Ny kåring: Dette er Europas beste strender

Nok en gang vinner norsk strand Lonely Planets liste over Europas beste strender.

Haukelandstranda er kåret til Europas beste. Foto: getty

Noen av de vakreste strendene i Europa er ikke bare i Syden. Nylig har Lonely Planet rangert de beste strendene i Europa, og Norge tar førsteplassen med Haukland Beach i Lofoten som et strålende eksempel. Sist gang den norske stranden kapret førsteplassen var i 2021. Blant de utvalgte finner du også perler fra Danmark, Skottland og Island.

Her er topp 20 strendene i Europa:

1. Hauklandstranda, Lofoten, Norge

Lonely Planet beskriver Lofoten som en arktisk drøm – enten i midnattssolens evige lys eller under nordlysets dans i vintersnøen. Videre skriver de at Haukland strand er enestående, med spisse granittopper over myk sand og blått hav. Vannet er kjølig (aldri over 15 varmegrader), men du vil likevel ønske å hoppe i det.

Finn hoteller ved Haukelandstranda her

2. Cala Goloritzè, Sardinia, Italia

Sardinias østkyst, Golfo di Orosei, er kjent for sin fantastiske skjønnhet, men få strender tar pusten fra deg som den fantastiske Cala Goloritzè. Lonely Planet beskriver stranden skriver at høye kalksteinsklipper stikker dramatisk opp over bukten, sammen med Monte Caroddi, en 148 meter høy nål av stein som klatrere elsker. Du kan komme hit med båt eller ved å følge Cala Goloritzè-stien.

Her finner du hoteller i Sardinia

3. West Beach, Skottland

På tredjeplass havner en av Europas mest avsidesliggende strender. West Beach på øya Berneray er en skjult perle. Gjennom sanddyner og bøyd gress når du denne fantastiske 5 km lange hvite sandstranden som glir ned i et turkis hav. Den er vanligvis øde, med bare sjøfugler og av og til en nise eller oter for selskap.

Søk hoteller nær West Beach her

4. Palombaggia, Korsika

Palombaggia-stranden på Korsikas sørøstkyst er blant Frankrikes beste strender, skriver Lonely Planet. Den har lang, myk sand som skråner ned i klart blått vann. Omkranset av duftende furutrær og skogkledde åser, med utsikt over Îles Cerbicale, er dette stranden for middelhavsdrommer. Ett tips er å ta med snorkel og piknik!

Du finner hoteller nær Palombaggia her

5. Playa Illetes, Formentera, Spania

Med sin lange strekning av blek blond sand og gjennomsiktige azurblå farvann, passer Platja Illetes på Formentera perfekt til beskrivelsen av et paradis hvor man går barbeint. Stranden utgjør den vestlige delen av den slanke Trucador-halvøya, og like utenfor kysten ligger de to småøyene (islettene), Pouet og Rodona, som gir stranden navnet sitt.

Søk hoteller i Playa Illetes

6. Barafundle Bay Beach, Wales

Lonely Planet foreslår en forfriskende spasertur langs Pembrokeshire Coast Path før du når Barafundle Bay: en bue av gylden sand, omgitt av sanddyner og krystallklart turkis vann. Denne bukten er ofte rangert blant Storbritannias beste strender, og ved å unngå travle helger om sommeren, vil du virkelig kunne nyte den magiske atmosfæren.

Her finner du hoteller ved Barafundle Bay

7. Praia da Arrifana, Portugal

På Algarves ville, vindfulle vestkyst er det få mennesker, men Atlanterhavets enorme bølger er imponerende. Praia da Arrifana er en vakker gyllen bukt, innrammet av klipper, med en forlatt festning, en strandrestaurant og flott surf. Lonely Planet anbefaler å dra sørover til Praia da Bordeira ved siden av lagunen, der sanddynene møter det klare blå havet.

Søk hoteller i Praia da Arrifana

8. Cala Macarella, Menorca, Spania

På Menorcas sørvestkyst finner du den nydelige Cala Macarella, som virker som hentet ut fra en eventyrverden med sin hvite sand og turkise vann. Omringet av klipper og trær, kan denne hesteskoformede bukten bare nås til fots eller med båt. Sommerstid kan det bli svært folksomt, så det er lurt å time besøket riktig ved å komme tidlig eller sent på dagen, eller ved å besøke i lavsesongen.

Her finner du hotell ved Cala Macarella

9. Navagio Beach, Hellas

Navagio på Zakynthos, bedre kjent som Shipwreck Beach, er en gresk perle. Med mektige klipper, perfekt sandbue og det blåeste havet, virker det som en drøm. Selv om det er populært, er det verdt å besøke utenfor høysesongen for å oppleve dens skjønnhet uten trengsel.

Her finner du hoteller på Zakynthos

10. Platja de Coll Baix, Mallorca

Lonely Planet mender at halve av gleden ligger i å klare å finne denne avsidesliggende, spennende og vilt vakre stranden på Mallorcas bortgjemte Cap des Pinar-halvøy. En tursti går gjennom furuskogen og skråner nedover kysten til Platja de Coll Baix. En nydelig bukt med bleke småstein og krystallklart hav, omringet av forfallende klipper, er bukten på sitt fredeligste tidlig eller sent på dagen.

Finn de beste strandhotellene i Alcúdia her

11. Porquerolles, Frankrike

Den bilfrie øya Île de Porquerolles, som henger like utenfor kysten av Hyères, er for liten til å bare nevne én strand. Øya fungerer som en herlig forrett for den franske Rivieraen, skriver Lonely Planet. Besøk i lavsesongen for å virkelig sette pris på skjønnheten til dens halvmåneformede strand med perlehvit sand, omgitt av furu- og eukalyptusskoger.

Her finner du hotell i Porquerolles

12. Rauðasandur, Island

På Látrabjarghalvøya i Vestfjordene, nås via en svingete fjellvei, ligger Rauðasandur – en av Islands beste strender. Lonely Planet beskriver den som vid, tom og forbløffende vakker, med bronsesand dannet av knuste skjell fra kamskjell. Klippene er mørke, og bak er det en azurblå lagune. På klare dager kan du se Snæfellsjökull-gletsjervulkanen. Se etter lundefugl og sel hvis du går på tur langs sjøfuglklippene.

Søk hoteller i Reykjavik her

13. Praia das Catedrais, Spania

Stranden på Galicia, også kjent som Katedralenes Strand, beskrives som himmelen, med sin lange kystlinje med tårn i bakgrunnen, hvit sand og asurblått hav. Strandperlen ligger i den nordvestlige kysten av Spania.

Her finner du hotell i Ribadeo

14. Sveti Stefan, Montenegro

Den adriatiske kysten blir sjelden vakrere enn Sveti Stefan (Свети Стефан), en befestede øylandsby med en av Montenegros mest nydelige strender. Her kan du slappe av på de rosa sandstrendene og nyte det krystallklare vannet, mens du ser opp mot 15. århundres steinvillaer og trær som kikker frem. Men med mindre du bor på Aman Resort, kan du bare besøke øya på tur.

De 10 beste hotellene i Budva

15. Lara Beach, Kypros

Opplev autentisk Kypros før turismens tid på Lara Beach på øyas vestkyst. Veien dit kan være utfordrende (4WD eller SUV anbefales), men belønningen er de uberørte sandstrendene og det klare vannet, et viktig verneområde for havskilpadder. Munkeseler trives også i sjøhulene rundt halvøya.

Her kan du bo på Kypros

16. Zlatni Rat, Kroatia

Zlatni Rat på Brač-øya er velkjent langs Kroatias kyst, men ikke la det stoppe deg. Besøk heller i lavsesongen for å nyte en fredeligere stemning på denne fantastiske sand- og småsteinstranden. Stranden strekker seg ned i det dype Adriaterhavet og ser opp mot klippene og fjellene i Dalmatia. Furutrær gir deilig skygge.

Her finner du hotellet Zlatni Rat Beach

17. Dueodde, Danmark

Ved solnedgangen fremstår Dueodde som en drøm ved øyas sørligste spiss på Bornholm i Danmarks Østersjøen. Med store sanddyner og furutrær som bakgrunn har stranden sand så hvit og myk som talkumspudder – så fint at det en gang ble brukt i timeglass. Du kan vandre i timesvis og finne ro og fred, og gå ut i havet med vannet bare til knærne. Om natten lyser bare stjernene og det blinkende fyrtårnet opp omgivelsene.

Sjekk dette hostellet rett ved stranden

18. Keem Bay, Irland

Irlands ville Atlanterhavskyst gjemmer på en skattekiste når det kommer til dramatiske kystlinjer – og ingen steder mer enn ved den avsidesliggende Keem Bay på Achill Island. Den halvmåneformede bukten, omgitt av bratte klipper og gresskledde skråninger, er et vilt og vakkert syn. Brugder kan av og til sees utenfor kysten.

Finn hoteller nær Keem Bay

19. Myrtos Beach, Kefalonia, Hellas

Veien som slynger seg nedover den bratte fjellsiden til Myrtos på den greske øya Kefallonia tar pusten fra deg like mye som selve bukten. Fra oven ser det ut som om kysten er kløvet i to av Poseidon, og etterlater den vakre hvite-sten bukten omgitt av bratte klipper. Det er et populært reisemål, så unngå travle tider og høysesongen.

Søk hotell i Kefalonia her

20. Spiaggia dei Conigli, Sicilia, Italia

Sicilia har noen fantastiske strender, men en enda mer fantastisk spiaggia ligger utenfor kysten på den fjerne, fremdeles litt hemmelige øya Lampedusa – Italias sørligste øy, som teknisk sett er nærmere Tunisia.

Her vil du bli imponert over Spiaggia dei Conigli (Rabbit Beach), med sine blekede sandstrender og grunne akvamarinblå vann. Tilgjengelig kun med båt eller til fots, er stranden en del av et marinereservat der havskilpadder legger egg – derfor er det forbudt å besøke om natten fra omtrent mai til august.

Søk hoteller på Sicilia


De største reisetrendene for 2024

Fra å reise på spontane eventyr til å bytte hjem, er dette trendene som former reiselivet i 2024.