Opplev en ferie i alkoholens tegn

Whiskey og whisky, cognac, vin, øl og mer til. Her er feriene som sier skål! 

Whisky (Skottland)

Foto: Getty Images

Whisky er fra Skottland, og den første nedtegnelsen som omhandler brenenvinet stammer fra 1495. Skotsk whisky må lages etter bestemte regler

I Skottland er det spesielt områdene Speyside (nordøst), Highlands/Island (nord/nordvest) og Islay (øyer til vest) som er områene hvor alkoholdrikken produseres.

Det er også whiskyprodusenter andre steder i Skottland. Under guider vi deg til hvordan du kan oppleve områdene med eksempler på noen av de mest kjente merkene:

Anbefalt tur: Speyside (Glenfiddich, Glenlivet)

De to mestselgende single malt-whiskyene i verden kommer herfra (Glenfiddich og Glenlivet). Glenfiddich er lokalisert i Dufftown, rundt en time og tjue minutter i bil fra Inverness. Glenlivet er fra Glenlivet, 1 time og 10 minutter fra Inverness. Det tar litt over 20 minutter å kjøre fra Glenfiddich til Glenlivet i bil.

Hotellet du velger: Craigellachie Hotel

Dette hotellet ligger i Craigellachie, åtte minutter nord for Glenfiddich og tjue minutter nord for Glenlivet. Macallan-destillieriet er rett ved, det samme er tønnemakeriet i Speyside og Aberlour-destilleriet. Det tar en time og tjue minutter i bil fra Aberdeen til hotellet, og omtrent det samme fra Inverness.

I den verdensberømte Quaich Bar kan du smake rundt 650 forskjellige typer av whisky og whiskey, og restauranten på hotellet er svært kjent for sin lokale mat (husk at du bør spise litt også). Hvis du i tillegg skulle like golf eller fiske så er det svært mange muligheter til det i området. Hotellet har ikke mer enn 26 rom, så hvis du skal legge turen hit bør du bestille i relativt god tid.

Se flere bilder og sjekk ut hotellet her

For oss nordmenn er det lettest å fly til Aberdeen eller Glasgow. Det tar over tre timer med bil fra Glasgow til hotellet, men det er en fin kjøretur. Eventuelt kan du ta toget til Inverness eller Aberdeen. Å leie bil i Skottland koster fra 155 kroner per dag. Sjekk priser og tilgjengelighet her.

Highland/Island (Oban, Talisker, Isle of Jura)

Dette er et relativt stort område. Vil du oppleve denne delen av skotsk whiskey kan både Inverness og Glasgow være gode utgangspunkt med leiebil. Stoppested kan være Oban med The Queens Hotel (2 timer fra Glasgow) og derfra kjøre rundt til de forskellige stedene du ønsker å besøke. 

Islay (Lagavulin, Laphroig, Bowmore)

Overnatting på Islay er i noen få hoteller, eller på Bed & Breakfast. Det finnes også en del hoteller i områdene rundt, i grei kjøreavstand.

Et godt utgangspunkt for både Island, Islay og Highland kan uansett være Glasgow, med et utrolig godt hotell-tilbud.

Inverness er også en mulighet, spesielt om du vil oppleve det virkelige skotske høylandet. Spesielt siden du kan bo her

Whiskey (Irland)

Bushmills, Tullamore Dew og Jameson er kanskje de mest kjente merkene fra Irland (øya). Det finnes både blended og single malt-whiskey fra den grønne øya. Bushmills lages i Nord-Irland, mens det mest kjente destilleriet i landet Irland er kanskje New Midleton Distillery som lager Jameson og Tullamore Dew. New Midleton Distillery ligger i Midleton, Cork. Dit kommer du ved å dra til Dublin og kjøre to timer og 4o minutter sørvest. Du kan velge å bo i Cork, eller på dette hotellet i Midleton.

Du leier bil i Irland fra 140 kroner per dag. 

Cognac (Frankrike)

Foto: Getty Images

For å oppleve konjakk bør du selvfølgelig dra til Cognac i Frankrike, selv om det er seks regioner rundt byen som produserer forskjellige typer. Hennessy har sitt hovedkontor i byen. Fra Cognac er det et kvarters kjøretur til hjembyen til Courvoisier (Jagnac) og   Merpins hvor House of Remy Martin befinner seg (10 minutter utenfor Cognac, hvor hovedkontoret til Remy Martin ligger).

Det letteste for oss nordmenn kan være å reise til Paris eller Bordeaux, og leie bil.

I Cognac bør du nok prøve å få bodd på Hôtel François Premier. Det går sterke rykter om at de har konjakk i baren… For en utrolig luksusopplevelse kan du bo på dette hotellet i Bordeuax, du tror det ikke før du ser det.

Champagne (Frankrike)

Foto: Getty Images

Moët & Chandon (som også er med på eiersiden av Louis Vuitton) er verdens største produsent av champagne. Øst for Paris finner du Épernay hvor hovedkontoret til selskapet ligger. Adressen til hovedkontoret til selskapet er faktisk 20 avenue de Champagne. Selve området som produserer champagne-druer befinner seg omtrentlig sør for Reims og bortover forbi Paris mot Le Mans.

Et svært vakkert område som bør oppleves med en bil, selv om – det som her og alle andre tilfeller over – at bil og alkohol ikke skal kombineres. Det enkleste er jo å fly til Paris, leie en bil og cruise rundt i Champagne-distriktet med mange inkluderte overnattinger.

Her er to steder du absolutt bør vurdere (for overnatting) i tillegg til en eller flere selvfølgelige overnattinger i Paris.La Villa Eugène – strålende luksus rett ved Moët & Chandon Hotel Golf & Spa de la Foret d’Orient – her kan du nyte et glass champagne sammen med spa og golf i naturskjønne omgivelser

Prosecco (Venezia)

Nå er det ikke særlig med produksjon av prosecco i Venezia siden vindruene ikke gror alt for godt i kanalene, men et naturlig startsted for enhver opplevelse av områdene nord for byen – som faktisk produserer den sprudlende vinen – er kanalbyen.

Der leier du en god bil (du får en cabriolet til under 500 kroner per dag). Målet er Valdobbiadene, og vingårdene der. Al Tezzon er et hotell du kan sikte etter. Du kan også sikte etter Albergo Al Sole.

Cava (Katalonia)

Penedès er området du skal bør mot, etter at du lander i Barcelona. Skulle det vært oss som dro ville vi først vært i Barcelona før vi kjørte videre til Sitges og så rundt i vindistriktet. Eventuelt tatt turen nordover til Castillo Perelada i Perelada. Det er ekstremt mange gode steder å sove rundt omkring i Katalonia.  Her er noen tips: Parador De Vic Sau – utrolig innlandshotell med utsikt og muligheter for å slappe av, og kun 8 mil utenfor Barcelona.

Ekte katalansk, sier ekspertene. Mas de Torrent Hotel and Spa – strålene hotell med alle mulige fasiliteter Dolce Sitges – strålende spahotell i Sitges

Trappist-øl (Belgia)

Det er åtte kloster som produserer trappistøl. Seks er i Belgia, ett er i Nederland ( Brouwerij de Koningshoeven) ett er i Østerrike (Stift Engelszell). Brasserie de Rochefort har drevet med ølmaking siden 1595, og befinner seg – ikke overraskende – i Rochefort. Det kanskje mest kjente er Chimay – eller Bières de Chimay. Chimay har laget øl siden 1862, og befinner seg i – nok en gang uten noen overraskelse – i Chimay.

Begge stedene er sør for Charleroi, og det er rundt 80 minutters kjøring mellom stedene. Chimay er 50 minutter sør for Charleroi, og en og en halv time sør for Brüssel.

I Rochefort kan du bo på det sjarmerende Chateau de Vignee, mens du i Chimay kan bo på det sjarmerende B&B-hotellet Le Petite Chaptre. Du kan også bo på klosteret i Chimay.

Pilsner (Tsjekkia)

Foto: Getty Images

Plzeň er det tsjekkiske navnet og Pilsen det tyske, uansett er det gode grunner til å gå ut i fra at det er her pilsen kommer fra, selv om enkelte lærde gjerne vil strides om det. Bakgrunnen er nok at Pilsner Urquell ble brygget etter en tysk oppskrift. Uansett så kommer navnet derfa. Praha er stedet du flyr til, og kjører bil derfra til Pilsen.

Angelo Hotel Pilsen er rett ved bryggeriet og er et typisk moderne hotell. Ett enkelt og fint hotell er Hotel Victoria. Husk at Gambrinus lages i byen også.

Bayer (Tyskland)

Hvis du skulle gjettet hvor Bayer er fra ville du gjettet a) Berlin b) Bayern-distriktet eller c) et eller annet sted sør i Italia? Ja, det er fra Bayern-distriktet. Samme som et fotball-lag. Så, du kan dra til München og få ekte bayer. Har du råd bor du på Mandarin Oriental München. 

Stout (Dublin)

Vi kunne sikkert skrevet mye om forskjellig stouts, men vi vet alle at det er Guinness som gjelder. Det lages i Dublin, og det finnes utrolig mange måter å komme seg dit på (se over på irsk whiskey). Skal du bo utrolig flott i Dublin så bor du The Westbury Hotel. Noe rimeligere er dette hotellet.

Syrah m.m. (California)

Hvis du trengte enda en grunn til å dra til California så er vingårdene kanskje nettopp det. Du drar til San Francisco og kjører nordover. Sonoma County og Napa Valley er områdene, og hvis du vil se Falcon Crest heter vingården Spring Mountain Vineyard.

Hoteller: 

MacArthur Place – dette ser omtrent ut som en klassisk vingård, og er luksus av ypperste klasse Vino Bello Resort – fint navn, og adressen er enda bedre: 865 Bordeaux Way…

Barolo (Piemonte, Italia)

Du reiser til Torino for å oppleve baroloen på nært hold. Eksempelvis kan du ta fly til Milan for å kjøre til Torino, noe som kan være relativt hensiktsmessig fra Norge. Det tar 90 minutter å kjøre fra Milan til Torino. Du kan også finne flyvninger til Torinos internasjonale flyplass, for eksempel om München med Lufthansa. 

I Torino kan du for eksempel bo på Principi di Piemonte. Kommunen du finner originalen i heter Barolo. 5 mil sørøst for Torino. Områdene rundt lager også Barolo, og kjører du omkring der så stopp gjerne et sted for å prøve en lokal variant. Ikke bli overrasket om husets vin er av en slik klasse at du vil gråte hele veien til Vinmonopolet neste gang.