulturelle opplevelser og stort utvalg av spisesteder og utesteder i Vågen. Om du tar deg tid til å komme deg ut av byen, kan du besøke noen av Nord-Europas mest imponerende strender. For mange er Solastranden den mest populære (ligger like ved Stavanger lufthavn), men enda mer imponerende er Borestranden, omtrent 3 mil sør for Stavanger.

Her ville vi bodd: Clarion Hotel Stavanger

20. Risør

Det finnes småbyer og så finnes det Risør. Den som aldri har vært i Risør bør dra. Byen er virkelig en perle om sommeren. Du kan utforske skjærgården i Risør med kajakk eller båt. Dra på oppdagelsesferd i trehusbyen, og oppleve natur- og dyreliv på nært hold langs kysten og i skogen.

Hvor skal du bo? Risør Hotel

Les også: De beste strandhotellene i Norge