Foto: iStock

Hva med jul eller nyttår i et annet land?

Det er selvfølgelig ikke bare i Norge at jul og nyttår er strålende. Her er de beste stedene å feire utenfor Norge.

Det er noen land hvor jul-og nyttårsfeiringen står sterkere enn i andre land .Vi har plukket ut vår toppliste over hvor du kan få virkelig fin stemning, eller bare få slappet virkelig av.

Møt det nye året med stil, eller opplev en herlig førjulstur i en sjarmerende storby. Å ta feiringen utenlands blir bare mer og mer populært. Blir det en uforglemmelig nyttårsfest i Edinburgh eller en varm førsjulstid på Kanariøyene?


1. Wien

Hvorfor: Dette er så klassisk som du kan få det, og klarer du både å få med deg snøen som faller og klassisk musikk så kan du nesten døpe om byen til julestemning. Klarer du å få hørt Wiens svar på Sølvguttene (guttekoret i byen) så er du ekstra heldig. Byen som ga deg snøkulene (glasskulene hvor det snør inne i dem) og så mye mer kan jul. I Østerrike kommer Christkindl med gaver, i hvert fall hos de mest tradisjonsrike. Litt sachentorte så går det også greit. Få med deg ekte julegås hvis du drar.

Anbefalte bosteder: Hotel Imperial eller Le Meredien Wien. Sjekk også moderne 25 Hours Hotel.

Les vår guide: 10 grunner til å besøke Wien


2. København

Hvorfor: Danskene kan det med mat og drikke, og vennlighet. Vi har en del å lære der. I tillegg har du julen i Tivoli, det store juletreet på Rådhudsplassen og så mye mer. Først og fremst er det muligheten til å feire med både den lille danske, og den litt lengre grønne samt god dansk julemat som bør lokke. Og ja, Stegt And kan ta opp kampen med ribbe når som helst…

Anbefalte bosteder: Nimb Hotel rett ved Tivoli eller Scandic Palace med sin minst like gode plassering.


3. Kanariøyene

Hvorfor: Fordi det noen ganger er deilig med 20+ varmegrader enn å fryse. Ekte jul, men uten snø og kulde. Hva mer kan man ønske seg?

Anbefalte bosteder: Hotel Riu Don Miguel for kun voksne (her er ikke barn lov) eller Hotel Riu Palce All Inclusive for deg som vil bare slappe av med alle.


4. Amsterdam

Hvorfor: Sinterklaas (julenissen) feires stort i Nederland, og hovedstaden er og blir et sjarmtroll av en by. Juledekorasjonene på de gamle husene ved kanalene gir deg garantert stemning i en by som vet å ta det med ro når det gjelder. Legger du på at dette er muligens noen av de vennligste byfolkene du kan finne så er det et lite kinderegg av en juleby. Spesielt siden, hvis du er smart nok, kan få en liten bonusjul. Sinterklaas gir nemlig sine julegaver kvelden den 5.desember, og man feirer en slags jul den 6.desember. I tillegg til den julaften man kjenner fra andre deler av verden (Sinterklaas kommer fra Spania, mens julenissen i Nederland kommer fra Finland).

Anbefalte bosteder: De’l Europa og The Toren. Sjekk også Hotel Fita og Mövenpick Hotel City Centre for noe rimeligere priser.

Les vår guide til Amsterdam her: Dette er byen du skulle ønske du ble strandet i


5. Praha

Hvorfor: Gamlebyen er i seg selv nesten julestemning uten julepynten, men med er det i hvert fall det. Julekakene her er også så vakre at de ofte brukes som pynt på og rundt juletreet… Julemarkedene er også strålende, og stort sett åpne hele jula. Prøv å book en tradisjonelt tsjekkisk julemiddag hvis du skal dra, husk bare at det er karpe – så gjør smaksløkene klare for noe litt annet enn ribbe.nyttår

Anbefalte bosteder: Hotel Kings Court og Mamaison Suite Hotel.


6. München

Hvorfor: Her vet man hva et juletre er (juletreet kommer vel også opprinnelig fra Tyskland). Det gigantiske juletreet på Marienplatz med det vakre gotiske rådhuset som bakgrunn er en opplevelse i seg selv. Er du der før og på den 24.desember får du også oppleve det strålende julemarkedet i byen.

Anbefalte bosteder: Mandarin Oriental for luksus og Cortiina Hotel for noe rimelige priser, begge rett ved Marienplatz.

Les vår guide til julemarkeder i Tyskland her: Få tidenes julestemning


7.Haarlem, Nederland

Hvorfor: Harleem var en gang av de mektigste byene i Europa, og ligger rett utenfor Amsterdam. Byen er hovedstaden for tulipaner, og omtales som Bloemenstad.

Fordi Amsterdam tok over rollen som den viktigste byen i Nederland så ble mye av Haarlem en sovende by, noe som i dag betyr at mange av de gamle bygningene fortsatt står. Mange har besøkt Amsterdam, men alt for få har dratt til Haarlem for å se alt fra det eldste museet i Nederland – Teylers – til å ta en elvecruise på Spaarne.Julen i Haarlem kan du ikke gå glipp av! På julemarkedet kan du få originale gaver, kunst og håndverk, gløgg og varm sjokolade på byens hovedtorg (Grotemarkt) og de omkringliggende gatene.

Anbefalte bosteder: Amrath Grand Hotel


Her kan du sjekke muligheter og priser

Supersaver – pakker med fly og hotell, med gode rabatter og priser

Nettavisen flyreisesøk – finn laveste pris eller beste flyreise, søk i utrolig mange flysider samtidig

Hotels.com – verdens største sted for å booke hotell har et utrolig utvalg og fine priser

Booking.com – finn gode hotellpriser og mange unike overnattingssteder


8. New York

Hvorfor: Ingen over, ingen ved siden. Her er det nyttår for virkelig alle pengene. En gang i løpet av livet bør du ha opplevd nyttår i New York. Er du der i jula så må du til Rockefeller Center Plaza for å se på juletreet, selv om det er haugevis med folk der. Hopp over skøytegåingen, det er fint å se – trangt og dyrt å gjøre. Vil du absolutt gå på skøyter så gjør du det i Central Park. Jul i New York er kommersielt, og du må på Macys. For New York er det aller fleste hotellene allerede booket for julehelgen (1.juledag er juledagen i USA), så skal du dra dit bør du satse på romjulen. Det er også få rom igjen for nyttårsaften – allerede nå.

Anbefalte bosteder: Hyatt Times Square eller W Times Square

Les vår store guide til New York her


9. Berlin

Hvorfor: Dette er kanskje verdens nest kuleste by, eller om man vil den kuleste. Berlinerne vet å ha det gøy, og på nyttår er det ekstra gøy. Alexanderplatz har den største festen i Europa. 31. desember 2018 kan du oppleve en av Europas største gatefester på nyttårsaften mellom Brandenburger Tor og Victory Column i Berlin. På nyttårsaften inviterer byen turister og berlinere for å feire begynnelsen på et nytt år med en stor gatefest.

Les vår guide til hvilke bydeler du bør oppleve i Berlin!

Anbefalte bosterder: Park Inn Alexanderplatz eller Ramada Alexanderplatz.


10. Wien

Hvorfor: Dette er høykulturens nyttår med nyttårskonserter og høy champagneføring. Wien, som blant annet er kjent for sin vakre Stefanskatedral og Schönbrunn-palasset, kan også by på mange markeder og ikke minst en fabelaktig arena for musikk. Selv om det er nokså vanskelig å skaffe seg billetter til Nyttårskonserten i regi av Wiens Filharmoniske Orkester, vises konserten på mange storskjermer rundt om i byen.

Det er lettere å få billetter til keiserballet på Hofburg-slottet nyttårsaften, hvor en kan svinge seg i dansen med sin kjære. Bruk dagene på å utforske byens mange museer, populære kafeer, gallerier – og kanskje også Wien sjokolademuseum? Absolutt en elegant nyttårsfeiring!

Anbefalte bosteder: Hotel Imperial eller Le Meredien Wien. Sjekk også moderne 25 Hours Hotel.

Les vår guide: 10 grunner til å besøke Wien


11. Reykjavik

Hvorfor: Man kan å feste på Island, og spesielt på nyttår. Med stort sett veldig god sikt til raketter, og er du ekstra «heldig» et vulkanutbrudd er dette et supert sted å være på nyttår. Man fester hele natta her, og matserveringene åpner tidlig på morgenen i det nye året. Kanskje får du naturlig fyrverkeri også. En tenker kanskje ikke på Island og spektakulære nyttårsfeiringer, men Reykjavik har absolutt noe spesielt å by på – uten en skyskraper i nær omkrets. Her kan man oppleve fascinerende severdigheter, varme bad og førsteklasses mat. Kanskje nettopp fordi byen mørklegges mye av vinteren, legger islendingene mye vekt på å lyse opp nyttårsaften.

Anbefalte bosteder: Room with a View eller CenterHotel Tingholt.


12. Edinburgh

Hvorfor: Skottene kan å feste, og på nyttår har de også en parade gjennom byen med fakler som gir veldig god nyttårsstemning. Skottenes nyttårsfestival varer fire dager til ende, og kan best beskrives som en gigantisk gatefest med fakkeltog, store konserter – og selvfølgelig et spektakulært fyrverkeri. Edinburghs Hogomanay blir av mange sett på som verdens beste nyttårsparty. Mange mener at nyttårsaften, slik vi feirer den i dag, faktisk oppsto i Skottland!

Anbefalte bosteder: Apex Waterloo eller Radisson Blu.


13. Las Vegas

Hvorfor: Vil du oppleve noe som rett og slett ikke kan sammenlignes med noe særlig annet så er dette stedet. Her arrangeres det flere store og glamorøse fester, hvor alle hotellene har sin egen feiring. Følg det store fyrverkeriet og lysshowet på The Strip. Direkterute med Norwegian fra Oslo Lufthavn gjør det enklere enn noen gang å reise ned.

Les vår guide til Las Vegas her.

Anbefalte bosteder: Trump International eller Encore at Wynn.


14. London

Hvorfor: Det er litt av en fest i London på nyttår, og britene kan det der med å kle på seg for en skikkelig fest også. London er nesten det nærmeste du kommer et levende juletre, South Bank pulserer på nyttårsaften og t-banen er gratis på natta inn i det nye året (ja, vi tuller ikke). Best utsikt til fyrverkeriet får du under Big Ben, men husk at du får selskap av rundt 250 000 andre mennesker!

Les vår store Londonguide her

Anbefalte bosteder: Shangri-La eller Park Plaza.


15. Paris

Hvorfor: Her er det en super nyttårsfeiring med Eiffeltårnet som hovedattraksjon. Ta med deg en god flaske med bobler på gaten og ta en skikkelig feiring med de franske. Sjekk også ut hovedgaten Champs Elysses om du vil ut og feste.

Anbefalte bosteder: Pullman Paris eller Design Hotel Secret de Paris.


Her kan du sjekke muligheter og priser

Supersaver – pakker med fly og hotell, med gode rabatter og priser

Nettavisen flyreisesøk – finn laveste pris eller beste flyreise, søk i utrolig mange flysider samtidig

Hotels.com – verdens største sted for å booke hotell har et utrolig utvalg og fine priser

Booking.com – finn gode hotellpriser og mange unike overnattingssteder


Les også:

Hit bør du reise i desember