Fotballtur til England: Hit reiser du for å oppleve britisk pubkultur og se favorittlaget ditt spille. Foto: Istock

– Nordmenn er rett og slett klin gærne etter britisk fotball

British Airways spår at 2016 kan være et rekordår for fotballglade nordmenn. Her er guiden til noen av de mest intense fotballbyene.

Vil du få med deg Premier League i England? Ifølge flyselskapet British Airways kan årets Premier League gi et rekordinnrykk av norske fotballturister til England.

– Det har vært et spennende år for Premier League og forventningene til årets sesong er skyhøye. Storbritannia er en populær destinasjon for nordmenn året rundt, men jeg tror 2016 kan bli et rekordår for norske fotballturister,  sier Peter Rasmussen, Nord-Europa-sjef i British Airways.

Det britiske flyselskapets spådommer bekreftes av en undersøkelse Norstat gjennomførte på oppdrag for British Airways tidligere i år. Undersøkelsen viser at en av ti nordmenn allerede planlegger eller håper å planlegge å reise til Storbritannia for å se fotballkamp i 2016.

– Profiler som Zlatan, Mourinho og Guardiola har økt interessen over natten. I fjor havnet Norge kun bak Irland i antall fotballturister som drar på kamper i England. Jeg tror neppe det finnes et annet ikke-britisk land i verden hvor så stor andel av befolkningen er medlem av et supportklubb for et britisk fotballag. Nordmenn er rett og slett klin gærne etter britisk fotball, sier en smilende Rasmussen.

Manchester, UK - May 4, 2011: Football supporters enjoying a drink in Manchester prior to a European Champions League match. The location is Shambles Square, Manchester.

Han viser til Supporterunionen for Britisk Fotball, som ifølge nettsidene deres hadde 105 904 medlemmer ved siste opptelling.

Selv om det er flest menn (12 prosent) som allerede planlegger eller håper å planlegge fotballtur til England i år, viser Norstat-undersøkelsen at også norske kvinner (4 prosent) lar seg lokke til de fotballarenaene.

– Jeg tror alt ligger til rette for at årets fotballturisme kommer til å slå alle forventninger, både for menn og kvinner.  Om spillerne klarer å leve opp til forventingene på banen, vil jeg ikke si noe om, ler Rasmussen.

Undersøkelsen ble utført av Norstat blant 1021 nordmenn i januar 2016.

Hit drar du for å se favorittlaget ditt spille i England:

London

Lag: Arsenal, Chelsea, Crystal Palace, Tottenham, West Ham, Watford (i nærheten av London, Vicarage Road)

Antall seriemesterskap: 20 (Arsenal 13, Chelsea 5, Tottenham 2)

Antall innbyggere: 8,6 millioner

Historie: Den London vi kjenner ble grunnlagt av romerne (Londinium) rundt år 50, men det var nok bosetninger der fra før. Byen ble bygget opp på et område som ligner sterkt på hvor Roma ble grunnlagt. Londinium forfalt etter at romerne trakk seg ut av den britiske øya, men anglosakserne bygget opp igjen byen sakte, men sikkert fram til 1066 (selv med gjentatte vikingangrep). Etter at Harald Hårdråde invaderte de britiske øyene i 1066, vant mot anglosakserne og så tapte mot normannerne ble London styrt av det nye regimet som bygget byen opp til det den er i dag – en av verdens mest kjente byer.

Det beste hotellet i London: Hotel 41

Les mer om hotellet her.

Sjekk ut luksushoteller i London på Laurel Nights

Liverpool

Lag: Everton, Liverpool

Antall seriemesterskap: 27 (Liverpool 18, Everton 9)

Antall innbyggere: 470 000

Historie: Stedet Lieuerpul oppstod i 1207, men var et lite sted veldig lenge. Fram til midten på 1650-tallet ble den lille havnen regnet som en del av Chester. Da byen i 1699 fikk lov til å ha uavhengig toll av Chester begynte stedet å vokse, og da det første slaveskipet seilte samme år begynte den økonomiske veksten. I 1715 hadde Liverpool verdens mest avanserte havn, og de enorme inntektene fra slavehandelen gjorde Liverpool til en av de aller rikeste byene i både Storbritannia og i Europa. Da slaveriet ble ulovlig i 1833 kom den industrielle revolusjonen som gjorde Liverpool til en stor transporthavn. I 1901 bodde over 700 000 mennesker i byområdet, og det ble blant annet vurdert om man skulle flytte hovedstaden i England til det mer sentrale Liverpool for de britiske øyer (sentralt i forhold til alle de fire landene som var på øyene). Etter andre verdenskrig begynte en enorm nedtur for byen, blant annet grunnet at Manchester gravde ut kanaler inn til sine fabrikker som gjorde Liverpools havn til uviktig.

Det beste hotellet i Liverpool: The Titanic

Les mer om hotellet her.

Manchester

Lag: Manchester City. Manchester United

Antall seriemesterskap: 24

Antall innbyggere: 520 000

Historie: Opprinnelig en keltisk by som forsvant da kelterne kom, og som senere ble et markedssted. Byen vokste først da tekstilhandelen og fabrikkene kom på 1600-tallet. I starten var de avhengig av andre byer for å eksportere, men etter hvert fikk de  egen havn. Noe som blant annet gikk utover nabobyen, Liverpool. Manchester fikk likevel ikke sin første MP før i 1832, men hadde en nærmest eksplosiv vekst med den industrielle revolusjonen.

Det beste hotellet i Manchester: Hotel Gotham

Les mer om hotellet her.

Sunderland

Lag: Sunderland

Antall seriemesterskap: 6

Antall innbyggere: 275 000

Historie: Dette området som i dag kalles City of Sunderland oppstod ikke før i 1974, men det er Sunderland, Tyne and Wear er det opprinnelige området til Sunderland. En av de eldste skipsbyggerbyene i England fikk likevel sin store vekst også med den industrielle revolusjonen med sin strategiske plassering.

Det beste hotellet i Sunderland: Marriott Sunderland

Les mer om hotellet her.

West Bromwich

Lag: West Bromwich

Antall seriemesterskap: 1

Antall innbyggere: 75 000

Historie: Et bittelite sted til man fant kull i det 19.århundret, og et sted som vokste med industrialiseringen av England. Fra å være en forstad til Birmingham ble det eget sted med dette.

Det beste hotellet i West Bromwich: Park Inn

Les mer om hotellet her.

Southampton

Lag: Southampton

Antall seriemesterskap: 0

Antall innbyggere: 250 000

Historie: Clausentum var en viktig romersk handelsby, og senere ble det en av de viktigste byene i England etter at normannerne tok over England. I mellomtiden  var det en yndet handelsby for vikingshopping (altså rape and pillage, som britene kaller det). Etter å ha vært en viktig forsvarsby senere mot franske tropper ble det en spaby på 1700-tallet, men ble igjen en stor havneby midt på 1800-tallet (Titanic, som var registrert i Liverpool, reiste fra Southampton).

Det beste hotellet i Southampton: Hilton

Les mer om hotellet her.

Leicester

Lag: Leicester

Antall seriemesterskap: 1

Antall innbyggere: 340 000

Historie: Leicester var en romersk by, men forfalt etter at romerne trakk seg ut av den britiske øya. Man tror at sakserne bygget byen sakte opp igjen fra rundt år 500, og da byen ble en del av kongeriket Mercia ble den viktigere. Danske vikinger tok byen i det 9.århundret, og ble en viktig by (i en kort periode) for Danelaw. Byens store vekst kommer med den industrielle revolusjonen, og har etter andre verdenskrig vært den byen i England med høyest immigrasjon (40 prosent av befolkningen har bakgrunn i forskjellige immigrasjonsgrupper).

Det beste hotellet i Leicester: Leicester Marriott Hotel

Les mer om hotellet her.

Bournemouth

Lag: Bournemouth

Antall seriemesterskap: 0

Antall innbyggere: 183 000

Historie: Kystbyen Bournemouth var så sent som i 1802 et offentlig regulert friområde, men etter at private fikk eie land ved kysten ble det fra rundt 1830-årene bygget opp feriehus her. Byen ble grunnlagt i 1810, og etter at jernbanen kom i 1870 ble byen et yndet feriemål for flere enn de rikeste britene. I England er Bournemouth en såkalt «town» og ikke en «city» – selv om vi i Norge ikke har den forskjellen. Bournemouths kyststripe er en av de mest besøkte turistattraksjonene i England med over 4,5 millioner besøkende i 2011.

Det beste hotellet i Bournemouth: The Green House

Les mer om hotellet her.

Swansea

Lag: Swansea

Antall seriemesterskap: 0 (har vunnet den walisiske cupen flere ganger)

Antall innbyggere: 240 000

Historie: Denne gamle vikinghandelsbyen (Sveinsey – Sveins øy) fikk sin vekst som havn under den industrielle revolusjonen. I 1841 bodde det 6 100 mennesker i byen, og den walisiske byen vokste etter dette.

Det beste hotellet i Swansea: Morgan’s Hotel

Les mer om hotellet her.

Stoke-on-Trent

Lag: Stoke

Antall seriemesterskap: 0

Antall innbyggere: 250 000

Historie: Industriområdet rundt Stoke ble til Stoke-on-Trent rett og slett ved vekst. Kull, stål, keramikk og annet førte til vekst i området rundt den industrielle revolusjonen som igjen ble til sammenslåingen av flere områder til Stoke. Ikke overraskende var det også her den industrielle revolusjonen som førte til at dette ble en city.

Det beste hotellet i Stoke-on-Trent: Bets Western Plus Manor House Hotel

Les mer om hotellet her.

Burnley

Lag: Burnley

Antall seriemesterskap: 2

Antall innbyggere: 87 057

Historie: Burnley vokset opp som industriby på 1800-tallet , hvor det var særlig tekstilindustri som var viktig. I 1960-årene hadde byen nesten 100 000 innbyggere, men folketallet sank siden 2001. Det er særlig unge som velger å ikke bo i byen. Burnley FC har spilt på Turf Moor siden 1893, og var en av klubbene som grunnla The Football League.

Det beste hotellet i Burnley: Holiday Inn Express Hotel Burnley

Les mer om hotellet her.

Kingston upon Hull

Lag: Hull

Antall seriemesterskap: 0

Antall innbyggere: 241 433

Historie: I motsetning til andre engelske byer har Hull ingen domkirker, men en kirke til den hellige treenigheten som skal være den største sognekirken i England. Hull har også eget telefonselskap, Kingston Communications, som ble grunnlagt i 1910-årene. I tillegg er telefonkioskene i Hull kremfarget, mens i resten av landet er de røde. Med slagordet «it’s never dull in Hull», kjeder du deg neppe i fotballbyen.

Det beste hotellet i Hull: Mercure Hull Royal Hotel

Les mer om hotellet her.

Middlesbrough

Lag: Middlesbrough

Antall seriemesterskap: 0

Antall innbyggere: 142 691

Historie: Middlesbrough ble grunnlagt i 1830 i forbindelse med etableringen av jernbanelinjen Stockton-Darlington. Etter funn av jernmalm i 1850-tallet vokste det fram store jern-og stålverker. I dag er Middlesbrough en stor industriby i grevskapet North Yorkshire. I 1830 ble Erimus, som er latin og betyr «We shall be» («Vi skal være»), valgt som Middlesbroughs motto. 

Det beste hotellet i Middlesbrough: Jurys Inn Middlesbrough

Les mer om hotellet her.

Les også:

5 hemmelige barer i storbyfavoritten London

De 10 beste hotellene i London

Den virkelig store London-guiden