Oppdag Balearene i høstferien

På Mallorca er det fortsatt sol, varme og Sydenstemning.

I høstferien skinner solen fortsatt på de baleariske øyer og du har muligheten til å oppleve disse vakre øyene uten å gå i kø, til en lavere pris enn i sommerferien. Men hvilken øy passer best for din ferie?

Vi hjelper deg å velge; her er vår guide til Palma de Mallorca, Ibiza og Formentera i høstferien.

sol-Balearene


Her kan du søke etter ledige flybilletter

Se alle tilgjengelige hotell i Palma 

 

Palma de Mallorca – storbyliv

Kombiner shopping, matopplevelser og kultur I Palma.

Livsnyting, lunsj og severdigheter
Høsten i Palma er som skapt for shopping og lunsjer utendørs, å besøke severdigheter og museer eller å bare ta livet med ro i solskinnet på en fortauscafè. Det er også det perfekte tidspunkt for å besøke katedralen, Pilar & Joan Miró musèet og Almudaina palasset. Man kan kjent i byen til fots på egen hånd, eller bli med på løpe-sightseeing eller sightseeing turer med segway.

Palma-de-Mallorca

Shopping
Men først når det kommer til shopping så finner du alle kjente spanske butikkene i Palma, som Bershka, Stradivarius, Mango og Zara like ved El Corte Inglès nær Plaza Espana. I smågatene rundt Plaza Espana finner du de små, unike og sjarmerende butikkene. Er det derimot luksusvarer du er ute etter har nå både Mullberry, Burberry og Louis Vuitton åpnet på Passeig del Born.

Har du dårlig tid og er på jakt etter effektiv shopping finner du også alle butikkene du trenger på kjøpesenteret Porto Pi i utkanten av sentrum.

Spennende utflukter
Skulle man ønske en liten utflukt blant vakker natur er det bare å hoppe på den tradisjonelle togturen fra Palma til den lille landsbyen Puerto de Soller, eller ta toget til Binissalem å få en guidet tur på den lokale vingården.

Med bil…
Eller hvorfor ikke utforske Mallorca på egen hånd med leiebil? Besøk den pittoreske landsbyen Valldemosa hvor du finner klosteret hvor den berømte komponisten Chopin bodde på 1800-tallet.

Fortsett videre til landsbyen Deia som er et populært tilholdssted for kunstnere og artister. Michael Douglas hadde inntil nylig et av sine sommerhus her og forfatteren Robert Graves bodde også her. Her finnes flere musèer og gallerier verdt et besøk, og ikke minst vakker natur.

Fra Deia kan man fortsette til byen Inca som er kjent for sin lokale skinnfabrikk som blant annet produserer de kjente Camper-skoene. I tillegg arrangeres Mallorcas største marked her hver torsdag hvor det selges skinn og andre lokalt produserte varer.

Aktiv ferie
Ønsker du å holde deg aktiv på ferie kan Mallorca tilby et mangfold av aktiviteter. Øyen er en populær destinasjon for syklister, og mange proffsyklister trener her utenfor konkurransesesongen. Det finnes selskaper som arrangerer treningsturer, eller så kan man leie sykkel og dra ut på egenhånd.

Mallorca har også vært et mekka for golfere i alle år og har ikke mindre enn 20 golfbaner å tilby. Det varierte terrenget og den vakre naturen gjør øyen ideell for gåturer, hvor du kan delta på arrangerte turer eller laste ned løypekart for å utforske på egenhånd. Vannsport som seiling, flyboard, SUP og jetski er svært utbredt, men ikke tilgjengelig på alle strender så det kan være lurt å sjekke hva man finner hvor på forhånd.

Strandliv
Ellers er jo Mallorca kjent for sine mange vakre sandstrender. En kort kjøretur fra Palma finner du den lange finkornete stranden Playa Illetes og nordøst på øyen finner du stranden Cala Mesquida som jo også er regnet som en av de fineste Mallorca kan tilby.

 

Sant Francesc Hotel Palma

Sant Francesc Hotel er et deilig luksushotell vi gjerne bor på i Palma by.

Hotell i Palma de Mallorca

Det er mange gode hotell å velge mellom, men her er tre vi kan anbefale i Palma by.

Luksus:
Sant Francesc Hotel er luksus som ligger sentralt i Palma by, like ved den berømte katedralen.

Trendy:
Hotel Corte er et trendy boutique hotel vi kan anbefale, og som du finner midt i Palma by.

Spa, treningsrom og beliggenhet:
Hotel Isla Mallorca har spa, treningsrom og bra beliggenhet. Stilfullt og praktisk.

Se alle tilgjengelige hotell i Palma 

 

Anbefalte spisesteder i Palma

På Mallorca finner du alt fra Michelin restauranter, som Es Fum i Palma by og Es Racô d`es Teix i Deia, til enkle tapas barer og tradisjonelle restauranter i Santa Catalina området i Palma by.

Ekte spansk mat finner du hos Meson Ca`n Pedro i bydelen Genova. Dersom man ønsker en mer moderne meny kan Emilio Innobar tilby en blanding av meksikansk, middelhavs- og asian fusion midt i hjertet av Palma. Resturanten Il Paradiso kan tilby byens beste utsikt og romantisk stemning i kombinasjon med en Italiensk meny.

 

 

Ibiza – mindre bass, mer idyll

 

Ibiza-Spain
Ibiza som reisemål har aldri vært hottere, men på høsten når de største nattklubbene lukker dørene for sesongen er det et litt roligere tempo som rår. Har du alltid hatt lyst til å oppleve Ibiza men uten alt for mye fest og moro er det nå du har muligheten.

På Unescos liste
Start gjerne med å ta en spasertur i gatene i den gamle borgen Dalt Vila som står på Unescos verdensarv liste og gamlebyen Sa Pena i Ibiza by.

Utflukter
Klimaet på denne tiden av året er behagelig og tillater både lunsjer utendørs og vannaktiviteter så vel som utflukter til fots eller med sykkel. Det arrangeres utflukter både med SUP, kayak og til fotturer i fjellet, som kan gi deg muligheten til å oppleve en del av naturen som ikke er tilgjengelig med bil.

Hele 50(!) strender…
På høsten er det også fullt mulig å få en strand helt for seg selv, Ibiza har ikke mindre enn 50 strender spredt rundt på øyen. Lei en bil og finn ditt lille paradis; Cala San Vicente eller Cala Salada i nord, eller Salinas i sør for å nevne noen.

Båt m/egen skipper
En annen fantastisk måte å oppleve denne øyen på er fra havet, og på høsten kan man leie en båt med skipper langt rimeligere enn i sommer månedene. Det går også ferjer over til nabo øyen Formentera mange ganger daglig. Man kan fint ta en dagstur over for å oppleve det som kalles en liten bit Karibien i Middelhavet.

Hippier og magi
Ibizas befolkning er i dag en god blanding av  lokale «Ibicencos» , gjenlevende hippier fra 60- og 70-tallet og tilflyttere fra hele verden som er tilkommet i nyere tid. Spør du dem er det energien Ibiza besitter som får folk til å forelske seg i denne øyen, og for å oppleve dette oppsøkes gjerne området rundt Es Vedra som sies å ha en magisk kraft. Stranden Cala D`Hort har en hyggelig strandrestaurant og utsikt mot Es Vedra. Hippienes håndtverk, eller det de kjøpte i India i vinter, kan også oppleves og kjøpes på de ukentlige hippiemarkedene.

Yoga og spa
Tilbudet for de som er interessert i en mer holistisk opplevelse i form av meditasjon eller Yoga er stort på Ibiza; gratis på stranden eller på luksusresort. Det finnes også treningsklubber som arrangerer treningsøkter på stranden et par morgener i uken, eller de kan leies som personlige trenere. Etter treningsøkten kan du belønne deg selv med en spaopplevelse på f.eks. Gran Hotel i Ibiza by.

 

Hotell på Ibiza

Her finner du hoteller på Ibiza som passer både for deg som reiser med og uten barn:

Ibiza Cas Gasi

Luksus:
Mirador Dalt Vila er et luksus hotell med kun 15 rom som ligger fantastisk til innenfor borgen Dalt Vila.

Resort & Spa:
Grand Palladium White Island Resort & Spa ligger rett på Playa d`en Bossa stranden med nærhet til Ibiza by.

Boutiquehotell:
Cas Gasi er et boutique hotell som ligger I landsbyen Santa Gertrudis, 10 km utenfor Ibiza by.

Resort i rolige omgivelser:
Insotel Tarida Beach Sensatori Resort ligger sørvest i den rolige bukten Cala Tarida.

Se alle tilgjengelige hotell på Ibiza 

 

Anbefalte restauranter på Ibiza

På Ibiza spiser man mer «pinchos» enn tradisjonell spansk tapas men begge deler spiser man best på El Zaguan. Her spiser man godt og rimelig i enkle tradisjonelle omgivelser.

En moderne versjon av en pinchos-restaurant er Can Terra som er meget populær blant lokalbefolkningen. La Oliva er et annet godt alternativ  som ligger nydelig til på torget inne i gamlebyen Dalt Vila. Denne restauranten har med god grunn blitt stamrestaurant for svært mange besøkende.

10 km utenfor Ibiza by finner du ellers den hyggelige landsbyen Santa Gertrudis. Det meste her er basert rundt landsbyens torg, og her finner man også de to restaurantene Macao og Mikado. Macao tilbyr et variert Italiensk kjøkken og Mikado ligger i kategorien «Asian fusion», to veldig gode alternativer i hyggelige omgivelser.

På sør vest siden av øyen ligger Cala Tarida hvor man kan man nyte en bedre middag på en av strand restaurantene i kombinasjon med en nydelig havsutsikt. Her finner du rafinerte Cotton Beach Club med to ulike mat konsepter; middelhavs a la carte eller nye takterrasen Fay som tilbyr en Asian Fusion meny. Vegg i vegg ligger den mer tradisjonelle Can Yucas med middelhavs og grill meny.

 

 

Formentera – koble helt av

 

Fomentera-Balearene-Spain
Formentera ligger ca 6 km sør for Ibiza og her finner man en helt egen ro, hvor man kan hente seg inn og bare nyte stillheten og den vakre naturen. Formentera er mer laidback enn storesøster Ibiza. Det bor kun 12,000 mennesker her permanent, og øyen er kun 20 km lang. Det er menneskene, maten, nasjonalparkene, og trolig det at øyen ikke har egen flyplass som bidrar til øyens rolige atmosfære.

På sykkel eller el-sykkel
Man opplever øyen best på elektrisk sykkel eller scooter, øyen er ikke stor og man følger stort sett en hovedvei med noen avstikkere. Det er verdt å dra opp til utsiktspunktet ved fyrtårnet La Mola hvor man føler at man ser ut over verdens ende.

Verdens femte vakreste strand
Stranden Playa Illetes som er kåret til verdens femte vakreste strand er et lite stykke Karibien og også verdt et besøk, spesielt på høsten når det er langt mindre folk her enn i sommermånedene. Her kan man svømme over til øyen Es Palmador, en sandøy som ellers kun er tilgjengelig med båt.

Populære vannsporter
Formenteras undervannsjungel står oppført på Unescos verdensarv liste, og dykking, snorkling, SUP, kayak, windsurfing og kitesurfing er populære vannsporter her. Og ønsker du å prøve noen av disse aktivitetene for første gang er det fullt mulig å få opplæring for hele familien.

Det lokale turistkontoret har også laget ruter tilpasset hele familien for utflukter på sykkel, løping eller gåturer.

Kunstmarked og strandbarer
Formentera har, som Ibiza, en hippy sjel og de har ukentlige kunstmarkeder i Sant Ferran de ses roques (alle dager utenom onsdag og søndag), loppemarked i Sant Francesc og hippymarked ved La Mola hver onsdag og torsdag (La Feria de Artesal de La Mola).

Solnedgangene på Formentera er også et kunstverk som bør oppleves, f.eks på den 40 år gamle strandbaren Piratabus på Playa Migjorn eller restauranten 10.7 Beach Club litt lenger ned på samme strand.

 

Hotell på Formentera

 

Formentera

På det flotte RIU La Mola koser både venner og familier seg på ferie.

 

Tips til et par gode hoteller som ligger nydelig til ved stranden Playa Migjorn er Insotel Formentera Playa og RIU La Mola.

Se alle tilgjengelige hotell på Fomentera 

 

Anbefalte restauranter på Formentera

På Formentera er det lokal sjømat som står I fokus. Prøv den tradisjonelle spanske sjøretten «paella» eller andre varianter av denne på Es Cupina på Migjorn stranden, eller på restauranten Es Calô på stranden Es Calô de Sant Agusti.

I byen Es Pujols finner man den populære restauranten Casanita Cantina y Pescado som har italiensk sjømat som spesialitet. Restaurantene langs Illetes stranden er også berømte for sine tradisjonelle sjøretter; Juan Y Andrea, Beso Beach eller Es Moli de Sal.

 

Hvordan komme seg dit?

Norwegian og Ryan Air flyr direkte til Palma de Mallorca

Vueling og Lufthansa flyr raskeste ruter til Ibiza.

Søk etter ledig fly her!

 

Båt til Formentera
Skal du til Formentera tar du ferjen som går hvert 30. minutt fra Ibiza. Ferje selskapene Balearia og Transmapi frakter deg fra Ibiza havn.

 

Artikkelen er skrevet for Nettavisen av Beate Hansen som er fastboende på Ibiza.

 

Les også:

De beste nyeste hotelene i Spania

Rimelig weekendtur til Baltikums Paris

Norgesferie på sitt beste