Snart er det tid for verdens vakreste karneval

Få tidenes ferie i Venezia mellom 23. januar og 9.februar.

Masker, fargerike kostymer, pyntede gater og festglade italienere. Venezia, kjærlighetsbyen over alle byer, bergtar de fleste som legger turen hit. 1700-tallsstil, blekpudrete ansikter, aristokratiske kostymer og middelalderske skikkelser kjennetegner det romantiske reisemålet. Visste du at Venezia faktisk er karnevalets fødeby, og strekker seg tilbake til 1000-tallet?

Selv om feiringen ble forbudt da fascistene kom til makten etter første verdenskrig, ble karnevalet gjenopprettet på 1980-tallet. Helt siden den tid har karnevalet i Venezia vært en stor suksess verden over. Ta derfor på deg ditt mest bisarre kostyme og bli med på den store byfesten!

Her kan du sjekke eventer som holdes mellom 23.januar og 9.februar.

 

Dette må du få med deg

Karnevalets åpningsdag den 23.januar starter først klokken 18:00 ved elva i Rio Cannaregio. Men skal du først få med deg det beste stedet å se karnevalet, er det uten tvil på Markusplassen. Her vil du se de beste kostymene og få muligheten til å ta de mest spennende bildene. Det er også her du finner de beste hotellene.

Det blir mange eventer i løpet av det 18 dager lange karnevalet. Mange av dem må du forhåndsbestille billetter til. Sjekk her.

Vi anbefaler følgende:

30.januar: Start med middag som senere forvandles til klubb og fest der du selv ender opp med å bli hovedpersonen gjennom en helt spesiell reise. Forhekset er det eneste rette ordet, og på The King’s Banquet blir du nettopp det.

6.februar: Det mest populære og verdenskjente er uten tvil maskeradeballet som hele verden snakker om: Il Ballo del Doge.

Du ønskes velkommen til en drømmeverden fylt med akrobater, mimeartister, flammeslukere og teater. Her spares det ikke på kruttet! Hvert år har ballet et nytt tema. Vi kan avsløre at årets er «The Secret Gardens of Dreams», og holdes på Palazzo Pisani Moretta. Medlemmer av kongefamilier og kjendiser har tatt turen hit i flere år. Det anerkjente magasinet Vanity Fair har omtalt ballet som en av de mest eksklusive festene i verden.

7.februar: Et annet maskeradeball er Mascheranda Grand Ball på Palazzo Pisani Moretta. Dette blir en magisk kveld med mat, musikk, magedansere og fest. Alt dette på en av Venezias romantiske steder, foran den største kanalen i Venezia, The Grand Canal.

 

Derfor feirer vi egentlig karneval

iStock_000049805680_Small

Karnevalet i Venezia er kjent for store fester, fargerike kostymer og masker, samt alkohol. Mye alkohol. Men vet du egentlig hvorfor det feires karneval?

Bakgrunnen er en feriedag som oppstod siste dag før fasten. Det venetianske karneval var den gang regulert av strenge regler tilbake i det 14. århundre. Folk kunne ikke bære masker rundt i byen om kvelden, og menn kunne ikke gå inn i klostre om de var forkledd som kvinner. Dersom man brøt lovene og ikke hadde en anstendig oppførsel, ble man pisket eller risikerte fengsel. Det var ikke før på 1700-tallet at synet på karnevalet ble mer avslappet og borgere fikk lov til å bære masker hele kvelden. Karnevalet ble en tid hvor folk glemte kjønn, legning og sosiale status – enten du var rik eller fattig.

Også maktpersoner hadde anledning til å skjule sin identitet slik at de kunne mingle med andre i gatene. Det vanlige kostymet på den tiden var en lang kappe og en hvit maske, som også regnes som Venezias nasjonalmaske. I dag gjelder ikke feiringen kun for italienerne. Nå reiser folk fra hele verden til for å få med seg verdens vakreste karneval.

Her kjøper du masker

Det er to ting du må ha til karnevalet. Ja, visnakker selvsagt om masker og kostymer. Maskekjøp kan du gjøre hos flere gateselgere og i butikker. For mer eksklusive masker, bør du ta turen innom Ca’ Macanà eller Papiermache.

Sjekk også Mondonovo som selger flotte karnevalsmasker (som sett i filmen Eyes wide shut) i Rio Terrà Canal, Dorsoduro 3063.

Kostymer kan du leie her.

Sjekk også Superkul.no for kostymer og masker.

Kanalbyen Venezia

Venezia er ikke bare å perfekt å oppleve under karnevalet, men like flott å reise til uansett sesong. Som et levende museum, venter Venezia på å bli oppdaget og sett. Hvert år kommer flere millioner til byen som troner øverst på Unescos liste over Europas vernede kulturminner. Den historiske byen fordeler seg på flere øyer midt i lagunen, totalt er det snakk om 118. Samtlige er bundet sammen via mer enn 400 broer og 177 kanaler som skjærer gjennom byen.

Det er nesten som på film. Smale gater, små kanaler, gondolførere med sine velkjente hatter og stripete gensere. Og ikke minst: fantastisk mat og himmelsk kaffe!

Venezia er et mekka for interesserte i italiensk kulturhistorie. Mange av de gamle palassene er gjort om til hoteller og restauranter. Lagerhallene er blitt til museer, og en rekke klostre til kunstområder.

NB! Husk at Venezia er bygget opp fra havbunnen. Båt er det vanligste fremkomstmiddelet. Det er ingen biler å se, men det kjøres buss til byen fra flyplassen på 20 minutter. Det vanligste er å ta taxibåt fra flyplassen for å komme raskt frem til hotellet.

Italienske godbiter

  • Skjult i en av Venezias gater ligger Bacaro Quebrado. Her er det ofte lange køer. Årsaken til dette er ifølge Tripadvisors lesere at restauranten serverer knallgod hjemmelaget italiensk mat til rimelig pris.
  • Ellers bør du stikke innom Arte Della Pizza, en av byens beste restauranter.
  • For å smake på ekte italiensk is og crepé, må du innom San Stae.
  • Al Gondolieri er en favoritt blant lokalbefolkningen. Her serveres det tradisjonelle retter.
  • Gatto Nero på øya Burano (må nås med vanntransport)

Luksus-shopping og markeder

iStock_000023088818_Small

Shopping kan være en dyr affære, i og med at dette regnes som Italias dyreste by. Rike og motebevisste vil finne seg raskt til rette med butikker som Armani, Versace og Prada på Markusplassen.

Ellers er byen kjent for glasskunsten, spesielt typen Murano, som også er et sted. Om du vil finne juveler som har blitt solgt til store 50-tallsfilmstjerner, bør du ta turen innom Nardi som har utsalgssted på Markusplassen. Du burde også bruke penger på vaser og tallerkener fra Venini. Disse finner du blant annet på Piazzetta Leoncini, på Markusplassen. Ulike typer pasta får du hos Rizzo.

Husk at mange butikker i Italia er stengt mandag formiddag. De fleste butikkene er som regel åpne mandag ettermiddag. Planlegg derfor innkjøp en mandag før avreise. Når det gjelder åpningstider generelt i Venezia, er butikkene åpne til 19.30 mandag – lørdag, med en lunsjpause mellom kl. 13 og kl. 16.

Pruting er mulig, men da må du være forsiktig å ikke fornærme selgeren. Det er lettest å prute når du kjøper flere ting samtidig.

Beste hotellet å oppleve Venezia: LaGare Hotel Venezia

Et nytt superfint hotell som ligger vakkert til i hjertet av Murano-øya. Dette er en oase langt borte fra byens stress. Interiøret viser på en mesterlig måte øyas tradisjoner for glasshåndverk, med ekstravagante lysekroner og en permanent Venini-utstilling. Her kan du nippe til ferskenbellini mens du nyter utsikt til kanalen og Markusplassen. Sjekk også dette flotte hotellet i San Marco.

Bestill hotellet her.

Her du de beste hotellene på Laurel Nights.

6 distrikter du bør kunne

1.San Marco
Markusplassen er kjent som hjertet av Venezia, og har vært byens sentrum i tusen år. Napoleon skal ha kalt denne flotte plassen for «Europas dagligstue» og lokalbefolkningen kaller plassen for «El Piazza».  Den er omgitt av den store basiliken og Dogepalasset. Det hender at plassen oversvømmes grunnet høyvann i de kalde vintermånedene. Dette er ikke noe å bekymre seg for når hevede plattformer fortsatt gjør det mulig å besøke plassen.

Markusplassen er ikke overfylt av biler, men med mennesker, duer og konkurrerende musikk i bakgrunnen fra rivaliserende kaféorkestre. Tar du deg en kaffe på Markusplassen, kan du forvente at den er overpriset. Utsikten over menneskehavet er imidlertid verdt hver eneste krone. Du kan faktisk finne flere restauranter, hoteller, historiske monumenter, palasser og kirker i området. Du kan også se alt fra oven – Klokketårnet – Venezias største bygning, er åpent for publikum.

2.San Polo
San Polo er det minste distriktet av alle 6 og et av de eldste. Det er kjent for sine vakre palasser og kirker. Attraksjoner du må se er blant annet den eldste broen som krysser Canal Grande, Rialtobroen. Markedet på østsiden av broen utviklet seg og ble populært, samtidig som den økte trafikken på Pontonbroen.

iStock_000009073945_Small

3.Castello
Castello er byens største og mest varierte distrikt. I den vestlige delen har du den glamorøse delen av Venezia, hvor du ser noen av byens vakreste kunstverker, arkitektur og monumenter. På den østlige delen finner du den mest lokale delen. Her kan du sitte på en bar eller kafé og bli kjent med de lokale.

4.Dorsoduro

Om du vil komme unna turistifiserte San Marco, får du like mye kunst og kultur i Dorsoduro – bare i roligere omgivelser. Museer, gallerier, kirker og ikke minst en av byens beste uteliv på den nord-vestlige delen.

5.Cannaregio

Dette er det nest største distriktet og det med flest innbyggere. Hovedattraksjonene er blant annet broaen Ponte delle Guglie og Venetian ghetto – et område hvor jødene var tvunget til å bo under republikken.

6.Santa Croce

Santa Croce er et ganske lite distrikt, men turister flokker seg likevel hit. Distriktet inkluderer Piazzale Roma, som er stedet hvor du finner busstasjon og bilparkeringer. Kanskje det eneste stedet i Venezia hvor du kan se biler. Her er kirkene den største attraksjonen, deriblant San Zan Degola og San Nicolo da Tolentino.

Fargerike Burano

COLOURBOX10335379

Har du hørt om øya Burano? Den består faktisk av flere små øyer som er skilt av kanaler og knyttet sammen av broer. Skal du på en dagstur fra Venezia, så er det verdt å ta turen hit.

Årsaken til at denne landsbyen er mest fargerik, er på grunn av en filminnspilling på 1950-tallet hvor de malte alle gondoler og hus i friske farger. Siden dette har landsbyen sett ut som en skjult perle dyppet opp i godteri.

Verdt å besøke:

Du kan lære om Buranos historie hvis du stikker innom blonder-museet, Museo del Merletto. Her er det gratis inngang med museumpass.

Burano har mange koselige kafeer på rekke og rad. Vil du spise en deilig måltid har du flere valg å velge mellom. Fiskerestauranten Riva Rosa er verdt en visitt, eller det populære spisestedet Trattoria da Romano, som har matet hungrige turister i over 100 år.

Turen dit:

Du trenger ikke å bruke altfor lang tid i Burano før du har sett øyas viktigste turistattraksjon, som er de fargerike husene. Ta fergen LN (Leguna Nord) fra Venezia, som tar rundt 42 minutter. Her kan du bruke vanlige transportbilletter.

Her kan du bo i nærheten av Burano

Finn hoteller i  Venezia her.

 

Kilder: Wikipedia